Seçim Senaryoları ve Borsa İstanbul

Seçim Senaryoları ve Borsa İstanbul

Seçim senaryoları ve bu senaryoların piyasalara etkisi sürekli konuşuluyor. En son ünlü yatırım bankası JP Morgan’ın seçim sonrası senaryoları gündeme geldi. Buna göre 14 Mayıs’ta ki seçimlerin sonucu ne olursa olsun Türk Lirası değer kaybediyor. İyimser senaryoda Dolar/TL kuru yıl sonunda 24-25 TL’yi görürken kötümser senaryoda 30 TL’yi buluyor. Bildiğiniz gibi 8 Mart tarihli yazımda seçimlere kadar Borsa İstanbul’dan çıktığımı belirtmiştim. O tarihten bu yana verdiğim bu karardan henüz pişman olmadım. Zira bu sıradan bir seçim değil. Türkiye’nin bir demokrasi olarak yola devam edip edemeyeceği belli olacak. Öte yandan iyimser senaryo için hazırlık yapmaktan zarar gelmez diye düşünüyorum.

Benim açımdan iyimser senaryo

Yıl 2023. Aylardan Eylül. Seçimler gerçekleşti. Sandıktan orta ve uzun vadede ülke demokrasisi için hayırlı, piyasa dostu ve bilimsel ekonomi politikalarını uygulanmasını sağlayacak bir sonuç çıktı. İçte toplumsal barışı artırıcı, dışta diğer ülkeler ile Türkiye’nin gerçek ekonomik çıkarları doğrultusunda iyi ilişkiler tesis etme politikaları yürürlüğe kondu. Ekonomi bürokrasisi yönetimine deneyimli, nitelikli ve kredibilitesi olan kişiler atandı. Gerçekçi ve tutarlı bir ekonomi programı oluşturularak para ve maliye politikaları kısa ve orta vadede koordineli bir şekilde enflasyonu kontrol altına alma amacıyla kullanılmaya başlandı. Bu kapsamda, Dünya Bankası ve IMF gibi uluslararası kurumlardan sözel ve mali destek sağlandı. Uluslararası ekonomi basınında ‘Yeni’ Türkiye’nin hikayesi yer almaya başladı. Ülke risk primi azalırken Türk Lirası Dolar ve Avro gibi paralara karşı sürekli değer kazanmaya başladı.

Bu satırları bugün değil 2021 yılı Ekim ayında yazdım. Merak edenler için linki burada.

6 gün kala ne düşünüyorum?

Tabi aradan çok zaman geçti. Maalesef, 2021 yılından bu yana ekonomi politikası alanında çok kötü siyasi tercihler yapıldı. Dolayısıyla, oluşan enkazı kaldırmak kolay değil. Üç haneli enflasyonu indirmek için politika faizinin ciddi oranda artırılması gerekiyor. Bu hisse senetleri için iyi olmayacak. Son bir yıldır kur yapay olarak düşük tutuluyor. Normal politikalara dönülen iyimser senaryoda bile Türk Lirası’nın ilk başta değer kaybedeceğini düşünüyorum.

İyimser senaryo için hazırlık

Kötümser senaryo için zaten hazır durumdayım. 🙂 Peki ya işler 2021’de yazdığım şekilde iyi gelişirse ne yapacağım? Borsa İstanbul’a şimdi mi seçimden sonra mı girmeli? Seçim sonrasında piyasa, bana alım fırsatı verecek mi? Peki ne alacağım? Eurobond ağırlığı artırmalı mı? Politika faizi yükseldikten sonra TL bazlı devlet tahvillerine yatırım yapmalı mı? Bu soruların hepsine verilecek bir cevabım henüz yok. Şimdilik Borsa İstanbul’a bir göz atmaya karar verdim.

Regresyon analizleri

Düzenli okuyucularımın bildiği gibi Türk hisse senetlerine reel dolar bazında bakıyorum. Beğendiğim hisselerin alım satım noktalarını regresyon analizleri ile belirliyorum. Bununla birlikte, Borsa İstanbul’da işlem gören bütün hisselere elle tek tek bakmak biraz yoruyor. Bende, bir önceki yazımda belirttiğim gibi süreci otomatik hale getirdim.

Veri

Borsa İstanbul’da işlem gören bütün hisselerin günlük tarihsel fiyat verilerini Yahoo Finance‘dan indiriyorum. Günlük $/TL kuru verilerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Elektronik Veri Dağıtım Sistemi veritabanından indiriyorum. Şirketlerin bir önceki kapanış fiyatlarını dolara çevirip bir dosyada topluyorum. Ayrıca, regresyon analizinden elde ettiğim veri dosyalarını girdi olarak kullanıyorum.

Yöntem

Aslında yaptığım işlem basit. Hisse senedinin güncel fiyatının uzun dönem trend değerinden ne kadar saptığına bakıyorum. Yalnız bunu tek tek yapmak yerine yazdığım kod ile tek bir sayfada bütün şirketlerin durumunu görebiliyorum. Üstelik, hergün 10 dakika harcayarak bu işlemi tekrarlayabilirim.

Çıktı

Neyse sadede geleyim. Sonuç aşağıdaki gibi bir metin dosyası oluyor. Örneğin, dolar bazında dünkü kapanış fiyatları itibarıyla uzun dönem trend değerinden üç standart sapmadan daha aşağıda olan iki firma var: CANTE ve ANGEN. İki ile üç standart sapma arasında aşağısında olan firmalar ise PENTA, ULUSE, MEDTR, KONKA, CEOEM ve DAPM olarak gözüküyor. Bu dosyanın tamamına şuradan erişebilirsiniz.

Çıktı dosyasının ekran görüntüsü, 08/05/2023
Çıktı dosyasının ekran görüntüsü, 08/05/2023

Sonuç olarak

Seçim senaryoları kapsamında Borsa İstanbul ile tekrar ilgilenmeye başladım. 🙂 Daha doğrusu iyimser senaryo için hazırlık yapıyorum. Duruma göre seçim öncesi alım yapabilirim. Anlattığım yöntem kapsamında her gün Borsa İstanbul’u tarayacağım. Alırsam tabiki yazar, düşüncelerimi sizlerle paylaşırım. Bununla birlikte bir uyarıda bulunayım. Sadece regresyon analizlerine dayalı olarak alım yapmıyorum. İyi yönetilen kurumsal şirketleri uygun fiyatta yakalamaya çalışıyorum. Sizler ne düşünüyorsunuz? Seçime bir hafta kala planınız var mı?

Güzel günlerde buluşmak üzere hoşçakalın.

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2023 Pintidegiltutumluyum

2 thoughts on “Seçim Senaryoları ve Borsa İstanbul

  1. Var hocam bir plan. şu an borsada dolar bazlı grafiği açıp, 20 olan dolar paritesini 24 olacağını düşünerek(bu da iyimser düşünce, 30 sayarsak kabaca %35 aşağı çekicez çünkü) grafikleri %20 altında gibi düşünüp ona göre bir alım belirlenebilir. mesela alark, çıkmasaydı bugün isctr gibi. ayrıca riski artırmak için, halka arz fiyatına yaklaşmış üretim yapan firmaları tutmak gibi, mesela snica veya yeni arz eupwr-sdttr gibi(astor değil-patron bazlı sebepler) bu konuda portföyünüzü bizle de paylaşırsanız bizim gibi küçük ama portföyü büyük(umut dünyasında da olsa) yatırımcılara büyük bir iyilik yapmış olursunuz. Emeklerinize sağlık tekrardan. Seviliyorsunuz

    Faiz artarsa mevduata dönüş olur borsadan da çıkış, ancak kkm’den de bir para çıkacak, onu da unutmayalım, ha bizi kurtarmaz ama işte umut

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top