Borsa İstanbul Hisse Senetlerimin Durumu

Borsa İstanbul Hisse Senetlerimin Durumu

Borsa İstanbul hakkında bir süredir yazmıyordum. Bu yüzden bugün merak edip hisse senetlerimin durumuna baktım. Aslına bakılırsa uzun bir süredir sadece üç şirkete ortağım: Arçelik, Tofaş ve Tüpraş. Bu ortaklıklar iki yıldan uzun süredir devam ediyor. Yeri gelmişken söyleyeyim. Hepsinin Koç grubu şirketi olması biraz tesadüf. Özellikle böyle seçmedim. Kurumsal, iyi yönetilen ve rekabet avantajı olduğunu düşündüğüm şirketlere yöneliyorum. Sonuçta Türkiye’de böyle şirket sayısı da fazla değil maalesef. Neyse, konumuza dönelim. Borsa İstanbul yatırımlarımın toplam portföyümdeki payı, aşağıdaki grafikten gördüğünüz üzere %15,5 düzeyinde. Uzun bir süredir de alım elde ettiğim kar paylarını yeniden yatırmak dışında alım yapmıyorum.

2022 II. çeyrek portföy varlık dağılımı - 04/07/2022
2022 II. çeyrek portföy varlık dağılımı – 04/07/2022

Veriler ve yöntem

Hisse senetlerini birebir değerlendirmeden önce kullandığım yöntem hakkında kısaca bilgi vereyim. Fiyat verilerini aylık bazda Yahoo Finance‘dan elde ediyorum. Yahoo Finance fiyat verilerini hisse bölünmelerine ve kar payı dağıtımlarını dikkate alarak ayarlıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Elektronik Veri Dağıtım Sistemi veri tabanından aylık bazda $/TL kuru verilerini indiriyorum. TL bazlı fiyat verilerini dolara çeviriyorum. Hesabı kitabı neden dolar olarak yaptığımı merak eden yeni okuyucularım; “Enflasyon ve Para“, “Dolar/TL Kurunu Etkileyen Faktörler” ve “Bist 100 Üzerine Bazı Notlar” başlıklı yazılarıma bir göz atabilirler.

Cari fiyatları enflasyondan arındırma işlemi için Federal Reserve Bank of St. Louis Economic Research veri tabanından ABD tüketici fiyatları endeksine ilişkin verileri elde ediyorum. Daha sonra cari fiyatları, enflasyonun etkisinden arındırarak en güncel ay verisine (2022 yılı Haziran ayı dolar fiyatlarına) çekiyorum. Bir sonraki aşamada bir istatistik programı aracılığı ile fiyat verisini zamana karşı doğrusal regresyonunu yapıp, trendini ve standart hatalarını elde ediyorum. Elde ettiğim verileri aşağıdaki şekilde grafiklere döküyorum.

Arçelik

Borsa İstanbul varlıklarımın arasında Arçelik ilk göz ağrım. Yani finansal bağımsızlık portföyü oluşturmaya başladığımda ilk yatırım yaptığım şirket. Türkiye’de alanında piyasanın yarısını elinde tutuyor. İhracat yapıyor ve yurtdışında organik olarak büyüme vizyonu doğrultusunda hareket ediyor. Türkiye’nin gerçek anlamda ilk küresel oyuncusu belki de. Yönetim kalitesi iyi.

Aşağıdaki grafikte bu hisse senedinin tarihsel fiyat dinamiğini görüyorsunuz. Koyu renkli kırmızı çizgi tahmin ettiğimiz regresyon doğrusunu, dalgalanan koyu mavi çizgi gözlemleri ve kesikli çizgiler ise 1, 2 ve 3 standart sapmaları gösteriyor. Bu çerçevede hisse fiyatının son bir yılda dolar bazında bir çıkış yakaladığını görebiliyoruz. Ancak son aylarda dolar bazında yine bir düşüş var. Bugün itibarıyla, 65,6 TL / 17,5 TL/$ = 3,75$ ediyor. Buna göre güncel fiyatı uzun dönem trendinin neredeyse bir standart sapma altında şu an. Grafik aylık bazda olduğu için göremiyoruz.

Arçelik regresyon analizi - 19/07/2022
Arçelik regresyon analizi – 19/07/2022

Dolar bazında performansımı merak ederek kabataslak bir analiz de yaptım. Bununla birlikte kademeli alımlar yaptığımı belirteyim. Basitlik açısından dip sayılabilecek bir noktadaki alımı seçtim. Buna göre 2020 yılı Ocak ayında pay başına 15,6 TL / 5,93 TL/$ = 2,63$‘dan alım yapmışım. Yine basitlik açısından dolar enflasyonunu da dikkate almayalım. Güncel fiyat ise 3,75$ olduğuna göre o tarihteki alımdan elde ettiğim toplam kar (3,75$ / 2,63$) – 1 = %42,6 olmuş. 2 yıldan biraz uzun bir sürede dolar bazında elde ettiğim kar bu. Yani bu noktalarda kendime güvenip hacimli bir alım yapabilseymişim harika olacakmış. Tabi, bunu ancak geriye dönüp bakabildiğimizde rahatlıkla söyleyebiliyoruz. 🙂 O günkü şartlarda bunu yapabilmek psikolojik açıdan oldukça zordu… Hele deneyimimin de az olduğunu düşünürsek…

Tofaş

Borsa İstanbul varlıklarımdan ikincisi Tofaş’da bir ara harika bir performans göstermiş aşağıdaki grafiğe göre. Veri setinde bir sorun yoksa tabi? Neyse, o noktada satmam lazımmış ama fırsatı kaçırmışım. Bugünkü fiyatı 62,9 TL / 17,5 TL/$ = 3,59$. Uzun dönem trend değerinden neredeyse iki standart sapma aşağıda. Yani tepe noktasında epey düşmüş. Yine aynı tarihteki bir alımımı esas alalım: 16,3 TL / 5,93 TL/$ = 2,75$ maliyetim. Bu alım noktasından bugüne kadar olan karım ise (3,59$ / 2,75$) – 1 = %30,5. Tabi ortalama maliyetimin bunun üzerinde olduğunu altını çizeyim. Basitlik açısından dibe yakın bir yerden yaptığım alımı esas aldım.

Tofaş regresyon analizi - 19/07/2022
Tofaş regresyon analizi – 19/07/2022

Tüpraş

Borsa İstanbul varlıklarımın sonuncusu olan Tüpraş aşağıdaki grafiğe göre hala ucuz görünüyor. Güncel fiyatı 241 TL / 17,5 TL/$ = 13,78$ ediyor. Uzun dönem trend değerinin iki standart sapma aşağısından da düşük bir değerde! Grafik aylık bazda olduğu için anlaşılmıyor tabi. Son iki yıldır hisse fiyatı dolar bazında testere gibi hareket etmiş. 🙂 Bu hisse de ortalama maliyetimi düşürmek için çok fazla sayıda alım yaptım. Ama basitlik açısından dibe yakın 2020 yılı Mart ayındaki alımımı esas alalım: 73,6 TL / 6,33 TL/$ = 11,63$ maliyetim. Buna göre hisse başı kar oranım (13,78$ / 11,63$) – 1 = %18,5 olmuş. Tabiki gerçek ortalama maliyetim çok daha yüksek. Ancak, bu hisse senedi fiyatı hala uzun dönem trend değerinin çok altında. Eğer işler iyi gider ve uzun dönem trendine yakınsarsa ciddi bir kar potansiyeli barındırıyor.

Tüpraş regresyon analizi - 19/07/2022
Tüpraş regresyon analizi – 19/07/2022

Sonuç olarak

Borsa İstanbul yatırımlarım kapsamında yaptığım şirket seçimleri bence fena değil. Bununla birlikte, iyi şirketleri hangi fiyat seviyesinden aldığınız da çok önemli. Eğer hepsini yukarıda örneklediğim gibi dibe yakın noktalardan alabilseydim şu ortamda bile (yüksek enflasyon, kötü yönetim vs.) dolar bazında iyi kar oranları yakalayabilirdim. Doğal olarak bunu söylemek yapmaktan kolay. 🙂 Öte yandan Borsa İstanbul varlıklarımı şimdilik satmayı düşünmüyorum. Bakalım önümüzdeki yıl seçimden sonra performansları nasıl olacak? Siz ne dersiniz?

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2022 Pintidegiltutumluyum

6 thoughts on “Borsa İstanbul Hisse Senetlerimin Durumu

  1. seçimden hemen sonra olmasa da güzel yerlere gelecektir diye düşünüyorum. seçim öncesi kur şoku ve sonrasında da (muhalefetin kazanması durumunda) faiz şoku engebeleri var önümüzde gibi
    selamlar!

  2. Seçimlere yaklaştıkça değişim öngörülüyorsa borsaya önemli bir yabancı girişi olacağını düşünüyorum. Seçim sonrası hükümetin ekonomi politikalarına güven olursa daha da devam edecektir.

    1. Hayırlısı diyelim. Ancak ülkenin ekonomik dengeleri o kadar bozuk ki oldukça çalkantılı bir süreç olabilir.

  3. Merhaba,

    Bir süredir tarihsel fiyat dinamikleri paylaşımı yapmıyorsunuz, haftalık olarak paylaşmak ciddi bir efor istiyordu muhtemelen. Ama en azından 6 ayda bir güncelleseniz hepimiz için yol gösterici ve faydalı olur diye düşünüyorum.

    Çok teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top