Tüpraş’a Veda Ettim!

Tüpraş’a Veda Ettim!

Tüpraş’a veda ettim arkadaşlar. Neden diye soranlara cevabım açık: fiyat istediğim noktaya geldi. Seçim Oynaklığı Kendini Gösterdi başlıklı yazımda fiyatın 630 TL – 650 TL arasına gelmesi durumunda kalan Tüpraş hisselerimi de elde çıkaracağımı belirtmiştim. Nitekim son kalan 150 adet payımı yaklaşık 632 TL‘den sattım. Böylece Borsa İstanbul macerama bir süre ara vermiş oldum. Şimdilik siyasi ve ekonomik gelişmeleri takip edeceğim. Tabi bir yandan yeni fırsatlar aramaya da devam edeceğim.

Tüpraş’a veda: Dolar bazında yüksek getiri sağladı

2022 yılı Kasım ayında Tüpraş’ın Getiri Potansiyeli Üzerine Bir Not başlıklı yazımı yayınlamıştım. O yazıda her zaman kullandığım regresyon analizini kullanarak elimde tuttuğum Tüpraş hisselerinin kalan getiri potansiyelini tahmin etmeye çalışmıştım. Yöntemi merak edenler için yazının sonuna bir not koydum. Oraya bakabilirler. Neyse konumuza geri dönelim. Aşağıda o tarihte yaptığım analize ilişkin bir grafik görüyorsunuz. Koyu renkli kırmızı çizgi tahmin ettiğimiz regresyon doğrusunu, dalgalanan koyu mavi çizgi gözlemleri ve kesikli çizgiler ise 1, 2 ve 3 standart sapmaları gösteriyor. Dikey eksendeki kesikli çizgi ise hissenin o yazının yayımlandığı tarihte gördüğü rakamın dolar cinsinden karşılığını gösteriyor. O tarihteki değeri yaklaşık 23,5 dolar diyebiliriz. Nitekim, bu rakamı baz alırsak Tüpraş’ın uzun dönem trend değerine oldukça yakınsadığı yorumunu yapmıştım.

Tüpraş regresyon analizi - II, 10/11/2022
Tüpraş regresyon analizi – II, 10/11/2022

Tüpraş’a veda senaryoları

2022 yılı Kasım ayındaki yazımda bir anlamda Tüpraş’a veda senaryolarını da incelemiştim. İncelediğim senaryolardan ikincisi 5 ay içinde hemen hemen gerçekleşti. Neydi bu senaryo? Önümüzdeki 2 yıl içerisinde Tüpraş ABD Doları bazında uzun dönem trendinin iki standart sapma üzerine yani 36,3 Dolara yakınsayacaktı. Bu yazıyı kaleme alırken Tüpraş 645 TL / 18,93 $/TL = 34,07 Doları gördü. 5 ay önce yaptığım regresyon analizinde beklenen değerinin iki standart sapma üzeri 34.4 Dolardı. Yani 5 ay içinde yaklaşık olarak bu değeri yakaladı! Bu fiyat düzeyi veri setindeki en yüksek ikinci noktayı temsil ediyor. Daha yükselebilir mi? Evet yükselebilir. Geleceği bilmek olanaksız.

Tüpraş regresyon analizi - IV, 10/11/2022
Tüpraş’a veda senaryosu, 10/11/2022

Yeni yatırımcılar için beklenen getiri hesabı

Bu noktadan giren yeni yatırımcılar ne kadar getiri bekleyebilir? Aynı analizi bugünkü güncel fiyatı kullanarak yapalım. Fiyatın seçime kadar uzun dönem trend değerinin üç katını (39,5 Dolar) göreceği üzerine bahse girelim. Tarihte bu noktayı bir kez görmüş. Eğer veri setindeki gözlemler normal dağılıyorsa, fiyatın trend değerinin bir standart sapma alt üst bandında olma olasılığı yaklaşık %68’tir. Fiyatın trend değerinin iki standart sapma alt üst bandında olma olasılığı %95 ve fiyatın trendin alt üst üç standart sapma aralığında olma olasılığı ise %99,7’dir. Ayrıca normal dağılım, ortalaması etrafında simetrik dağılım özelliği gösterir.

Bu çerçevede, matematiksel olarak alım yaparak gireceğimiz bahisten beklenen karımızı E[Kar] = fiyat artış potansiyeli*%2,5+ fiyat düşüş potansiyeli*%97,5 şeklinde ifade edebiliriz. Firmanın iflas etmeyeceğini ve en fazla uzun dönem trend değerine (24,4$) düşeceğini varsayalım. Bu durumda beklenen karımız (39,5 – 34,07) * %2,5 + (24,4 34,07) * %97,5 = -9,3$ oluyor! Bu senaryoda pozitif değil negatif bir beklenen getiri var.

Tüpraş’a veda ederken ne kadar getiri elde ettim?

Son dört yılda yaptığım en karlı yatırım oldu diyebilirim. Maliyetim kabaca 11 – 12 $ civarındaydı. Buna göre ABD Doları bazında son dört yılda üç kata yakın bir getiri elde etmiş oldum. 12$ maliyet ve 33$ satış fiyatından yıllık ortalama %28,8′lik bir getiri oranı anlamına geliyor. Benim için gayet iyi bir oran.

Portföyün güncel varlık dağılımı

Tüpraş’a veda ettikten sonra varlık dağılımında da radikal bir değişiklik oldu. Aşağıdaki pay grafiğinden gördüğünüz üzere finansal bağımsızlık portföyümdeki nakit oranı %27,8‘e yükseldi. İkinci sırayı %26,3 ile S&P 500 alıyor. Üçüncü sırada %21,6 ile ABD uzun vadeli hazine tahvilleri yer alıyor. Türk Hazine Eurobondlarının payı ise %21,1 ile dördüncü sıraya düştü.

Varlık dağılımı, 07/03/2023
Varlık dağılımı, 07/03/2023

Aşağıdaki pay grafiği ise 2019 yılı Aralık ayı sonu itibarıyla finansal özgürlük portföyümdeki varlıkların dağılımını gösteriyor. Bu kapsamda portföyümle ilgili yaptığım ilk paylaşımdı. 🙂 Başlangıç ile geldiğim nokta insanı şaşırtıyor. Bakalım ilerleyen yıllarda şartlar beni nereye götürecek?

Portföy dağılımı (%) - 2019
Varlık dağılımı – Aralık 2019

Sonuç olarak

Eski göz ağrım Tüpraş’a veda ettim. Uzun vadede bu kalıcı bir ayrılık olmayabilir. Türkiye ekonomisi uzun dönemde inişli çıkışlı bir seyir izliyor. Yeni krizler geldiğinde hisse senedi fiyatları yine çok çekici noktalara gelebilir. İşte o zaman ciddi alımlar büyük kar getirebilir. Tabi birde şu var: Borsa İstanbul’daki son yükseliş dalgası serbest piyasa ortamında olmadı. Yoğun bir kamu müdahelesi var. Ayrıca, seçim süreci ve seçim sonrasında ise ne olacağı hala kalın bir sis perdesinin arkasında. İlerleyen günlerde bu sis perdesi kalkabilir. Genel olarak Türk siyasetinde yarın ne olacağı belli değil. Muhafeletin aday belirleme sürecinde yaşadığı git gel hepinizin malumu. Ben muhafazakar bir küçük yatırımcı olarak aldığım ülke riskini %21,1’e düşürdüm. Belirsizlik azalır Türkiye’nin yeni bir hikayesi olursa tamamen farklı bir şekilde hareket edebilirim.

Siz ne düşünüyorsunuz Borsa İstanbul ve seçim süreci hakkında? Fazla mı ihtiyatlıyım? Bir sonraki yazıda görüşmek üzere hoşçakalın.

Not: yöntem

Yeni okuyucularıma kullandığım yöntem ve veri kaynaklarına ilişkin kısa bir bilgi vereyim. Fiyat verilerini aylık bazda Yahoo Finance‘dan elde ediyorum. Yahoo Finance fiyat verilerini hisse bölünmelerine ve kar payı dağıtımlarını dikkate alarak ayarlıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Elektronik Veri Dağıtım Sistemi veri tabanından aylık bazda $/TL kuru verilerini indiriyorum. TL bazlı fiyat verilerini dolara çeviriyorum. Hesabı kitabı neden dolar olarak yaptığımı merak eden yeni okuyucularım; “Enflasyon ve Para“, “Dolar/TL Kurunu Etkileyen Faktörler” ve “Bist 100 Üzerine Bazı Notlar” başlıklı yazılarıma bir göz atabilirler.

Cari fiyatları enflasyondan arındırma işlemi için Federal Reserve Bank of St. Louis Economic Research veri tabanından ABD tüketici fiyatları endeksine ilişkin verileri elde ediyorum. Daha sonra cari fiyatları, enflasyonun etkisinden arındırarak en güncel ay verisine çekiyorum. Bir istatistik programı aracılığı ile fiyat verisini zamana karşı doğrusal regresyonunu yapıp, trendini ve standart hatalarını elde ediyorum. Elde ettiğim verileri grafiklere döküyorum.

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2023 Pintidegiltutumluyum

13 thoughts on “Tüpraş’a Veda Ettim!

  1. Öncelikle tuprs kararınızda haklı olup olmadığınızı zaman gösterecek. Bende de tuprs var. Riskler konusunda hem fikiriz, ben sadece biraz daha bekle ve gör stratejisi uygulamak istiyorum. Merak ettiğim bir şey var. ABD uzun vadeli hazine tahvili nereden, nasıl aldınız? Burada baktığınız değerler nelerdir? Bu konuda bir yazı kaleme alırsanız sevinirim.

  2. Seçim sonrası veya öncesi doların bu seviyede duramayacağı ve yükseleceği aşikar. Doların yükseldiği ve iktidar değişikliğinin gerçekleştiği durumda borsanın geleceğini nasıl öngörüyorsunuz? Dolar bazında yeniden makul noktalara inecektir diye düşünüyorum. Ayrıca CDS’lerin hızla düşmesiyle artık Türk eurobondlarının cazibesinin kalmayacağını düşünüyorum. Katılır mısınız?

    1. Merhaba Ali Bey;

      Bahsettiğiniz senaryoda kısa dönemde Borsa’da yüksek bir oynaklık olur muhtemelen. Tabi uzun dönemde rasyonel ekonomi politikalarının uygulanması Borsa İstanbul için hayırlı olur diye düşünüyorum. Dolar bazında büyük düşüşler yeni fırsatlar yaratabilir öngördüğünüz gibi. CDS’ler hızlı düşüşü elinizde Hazine Eurobondu varsa ve ortalama maliyetiniz düşükse dolar bazında iki haneli getiri oranı anlamına geliyor. 🙂 Diğer taraftan alım yapmayı planlıyorsanız getiri oranı azalacaktır. Bu durumda benzer getiri oranına sahip riski daha az tahviller daha cazip olur muhtemelen. Selamlar.

      1. Elinde olanlar için de eurobond satması halinde kur farkından dolayı çok yüksek vergi doğacaktır. Biraz sıkıntılı bir durum.

  3. Keşke çok lotum olsa diğer kotları bozdurup tuprasa yatıracak secim falan hikaye her zaman on numara

  4. Sen veda ederken bizde yükledik bedelsiz dünyanın lotunu da kaçırmış oldun …Biliyorsun bu işler sabırsızdan sabırlıya para aktarımıdır her zaman …. Amerika borsası ve kriptolar da nanay bu senede bizim borsanın alternatifi yok …100 de 100 enflasyonun olduğu bir yerde borsa düşebilirmi ….

    1. Bedelsiz deyince aklıma bir anım geldi. 3-4 yaşlarındayken topladığım bayram harçlıklarının değerini anlayamıyordum. Sağolsun ablamlar benim büyük kağıt paraları alıp, yerine çok sayıda metal bozuk para veriyorlardı. Bende daha çok param oldu diye seviniyordum. Size bol kazançlar diliyorum.

  5. Merhaba,

    Home country bias’in tehlikeli olduğunu düşünüyorum; bu nedenle, bir süreliğine BIST’ten ayrılmanızı takdir ediyorum.

    Birçok yatırımcının neden yalnızca Türkiye’ye yatırım yapığını anlamıyorum. Dünya’da, aklı başında olan hiçbir yatırımcı yalnızca bir Emerging Market’a yatırım yapılmasını önermez. Amerikalı yatırımcılar bile VT, VXUS gibi ETF’lerle Türkiye’ye kıyasla risksiz Amerikan borsası dışınada da yatırım yapıyorlar. BIST’e yatırım yapmak, vergi açısından daha ucuz olsa da, bunun haricinde bir avantaj görmüyorum. Alınan risk, olası kazançlar gibi büyük.

    Ortalama bir yatırımcının, yurtdışına yatırım ve vergi işlemleri kolaylaştırılmadığı sürece, VWRC gibi bir ETF almasını beklemem. Ne yazık ki, hisse peşinde koşmaktan başka hobisi olmayan, tüm zamanını borsa haberleri ve tavsiyeleri takip ederek geçiren yaırımcılar da uluslararası yatırımdan çekiniyor. Türkiye gibi riskli bir markete, değerini hızla kaybeden TRY ile yatırım yapmakla kalmayıp, stock picking’e ve day trading’e yöneliyorlar. Bu şekilde tatmin eden bir kazanç sağlanabilecek olsa da, bu işi ömür boyu ya da emekli olana kadar, tutarlı ve sürekli yapmak insan üstü bir beceri gerektiriyor. Eğer yatırımcının borsayla mesleki bir bağı da yoksa, bu, yatırım yapmaya çalışırken hayatı yaşamaya zaman bulamamaya yol açıyor. Benim gözümde, olması gereken, çoğunluğun bir Boglehead gibi yatırım yapmasıdır, ancak yatırım dendiğinde insanların aklına tek gelen, stock picking oluyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top