S&P 500 Endeksi Üzerine Kısa Bir Not

S&P 500 Endeksi Üzerine Kısa Bir Not

S&P 500 endeksi üzerine yaptığım kısa bir analizi sizlerle paylaşacağım bugün. Dünkü yazımda da Borsa İstanbul hisse senetlerimin regresyon analizini yapmıştım. Çoğunuzun bildiği gibi uzun vadede S&P 500 ETF‘imi finansal bağımsızlık portföyümün ana sütunu yapmayı planlıyorum. İdeal portföy ağırlıklarımı merak edenler şu linki tıklayabilir. Halihazırda portföyümün içindeki ağırlığı %20,2‘yi buldu. Doğruyu söylemek gerekirse içinde bulunduğumuz ayı piyasasını alım için büyük bir fırsat olarak görüyorum. Geliştirdiğim alım stratejimi yılın ilk ayında sizlerle de paylaşmıştım. Aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. Tabi gerçekleşmelerini de her fırsatta sizlerle paylaşıyorum. Tekrar etmek gerekirse tablodaki ilk iki alım emri gerçekleşti. Geri kalanı gerçekleşir mi? Bilmiyorum. Bu yüzden merak edip S&P 500 endeksi ne alemde bir baktım.

S&P 500 alım stratejisi - 21/01/2022
S&P 500 alım stratejisi – 21/01/2022

Veriler ve Yöntem

Her zaman olduğu gibi sonuçları ortaya koymadan önce veri kaynağım ve yöntemim konusunda kısa bir açıklama yapayım. Bilenler burayı pas geçebilir. Fiyat verilerini aylık bazda Yahoo Finance‘dan elde ediyorum. Yahoo Finance fiyat verilerini hisse bölünmelerine ve kar payı dağıtımlarını dikkate alarak ayarlıyor. Cari fiyatları enflasyondan arındırma işlemi için Federal Reserve Bank of St. Louis Economic Research veri tabanından ABD tüketici fiyatları endeksine ilişkin verileri elde ediyorum. Daha sonra cari fiyatları, enflasyonun etkisinden arındırarak en güncel ay verisine (2022 yılı Haziran ayı dolar fiyatlarına) çekiyorum. Bir sonraki aşamada bir istatistik programı aracılığı ile fiyat verisini zamana karşı doğrusal regresyonunu yapıp, trendini ve standart hatalarını elde ediyorum. Elde ettiğim verileri grafiklere döküyorum. Regresyon analizi için daha detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.

S&P 500 endeksi üzerine

En son regresyon analizini geçtiğimiz Mart ayında yapmışım. O tarihte S&P 500 tarihi tepe noktasından sadece %10,7 düşmüştü. O zamandan bu yana yaklaşık bir %10 daha düştü ve teknik olarak ayı piyasasına girdi. Bakalım şimdi durum nasıl?

Kısa veri setiyle baktığımızda

İtiraf ediyorum: elimin altında güncellenmiş kısa bir veri seti vardı. Ay bazında 2003 yılı başından 2022 yılı Haziran ayına kadar olan dönemi kapsıyordu. Dolayısıyla üşendiğim için önce bu veriyi kullanarak analiz yaptım. Sonucu aşağıdaki grafikte görüyorsunuz. Bu kapsamda koyu renkli kırmızı çizgi tahmin ettiğimiz regresyon doğrusunu, dalgalanan koyu mavi çizgi gözlemleri ve kesikli çizgiler ise 1, 2 ve 3 standart sapmaları gösteriyor. Buna göre S&P 500 endeksi uzun dönem trendine düşmüş görünüyor! O zaman ne yapmalı? Paraları S&P 500’e mi basmalı hemen? 🙂

S&P 500 endeksi regresyon analizi - kısa veri seti, 29/07/2022
S&P 500 endeksi regresyon analizi – kısa veri seti, 29/07/2022

Uzun veri setiyle baktığımızda

Heyecanlanmayın. Henüz böyle bir niyetim yok. Çünkü veri seti kısıtlı bir zaman dilimini kapsıyor. Bu analiz sıkıntılı olabilir. O yüzden mecburen üşengeçliği kenara bırakıp daha uzun dönemi kapsayan veri setini güncelledim. Bu sefer veri seti aylık bazda 1947 yılından itibaren günümüze kadar olan dönemi kapsıyor. Bu veri setini kullanarak yaptığımız analizde ortaya bambaşka bir sonuç çıkıyor. Aşağıdaki grafikten gördüğünüz gibi ciddi bir düşüş var. Ancak, hala uzun dönem trend değerinin iki standart sapma üzerinde görünüyor!

S&P 500 endeksi regresyon analizi - uzun veri seti, 29/07/2022
S&P 500 endeksi regresyon analizi – uzun veri seti, 29/07/2022

Hangisine itibar etmeli?

İstatiksel analizlerde veri seti ne kadar geniş olursa o kadar iyidir. Dolayısıyla, ben paramı ikinci regresyon analizine yatırıyorum. 🙂 Zira 2000 – 2022 yılları ABD’de faizlerin sürekli düştüğü, enflasyonun düşük kaldığı istisnai bir dönemdi. 2022’den itibaren ise enflasyonun hızla yükseldiği ve FED’in tepki olarak politika faizlerini hızla yükselttiği bir ortamdayız. ABD’de enflasyonun yüksek kaldığı 1970’li yıllar S&P 500 endeksi için hiç hayırlı olmadı. Yukarıdaki grafikten kendiniz de görebilirsiniz. Yatay veya aşağı yönde hareket etmiş…

Sonuç olarak

Geleceği bilmek imkansız. 2008 krizinden bu yana endeksin oldukça dik bir eğimle daha önce olmadığı kadar uzun bir süre boyunca arttığını görüyoruz. Tesadüfe bakın ki o dönemde FED, Japonya merkez bankasını örnek alarak doğal bir deneye girişti. Tahvil piyasasına doğrudan müdahele ederek verim eğrisini yönlendirmeye başladı. Namı diğer miktarsal gevşeme. Şimdi bu deneyin tam tersini yapmaya başladılar. Sonucun ne olacağını ise FED dahil kimse bilmiyor. Sadece tahminler var. Üstelik ortodoks politika tepkisi olarak politika faizi de hızla artırılıyor.

Bazıları bu politikaların güçlü ve uzun süreli bir resesyona yol açacağını ve politik nedenlerle gevşek para politikasına geri dönüleceğini savunuyor. Bazıları da yüksek enflasyonun yapışkanlaşacağını ve miktarsal sıkılaştırmayla birlikte S&P 500 endeksinin uzun yıllar vasat bir getiri oranı sunacağını tahmin ediyor. En iyi senaryo ise FED’in kısa bir resesyon pahasına hızla enflasyonu kontrol alması olur sanırım. Siz ne dersiniz? S&P 500 elinizdeki nakdi yatırmak için yeterince ucuz mu? Yoksa daha da ucuzlayacak mı? Yorumlarınızı merakla bekliyorum.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2022 Pintidegiltutumluyum

6 thoughts on “S&P 500 Endeksi Üzerine Kısa Bir Not

  1. yalancı bir ralli ile bir miktar daha parayı borsalara çekip daha sonrasında covid başlangıcı seviyelerine kadar aşağı çekeceklerini düşünüyorum. şimdilik S&P deki paylarımı tutuyorum ama bu beklentim gerçekleşirse paylarımı azaltıp, beklemeye geçme düşüncem var. borsanın ucuz veya pahalı olmasından ziyade, genel gidişatın riskli varlıklardan kaçış şeklinde devam etmesini öngördüğüm için benim stratejim bu şekilde oluştu ancak herkesin gözlemleri farklı olabilir tabii. Yaşayıp göreceğiz, selamlar

  2. Selam,

    FED daha çok sözlü baskılayarak beklentileri şekillendiriyor, ve sadece faiz silahını kullanıyor, oysa zannedildiği veya ifade edildiği gibi bilançosunu daraltmıyor. (Sağ tuş çalışmadığı için yapıştıramadım.)

    Fred den M2 grafiklerine bakılabilir, kabaca 1 den 9 trilyona çıkan bilançoyu 1-1,5 arası küçültecek, henüz 1 trilyon dolar bile küçültmedi.)

    Dolayısıyla, misalen FED ‘tam ters yönde sadece açıklama yapsa’, SP500 %10-15 yukarı fırlar, çünkü para hala piyasada, hala negatif faiz, hala gidecek yer yok.

    DXY artıyor dolar güçleniyor, neden çünkü çok az daralmaya gittiği halde, USD karşılığındaki diğer para birimleri hala parasal genişlemeye gidiyor ve Euro bölgesi malum gelişmeler nedeniyle bilançosunu daraltamıyor.

    Yani, FED bilançosunu biraz daha hızlı daraltmaya kalksa DXY hiç umulmadık derecede değer kazanabilir, bunu tersten ifade edersek, FED bu nedenle de hızla bilançosunu daraltamaz.

    FED petrol fiyatlarını izliyor, şu an enflasyon neredeyse tamamen petrol fiyatlarına bağlı, 60 bandına düşerse planları tutar, çekirdek enflasyon buralarda bir yerlerde zirve yapar, yok Suudlar bu şekilde ‘aykırı’ gitmeye devam ederlerse, ‘çadır karışabilir.’

    SP500 muhtemelen 3200 leri hedefliyor, o bantta işsizlik % 5-6 yı geçmeden çekirdek enflasyona zirve yaptırabilirlerse, 2023-2024 de yukarı, çünkü hala yaratılan para sistemde.

    Petrol veya savaş(?) gerginliği veya Euro bölgesinde patlayabilecek bir kriz nedeniyle 2850 lere kayar da tutunamazsa, yüksek enflasyonlu 8-10 yıllık bir yatay düzeltme başlar, dibi 2200 olur, grafikte yatay görünür, enflasyon bazında aynı grafiğe bakıldığında ise %50-60 lık bir kayıp yaratıldığı fark edilir.(1966-1974 arası gibi)

    Bence 3200 den (belki çok sert 2850 gider gelir) dönecek 2024 e kadar zirve ile 3200 arası yatay çizecek, yükselen üçgene benzer. Yani ‘gri senaryo’. Enflasyon yine yüksek seyredecek, işsizlik oranı %6 yı aştığı an FED geri vites yapacak, 2-3 yıl %10 lu (+-2) enflasyonlu bir dönem yaşatarak bu dönemi aşmaya çalışacak. Bağımsız değişkenlerse petrol (Suudlar, Rusya), savaş (Ukrayna, Norveç?, Finlandiya?, Polonya?), Çin(tesislerin taşınması, dışlanması), Euro bölgesinin enerji krizini büyümeden atlatması(Yeniden nükleer, Akdeniz doğalgazına kavuşturulması) v.s.

    Saygılar

    1. Teşekkürler görüşlerinizi paylaştığınız için. Büyük bir çoğunluğuna bende katılıyorum. Oyun planımı da S&P500’de tepeden %50’lik bir düşüş olabileceği varsayımına dayanarak hazırlamıştım. Herhangi bir değişiklik yapmadan devam ediyorum. Diğer taraftan geleceği bilmek mümkün değil. Daha sene başında büyük varlık yönetim şirketleri ve yatırım bankaları Ukrayna-Rusya savaşını ve etkilerini düşük bir olasılık olarak ele alıyorlardı. Ama gelinen nokta çok farklı oldu. Dolayısıyla, işler ne zaman düzelir öngörmek zor. Önemli olan farklı senaryolarda ne yapacağınızı bilmek diye düşünüyorum. Selamlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top