
2022 II. çeyrek sonu portföy durumunu paylaşma zamanı gelmiş. Zaman ne çabuk geçiyor. Ahh ah. Düzenli okuyucuların fark ettiği gibi yaklaşık bir aydır yazı yazmıyorum. Aileme vakit ayırmam gerekiyordu. Bu nedenle sizlerden biraz uzak kaldım. Bayram dönüşü daha düzenli bir şekilde yazmaya başlamayı umuyorum. Tabi bu dönemde finansal piyasalarda çalkantı devam etti. Benim portföy ise yerinde saydı. Tabi ilave tasarruflarım sayesinde. Yoksa tüm varlık sınıflarında dolar bazında küçülme yaşadım. Tabi bu beklediğim bir şeydi. Yeni bir boğa piyasası başlayana kadar rüzgar karşıdan esmeye devam edecek.
2022 II. çeyrek itibarıyla portföy büyüklüğü
Aşağıdaki tablodan gördüğünüz üzere 2022 ikinci çeyrek sonu itibarıyla portföyüm bir önceki çeyreğe göre dolar bazında %-0,2 oranında küçüldü. Türk Lirası bazında ise %14,1 oranında arttı. Tabiki Türk Lirası bazındaki çift haneli artış para ilüzyonunun bir sonucu. Zira birebir Türk Lirasının ABD Dolarına karşı değer kaybını yansıtıyor. Rüzgar geminin tam karşısından eserken portföy büyüklüğümü dolar cinsinden koruyabilmemin sırrı tabi ki ilave tasarruflarım. Bu eklemeler olmasaydı %3-4’lük bir küçülme işten bile değildi. 🙂

Varlık dağılımı
Asıl dikkat çekici gelişme ise portföyün varlık dağılımında yaşanıyor. Eurobond, S&P 500 ve Borsa İstanbul’un payları azaldı. Diğer taraftan elimdeki nakit miktarını önemli ölçüde artırdım. Diğer bir deyişle, yeni tasarruflarımı otomatikman yeni alıma yönlendirmiyorum. Daha önce taslağını çizdiğim plana sadık kalarak S&P 500’deki düşüş derinleşirse diye pusuda bekliyorum. Doğal olarak fırsat ortaya çıkarsa azami ölçüde faydalanmak için nakit biriktiriyorum. Bununla birlikte, nakdin payının göreli olarak yükselmesinin bir diğer sebebi daha var. Tüm varlık fiyatları düştü! Doğal olarak bu durum, diğer tüm değişkenler sabitken, paylarının da azalması anlamına geliyor.

S&P 500’de planladığım bir alım emri daha gerçekleşti
Hatırlarsanız yılın başında S&P 500’deki bir ayı piyasası ihtimaline karşılık yaptığım alım planı aşağıdaki tabloda özetlemiştim. Bu alım stratejisi kapsamında 21 adetlik ikinci emrim de uzun bir bekleyişten sonra gerçekleşti. Piyasa diğer alım emirlerimi gerçekleştirecek ortamı yaratacak mı? Bilmiyorum. Yaşayarak göreceğiz. Ama fırsat kapımı çalarsa diye ben hazırlığımı yaptım/yapıyorum. Ötesi tamamen şans.

Nakit akışı
Bu çeyrekteki nakit akışım ilk çeyreğe göre önemli ölçüde daha az. Yaklaşık 405,9 dolar. Yani bugünkü kurdan 405,9 * 17,2 = 6.981,5 TL. Öncelikle Borsa İstanbul’da işlem gören varlıklarımdan herhangi bir ödeme yok. Eurobondlar’dan elde ettiğim kupon geliri ise 280 dolar. Diğer taraftan yurtdışı varlıklardan elde ettiğim gelir ise bir önceki çeyreğin iki katından fazla. 2022 yılının ilk yarısında elde ettiğim nakit akışı ise toplam 1.445 dolara ulaştı.

Sonuç olarak
Getiri açısından negatif bir çeyrek yaşadım. Ek tasarruflarla portföy büyüklüğünü korumayı başarabildim. Muhtemelen önümüzdeki çeyreklerde getiri açısından çok parlak olmayacak. Hatta S&P 500’de ayı piyasası derinleşebilir. 2022’nin ilk yazılarından birinde önümüzdeki senaryoları aşağıdaki matriste özetlemiştim. Aradan geçen 6 aydan sonra enflasyonun yükselen ve katılaşan bir yapıda olduğu anlaşıldı. FED’in bu duruma tepkisi ise güçlü bir daraltıcı para politikası şeklinde ortaya çıkmış görünüyor. Nitekim, piyasa oyuncularının görüşü de bu yöne doğru evrildi.

Böyle bir ortamda küçük yatırımcının iradesine hakim olabilmesi kolay değil. Zira binbir emekle elde ettiğiniz tasarruflarınızın eridiğini görüyorsunuz. Üstüne yeni tasarruflarınızı da alıma yönlendiriyorsunuz. 🙂 Bununla birlikte, işler düzeldiğinde portföyün hızlı bir şekilde değerleneceğini düşünüyorum. Ama işler ne zaman düzelir? Pandeminin başlangıcında aylar süren bir ayı piyasası beklerken tarihin en hızlı geri dönüşünü yaşamıştım. Belki bu sefer de olağandan çok daha uzun sürer ayı piyasası? Bilmek mümkün değil.
Bayramınızı kutluyor, bir sonraki yazıda görüşmek üzere hoşçakalın diyorum.
Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Değerli paylaşımınız için çok teşekkürler. Gördüğüm kadarıyla portfoyünüzü paylasırken ev/araba vs eklemiyorsunuz. Normalde ben de olmaması gerektiğini düşünüyordum ancak Türkiye özelinde son dönemlerde varlık fiyatlarında agresif artış belirli bir kesimin zengişlemesine sebep oldu. Belki tek evi olan onda da zaten ikamet eden birisi zenginleşmedi ama özellikle oturduğu ev dışında yatırımlık evi/evleri olanların ciddi getirileri var. Arabada da benzer getirileri görüyoruz. Bu konuda sizin de düşüncelerinizi almak isterim.
Merhaba Can Bey;
Dediğiniz gibi ev ve araba gibi hususları finansal bağımsızlık portföyümde yer vermiyorum. Otomobili bir varlık olarak görmüyorum açıkçası. Konfor sağlıyor, ulaşım ihtiyacını gideriyor. Ama esasen bir dayanıklı tüketim malı, yükümlülük. Bana göre Türkiye’de şu an otomobil fiyatlarındaki artış kısa süreli bir anomali. Netice itibarıyla, normal şartlar altında kullandıkça eskiyen ve değer kaybeden bir mal araba. Ancak, küresel arzda yaşanan sıkıntılar, Türkiye’nin akla zarar vergi rejimi ve Türk Lirası’nın aşırı değer kaybı nedeniyle ciddi bir fiyat şişmesi oldu. Bazı insanlar şanslı alım zamanlamalarıyla dolar bazında bile reel olarak kar etmiş olabilirler. Ama bana göre bu normal bir durum değil. Sürdürülebilir bir durum da değil. Konut konusunda da muhafazakar bir tavrım var. Oturduğum ev bana ait ama onu da portföye koymuyorum. Barınma ihtiyacımı karşılıyor. Ama duvarlarını yiyemem. Kiradan tasarruf dışında bana bir nakit akışı sağlamıyor. Likit değil. Yatırım amacıyla konut almış olsaydım, onu portföyde gösterirdim tabi. Ancak, ne kadar iyi bir yatırım olduğu tamamen alım şartlarınıza bağlı olurdu. Örneğin, birkaç yıl önce yapay olarak düşük faizli kamu bankası kredileri ile uzun vadeli finansman yapıp kira amacıyla gayrimenkul alımı çok karlı olabilirdi geriye dönüp bakınca. Tabi bunlar benim düşüncelerim. Farklı bakış açılarına da saygım sonsuz. Sevgiler.
Merhaba, yurtdışı kaynaklardan elde ettiğiniz nakit akış türü tam olarak nedir acaba? Temettü mü?
Evet, çoğunlukla kar payı Ali Bey. Ancak, hesaptaki nakit için ihmal edilebilir düzeyde faiz geliri ve Eurobond kupon geliri de var. Selamlar.
Kar payı derken, biraz daha açabilir misiniz?
Temettü yada aldığınız varlıklardan payınıza düşen karı kastediyorum Ali Bey. Selamlar.
Merhaba,
ilk önce iyi bayramlar dilerim.
Vanguard VTI ETF si hakkında düşüncleriniz nedir?
Selamlar,
Mert
İyi bayramlar Mert Bey. Bahsettiğiniz ETF gayet iyi. Borsaya kote tüm ABD şirketlerini içeriyor. Pasif yönetiliyor ve yönetim gideri kesintisi de oldukça düşük. Ben, S&P 500 ABD piyasasının büyük bir çoğunluğunu kapsadığı için gerek görmedim. Ancak, John Boggle mesela bu ETF’i öneriyor. Selamlar.
merhaba
nakit dediğiniz kısmı nasıl tutuyorsunuz ?
Merhaba Umut Bey;
Yatırım hesabımda ABD Doları olarak tutuyorum. Yıllık %2’ye yakın bir faiz oranından da yararlanıyorum. Sevgiler.