Belirsizlik, Can Sıkıntısı ve Aklıma Takılanlar

Belirsizlik, Can Sıkıntısı ve Aklıma Takılanlar

Belirsizlik, 2022 yılının dördüncü ayında da etkili olmaya devam ediyor. Rusya Ukrayna’nın tamamını işgal edip bir uydu devlete dönüştüremeyeceğini zor yoldan öğrendi. Hedeflerini küçülterek ülkenin doğu kısmını koparmaya yöneldi. Buna karşın savaşın ne zaman ve nasıl biteceği henüz belli değil. Rusya’nın küresel finansal sistemden ayrışması her halukarda devam edecek gibi görünüyor. Keza Rusya’ya uygulanan yaptırımların küresel ekonomiye olan negatif etkisi de öyle. Öte yandan, Çin’in Covid-19 pandemisi ile başa çıkmak için uyguladığı aşırı karantina önlemleri -beklentilerin aksine- küresel tedarik zincirinde sorunların devam edeceğine işaret ediyor.

Enflasyon

Tüm bu gelişmeler ABD, İngiltere ve AB ekonomilerindeki yükselen enflasyonu destekliyor. Artık, FED başta olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının hızlı bir şekilde daraltıcı para politikası uygulama dışında bir seçenekleri yok. Diğer bir deyişle, enflasyonu kontrol altına almak olası bir resesyonu önlemekten daha öncelikli şu an. Aksi takdirde, enflasyon eninde sonunda bireylerin alım gücünü kemirerek sürdürülebilir ekonomik büyüme potansiyelini azaltacak. Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi…

Belirsizlik ve portföyüm

Bir önceki yazımda porföyümdeki gelişmeleri aktarmıştım. Her ne kadar oyun planımı büyük ölçüde oluşturmuş olsam da belirsizlik canımı sıkmaya devam ediyor. Henüz S&P500’de hızlı ve büyük bir çöküş gerçekleşmedi. Dolayısıyla, önemli bir miktarda nakit tutmaya devam ediyorum. Öte yandan elimdeki nakdin (dolar) enflayon karşısında değer kaybetmesi hoşuma gitmiyor. Tahvil piyasasında ise beklediğim gibi bir tepki ortaya çıktı. Tahvillerin getiri oranları yükseldikçe fiyatları düşüyor. Doğal olarak ABD hazine tahvili ETF’minde değeri düşüyor. Otomatik alım emirlerimden ikisi gerçekleşti. Üçüncüsü ve daha hacimlisine ise fazla bir şey kalmadı. Ancak, elimdeki kıt kaynağı öncelikle uzun vadede artış potansiyeli daha yüksek olan hisse senetlerinde değerlendirmeyi tercih ederdim.

S&P 500 ne kadar düştü?

Aşağıdaki grafikte S&P 500 endeksinin regresyon analizini görüyorsunuz. 2022 yılı Mart ayında endeks 4391,7‘ye düşmüş. Tepe noktasından (4917,1) %10,7’lik bir düşüşe karşılık geliyor. Ancak, S&P 500 hala uzun dönem trendinin iki standart sapmasının üzerinde bulunuyor. Uzun dönem trend değerinden (3198,2) %37,3 oranında daha yüksek. Diğer taraftan 2008’de düştüğü noktaya ne kadar var? [(2221,3/4391,7) – 1] * 100 = -49,4. Diğer bir deyişle, %50’e yakın bir düşüş gerekiyor… Yani potansiyel olarak endeksin aşağı yönde gidebileceği ciddi bir rakam var. 🙂 Geleceği bilmek mümkün değil. Ama böyle bir düşüş olasılığından yararlanmak için bir miktar nakit tutmak kulağa mantıklı geliyor. Regresyon analizinin ayrıntıları için buraya bakabilirsiniz.

S&P 500 regresyon analizi - 20/04/2022
S&P 500 regresyon analizi – 20/04/2022

S&P 500’deki belirsizlik

Aşağıdaki grafikte yeşil çizgi VUSD‘nin güncel fiyatını, koyu mavi çizgi ortalama maliyetimi, soluk mavi çizgiler ise geçerli alım emirlerimi gösteriyor. Bir süre önce belirlediğim alım planım hala geçerli. Henüz ciddi bir düşüş yaşanmadı S&P 500’de. Bakalım önümüzdeki aylarda neler olacak.

VUSD - 20/04/2022
VUSD – 20/04/2022

Tahvillerdeki belirsizlik

Aşağıdaki grafikte 10 yıllık ABD hazine tahvillerinin getiri oranının zaman içindeki değişimi görülüyor. 1980’lerin başından itibaren genel trendin yönü aşağıya idi. Ancak, pandemi sonrası enflasyonun hızla yükselmeye devam etmesi bu trendin kırılmasına yol açtı. Bugün itibarıyla %2,9 civarında getirisi var 10 yıllık hazine kağıtlarının. Daha da yukarı gider mi? Neden olmasın. FED’in tahvil piyasasına doğrudan müdahale ederek getiri oranını yapay bir şekilde düşük tuttuğunu daha önce yazmıştım. Şimdi miktarsal sıkılaştırma ile bu politika tersine dönecek. Doğal olarak getiri oranının da yükselmesi beklenir. Bu beklentinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini önümüzdeki aylarda hep birlikte göreceğiz.

10 yıllık ABD hazine tahvillerinin getiri oranı - 20/04/2022
10 yıllık ABD hazine tahvillerinin getiri oranı – 20/04/2022

Aşağıdaki grafikte mavi çizgi ortalama IDTL maliyetimi, kırmızı çizgi güncel fiyatı ve soluk mavi çizgi ise alım emrimi gösteriyor. Alım emrim gerçekleşirse ortalama maliyetim 5,03‘e düşecek. Pay sayım ise 1000’e ulaşacak. Tahvil faizleri yükselmeye devam ederse fiyat düşmeye devam eder. Bu senaryoda da planım basit: almaya devam edeceğim.

IDTL - 20/04/2022
IDTL – 20/04/2022

Sonuç olarak belirsizlik

Canımı sıkmaya devam ediyor. Belirsizlik yerine S&P 500’de ciddi bir düşüşü tercih ederdim. Ama bu ara beklemek dışında yapacak pek birşey yok. Gerçi yurtiçinde Arçelik, Tofaş ve Tüpraş yüzümü güldürdü biraz. Umarım yurtdışı piyasalarda da biran önce benim açımdan güzel haberler gelir. Berlirsizlik ortadan kalkar. 🙂 Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2022 Pintidegiltutumluyum

11 thoughts on “Belirsizlik, Can Sıkıntısı ve Aklıma Takılanlar

  1. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Regresyon analizlerinizi daha önceki yazılarınızda da görüyordum bu yazıda ayrıntılı olan ana yazıyı paylaşmanız benim için çok güzel oldu.

    Borsalar benim içinde bayağı yükseklerde şu an. 2010-2017 tarihlerinde çoğu hisse -+%100 lük marjlar ile hareket ederken bu iki yıl içerisinde %600-1000’lik marjlara ulaştık. Seçimler ve FED Türkiye için iki farklı yön gösteriyor.

    Uzun vadeyi tercih eden biri olarak düşüşlere alım fırsatı, yükselişlere ise bizi koruyan olaylar olarak bakıyorum. Sabırla düzenli alım yapmak tüm yatırımcılar için en iyisi diye düşünüyorum.

    1. Rica ederim. Geleceği bilmek imkansız. O yüzden ben hep piyasada olacağım. Ama ihtiyatı elden bırakmayarak. Selamlar.

    1. Merhaba;

      Genel portföyümün üçte biri Eurobond’ta şu an. Ancak, S&P 500’de düşüş devam ederse bir kısmını nakde döndürebilirim. Diğer yandan ekonomi yönetimi pek güven vermiyor bana. 🙂 Gece rahat uyuyabilmek için Hazine Eurobondlarının genel portföydeki payını daha fazla artırmayı düşünmüyorum şimdilik. Selamlar.

      2022 I. ÇEYREK SONU PORTFÖY DURUMU

  2. Hocam, faizlerin artacağı tahvil ve tahvil fonlarının düşeceği belliyken neden veya nasıl idtl için alım yeri belirlediniz.

    1. Piyasanın ne zaman, hangi yöne ve ne kadar hareket edeceğini bilseydim kısa sürede dünyanın en zengin insanı olurdum. Ama bilmiyorum. Kimsede bilmiyor. O yüzden düştükçe, elimdeki imkanları da gözeterek, ortalama maliyetimi düşürecek şekilde alım yapıyorum. Bir kaç yıl portföy zarar yazabilir. Ancak, işler tersine döndüğünde kaybımı fazlasıyla telafi edeceğimi öngörüyorum. 🙂 Selamlar.

  3. Merhaba,

    Yazınız için teşekkürler. Etf hakkında sormak istiyorum. Etf lerde acc ile dist karşılaştırdığımda acc min daha iyi bir performans göstermesini beklerken (sp500) bazen başa baş bazen daha negatif getiriler gördüm. Her koşulda acc daha fazla getirmez mi ?

    Ayrıca siz vusd alıyorsunuz fakat irlanda da menşeili vuaa ile farkı nedir.

    Teşekkürler.

    1. Acc temettüler ile geri fono’dan alım yapıyor, Dist is temettüleri dağıtıyor. Bu fonun fiyatını etkilemez ki, fonun büyüklüğünü etkiler. Fonun fiyatını ihtiva ettiği hisselerin değeri etkiler. Siz eğer Acc tip fon seçerseniz parayı geri yatırıma yönlendireceksiniz, elinizde daha fazla hisse olacak, yani daha çok exposure, bu da markete gore daha fazla kar veya zarar. Ama aradaki fark, fonun değeri ile alakalı değil, hisse adedi ile alakalı.

    2. Merhaba Sefa Bey;

      Aslında yurtdışı piyasalara yatırım yaparken ilk tercihim VUAA olmuştu. Kar payından vergi ödeme yükümlülüğünden yırtmış oluyorsunuz. Ayrıca, emeklilikte nakde döndürürken Yi-ÜFE ve kur değerine bağlı olarak sermaye kazancı vergisinden kaçınma şansı da olabilir. Ancak, benim özelimde nakit akışı olursa gece daha rahat uyuyorum. 🙂 Bu nedenle optimal bir seçenek olmamasına rağmen kar payı ödeyen ETF’leri seçtim. Akmasa da damlasın istedim. Genelde birikimlilerde uzun vadede kar payı kadar daha iyi performans olur. Net Asset Value elde edilen kar payları kadar artması beklenir. Selamlar.

  4. Merhaba,

    IDTL ve VUSD’yi IBKR’de bulamadım. ETF listelerinde de yok sitelerindeki, alımı hangi siteden yapıyorsunuz ?

    1. Merhaba Mert Bey;

      IBKR’den yapıyorum. Söz konusu ETF’ler Londra Borsasında işlem görüyor. IDTL.L ve VUSD.L yazarsanız erişebilirsiniz. Selamlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top