
2022 III. çeyrek itibarıyla portföy durumunu paylaşma zamanı geldi. Zaman ne kadar çabuk geçmiş. Acaba 3 ayda bir portföy durumunu özetlemek yerine yılda bir mi yapmalıyım? Bilemedim şimdi. Neyse, geçtiğimiz ay bu sitede hiç yazı yayımlayamadım. Bunun birkaç sebebi var. Öncelikle, çoluk çocuk ailece sağlam bir hastalık dönemi atlattık. Diğer sebep ise Breaking the Treadmill bloğuna içerik üretmeye öncelik vermemdi. Bu blogta yayınladığım yaklaşık 20 yazıyı gözden geçirip ingilizceye aktardım. Yeni bir blog kurup, düzenli ve kaliteli içerik üretmek oldukça zor bir iş. Hele ki vaktiniz kısıtlıysa. Bakalım ingilizce blog maceram nasıl devam edecek? Doğrusu bende bilmiyorum. 🙂 Yeni bloğun haber bültenine üye olarak yada beni Twitter’dan (@payrollcaptive) takip ederek destek olursanız sevinirim bu arada.
2022 III. çeyrek itibarıyla portföy büyüklüğü
Toplam portföy büyüklüğüm bir önceki çeyreğe göre ABD Doları bazında %2,8 artarak 72.438 Dolara ulaştı. Türk Lirası bazında ise %13,4 oranında arttığını aşağıdaki tablodan görüyorsunuz. Bununla birlikte, aynı dönemde Türk Lirası ABD Doları’na karşı %10,3 oranında değer kaybetti. Bu dönemde gerçekleşen enflasyon dikkate alınırsa Türk Lirası olması gerekenden az bile değer kaybetti. Nitekim, finansal bağımsızlık portföyümdeki mütevazi artış büyük ölçüde Borsa İstanbul varlıklarımın Dolar bazında değerlenmesinden kaynaklandı. Zira söz konusu dönemde aylık tasarruf miktarım ihmal edilebilir düzeydeydi. Özetle, portföyü büyütme anlamında performansım bir önceki çeyreğe göre biraz daha iyi oldu.

2022 III. çeyrek itibarıyla varlık dağılımı
Tüm finansal varlıkların fiyatlarının düştüğü bir ortamda nakit kraldır. Aşağıdaki pay grafiğinden gördüğünüz üzere benim portföyün dörtte biri de nakitte. Nakit derken doları kastediyorum tabi. 🙂 Bu kadar nakit tutmamın amacı S&P 500 düşmeye devam ederse artan hacimlerde alım yapabilmek. Detay için şuraya bakabilirsiniz. Eurobondlar %29,7 ile hala portföyümün en büyük parçasını teşkil ediyor. Bir önceki çeyreğe göre Borsa İstanbul’un payı da %15,5‘ten %17,1′e çıktı. Yeni alım yapmadım. Aslına bakılırsa 2022 yılı boyunca ödenen kar payları ile aynı hisse alımı dışında Borsa İstanbul’da hiç işlem yapmadım. Yurtdışı gayrimenkul ve tahvil yatırımlarımın payları da azaldı. Faiz artışı ortamı her iki varlık sınıfına da hiç iyi gelmedi desem yeridir. 🙂

2022 III. çeyrek itibarıyla nakit akışı
Nakit akışı piyasa şartlarından çok daha az etkileniyor. Aşağıdaki tablodan gördüğünüz üzere son üç aylık dönemde elde ettiğim toplam nakit akışı 857,6 Dolar. Yani bugünkü kurdan 857,6 $ * 18,59 = 15.942 TL. Nakit akımın bileşenlerine baktığımızda en büyük payı Eurobondlar oluşturuyor. Zaten Türk Hazine Eurobondlarının şu an için en büyük katkısı yüksek nakit verimi sağlamaları maalesef. Bu varlık sınıfı, Türkiye’nin CDS primi arttıkça fiyatları düştüğü için, portföy büyüklüğünü aşağıya çekiyor. Seçimden sonra tersine döner umarım. 🙂 Yurtdışı varlıklardan da kar payı ve faiz geliri olarak yaklaşık 93,5 Dolar kazandım. Tam olarak söylemek gerekirse Interactive Brokers hesabımda tuttuğum nakit için yaklaşık 12 Dolar faiz ödedi. Böylece, 2022 yılının ilk 9 ayında ise toplam 2.303 Dolar (*18,59=42.809 TL) nakit gelir elde ettim.

S&P 500 ayı piyasası ve oyun planım
ABD sermaye piyasalarında yaşamakta olduğumuz ayı piyasasını uzun vadeli yatırımcı olarak büyük bir fırsat olarak görüyorum. Yatırımcının ayağına 10-15 yılda böyle bir indirim geliyor. Yaşım itibarıyla ayağıma gelen bu topu doksana takmak zorundayım. 🙂 Bununla birlikte, geleceği bilmek mümkün değil. Nitekim şimdi geriye dönüp bakınca bazı hatalarımı fark ediyorum.
ABD uzun dönem hazine tahvilleri
İlk olarak son 40 yılın faiz düşüş dinamiği tersine dönünce hisse senetleri ile tahviller arasındaki korrelasyon pozitife döndü. ABD uzun dönem hazine tahvillerine yaptığım yatırımda %27 civarında zarardayım. Ancak, fiyat belli bir oranda düştükçe alıma devam ediyorum. ABD’de enflasyon kontrol altına alınana kadar tahvillerde işler tersine dönmez. Yani büyük olasılıkla 2024’e kadar ortalama maliyeti azaltmaya devam edeceğim. 🙂 Bu arada durasyonu yüksek olduğu için faiz artışlarında oldukça yüksek etkileniyor. Toplam tahvil piyasasını takip eden bir fona yatırım yapsaydım kaybım daha az olacaktı.
Gayrimenkul ETF’inde durum
Benzer şekilde gayrimenkul yatırımında da zamanlamam bir felaket oldu. Bu kalemde de %25 civarında zarardayım. “Ev fiyatları asla düşmez, ev asla zarar ettirmez” diyenlere buradan selam olsun. 🙂 ABD’de şu an ev fiyatları çatır çatır düşüyor. Yurt dışı gayrimenkul piyasaları da anlaşılan ABD’yi takip ediyor. Dolayısıyla, gayrimenkul fonumda S&P 500 ile pozitif bir korrelasyona sahip. Yani portföye bu kalemi dahil ederek iyi bir çeşitlendirme sağlayamadım. Neyse ki ağırlığı çok düşük ve yeni alım planlamıyorum. Elimdeki kıt nakdi S&P 500 için saklıyorum.
Gelişmekte olan ülke ETF’inde durum
Bu varlık kaleminde de %15 civarında zarardayım. Maalesef gelişmekte olan ülke piyasalarıda S&P 500’ü takip ediyor. Bununla birlikte, korelasyon biraz daha zayıf gibi. Bu varlık kaleminin tek artısı kar payı dağıtım veriminin %3,9 olması. Yani nispeten yüksek. Fiyat belli noktalara düştükçe ortalama maliyeti azaltmak için ufak alım emirleri giriyorum. Örneğin iki hafta önce böyle bir emrim gerçekleşti.
S&P 500’de durum
Bu yazıyı hazırlarken ABD’de enflasyon verisi henüz açıklanmamıştı. Dolayısıyla, haber etkisi nasıl olacak bilemiyorum. Aşağıdaki alım emirlerinden ilk ikisi gerçekleşti. Üçüncüsü de eli kulağında. Düşse de alsam diye 9 aydır bekliyorum. Bakalım piyasa bana istediğimi verecek mi?

Sonuç olarak
Ayı piyasası nedeniyle finansal bağımsızlık portföyümün yeterince hızlı büyümemesi psikolojimi negatif etkiliyor. Eğer piyasa 2021 yılı sonu noktasında olsaydı portföyüm bugünkü değerinden kabaca yedibin dolar yukarıda olacaktı. Piyasa bu kayıplarımı, işler düzeldiğinde, fazlasıyla telafi edecektir. Ama şimdilik rüzgara karşı hareket ediyorum. Yıl başında yaptığım oyun planına göre hareket etmeye devam ediyorum. Aşağıdaki tabloda 2022 yılı başından itibaren yurtdışı piyasalarda yaptığım işlemleri görüyorsunuz. Alış-satış toplam 10 tane. Sonuncusunu, S&P 500 ETF pay sayısını 200’e tamamlamak için yaptım. Hesap daha kolay oluyor. 🙂 Bu işlemlerin dışında bir kez Eurobond aldım. Borsa İstanbul’da da kar paylarıyla Arçelik ve Tofaş aldım. Yani 2022 yılının ilk dokuz ayında piyasalardaki toplam işlem sayım 13 tane. Bakalım sabrın sonu selamet mi? Siz dersiniz?

Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Öncelikle geçmiş olsun demek istiyorum. Bloğunuzu zevkle takip ediyorum. Hem bu post için hem de genel olarak bu blog için size teşekkür etmek istedim.
Çok teşekkür ederim Serhat Bey. Selamlar.
Interactive brokers hesabınızda tuttuğunuz nakitten faiz kazandığınızı yazmışsınız. bunun için ben de bu sitedeki dolarımı nerede tutmalıyım. Benim cash olarak durduğu için herhangi bir faiz getirmiyor?
Merhabalar;
Bende hesapta nakit olarak tutuyorum. Faiz geliri ekleniyor. Client Portal’ın statement/reports kısmında kazandığınız faiz gelirlerini görebilmelisiniz. Kolaygelsin.
Merhaba,
Blog yazılarınızı ilgiyle okudum.
Portföyünüzü anlamlı ve şeffaf paylaşımınız takdir edilesi.
Başarı ve sağlık dileklerimi samimiyetle iletiyorum .
Teşekkür ederim Bülent Bey. Selamlar.
Merhaba, çok uzun süredir yazılarınızı takip ediyorum. Ancak biriktirmekte olduğunuz IDTL hakkında yeterince bilgi bulamıyorum. Sistematiğini de kavrayabilmiş değilim. 3.60 seviyelerine gerilemiş, hala satın almaya devam ediyor musunuz?
Merhaba Erdem Bey;
IDTL, uzun dönem ABD Hazine tahvillerini içeren İrlanda menşeli bir ETF. Durasyonu yüksek olduğu için faiz oranlarındaki değişimlerden çok etkileniyor. Faiz artarsa fiyatı düşüyor, faizler azalırsa fiyatı yükseliyor. Geçmiş 40 yılda enflasyon düşük olduğu için her ekonomik krizde FED politika faizini düşürüyordu. Dolayısıyla, bu ETF’nin fiyatı da artıyordu. Yatırımcı açısından ise hisse senedi fiyatları düşerken IDTL yükseliyordu. Negatif bir korrelasyon vardı. Böylece kriz esnasında portföyün değer kaybı daha düşük oluyordu. Ancak, bu kriz geçmiş 40 yıldakilerden farklı oldu. Enflasyon yükseldi ve FED’te politika faizini artırdı. Dolayısıyla, IDTL’nin de fiyatı düştü. Yani korrelasyon pozitife döndü. Aslında bu krizde doğru olan kısa dönemli ABD tahvillerine geçiş yapmaktı. Onlardaki değer kaybı çok düşük oldu. 🙂 Benim için güzel bir tecrübe oldu. Diğer taraftan 2024 yılında enflasyon kontrol altına alınmış olacağını varsayarak FED politika faizini de azaltmaya başladığında da IDTL değer kazanacak. Portföyde korumamın ve alıma devam etmemin nedeni bu. Ortalama maliyetimi düşüyorum. FED’in politika değişikliğini bekliyorum. Hayırlısı bakalım.
Verdiğiniz harika bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu bloğu okumaya başladığımda Interactive Brokers hesabı açma yazısını yazmıştınız. Ben de hesap açmıştım. Ancak S&P hep yükseldi zirveden de almak istemedim. Bu süreçte BIST 1300-1500 arasında gidip geliyordu. Küçük sermayeli karlı ve borçsuz şirketleri topladım, yükselirken de almaya devam ettim… Şimdi 4.000 puana gelince çok güzel kâr oluştu ve her şeyi sattım… Şansıma S&P %25 düşerek IBKR’yi açtığım günlerdeki seviyelere yaklaşmış, IDTL %50 düşmüş durumda. Bizim borsa 2.5$’dan 5$ olacak diye duracağıma IDTLyi 3.5$ ‘dan alıp 5.5$ dolar olmasını beklemek ve bu süreçte dolar nakit akışı almak daha akıllıca geliyor bana. Başından beri de yazdığınız tüm yazılar aklıma yatıyordu. Şuanda fiziksel altın, VUSD, IDTL şeklinde kendimi dolara endeksledim. Biriktirmeye bu şekilde devam edeceğim. HAUZ, VDEM ve kripto paralar içinde bir miktar giriş yapmaya başlayacağım aralık – şubat ayları arasında kademeli kademeli. Sisteminiz ve yolculuğunuz çok mantıklı. Dolar endeksi zirvelerdeyken, ne kadar fazla alabilirsek 2024-2025 veyahut 2026’da topu 90’a takacağımız inancındayım. Bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler. Selametle 🙂
Teşekkür ederim Erdem Bey güzel sözleriniz için. Zamanlamanız çok iyi görünüyor. 🙂 Borsa İstanbul son 6 ayda çok iyi gitti. Benim açımdanda karlı oldu. Ancak genel ağırlığı çok yüksek olmadığı için mutlak anlamda büyük karlar elde edemedim. Ancak finansal bağımsızlık yolculuğuma devam ediyorum. Artık hayırlısı bakalım. Sevgiler.
En sondaki ETF islemleri tablonuzda bir %10 kurali sutunu dikkatimi cekti. Neyi hesapliyor acaba?
Bu arada bu blog sayesinde birkac yil once finansal bagimsizlik yolculuguma baslamistim. Halen ara ara donup eski yazilarinizdan okuyorum. Sonsuz tesekkurler.
Merhaba Yusuf Bey;
Vergi matrahı hesaplarken TL cinsinden alım fiyatlarınızı enflasyon oranında artırabiliyorsunuz. Ancak bu ayarlamadan yararlanmak için birikmiş enflasyonun %10’u geçmesi gerekiyor. Bende bu şartın sağlanıp sağlanmadığına bakıyorum. Sevgiler.
Ibrk dan birikimlerinizi dolardan tl ye cevirerek turkiye hesabina aktarmak zarara sebeb oluyor mu?
Merhaba Kemal Bey;
Zarardan kastınız nedir emin değilim. Ancak, ayda bir bedava par transfer hakkınız var. Dönüşüm kuruda oldukça iyi. Selamlar.
Blogunuzu ilgiyle takip ediyorum. Hemen hemen aynı günde finansal özgürlük için yola çıktık. Sizden çok şey öğrendim. Fakat sizin eurobond ve nakit varlığınız yüzde olarak fazla . Ayrıca hiç emtia yatırımınız yok. Resesyon döneminde emtia yatırımı portföy çeşitlemesi açısından iyi olmaz mı ?
Merhaba Murat Bey;
Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır. 🙂 Ben nakit akışını seviyorum. Dolayısıyla, Eurobondları da seviyorum. Ayrıca, piyasalardaki belirsizlikler fazla olduğu için yüksek miktarda nakitte bekliyorum. Belirsizlikle azaldıkça nakit miktarı düşecek. Finansal bağımsızlık portföyümde emtia tutmuyorum. Ama tutulmamalı gibi bir düşüncem yok. Selamlar.
“Nakit derken doları kastetmiyorum”
Derken neyi kastediyorsunu acaba?
Ömer Bey, okurken sehven bir hata yapmışsınız: “Nakit derken doları kastediyorum” ifadesi var yazıda.