
2022 yılı finansal bağımsızlık yolculuğuna çok iyi başlamamıştım. Ancak son çeyrekte özellikle Borsa İstanbul varlıklarımın değerlenmesi ile nispeten iyi bitirdim. Finansal özgürlük yolculuğu bir maraton. 2022 yılı bu maratondaki dördüncü yılım oldu. Zaman ne çabuk geçiyor. Yıl içinde küresel arz zincirinde bir şok, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye kalkışması, küresel düzeyde yüksek enflasyonun hortlaması ve FED’in poiltika faizini 9 ay gibi rekor bir zamanda sıfırdan %4,5’e kadar yükseltmesine şahit olduk. Türkiye’de ki siyasi istikrarsızlıktan ve popülist uygulamalardan bahsetmiyorum bile. Yine de yola devam edebildim. Üstelik küçük yatırımcı olarak deneyimim de arttı. Neyse şimdi portföyümün nasıl değiştiğine biraz daha yakından bakalım.
2022 yılı portföy büyüklüğü
2022 yılında portföy büyüklüğüm bir önceki yıla göre dolar bazında %29,9 artarak yaklaşık 83 bin ABD Dolarını buldu. TL bazında ise artış oranı %82’yi buldu. Aynı dönemde Dolar/TL kuru ise %40,1 oranında arttı. Kurdaki artışın TÜİK’in açıklayacağı yıllık enflasyon oranının önemli ölçüde altında kalacağını vurgulamak istiyorum. Bu durumun nedeni siyasi iradenin döviz piyasasını ve kuru kontrol etmesi olduğunu biliyorsunuz. Enflasyon veri iken kurun yapay olarak düşük tutulması Türk Lirası’nın yabancı para birimlerine karşı değerlenmesine yol açıyor. Yani ABD Doları şu an için iskontolu. Bu politikanın sonucunda Borsa İstanbul’daki rallide ABD Doları bazında iyi bir getiri sağladı. Bende bu kazancın bir kısmını kitlemek için TL varlıklarımın %25’ini satıp nakit stoğuma ekledim. Özünde sürdürülemez olan bu politikaların ne zaman elde patlayacağını bilmiyorum.

Yazının başında yıla kötü başladığımı ifade etmiştim. Nitekim aşağıdaki tablodan da gördüğünüz üzere ilk üç çeyrek oldukça moral bozucuydu. Portföyün büyümemesinin esasen üç nedeni vardı. İlk olarak Türkiye’nin ülke riskinin artması nedeniyle Hazine Eurobond’larda ciddi bir sermaye kaybı yaşadım. İkinci olarak ABD’de yükselen enflasyon ve FED’in tepkisi nedeniyle denizaşırı varlıklarımda ciddi bir erime oldu. Üçüncüsü de Türk Lira’sındaki değer kaybı nedeniyle Borsa İstanbul’daki hisse senetlerimin reel getirisi pek fazla olmadı. Ancak, son çeyrekte Eurobond ve Borsa İstanbul’daki gelişmeler tersine döndü ve yılı portföy büyümesi anlamında tatminkar bir şekilde kapayabildim.

Portföy dağılımı
Varlık dağılımında da geçtiğimiz yıl önemli değişiklikler oldu. Aşağıdaki pay grafiğinde 2021 yılı sonundaki varlık dağılımını görüyorsunuz. Eurobondlar genel portföyün %38,3’ünü oluşturuyordu. Bu yıl sonu itibarıyla portföydeki ağırlığı %29‘a düştü. S&P 500’ün (VUSD) payı ise %24,1’den %26’ya çıktı.

Diğer taraftan Borsa İstanbul’un payının aynı kaldığını görüyoruz. Ancak bu yanıltıcı. Zira, geçtiğimiz günlerde bu varlık kaleminin dörtte birini nakde döndürdüm. Bloğun düzenli okuyucularının bildiği gibi yurtdışı gayrimenkul yatırımın da zamanlamam oldukça kötüydü. Bu varlık kalemini portföyden çıkardım. Diğer taraftan ABD uzun vadeli hazine tahvilllerinin ağırlığını artırıyorum. Son olarak S&P 500’deki düşüşlerin sürmesi durumunda ortay çıkan fırsattan yararlanmak için elimde yüksek bir miktarda nakit tutuyorum. Umarım 2023’te bu fırsatı yakalarım. 🙂

Bileşenlerdeki değişim
Aşağıdaki tabloda portföy bileşenlerindeki yıllık değişimi (%) görüyorsunuz. Geçtiğimiz yıl içinde Borsa İstanbul’da ABD Doları bazında %70-%80 aralığında bir getiri elde ettim. Bir kısmını da realize ettim. Interactive Brokers’tan nasıl Eurobond alanacağını göstermek amacıyla bir adet Eurobond aldım. Onun dışında Eurobond’lara bir ekleme yapmadım. Keza gelişmekte olan piyasalara yönelik ETF’de (VDEM) bir ekleme yapmadım.

Nakit akışı
Bu yılı toplam 2.777 Dolar ($2777 * 18,68 = 51,873 TL) nakit akışı ile tamamladım. Portföyün nakit verimi yaklaşık %3,3 oldu. Yılın son çeyreğinde yurtdışı varlıklarımdan kar payı ve faiz geliri olarak 194,1 Dolar elde ettim. Hazine Eurobondlarından da yaklaşık 280 Dolar geldi. Yani son çeyrek nakit akışım 474 Dolar oldu. Önümüzdeki yıl Tüpraş kar payı dağıtırsa Borsa İstanbul’dan da hatırı sayılır bir kar payı elde edebilirim. Sürekli alım yaptığım için yurtdışı varlıklarımdan da elde ettiğim kar payı geliri de artacak önümüzdeki yıl.

Sonuç olarak
Kötü başladığım 2022 yılında portföyü dolar bazında %29,9 oranında büyütebildim. Bu büyümenin üçte ikisini tasarruflarımla üçte birini ise Borsa İstanbul’dan elde ettiğim getiri ile sağladım. Doğrusunu söylemek gerekirse seçime epey bir süre varken Borsa İstanbul’dan böyle bir getiri elde etmeyi beklemiyordum. Geleceği bilmek mümkün değil. Eğer Borsa İstanbul’da olmasaydım bu fırsattan hiç yararlanamayacaktım. Diğer taraftan S&P 500’ün çok daha yüksek bir oranda düşmesini bekliyordum. Ancak o noktalara düşmedi. 2023’te neler olacak hep birlikte göreceğiz. İşler benim için güzel giderse önümüzdeki yıl 100 bin dolar sınırına yaklaşma ve belki de geçme ihtimalim var. Hadi hayırlısı!
Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Merhaba, ibkr hakkında bir şey sormak istiyorum. VUSD VDEM ve IDTL den 15 aralıkta aldığım temettü ödemeleri hesabıma yansımadı. Dividend receivable kısmında gözüküyor ancak nakite dönüşmediler. Beklemek dışında yapmam gereken bir şey var mı?
Teşekkür ederim.
Hayır yok Erdem Bey. Tahakkuk ile fiili yatırma arasında bir zaman farkı var.
Merhaba,
Yaklaşık ~19000 dolar artış sağlayabilmişsiniz bu sene. Bunun 2/3’ünü tasarruflarınızla yaptığınızı belirtmişsiniz, bu ~12600 eder. Çok iyi bir tasarruf seviyesi yakalamışsınız. Geri kalan 6400’ü de eurobond ve bistten (zararı düşünmezsek VUSD falan) gelmiş. Bu senenin hikayesi bu şekilde, değil mi?
Evet Umut Bey. Portföy 100-150 bin doları bulana kadar tasarruflar bana göre ana faktör. Tabi çok şanslıysanız ve paranızın büyük bir kısmını çok yüksek getiri elde eden bir varlığa yatırdıysanız başka. 2022 yıl sonu Borsa İstanbul’da böyle bir imkan vardı. Belli bir ölçeği olup, ağırlıklı olarak buraya yatırım yapanlar turnayı gözünden vurdu. 🙂 VUSD’de maalesef eksiye düştüm. Yani Bist’in ve Eurobondların katkısı biraz daha fazla oldu. Selamlar.
Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, Dash, Monero, Zcash, Dogecoin, Cardano, Döviz ticareti, parite, pip, lot, marjin, kaldıraç, spread, EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY, AUD/USD, Hisse senedi, fiyat/kazanç oranı, piyasa değeri, öz sermaye, dividend, dayanak varlık, opsiyon, vadeli işlem, futures, endeks, S&P 500, NASDAQ, Dow Jones hakkında bilgilere finanslar.com dan ulasabilirsiniz.