
Hazine Eurobondları portföyümde önemli bir yer kaplıyor. Bir önceki paylaşımımda Interactive Brokers (IBKR) aracılığıyla doğrudan ilk Türk Hazine Eurobond alımını yaptığımı yazmıştım. Ancak ayrıntısına girmemiştim. Aslında “Küresel Tahvil Piyasasına Nasıl Erişebilirim?” başlıklı yazımda IBKR aracılığı ile nasıl doğrudan şirket ve devlet tahvilleri alabileceğinizi görsellerle açıklamıştım. Nasıl yapılacağını merak ediyorsanız o yazıya göz atabilirsiniz. Bununla birlikte, IBKR platformundan aktif bir alım yapmamıştım. Peki niye şimdi IBKR kullanma gereğini duydum?
Hazine Eurobondları konusunda algımda değişiklik
Ülke ekonomisinin gidişatı pek hayra alamet değil. Maalesef mevcut yönetim, popülizmde dünyanın en aşırı örnekleri arasında yerini aldı. Olumlu yönde bir değişim işareti de vermiyor. Hatta tam tersine siyasi irade, ekonomi yönetiminde bilim dışı dogmaları referans almakta ısrar ediyor. Uygulamaya koydukları Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması hakkındaki düşüncelerimi de 10 Şubat 2022 tarihli yazımda ayrıntılı olarak kaleme almıştım. O yazıda ifade ettiğim öngörülerim 3 ay bile geçmeden gerçekleşmeye başladı. Enflasyon ve cari açık artmaya devam ediyor. KKM’de bütçede zarar yazmaya başladı. Üstelik takasla elde ettikleri dövizi sürekli satmalarına rağmen Dolar/TL kuru yine 15,25’i gördü bu satırları yazarken…
Sermaye kontrolü uygulamaları sertleşiyor
Gidişat böyle olunca sermaye kontrolü uygulamalarının da dozunu artırmaya başladılar. İhracatçı şirketlerin kazandıkları dövizin Merkez Bankası’na satmak zorunda oldukları oranı %25’ten %40’a yükselttiler. Bankaların FX platformlarına da sınırlama getirmeye çalıştılar. Alım satım makası da giderek açılıyor. Şu ana kadar portföyümün üçte birini oluşturan Eurobond’ları Türkiye’deki bir kurum üzerinden almıştım. Çok düşük bir ihtimal ama yakın bir gelecekte tam sermaye kontrolü gelirse oradaki varlıklarıma erişip erişemeyeceğim sorusu ortaya çıkıyor.
Hazine Eurobondları?
Eğer S&P 500’deki satışlar çok derinleşirse ve elimdeki nakit biterse Hazine Eurobondları satarak alım yapmaya devam etmeyi planlamıştım. Ancak, yukarıda bahsettiğim risk gerçekleşirse parayı yurtdışına aktaramayabilirim. Ya da en azından maliyeti çok büyük olabilir. Bu nedenle, bundan sonra Eurobond alımında da IBKR‘i kullanmayı düşünüyorum. Yurtiçi aracı kurum hesabım ile aldığım tahvil varlıklarını da duruma göre azaltacağım.
İşlem maliyeti avantajı
Bu çerçevede geçtiğimiz günlerde deneme amacıyla bir alım yaptım. Aşağıdaki tablodan görüldüğü üzere 2030 yılı vadeli bir adet tahvili 1.204,4 $’a satın aldım. IBKR‘e ödediğim komisyon 1 $ oldu. Tabi bu temiz fiyat. Bu fiyatın üzerine karşı tarafa 35,83 $ birikmiş faizini de ödedim.

Aldığım noktada vade sonuna kadar yıllık getiri oranı da %8,82 oldu.

Aynı işlemi diğer aracı kurumda da (sonlandırmadan) denedim. Temiz alış fiyatım 1.228 $ oldu. Yani IBKR’den alarak yaklaşık 24 $ kar ettim. Farkın bu kadar büyük olması doğrusu beni şaşırttı. Bu sefer Türkiye’deki aracı kurum hesabımda bulunan aynı tahvilden bir satış emri (sonlandırmadan) verdim. 1.148 $ teklif verdi. Yani alış-satış marjı 80 $! IBKR‘de ise marj tek hane düzeyinde görünüyor.
Aslında hiç satmazsanız alış-satış marjının çok yüksek olması çok önemli bir sorun değil. Nitekim, bende Eurobond yatırımına ilk başladığımda bu niyetteydim. Halen de mecbur kalmadıkça satmak istemiyorum. Ancak, şartlar nadiren de olsa satış yapmamı gerektiriyor. Bu durumda işlem maliyetleri önem kazanıyor. IBKR bu anlamda da öne çıkıyor gibi görünüyor.
IBKR’de işlem yapmanın dezavantajı
Bununla birlikte, IBKR‘nin halen Eurobond için kullandığım yurtiçi aracı kuruma göre bir dezavantajı var. Maalesef bin dolar ve katları şeklinde satılan Hazine Eurobondları çok az. Kendim için uygun olanları tek tek tarayarak belirledim. Kodlarını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. Diğerleri maalesef 100 bin dolar ve katları şeklinde büyük miktarlarda alınıp satılıyor. Tabi bunlar sadece Türk Hazinesi’nin çıkardığı Eurobondlar. IBKR‘den tarayarak tüm ülkelerin Eurobondlarına erişim sağlayabilirsiniz. Bunların bir kısmı da küçük yatırımcının imkanlarına uygun olabilir.

Sonuç olarak
Ülke riskini azaltmak ve işlem maliyetlerinden tasarruf etmek için Eurobond işlemlerini Interactive Brokers‘tan yapmaya karar verdim. Tabi benim için doğru olan sizin için doğru olmayabilir. Ülke riski konusunda fazla endişeleniyor olabilirim. Ama bir yatırımcı olarak önceliğim gece yattığımda rahat uyumak. 🙂
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.
Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

IBKR ye önceki aracı kurumunuzdan aldıklarınızı virman yapabiliyor musunuz?
Teknik olarak önceki aracı kurumunuz IKBR’ın kullandığı transfer sistemlerini kullanıyorsa yapabilirsiniz. Ancak, Türkiye merkezli çoğu aracı kurum için bu iş pek mümkün olmayabilir. Selamlar.
merhaba. ibrkr uzerinden aldiginiz turkiye eurobond’lari icin vergilendirme durumu nasil? vade sonuna kadar beklendigi durumda kupon odemeleri ve itfa asamalarinda turkiye’den alim yapmayla ayni avantajlar gecerli midir? bir de paranin Turkiye hesabina geri getirilmesinde deger kazanci vergisi cikar mi? (usd bazinda artistan ve kur farkindan dolayi)
Merhaba Ahmet Bey;
Vergi mevzuatı açısından varlıkları nerede aldığınızın bir önemi yok. Değer artış kazancı elde ederseniz paranızı Türkiye’ye getirmeden de mevzuata göre vergisini beyan edip ödemeniz gerekiyor. Selamlar.
Merhaba eurobond getirileriyle ilgili bir sorum olacak. Eurobond getirileri, kupon ödemeleriyle tekrar aynı kodlu eurobonddan aldığımız senaryoya göre hesaplanıyor zannediyorum(Future value hesaplaması). O halde kupon ödemelerini harcarsak getirimiz daha düşük diyebilir miyiz?
fikir verdiginiz icin ve cevabiniz icin cok tesekkurler. us estate tax acisindan tr eurobond’lari abd domicile olmadigi icin sanirim ucits etf’leri gibi bizim icin uygun olacaktir sanirim. bu konuda tespitiniz nedir acaba?
Ibkr sistemi güvenli, ucuz fakat yüksek tutarlı tasarruflarımı şahsen ben oraya atmaya çekiniyorum. Sonuçta 3 kuruş birikimimiz var. Allah korusun ani bir durum gerçekleşse ölsek ailemizin buradaki paraya ulaşması hem zahmetli hem maliyetli bunuda göz önünde bulundurmanızı öneririm.
Merhaba verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
IBKR üzerinden alinan hazine eurobonlarin kupon ödemeleri veya diger kazançlar Türk vergi sistemi tarafindan denetleniyor mu?
Elde edilen kazanci Türkiyeye getirmediğimiz kosullarda herhangi bir vergilendirme zorunluluğu var midir? Belli donemlerde sunulan varlik barışı uygulamasi ile bu kazançları daha düşük vergilendirmek mümkün müdür?
Teşekkürler
Merhaba;
Menkul kıymetlerden elde ettiğiniz gelirler genellikle beyan usulü vergilendiriliyor. Dolayısıyla, beyan etmezseniz vergi ödemezsiniz. Öte yandan vergi idaresi sizi yakalarsa ceza kesebilir. Maalesef vergi mevzuatına göre kazancınızı Türkiye’ye getirmeseniz bile vergi tabi. Varlık barışı uygulamasından tabiki yararlanabilirsiniz. Kolaygelsin.
Fakat yurtdışı aracı kurumdan alınan eurobond için, ilgili kurum yurtiçi yerleşik olmadığından stopaj yapamaz. Eurobond %0 stopaja tabi olduğundan yurtiçi kurum bunu 0 olarak stopaj edebilir ve eurobond vergilendirilmesindeki limitler, stopaj edilmiş menkul kıymetler için geçerlidir. Kısaca yurtdışı aracı kurumdan alınan eurobond kupon geliri, stopaj edilemediğinden yurtdışı hisse senedi temettüsü gibi işlem görebilir ve yurtdışı menkul kıymet kazancı limitine göre hesaplanabilir. Bu riski de unutmamak lazım, malum burası Türkiye. Saygılar
Bilgi için teşekkürler. Umarım dediğiniz gibi değildir. 🙂 Sevgiler.
Yurtdisinda yasayan vatandaslar “dar mukellef” kapsaminda oldugundan eurobond alim satim farki yada kupon getirisi vergisinden muaftir.
merhaba. ABD treasury bond’lar konusunda TC vatandaslari icin (non-resident alien) vergilendirme nasil? hic arastirabildiniz mi? benim anladigim kadariyla kupon ve itfa odemeleri interest income olarak tanimlandigi ve us sourced oldugu icin bizim icin vergi ve beyana tabi olmuyor ama cok emin olamadim. tesekkurler
Güzel bir soru Ahmet Bey. Doğrudan ABD hazine tahvili alımı hiç yapmadım. Doğrusu araştırmadım da. Yani hem ABD tarafında hem de Türkiye tarafında nasıl vergilendiriliyor henüz bilmiyorum. Ancak öğrenirseniz lütfen burada paylaşın. Selamlar.
bu konuyu biraz arastirdim. abd vergi kanunlarini okuyup anlamak cok zor. ifadeler yoruma acik. bu nedenle emin olamadim. ibkr’a sordugumda gelen cevap da biraz muallak. fakat bogleheads’deki konsensus abd tarafinda vergi cikmayacagi seklinde. keske net olarak bir sonuca varabilsem ve burada paylasabilsem. denemeye karar verirsem sonucunu paylasirim
Merhaba Ahmet Bey;
IBKR üzerinden aldığım Türk Hazine Eurobondunun ilk kuğon ödemesi kısa bir süre öncesi hesabıma yattı. ABD tarafında yönelik herhangi bir vergi kesintisi olmadı. Zaten mantıken de böyle olmak zorunda. Biz ABD vatandaşı veya ABD’de yerleşik değiliz. Aldığımız varlık da ABD varlığı değil. Selamlar.
sonradan farkettim, soru eksik kalmis. vergi konusunda sorum abd tarafindaki vergiler icindi. turkiye tarafinda tabii ki beyan ve deger kazanci vergisi cikacaktir. bu dogrultuda bilginiz varsa sevinirim. tekrar teşekkürler
Selamlar, “Eurobond alım emri gerçekleşmesi – 29/04/2022” grafiğinin altına vade sonuna kadar getirinin %8.82 yazmışsınız. Türk bankalarının arşivlerine bakınca o gün için %8,13 getiri gözüküyordu. Aradaki %0.7 gibi bir fark müthiş duruyor. Ama “Yield to Maturity” yazan bölümde getiri için %8.21 görünüyor. Sanırım ufak bir yazım hatası var.
Grafik verisini esas almışım. Ancak dediğiniz doğru. Gerçekleşme durumuna bakıldığında %8,21 görünüyor. Artık kusura bakmayın. Selamlar.
Merhaba,
Ben de IBKR’de emeklilik portföyüm için US900123AL40 2030 Vade ortalama 9,48faiz oranı ile alım yaptım yaklaşık 2 hafta önce.
Aynı zamanda her ay belli bir miktar VUG, VTV, VTI ETF ve BRK.B, hisse senedinden fraction olarak hisse almaya çalışıyorum. Şu ortamda belirttiğiniz gibi çok zorlamaya başladı USD/TRY den ötürü.
Bugün IBKR’den aşağıdaki mesajı aldım dün yaptığım alıma karşılık. Tam olarak anlamadığım için sizinle de paylaşmak istedim. Böyle bir durumla karşılaştınız mı diye sormak istedim.
“Your account, while currently margin compliant, maintains qualifying equity at level only %10 above that which is required. Please note that we do not issue margin calls and should this cushion erode and your account will no longer be margin compliant. Thus, it will be subject to forced position liquidation. ” To ensure continued compliance, please consider depositing additional funds to increase equity or closing hedging positions to lessen margin exposure”
Anladığım kadarı ile Eurobond alımı sonrası. Hesabımın margin compliant olması nedeniyle anaparanın %10 u oranında bir likit varlık tutmam gerekmekteymiş. Ancak hesabı ben cash olarak açmıştım. Nasıl böyle bir uygulama oluyor tam olarak anlam veremedim.
İyi günler,
Egemen
Merhaba Egemen Bey;
Doğrusu ben böyle bir uyarı ile karşılaşmadım. Hesapi türüm de nakit gerçi. Ancak, sizde hesap türünüzün nakit olduğunu ifade ediyorsunuz. Bence chat üzerinden bir IBKR müşteri temsilcisi ile görüşüp durumu aydınlatmanızda fayda var. Kolaygelsin.
Merhaba ben teb üzerinde fazla bilgim olmadan eurobond alışı yaptım aldığım bond merkez bankasının ihraç ettiği bir tahvil midir acaba yoksa özel sektör bondu mu nasıl öğrenebilirim teşekkürler
Kodunu Google’da yazıp aratın. Bilgiler çıkar.
Dün hesaba biraz baktım, alınabilecek hiç Eurobond görünmüyor maalesef…
Üzgünüm Kadir Bey. Ben şu ana kadar her baktığımda vardı.
Merhaba,
Çok faydalı bir blog. Finansla okur yazarlığımı artırmaya başladığım şu son bir senede ne yapmalıyımdan, nasıl yapmalıyıma ve hangi kurumda sorusuna geçtiğim şu dönemde kitapların ve YouTube dışında en çok şey öğrendiğim 3 yer oldu: investopedia, sizin blogunuz ve iyigelir kanalı. Paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
Size şunu sormak istiyorum. Ülke riskinden çekindiğinizi belirtiyorsunuz ancak Türkiye Eurobondunda olduğunuza göre cds primi olarak ülke riski barındırmış olmuyor musunuz? Bugün itibariyle Amerikan 10 yıllık %3.74, CDS 538,40 yani faiz %9.12’ye gelmiş, tahvillerin fiyatı da bu oranda düşmüş oldu diye anlıyorum. CDS’in orta vadede artacağı da öngörülüyor her iki seçim sonucunda. Bu konjonktürde Eurobond’dan çıkıp daha stabil Amerikan 10 yıllık a ya da Bond Laddering yapma konusunda ne düşünürsünüz? Teşekkürler.
Merhaba Özgür Bey;
İlginiz ve beğeniniz için teşekkür ederim. Eurobond konusunda yaptığınız yorumlar doğru. Ülke riski barındırıyor. Bu nedenle bende uzun bir süredir yeni Eurobond almıyorum. İlave tasarruflarım ve elde ettiğim getiriler sayesinde Eurobondların portföyümdeki payı zaman içinde azalıyor. En son baktığımda %27’ye düşmüştü. Ülke riskini nasıl yönettiğimle ilgili olarak aşağıdaki yazıya bir göz atabilirsiniz. Selamlar.
Seçim Oynaklığı Kendini Gösterdi
Merhaba, ABD üzerinden alınan Eurobond faizlerinden vergi kesilmediğini göstermişsiniz, biraz araştırınca aklıma şu geldi: Türkiye’de olduğu gibi ABD’de de eurobond faizleri stopajdan muaf beyana tabi olabilir mi? Yani biz hep 1042s e bakıyoruz ama başka bir form ile kişisel beyana tabi olabilir mi? Bu konuyu çok araştırdım ama henüz sonuçlandıramadım. Ek olarak nasıl ETF leri İrlanda üzerinden alım avantajı varsa, Türk eurobondlarını da irlanda üzerinden alım imkanı var mı acaba 🙂
Merhaba Bora Bey;
Hazine Eurobondlarını nereden alırsanız alın vergisi beyana tabidir. Kolaygelsin.
Merhaba tekrar, ABD’de beyana tabi olabilir mi demek istemiştim, TR de zaten beyana tabi her koşulda
Türk Hazine Eurobondları alıyorsanız ve ABD vatandaşı/yerleşik değilseniz yani ABD vergi yasaları sizi bağlamıyorsa vergiye tabi değilsiniz diye düşünüyorum. Selamlar.
Merhaba Sayın Bay Tutumlu,
IBKR de sizin gördüğünüz ve/veya işlem yaptığınız Türkiye Eurobond’ları için alış satış fiyat farkı (makas/spread) ne kadar ? Şimdiden teşekkürler. Saygılar.
Türkiye’deki bankalara göre oldukça az. Hatta hacimli alırsanız işle maliyeti oransal açıdan çok daha fazla düşüyor.