KAR PAYI BEYANI (2021) ve INTERACTIVE BROKERS

KAR PAYI BEYANI (2021) ve INTERACTIVE BROKERS

Kar Payı Beyanı Interactive Brokers‘ın (IBKR) geçtiğimiz günlerde elektronik ortamda hazırladığı bir rapor. 2021 yılında elde ettiğim kar payları ve vergilere ilişkin ayrıntılı bilgiler içeriyor. Yurtdışı piyasalara yatırım kapsamında vergi işlerinin pratikte nasıl olduğunu göstermek amacıyla bu kısa yazıyı kaleme aldım. Öncelikle, IBKR‘ın müşteri arayüzüne (client portal) giriş yaptım. Daha sonra üst menüden “Performans&Reports” butonuna seçtim. Açılan pencerenin sağ sütunun en altında veri dokümanları (Tax Documents) var. Burayı tıkladığımızda karşımıza aşağıdaki gibi bir menü geliyor. Buradaki raporlardan 2021 yılı boyunca vergiye konu gelirlerimizi ve ne kadar vergi ödediğimizi öğrenebiliyoruz.

Raporlama arayüzü - vergi formları
Raporlama arayüzü – vergi formları

Kar payı beyanı

İlk olarak Kar Payı Beyanı (Dividend Report) raporuna bir bakalım. Bu sekmeyi tıkladığımızda karşımıza aşağıdaki resimde gördüğünüz bir menü geliyor.

Raporlama arayüzü - vergi formları - kar payı
Raporlama arayüzü – vergi formları – kar payı

Şimdi menüden kar payı ayrıntılarını seçelim. Bunun için “Dividend Detail” sekmesini tıklıyoruz. Karşımıza aşağıdaki resimde gördüğünüz tablo çıkıyor. En sağdaki sütunda portföyümde yer alan varlıkların sembollerini görüyorsunuz. “Revenue Type” ise elde etmiş olduğunu kar paylarının türünü gösteriyor. Bu kalemin solundaki sütun (Gross in USD) ise elde etmiş olduğunuz brüt kar payı geliriniz kayıtlı. En soldaki sütun (Withhold in USD) ise IBKR’nin sizin adınıza ödenmek üzere kestiği vergi miktarını gösteriyor. Bu kapsamda 2021 yılında brüt 232,32 dolar gelir elde ettiğim anlaşılıyor. Bu brüt gelirin 217,99 doları kar payı, 14,33 doları ise bana iade edilen sermayem. ABD tarafına ödediğim vergi ise toplam 5,56 dolar olmuş oluyor.

Raporlama arayüzü - vergi formları - kar payı - ayrıntılar
Raporlama arayüzü – vergi formları – kar payı – ayrıntılar

Neden sadece bir kalemden vergi kesildi?

Dikkatli okuyucular hemen bu soruyu soracaklardır. 🙂 Cevabı basit: IDTL, VDEM ve VUSD İrlanda menşeli ETF‘lerdir. Londra Borsa’sında işlem görüyorlar. Dolayısıyla, yabancı yatırımcı olarak vergiye tabi değilim. Çünkü İrlanda, yabancı yatırımcılara vergi uygulamıyor. Ayrıca, İrlanda-ABD vergi anlaşması Türkiye-ABD vergi anlaşmasından daha iyi şartlar sağlıyor. İrlanda menşeli ürün sunan şirketler ABD varlıklarından elde edilen kar payları için sadece %15 vergi ödüyorlar. Diğer taraftan VNQ, doğrudan ABD piyasalarında işlem gören bir ETF. Dolayısıyla, bu varlıktan elde ettiğim kar payı geliri vergiye tabi. Türkiye ve ABD arasındaki vergi anlaşması nedeniyle %30 yerine %20 vergi ödüyorum. Bununla birlikte, VNQ ABD gayrimenkul yatırım ortaklıklarına yatırım yapan bir ETF olduğu için elde ettiğim gelir türü de hukuki olarak biraz farklı. Yalnız bu varlığı 2022 yılı başı itibarıyla FED’in daraltıcı para politikasına hazırlık olarak sattığımı da not edeyim. Ayrıntılar için şuraya bakabilirsiniz.

Raporlama arayüzü - vergi formları - kar payı - ülke bazında
Raporlama arayüzü – vergi formları – kar payı – ülke bazında

Sonuç olarak

Bir önceki sene elde ettiğiniz kar payı gelirlerini ve ne kadar vergi ödediğinizi kolaylıkla müşteri arayüzü vergi raporlaması kısmından öğrenebiliyorsunuz. Ayrıca, “Form 1042S” linkinde pdf formatında resmi belge de var. Teorik olarak, Gelir Vergisi Kanuna göre ABD vergi idaresine ödediğimiz vergiyi Türkiye’deki vergiden de düşebiliyoruz. Ayrıntılar için şuraya bakabilirsiniz. Ancak, kanuna göre Türk elçilik veya konsolosluklarından onaylattırılan yazılı belge şartı var. Tabi fiiliyatta nasıl uygulanıyor bilmiyorum. Belki bu belgeler yetiyordur. Fiili uygulama konusunda bilgisi olan aşağıda paylaşsın lütfen.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2022 Pintidegiltutumluyum

25 thoughts on “KAR PAYI BEYANI (2021) ve INTERACTIVE BROKERS

  1. Merhaba. Kar payının vergilendirilmesi konusunda bir mali müşavirin Youtube kanalında şöyle bir cevap almıştım; “ İsterseniz bir belge (yurtdışı konsolosluk) olmadan vergi mahsubu yapıp, olası bir cezalı tarhiyatı vergi mahkemesine götürebilirsiniz, veya hak kaybına uğramamak için ihtirazi kayıtla beyanname verebilirsiniz” Pratikte nasıl yapılır tecrübe etmedim. Selamlar.

  2. Son zamanda MİDAS diye bir uygulama çıktı. TR girişimi bir platform ve uygulama. Yurtdışı hisse yatırımları için sundukları çözümler çok çekici. Güvenilirliği konusunda bir incelemeniz oldu mu? Sizde yurtdışı hisselere yatırım yapmak için doğru bir platform mudur?

  3. Merhaba,

    Yurtdışı piyasa işlemlerinde vergi konularına hakim olduğunuz için size bir soru sormak isterim.

    Bildiğiniz gibi IBKR üzerinden XAUUSD koduyla ons altın alım satım işlemi de yapılıyor.
    Eğer yanlış bilmiyorsam hesabınız ABD kökenli ise Amerikan piyasasında USGOLD işlemi ; onun dışında Türkiye gibi ABD harici ülkelerden ise işlemi ise Londra Altın piyasası üzerinden işlem yapılıyor.

    Her iki durumda da IBKR deki altın gibi değerli metal alım satım işlem karlarından hisse veya ETFler gibi vergi doğması söz konusu mudur?

    Detay bilginiz veya yönlendirebileceğiniz bir kaynak varsa çok memnun olurum.

    Peşinen teşekkürler.

    1. Merhaba;

      İlginç bir soru sormuşsunuz. Doğrusu bu konuda bilgim ve tecrübem yok. Ancak, bir türev ürün (sözleşme) alıp satıyorsanız o zaman vergiye tabi olacağını söyleyebilirim. Bol kazançlar.

      1. Merhabalar,
        Turev urunler icin vergilendirme nasil oluyor? VTI icin opsiyon tutuyorum elimde put yonunde, Amerikada vergiye tabi midir buradan dogacak kazanc? Turkiye icin olan sartlara hakimim ama Amerikada vergiye tabi olacagini dusunmemistim hic…Portfoyu korumak icin almistim aslinda ama son dususlerden sonra ciddi kar etmis oldu opsiyonlar…tabi aslinda elimdeki portfoyun dususu kadar deger kazandi ama portfoydeki(normal bizim etflerdeki) zarardan mahsup edilmiyordur tahminimce

        1. Merhaba Ufuk Bey;

          Doğrusunu söylemek gerekirse opsiyonlarla uğraşmadığım için sorunuzun yanıtını bilmiyorum maalesef. Ama hisse senetleri özelinde ABD idaresi sermaye kazançlarından vergi almıyor. Sonuçta opsiyon sözleşmelerinden elde ettiğiniz kazançta sermaye kazancı diye düşünüyorum. Ancak bu mantık yürütmenin doğruluğunu teyit edemem. Bol kazançlar diliyorum.

  4. Merhaba,

    Enflasyon artıyor ve bir süre daha parasal sebepler veya parasal olmayan sebepler (bozulan tedarik zinciri) sebebiyle yüksek kalacağını tahmin ediyorum. Yıl başında enflasyon artışını öngörerek enflasyon korumalı tahvil (TIPS) almıştım. Bu dönemde artan faiz sebebiyle ETF’min fiyat düştü ancak her ay enflasyon farkı kadar temettü verdi. Tabi öngöremediğim şey bu tememmütlerden kesilen vergiydi:) Sizin yazınızdan sonra Irlanda menşeili TIPS ETF’lerini araştırdım. Örnek olarak TIP5.L ve IDTP.L gibi. Irlanda menşeili ETF’lerde vergi muafiyeti olacağı için mantıklı geldi. Bu konuda bir yorumunuz var mı?

    1. Merhaba Yılmaz Bey. Bence tek sorununuz vergi olsun. 🙂 İrlanda menşeeli ETF’ler vergi açısından biraz daha avantajlı. Dolayısıyla benim de tercihim. Bol kazançlar.

  5. Selamlar Hocam,

    Yazılarınızı severek okuyordum ve ben de artık bu Amerika piyasaları kervanına katılmaya karar verdim. Referanslı linkinizden ibkr’ye üye oldum ancak kafama birkaç soru takıldı.

    Anlattığınıza göre ABD-Türkiye arasında yapılan bir anlaşma var temettü stopaj oranını %20’ye indiren, bu ibkr’ye kaydolurken Türkiye’yi seçtiğim için otomatik devreye giriyor mu, yoksa ek bir işlem yapmam gerekiyor mu?

    Ek olarak yazıda bahsettiğiniz üzere İrlanda menşeili fonlarda %15’e düşüyor bu vergi oranı, bu şartlarda İrlanda çok mantıklı duruyor, İrlanda üzerinden bu vergi oranından faydalanmak için ek bir işlem yapmak gerekiyor mu? Hesabı İrlanda üzerinden mi açmak gerekiyordu?

    Bir de daha önceki yazılarınızda bahsettiğiniz İrlanda üzerindeki sp500 ETF’lerindeki accumulating opisyonu Amerika ve diğer ülkeler için bulunuyor mu?

    Biraz fazla soru sormuş olabilirim kusura bakmayın :), saygılarımla, iyi çalışmalar.

    1. Merhaba Besim Bey;

      İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ederim. 🙂 İlk sorunuzla ilgili olarak hayır. Hasap açılışında W8BEN formu otomatikman dolduruluyor ve kar payından %20 vergi avantajndan yararlanıyorsunuz. İrlanda menşeli fonlar Londra Borsasında işlem görüyor ve UCITS uzantısına sahipler. Dolar, Pound ve Euro versiyonları olabiliyor. Örneğin VUSD.L dolar bazında Londra Borsa’sında işlem görüyor ve S&P 500 endeksini pasif olarak takip ediyor. Vanguard’ın İrlanda’daki şirketi çıkarıyor bu fonu. İrlanda’nın ABD ile vergi anlaşması Türkiye’den daha iyi şartlarda. Ancak, bu fonların yönetim kesinti ücretleri ABD’deki muadillerinden biraz daha fazla. Dolayısıyla nette kar payından alınan vergi açısından bir maliyet avantajı yok. Ancak, İrlanda yabancı yatırımcıların varlıklardan veraset ve intikal vergisi almıyor. ABD’de ise 60 bin dolar üzeri %40… Londra Borsasında işlem yapmak için ayrı bir hesaba gerek yok. IBKR arayüzünde alım emri girerken varlığın ticker’ını (VUSD.L) doğru girmeniz yeterli. Sistem emrinizi yerine getirir. Son sorunuzla ilgili olarak tabiki accumulating versiyonları var. İnternetten ilgili şirketlerin (Vanguard, Blackrock vb.) sayfalarını inceleyin. Sevgiler;

  6. Merhaba, vergi konusuyla ilgili midas 2 yılı geçen hisseler için bir kazanç vergisi oluşmadığını söylüyor. Baz aldıkları kanun ise “ Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80. Maddesi” bu maddeyi inceledimiz mi? Yabancı hisse senedlerini sizce kapsıyor mu?

    1. Ayrıca araştırıp yanıt bulabildiniz mi bilemiyorum ancak 193 numaralı GVK’nın bahsettiğiniz maddesindeki muafiyet yabancı şirketlerin değil (Borsa İstanbul’da işlem görmeyen) Türk şirketlerinin hisselerinin satışından kaynaklanabilecek kazançlarla alakalı gözüküyor.

  7. Merhabalar Hocam,

    Suanda yabanci hisse senedi yatirimlarimi Midas araci kurumunda tutuyorum fakat yerli bir araci kurumu oldugu icin alim satim ve ya kar payi kazanclarinda vergi odemek zorundayim sorum su olacakti ben IBKR araci kurumuna gecmeyi dusunuyorum eger elde ettigim kazanci ulkeye geri sokmazsan yani IBKR hesabimda bekletirsem Turkiyeye herhangi bir vergi beyannemesi vermek zorunda miyim? Diger bir soru eger Yurtdisina yerlesme durumum olursa bu kazanclardan elde ettigim vergiyi yine Turkiyeye mi oduyorum yoksa yerlestigim ulkeye mi ? Tesekkurler Saygilarimla

    1. Merhaba Mert Bey;

      Maalesef yurtdışı yatırımlarından elde ettiğiniz karınızı ülkeye sokmasanız bile mevzuaata göre vergi ödemek zorundasınız. Yurtdışına yerleşirseniz Türkiye’ye vergi ödemek zorunda değilsiniz. Ancak, yerleştiğiniz ülkenin vergi rejimine bağlı olarak oraya vergi vermeniz gerekebilir. Bol kazançlar.

      1. Merhaba,
        İbkr üzerinden Amerikan borsalaeında işlem yaptığımızda Amerika’ya %20 verginin üzerine Türkiye’ye ekstra vergi mi ödüyoruz.
        Alım satım işlemlerini midastan yaptığımız zaman da Amerika’ya vergi ödemesi yapıyor muyuz(kendi sitesinde Türkiye’de vergiye tabisiniz ve bu vergileri midas sizin adınıza vergi ödemez diyor Amerikada ödenecek vergilerle ilgili bilgi verilmemiş)

        1. Merhaba Bayram Bey;

          Vergi mevzuatı hangi aracı kurumdan işlem yaparsanız yapın aynı. Dolayısıyla, ABD piyasalarında işlem yaparsanız kar payı üzerinden %20 kesinti olur. Aracı Kurum sizin adınıza vergiyi kar payından keser ve ABD vergi idaresine öder. Türkiye’de ise vergi beyana dayalı. Yani sizin beyan etmeniz gerekiyor. Kolaygelsin.

    2. Her yıl mart ayında geçen ocak aralık yılı karını vermen gerekmektedir. Eğer vermezsen parayı türkiyeye getirmezsen ibkr hesabında bekletirsen yakalanma ihtimalin düşük. Yurtdılındada olsan sen Türk vatandaşısın ve vergiyi Türk devletine ödersin. IKBR den yurtdışı hesabına para çekmen için paranın enazından yarısını o yurtdışı hesabından IBKR ye yollamış olmalısın. Yoksa banka kuşkulanıp almaz IBKR ye iade eder. En iyi bilgiyi mali müşavirin vericektir.

  8. Merhaba,

    Verdiğiniz kıymetli bilgiler için teşekkür ederim. Benim sorum şu;

    İnteractive Broker’s ile al sat yapıp, sadece vergiyi ABD’ye ödeme gibi bir durum var mı? Türkiye’ye herhangi bir para sokma durumum olmayacak. Yurtdışı diğer bankalarla alışveriş yapacağım.

    1. Maalesef. Türk vergi idaresine göre parayı Türkiye’ye getirmeseniz bile vergi ödemek gerekiyor. Selamlar.

  9. Merhaba,
    IBKR’de tuttuğunuz base currency (USD) harici dövizler için (mesela EUR, GBP) Forex kaleminde gelir oluşuyor mu? Ve bunun için vergi ödüyor muyuz? Teşekkürler

  10. Sayın bay tutumlu, belki 3-4 örnekli hesaplamaların oldugu bir yazı yayınlarsınız. Mesela 1000 dolar kar payı alırsak ABD ve TR’de vergilerden sonra elimizde ne kalıyor ? Veya 2000 dolar kar payı aldık 1000 dolar satış kazancımız var elimizde ne kalır ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top