
- by Bay Tutumlu
İkili kur sistemi sonunda ortaya çıktı. Artık ekranlarda gördüğümüz Dolar/TL kuru ile gerçek piyasa kuru arasında neredeyse bir TL fark var. İzleyen günlerde toplumun farklı kesimlerine farklı kurlar tanımlarlarsa ülke tam Arjantin olacak. Bu aşamadan sonra gidilecek iki yol var: akıldışı mevcut politikalarda ısrar veya aklı selime dönme. Siyasi irade aklı selime dönme niyetinde olmadığını şimdiden beyan etti. Anadolu irfanı seçimde mevcut siyasi iradeyle yola devam derse ufukta tam sermaye kontrolleri gözüküyor. Öte yandan milletin tercihi tartışma götürmez bir şekilde aklı selim olursa uçurumun kıyısından dönebiliriz. Yine de yapılan tüm bu saçmalıkların payımıza düşen bedelini öderiz. Tabi seçimler ülkeyi arafta da bırakabilir: seçim ikinci tura kalır. Cumurbaşkanı ve meclis bölünür. Hatta taraflardan biri seçim sonucunu kabul etmeyebilir…
Dolar/TL’de son durum
Neden ikili kur sistemi ortaya çıktı? Siyasi irade enflasyonu sorun olarak görmüyor. Tek önceliği ekonomik büyüme gibi görünüyor. Daha doğrusu ekonomiyi büyütüyor görünüp oy maksimizasyonu yapmak istiyor. Yani nihayetinde esas amaç sonsuza kadar koltukta oturmak. Roma yanarsa yansın. Aşağıdaki grafikte TÜFE, Yİ-ÜFE ve Dolar/TL kurunun 2003 Ocak ayı değerlerini baz alarak endeks haline getirdim. Yeşil çizgi Yİ-ÜFE’yi, kırmızı çizgi TÜFE’yi ve mavi çizgide Dolar/TL kurunu gösteriyor. Bu kapsamda 2003 Ocak ayından 2023 Mart ayı sonuna kadar TÜFE 13,4 kat, Yİ-ÜFE 22,8 kat ve Dolar/TL ise sadece 11,4 kat artmış!

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne 24 Haziran 2018 tarihinden itibaren resmi olarak geçti. Şimdi veri setini 2018 yılı Temmuz ayından itibaren başlatıp aynı grafiğe bakalım. Yeşil çizgi Yİ-ÜFE’yi, kırmızı çizgi TÜFE’yi ve mavi çizgi Dolar/TL kurunu gösteriyor. Aşağıdaki grafikten açıkça görüldüğü üzere 2020 başından itibaren Dolar/TL kurundaki artış Yİ-ÜFE’nin altında kalmış. Ancak, TÜFE’den daha fazla artmış gözüküyor. Bu durumun bir açıklaması açıklanan resmi TÜFE rakamının gerçeği yansıtmıyor olması olabilir. Neyse, TÜFE İktisat teorisine göre iki ülke para birimi arasındaki değişim oranı yani kur uzun dönemde ülkelerin enflasyon ve faiz oranları arasındaki farka bağlı olarak değişiyor. Malumunuz olduğu üzere siyasi iradenin faize bakışını dini dogmalar belirliyor. 2018 yılı Temmuz ayından itibaren ise ekonomi politikası tamamen siyasi iradenin kontrolünde…

Görünen köy kılavuz istemez
Bu gidişatın iyi olmadığı açıkça ortadaydı. Çok sayıda yazı ile bu düşüncelerimi sizlerle paylaştım. Hafıza tazelemek isterseniz yada daha önce okumadıysanız aşağıdaki yazılara bir göz atın. Bu duruma nasıl ve neden geldiğimizi daha net anlayacaksınız.
Dolar/TL Kurunu Etkileyen Faktörler
Sermaye Kontrolleri ve Yatırım
Dolar Kaç TL olacak yıl sonunda?
Politika Faizi Artırılırsa Ne Olur?
Alım Gücü, Enflasyon ve Finansal Bağımsızlık
Pozitif Şok, Durum Analizi ve Portföy Performansı
Dolar/TL Kuruna Farklı Bir Bakış
Dolar/TL Kuru, Enflasyon ve Yatırım
Senaryo Analizi: Ya Türk Lirası Değerlenirse?
TL Serbest Düşüşteyken Finansal Bağımsızlık
Para Krizi Kavramı ve Türkiye’de Şuan Yaşananlar
Çin Modeli Kalkınma Hakkında Bazı Düşünceler
Hasar Tespiti ve 2021 Yılı Kur Şoku
Ülke Riski: Lübnan’da Yatırımcıların Başına Gelenler
KKM: Kur Korumalı Mevduat ve ABD Dolarının Seyri
Interactive Brokers’da Dolar kaç Lira?
Türkiye’de televizyon ekranındaki gördüğümüz kurdan dolar alamıyoruz. Peki Interactive Brokers‘da durum ne? Merak edip bu satırları yazarken baktım. 19,4 TL’den alabiliyorsunuz. 🙂 100 bin dolara kadar her işlemde maliyetiniz 2 dolar.

Sonuç olarak
Gidişat iyi değil. Türk milletinin önünde bu gidişatı tersine çevirmek için harika bir fırsat var. Umarım aklı selim galip gelir ve uçurumun kenarından çekiliriz. Herkesin bayramını kutluyor, sevdiklerinizle birlikte huzur, mutluluk dolu aydınlık günlere kavuşmanızı diliyorum.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşçakalın.
Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Kapalı çarşı ve ibkr arasındaki arbitrajdan yararlanamaz mıyız? Hatta IBKR ve Binance USDT/TRY arasındaki uçurum daha da fazla. Şuanda USDT / TRY 21.33 TL den işlem görüyor. Transfer wise üzerinden binance p2p aracılığıyla alınabiliyor usdt.
Merhaba Erdem Bey;
IBKR’de aldığınız doları Türkiye’deki hesabınıza masrafsız bir şekilde aktarmanın bir yolu varsa arbitraj yapabilirsiniz. Ancak, ben henüz keşfedemedim. 🙂 Selamlar.
Transfer edilen miktar yüksek olunca transfer komisyonları düşük kalıyor. Ancak Türkiyedeki hesabınıza transfer ettiğinizde vergi dairesi bunu kendi hesabınızdan gelen bir transfer gibi değerlendirmiyor. Ticari bir kazanç gibi görüyor. Zamanında beni uğraştırdılar izzahat için.
Hacimli işlem yapıyorsanız dişe dokunur bir kar söz konusu olabilir tabi. Öte yandan yurtdışından yüksek miktarda para getirmekte sıkıntı sanırım. Bunu öğrendiğim iyi oldu. 🙂
USD olarak buradaki hesabınıza getirdiğiniz için mi izahat vermek zorunda kaldınız? TL dönüp getirseydiniz yine de izahat vermek zorunda kalır mıydınız?
IBKR kuru iyiymiş gerçekten. Burada bozdurduğumuz dolarla arbitraj yapılabilir aslında. Bu durumda vergilendirmeler ne şekilde olmakta?
Aldığınız Doları maliyetsiz bir şekilde Türkiye’ye getirmenin yolunu bulursanız bana da çıtlatın. 🙂 Sevgiler.
ibrkde dolar fiyatı çok iyi. türkiyeye dolar gönderme ücreti ne kadar, arbitraj çok mantıklı ama izzahat kısmı ve komisyon oranları sıkıntı.
Arbitraj fırsatı göremedim şahsen. Swift maliyeti yüksek. Yine de araştırın isterseniz. Kolaygelsin.
Merhaba, IBKR’den dolar alım satımı yaptım. Kazançlı çıktığım durumlarda vergi durumu nasıl oluyor? Türkiye’de dolar işlemlerinde kar üzerinden vergi olmuyor ama IBKR’de farklı diye biliyorum. Makas çok düşük ama vergi olursa, tr de makaslı almak daha mı mantıklı olur?
IBKR, TL’yi USD’ye çevirdikten sonra bunu USD olarak Türkiye’ye gönderdiğinizde sizi nazikçe uyarıyor. Bu uyarı dinlemez ve tekrar ederseniz hesabınızda exchange işlemlerini 1 aylığına askıya alıyor ve siz bir daha tekrarlarsanız bu durumda IBKR kalıcı olarak hesabınızı kur dönüştürme işlemlerine kapatıyor. Ben ilk uyarımı aldım.
Özetle, Türkiye’den TL gönderdiyseniz, çekmek istediğinizde tekrar TL olarak çekmelisiniz. USD olarak gönderdiyseniz USD. Bunu müşteri hizmetleri söyledi.
Merhaba Taner Bey;
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Selamlar.