
Para dönüşümü ve uluslararası para transferi konusunda Interactive Brokers‘da (IBKR) ve Wise‘da sorunlar ortaya çıktı. IBKR‘de Türk Liranızı bankalararası kurdan Dolara dönüştürebiliyordunuz. Tersini, yani Dolardan TL’ye dönüşüm yapamıyordunuz. Bu yazıyı yayımladığım gün bu sorun çözüldü. Bu nedenle 2 Haziran 2023 tarihi itibarıyla bu yazıyı güncelledim. Tabi bu yaşananlar önemli birer deneyim. Zira Türkiye’de ki ekonomik şartlara bağlı olarak ilerleyen zamanda tekrar karşılaşabiliriz. Bu yüzden sorunu ve olası çözüm yollarını araştırmak bize büyük fayda sağlayabilir.
Wise‘da, para dönüşümü işlemini tamamen engelledi. Maalesef bu tarafta sorun henüz çözülmedi. Özetle, çözmüş olduğumuz uluslararası para transferi sorunu hortladı. Bu firmaların bu şekilde davranmasının nedeni malumunuz: Türkiye’nin izlediği olağandışı para politikası nedeniyle Dolar/TL kuru çok oynak. Hatta seçim sürecinde ikili kur rejimi oluştu. Firmalar kendilerini korumak için hizmetlerini ya durduruyorlar ya da kısıtlıyorlar. Diğer bir deyişle, Türk Lirası dönüştürülebilir (convertible) bir para birimi olma özelliğini kaybediyor.
Interactive Brokers ve para dönüşümü
IBKR‘ın en büyük avantajlarından biri sıfır maliyetle yatırım hesabınızı fonlayabilmekti. Şirket, uzun süre bunu yapmaya izin verdi. Ancak aynı yolla para çekmeyi engelledi. Yani Dolarınızı TL’ye dönüştüremiyordunuz. Peki alternatif çözümler neler?
Swift (Bank Wire)
Yurt içi yada yurt dışındaki banka hesaplarınıza Swift sistemi aracılığıyla döviz cinsinden para transfer edebilirsiniz. Yani IBKR‘daki dolar cinsinden nakdinizi Türkiye’de yerleşik bir bankadaki vadesiz dolar hesabınıza gönderebilirsiniz. Tabi TL göndermeye göre işlem maliyetiniz biraz daha yüksek olacaktır. IBKR muhabir banka seçmenize izin veriyor. Benim Swift için kullandığım IBKR‘da tanımlı vadesiz dolar banka hesabım (Türk bankası) için Citibank’ı seçmişim. Bir okurum da yakın zamanda Citibank aracılığı ile Enpara’daki hesabına bu şekilde para gönderdiği yorumunu yazdı. Citibank 20 Dolar kesmiş sanırım. Bankalar genellikle Swift için sabit bir ücret ve transfer edilen miktar üzerinden bir komisyon (%1-%3) alıyorlar. Aracı bankaların ücreti de belli değil. IBKR üzerinden Swift yapanlar deneyimlerini yorumlar kısmına paylaşırsa çok sevinirim. Bilgi paylaştıkça çoğalır.
Wise kullanmak
İlk başta belirttiğim gibi Wise‘da TL nakdimiz ile kur dönüşümü şu an yapamıyoruz. Dolayısıyla, Wise çoklu para hesabımıza kur dönüşümü yoluyla Dolar veya Avro cinsinden para aktaramıyoruz.
Swift ile Wise Dolar hesabına para yatırmak
Bu arada yakın zamana kadar Wise‘ın sağladığı ABD banka hesap bilgilerini sorunsuz kullanıyordum. Ancak, ABD’de çalıştıkları bankayı değiştirdiler. Dolayısıyla, mevcut hesap bilgileri yerine yenisini sağladılar. Bende eskiden yaptığım gibi yeni dolar hesabımı IBKR‘ya bağlamak istedim. IBKR‘ın sistemi, mikro ödeme yoluyla hesabı teyit etmek istedi. Bunun için para çekme talebinde bulundu. Ancak şansıma hesapta hiç para yoktu. TL ile fonlama imkanı olmayınca Swift yoluyla Wise dolar hesabımı fonladım. Evet bu mümkün. Ama biraz tuzlu: Enpara’nın swift maliyeti 150 TL. Minimum 75 dolar göndermeniz gerekiyor. Ayrıca, aracı muhabir bankalar veya karşı taraf kesinti yapabilir. Bu örnekte, Wise‘ın ücreti 4,14 dolar. 🙂

Yeni hesap bilgileri ile IBKR üzerinden doğrudan para transferi yapılamıyor
İşin komik tarafı IBKR‘ın sistemi mikro ödeme teyidi için benim hesaptan para çekemeyince kendisi benim hesaba para yatırıp çekti. 🙂 Tabi ki ben Swift yaptıktan sonra… Ne diyelim öğrenme maliyeti. Neyse madem hesapta 70 dolar var. Bari bir kısmını IBKR‘a aktarayım dedim. Ancak, eski hesabın aksine bu yeni hesap ACH ile doğrudan para transferi yapmama izin vermedi. Yani Wise Dolar hesabımdan ACH sistemi yoluyla IBKR hesabıma bedava para aktaramadım. Bende bu konular hakkında şikayetimi Wise‘a aktardım. Aldığım cevabı aşağıda görebilirsiniz:

Bu arada, IBKR ACH yoluyla para çekme talebinde bulunur ama hesabınızda bakiyeniz yetersiz ise para cezası uyguluyor. Ancak, bu örnekte bakiye yetersiz değildi. Wise tarafı yetki vermediği için işlem gerçekleşmedi. Dolayısıyla IBKR bu işlem şu ana kadar bir para cezası kesmedi.
Wise Dolar hesabından Bank Wire (Swift) yoluyla IBKR’ye para aktarmak
Evet bu mümkün görünüyor. Ama bedava değil. Aşağıda gördüğünüz üzere Wise ücretini kesiyor.

Aslında ABD’deki banka hesabınızdan ACH sistemi yoluyla IBKR‘ye doğrudan bedavaya para gönderebilirsiniz. Aşağıdaki resimden gördüğünüz üzere (Direct ACH Transfer from your Bank) IBKR size bu imkanı sunuyor. Tabi, bunun için bankanın çevrim içi şubesine girip para transferi yapmanız lazım. Ancak, Wise Dolar hesabı özünde bir sanal hesap olduğu için bunu yapamıyoruz. 🙂

Wise hesabınızı doğrudan IBKR‘ye bağlamak!
Evet arkadaşlar sanırım bu hizmet yeni başlamış. Zira bu yazıyı hazırlarken bu seçenek ile karşılaştım. 🙂 Aşağıdaki resimde ‘Transfer from Wise Balance‘ yani ‘Wise bakiyenizden transfer‘ seçeneği eklenmiş. Bu menü için IBKR – Client Portal’dan Transfer&Pay/Transfer Funds/Make a Deposit/Use a new deposit method yolunu izliyorsunuz. Karşınıza para yatırma seçenekleri çıkıyor. En altına gidin.

Üzerinde yazdığına göre Wise‘ın çoklu para hesabından IBKR yatırım hesabınıza doğrudan para aktarabiliyorsunuz. Tabi IBKR‘ın desteklediği para birimi özelinde. Şimdi bu hizmeti birlikte keşfedelim.
IBKR müşteri arayüzü üzerinden Wise hesabından para çekme
Bu seçeneği tıkladığımızda aşağıdaki ekran görüntüsü geliyor. Sağ tarafa baktığınızda Wise dolar hesabımdaki bakiyeyi görebiliyorsunuz. Sol tarafta ise IBKR‘ın açıklamaları var. İngilizce bilmeyenler için özetleyeyim: (1) Bu yolu kullanmak için Wise çoklu para hesabınızın olması lazım. (2) IBKR yatırım hesabınız ile Wise çoklu para hesabınızı birleştirdikten sonra para transferi yapabilirsiniz.(3) Wise paranızı IBKR‘ın desteklediği para birimine dönüştürüp IBKR yatırım hesbınıza aktarır. (4) Wise para dönüşümü için ücret alır. (5) IBKR hesabınıza para yattıktan sonra hemen işlem yapabilirsiniz. (6) IBKR hesabınıza para yattıktan 3 iş günü sonra paranızı geri çekebilirsiniz. (7) Wise üçüncü taraf niteliğinde bir kurumdur ve para dönüşümü/aktarımı sırasında bir sorun çıkarsa oluşabilecek zararda IBKR‘ın sorumluluğu yoktur. (8) IBKR, Wise‘ın IBKR arayüzü üzerinden yaptığı çapraz para birimleri transferi işlemlerinden elde ettiği gelirin %5,5’ini alır.

Bu ifadelerden Wise‘ın bu para yatırma işinden ücret alacağını mı anlamalıyız? Bakalım bir deneyelim. Wise hesabımdan IBKR‘ye 5$ gönderme denemesinde bulundum. Aşağıdaki resimden gördüğünüz üzere 0,39$ ücret kesintisi çıktı.

Wise yönetiminin uyanıklığı
Bu rakam, Wise dolar hesabımızdan Bank Wire yoluyla IBKR hesabımıza para aktarmak istediğimizde Wise‘ın bizden istediği miktarın aynısı. Bununla birlikte, biliyoruz ki Wise bu para aktarımını ACH sistemi üzerinden yapıyor ve bu sistem ABD’de bedava. Ancak bu sistemi biz doğrudan kullanamıyoruz çünkü Wise‘ın bize sağladığı banka hesap bilgilerinin olduğu bankaya doğrudan erişimimiz yok. Ama durun bir dakika! Banka hesabımızı IBKR‘ya bağlayarak ACH sistemini kullanabiliyor ve bedavaya sınırsız sayıda para transferi yapabiliyorduk. Üstelik Wise‘a tek kuruş ödemeden… Derken bu hesap bilgilerini iptal edip, başka bir bankada yeni hesap bilgileri tanımladılar. Ancak, yeni hesap bağlanma imkanı vermiyor. Denediğimde çıkan uyarıda henüz bu özelliği sağlayamıyoruz gibi bir uyarı çıkmıştı. Sanki bu bankanın suçuymuş gibi. 🙂
Şimdi kafamda bir hikaye oluştu. Wise, bize sağladığı dolar hesap bilgilerinin ne için kullanıldığını takip ediyor şüphesiz. Muhtemelen bu hizmeti dünyadaki pek çok kişi IBKR hesabına para yatırıp çekmek için kullanıyor. Ancak ACH yoluyla bu transferleri bedavaya getiriyorlar. Üstelik, para dönüşümü IBKR‘de çok ucuz. Neyse, Wise yönetimi bu işlem hacminden para kazanmak istiyor. Sonra müşterilerine başka banka ile çalışacaklarını söyleyip, yeni hesap bilgileri veriyorlar. Ancak, müşterilere hesabı bağlayıp ACH yapma seçeneğini kullandırtmıyorlar. Eş zamanlı olarak IBKR‘ye gidip, gelir paylaşımı teklifi ile IBKR ve Wise arayüzlerini ilişkilendirme seçeneği getirtiyorlar. Bu güzel hizmet karşılığında biz müşterilerden de ufak bir ücret talep ediyorlar.
Tabi olayın bir başka yönü de var: ACH sistemi ile Wise dolar hesabıma ödeme kabul ediyordum. Örneğin Buy me a Coffee ile bana yaptığınız destekleri önce buraya aktarıyor daha sonra da IBKR‘ye aktarıyordum. Burada düşük bir maliyetle yerel para birimine çevirip, bedavaya Türkiye’deki banka hesabına aktarma seçeneğim vardı. Bu yöntem Wise‘ın iş modeli açısından büyük bir sorun teşkil ediyor. Çünkü araya girip para kazanamıyorlar. Eminim dünyadaki pek çok kişi bunu keşfedip uygulamıştır. ACH seçeneğini işlevsiz hale getirerek iş modellerindeki bu açığı kapatmak istediklerini düşünüyorum.
IBKR müşteri arayüzü üzerinden Wise hesabına para yatırma
Aynı yöntemle IBKR‘den Wise dolar hesabına para yatırıp yatıramayacağımızı da test ettim. IBKR arayüzünde Transfer Funds/Withdrawal/Use a new Withdrawal Method yolunu takip ettim. Buradan Wise hesabına para gönderme (Transfer to Wise Balance) seçeneğine ulaşabilirsiniz. Bu kapsamda aşağıdaki resimden gördüğünüz üzere IBKR ayda bir kez ücretsiz bu yöntemi kullanmanıza izin veriyor. Wise’ın gelen para için ücret tahsil edebileceği uyarısında bulunuyor.

Bu seçeneğe tıklayarak Wise hesabıma 10 Dolar gönderdim. Yaklaşık bir gün sonra bu satırları yazarken para hesabıma geçti. IBKR bu işlem için hiçbir ücret almadı. Benzer şekilde Wise tarafında da bir kesinti olmadı. Bu kapsamda Wise hesabına aktardığınız parayı TL’ye dönüştürüp kendi banka hesabınıza çekebilirsiniz. Tabi Wise bu işlemlerden ücret tahsil ediyor. Aşağıdaki ekran görüntüsünden açıkça görüldüğü üzere 20 dolarlık dönüşüm için 0,22 dolarlık bir komisyon talep etti. Öte yandan kur 20,8052 olarak gözüküyor. BloombergHT’de yayımlanan bankalararası kura oldukça yakın görünüyor.

Hangi seçenek daha ucuz?
Elimizde IBKR‘dan Türkiye’ye para transferi için iki seçenek var: Swift ve Wise. Hangisinin daha ucuza geleceği aktaracağınız paranın büyüklüğüne bağlı. Mesela 10.000 dolar için Wise iyi bir tercih olmayabilir. Aşağıdaki resimden gördüğünüz üzere 108,8$ ücret tahsil ediyor. Öte yandan yukarıda belirttiğim gibi bir okuyucum Citibank üzerinden Swift yapmış ve Citibank 20$ kesinti yapmış. Okuyucum ne kadarlık bir para transferi yaptığını ise yazmadı. İnternetten araştırdığım kadarıyla bankalar genellikle Swift için sabit bir ücret ve transfer edilen miktar üzerinden bir komisyon (%1-%3) alıyorlar. Aracı bankaların ücreti de belli değil. Tabi alıcı taraftaki hesabınızın olduğu bankanın ücretini de bu rakama eklemeniz gerekiyor. Ben Swift ile beş on bin dolar gibi bana göre büyük miktarlı para transferi hiç yapmadım. IBKR üzerinden büyük miktarda Swift yapan varsa yorumlar kısmında ne kadar transfer ettiğini, hangi aracı bankayı kullandığını ve ne kadar kesinti olduğunu yazarsa bir fikir sahibi olabiliriz. Çok makbule geçer.

Sonuç olarak
Türk Lirası’na ve ekonomi yönetimine güven azaldıkça Türkiye finansal otarşiye gidiyor. Bizim gibi küçük yatırımcılar için hayat zorlaşıyor. Umarım bu eğilim bir an önce tersine döner ve bizde dünyadan kopmayız. Bana göre yaşadığımız deneyim, para transferi konusunda yedek yöntemler bulmamızın önemli olduğunu gösteriyor. Wise‘ın alternatifi var mı diye sorabilirsiniz. Bazı seçenekler var ancak çoğu aynı sebeplerle Türk Lirası ile işlem yapmıyor veya Türk vatandaşlarına hizmet vermiyor. Şu an itibarıyla Türk vatandaşları için alternatif olabilecek hizmetler ise benim bulabildiğim Payoneer ve Uption. Payoneer, Dolar bazlı banka bilgisi sağlıyor. Ama hatırladığım kadarıyla komisyon oranları yüksekti. Uption is Alternatif Bank’ın bir girişimi. Yani Türk şirketi. Wise‘a benzer bir hizmet sunuyor. Ancak ben denemedim. Başka seçenekler varsa ve kullandıysanız lütfen bilgi ve deneyimlerinizi yorumlar kısmında paylaşın. Hepimiz yararlanalım.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere hoşçakalın.
Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Merhaba bir hafta önce deneme amaçlı ibkrden iş bankası hesabıma 1000 dolarlık swift yapmıştım. Aracı kurum olarak citibank’ı işaretledim. İbkr tarafında 15 dolar iş bankasında da 27,75(26,42’si uftm ücreti) dolarlık kesinti oldu. Toplamda 42.75 dolar kesildi.
Bilgi paylaşımı için teşekkür ederim Emre Bey.
Tdameritade ile başıma wise yüzünden 50 dolar ceza geldi, hesapta para yok diyerek ceza yazdılar, tl hesabından göndermeye çalıştım wise ile kabul etti kendisi otomatik dolara çevirdi ama sonra hesapta yeterli bakiye yok diyerek ceza kestiler.
Üzücü bir deneyim olmuş Zafer Bey. Paylaştığınız için teşekkür ederim.
Hocam merhaba, ach ile wise hesabini bagla dedigimde dediginiz gibi once cekmeye calisti ama sonra gonderdigi rakamlari yazinca ach ile baglantiyi yapabildim
Merhaba Bayram Bey. ACH ile bağlantıyı bende yaptım. Ancak, sorun daha sonra bu yöntemle para aktarmayı denediğimde Wise tarafı yetki vermedi. Yani işlem başarısız oldu.
öncelikle saygılar hocam
şu an ingiltereye yerleşmeye çalışıyoruz, ve tr’deki arabamı sattıktan sonra nasıl bir yol izlemeliyiz’i araştırmaya başladım. şöyle bir yoldan bahsediliyor: hsbc uk’den ve hsbc tr’den bir hesap açılarak transfer edilmesi, makul ücret eşliğinde(27-55p aralığında) tavan hacim olmaksızın gerçekleşiyormuş(Uk’deki bankacı bunu, uk hesabı açarken sorduğumda şakayla karışık: miktar milyon pounds ise sizi private bankinge alırız dedi işveli bir şekilde ve bir süre gözleriyle süzüldüğümü hissettim) Buradaki bir arkadaşım bu şekilde 27pound’a nakit tl’sini tr’den buraya banka sözkonusu banka üzerinden getirmiş. Ayrıca global credit account adı altında bir hizmetleri de var, henüz kurcalama şansım olmadı ancak bu tarz global para aktarma işlerine yarıyor gibi. Bilgilerinize sunmak istedim, eğer bir öneriniz var ise e postamı bırakıyorum, blogunuza verdiğiniz emeği lütfen azaltmayın sizleri okumak bizim gibi küçük yatırıp büyük hayaller kuran insanlar için çok önemli. Tekrar ve tekrar, saygılarımla
Merhaba Utku Bey;
Öncelikle hayırlı olsun. Umarım İngiltere size uğurlu gelir. 🙂 Verdiğiniz bilgiler için de çok teşekkür ederim. Bazı arkadaşlarımızın işine yarayabilir. Araştırdığım kadarıyla HSBC gibi bazı bankalar müşterilerine çoklu para hesabı hizmeti sunuyorlar. Ancak, maliyeti yüksek şeklinde yorumlar okuduğumu hatırlıyorum. Ayrıca, Türkiye’de yerleşik Türk vatandaşlarına bu hizmeti sunmaları önemli tabi. Yurtdışında yerleşik iseniz seçenekler çok daha fazla. Sevgiler;
Detaylı örnekler için teşekkürler. Ancak IBKR’deki dönüşüm sorunu çözüldü ise aslında Wise ile falan uğraşmaya gerek yok. Şahsen, çok acil durumlarda da Swift yapar geçerim (TL’ye dönüşüm olmuyor ise). Tabi ben IBKR’den sıklıkla para çekmeyen biriyim.
Evet ama büyük bir deneyim oldu. Gelecekte de benzer bir durumda kalabiliriz. Yedek çözümlere sahip olmak çok faydalı olur.
Şu ibkr’ye Türkçe arayüz için toplu talepte mi bulunsak abi ya :))
Valla iyi fikir. 🙂
yapsak keske oyle bir sey. guzel fikir. Sabit bir metinle oneri sikayetler kismina herkes atsa belki de bir fark yaratabilir.
Konuyla ilgili 2 hafta sonraki merkez bankasi karari oncesi TL nin deger kazanma ihtimaline karsi IBKR ye TL atip, dolara karsi anlikta olsa deger kazanmasini beklemek gibi bir fikrim var. Siz ne dersiniz diye genel olarak bir sormak isterim.
Merhaba Can Bey;
Uzun vadede kurun yönü hakkında fikrim var ama kısa vadede ne olur bilemem. 🙂
O bir okur ben oluyorum. Interbank-Kapalıçarşı makası açıldığı için ve IBKR üzerinden Interbank kuru geçerli olduğu için(normalde küçük yatırımcı olarak asla ulaşamayacağınız bir kurdu) bir miktar TRY atıp USD aldım. Seçim sonrası denge bulununca ya bozarım ya da halihazırda IBKR üzerindeki ETF yatırımlarımda kullanırım diyordum. Sonra bir baktım ki USD->TRY dönüşümü volatilite nedeniyle kapatılmış. Ben de SWIFT yolu ile 2 kez para çektim tecrübe olsun diye. Enpara TR tarafındaki bankam. IBKR üzerinden de Citibank seçtim muhabir banka olarak.Birinde 4k USD diğerinde 8k USD çektim. Citibank ikisinde de 20USD ücret aldı. Enpara ise 50TL+BSMV değerinde dolar üzerinden alıyormuş normalde ama kullandıkları kur biraz farklı ekrandan onlar da 2,47 ve 2,32 USD ücret aldı sırasıyla işlemlerimde. Özetle bu tecrübe oldu ve TRY dönüşümü kısıtlansa bile çok sık olmamak şartı ile SWIFT yoluyla çekilebilir geldi bana çünkü daha fahiş ücretler duyuyordum normalde.
Not:
1-Citibank dışındaki muhabirleri denemedim. Daha az ya da daha çok masraf olabilir deneyen paylaşsın lütfen.
2-TR’deki bankalardan daha az alan bir alternatif olduğunu sanmıyorum ama varsa onu da paylaşın bari 🙂
Bu arada eklemeyi unuttum. IBKR’ye TRY atıp USD alıp USD çektim diye uyarı yedim ve tatlı bir dille biz kur dönüşüm hizmetini sadece siz yatırım yapabilin diye sağlıyoruz, bana kur ekranınızı kapattırmayın haa diye tehdit edildim :).Buradan IBKR’yi kınıyorum küçük yatırımcı olarak ve onları BIST’e davet ediyorum zorluk görmek istiyorlarsa 🙂
Wise yöntemi artık çalışmıyor sanırım çoklu para hesabı yok artık wise’da, bildiğiniz başka yöntem varsa paylaşır mısınız?
Merhaba Emre Bey;
Maalesef bayramda Wise’dan bana da mesaj geldi. Bu seçeneği kaybettik gibi duruyor. Payoneer ve uption var aklıma gelen. Selamlar.
Wise’dan yeni gelen mail(26.06) ile özellikle 30 ağustostan sonra birçok işlemin artık yapılamayacağını anlıyorum. Şöyle diyor:
Bugünden itibaren herhangi bir para biriminde hesap bilgileri edinme ve türk bankasından TL ekleme bitmiştir.
30 Ağustostan itibaren Wise bakiyeleri arasında çevrim yapma, para ekleme, transfer gönderme, ödeme alma bitecektir diyor.
30 ağustostan sonra izin verilen iki durum var. Birincisi wisedaki mevcut parayı çekmek, ikincisi Türkiyeden uluslararası transfere aracılık etmesi.
Kısacası Wise 30 Ağustostan sonra işlevsiz kalıyor
Haklısınız Caner Bey. Geçen hafta bana da böyle bir mesaj geldi. Maalesef Wise seçeneğini kaybettik. 🙁
Muhabir banka Jp morgan 15 usd kesinti yaptı
Teşekkürler bilgi için.
Selamlar
Ben Odeabank ile doğrudan Interactive Brokers’a SWIFT ile gönderim yapıyorum, 135TL+4$ komisyon kesiliyor. 4$ muhabir banka komisyonu, ilk seferden beri sabit. 135TL ise Odeabank tarafından alınan ücret. 1 sene önce 99TL kadardı, artış ile şimdiki miktara geldi.
Muhabir banka seçimi ile ilgili birşey bilmiyorum. İlk defa burada yazılanları okuyunca gördüm.
Bilgi için teşekkürler Burak Bey. Selamlar.