
- by Bay Tutumlu
Jerome Powell liderliğindeki Açık Piyasa Kurulu merakla beklenen Ocak ayı toplantısını yaptı. Açıklanan toplantı tutanağında yeni hiçbir şey yoktu. Ancak, Jerome Powell’ın basın toplantısında söyledikleri ve söylemedikleri piyasalar açısından yön gösterici oldu. Piyasa oyuncuları, mevcut ortamda FED’in izlemesi gereken politikalar konusunda iki kampa ayrılmış durumda. Enflasyonun geçici olduğunu düşünenler FED Başkanı’nın açıklamalarını fazla ‘şahin’ bulurken, enflasyonun kalıcı olduğunu düşünenler ise fazla ‘güvercin’ buldular. Sonuçta, Jerome Powell ve kurul üyeleri hiçbirşey yapmadan ve piyasaları paniğe sürüklemeden finansal şartları sıkılaştırmayı başardılar. Tabi, ilave riskler yaratarak…
Jerome Powell bir Paul Volcker değil
“Miktarsal Gevşeme ve Hazine Tahvil Getirileri” başlıklı yazımı “Jerome Powell, Paul Volcker gibi masaya yumruğunu vurup enflasyonu düşürmek için ABD ekonomisini resesyona sokmayı göze alabilecek mi?” sorusuyla bitirmiştim. Dünkü toplantıyla henüz bunu göze alamadığını anlamış olduk. Zira FED Başkanı eyleme geçmek yerine sözlü yönlendirmeyle enflasyon beklentilerini törpülemeye çalıştı. Kurul üyelerinin enflasyonun nasıl gelişeceği konusunda kafaları net değil. Risk alarak gidişatı biraz daha görmek istediler. Eğer enflasyon yükselmeye devam ederse kredibilite kaybına uğrayabilirler. Dolayısıyla, kontrolü sağlamak için daha sert tepki vermek zorunda kalabilirler. Bununla birlikte, edindiğim izlenim enflasyon konusunda gelişmelerin gerisine düştüklerinin farkındalar.
Enflasyon mu Piyasalar mı?
Yanlış hatırlamıyorsam FED Başkanı sorulan bir soruyu cevaplarken şartların artık farklı olduğunu söyledi. Ekonomik büyümenin güçlü, işgücü piyasasının sıkı olduğunu vurguladı. Bu şartlar altında yükselen enflasyonu dizginlemek için ne gerekiyorsa yapılacağının altını çizdi. Yani enflasyon ve finansal piyasalar arasında bir tercih söz konusu olursa tercihlerinin enflasyonu düşürmek olacağını ima etti.
Politika faizi ne olacak?
Açık Piyasa Kurulu, verdiği kararla beklendiği gibi politika faizini artırmamayı seçti. Öte yandan FED Başkanı konuşmasında politika faizini Mart ayında artıracakları konusunda net bir tutum takındı. Üstelik, kendilerini faiz artış sayısı ve artış oranı konusunda da sınırlamadılar. FED Başkanı, ‘önden yüklemeli’ bir faiz artışına da kapıyı kapatmadı. Yani ihtiyaç duyarsak tek seferde aşağıdaki grafikteki açığı hızla kapatmak için büyük bir faiz artışı yapabiliriz diyor…

Miktarsal sıkılaştırma?
Turbun büyüğü miktarsal sıkılaştırma konusunu tamamen belirsiz bıraktı FED Başkanı. Açık Piyasa Kurulu, Mart başında Miktarsal Gevşeme‘ye son verme kararı aldı. Ancak, Şubat ayında piyasadan son kez 20 milyar dolarlık hazine tahvili ve 10 milyar dolarlık ipotekli konut tahvili alacaklar. Yani FED bilançosunu bir 30 milyar dolar daha genişletecek. Bununla birlikte FED Başkanı’nın söylediği bir husus dikkatimi çekti. Miktarsal sıkılaştıma yaparken bilançoda hazine tahvillerini tutmaya öncelik vereceklerini söyledi. Bu durumda bilançoyu ipotekli konut kredisi tahvillerini elden çıkararak azaltmaya başlayacaklar. Diğer bir deyişle, konut kredisi faizlerini yükseltecekler. Böylece, aşırı ısınan ve enflasyona önemli bir katkı sunan gayrimenkul sektörünü soğutmayı planlıyorlar. Gayrimenkul ETF’leri için güzel bir haber değil.
Piyasanın tepkisi ne oldu?
FED Başkanı konuşmaya başladıktan sonra piyasalar yeşilden kırmızıya döndü. Esasen FED beklenmeyen hiçbirşey yapmamıştı. Ancak FED Başkanı oyunun kurallarının değiştiğini, enflasyon yükselmeye devam ederse piyasaların gözünün yaşına bakmayacağını söyledi. ‘İyimser’ kampta yer alanların duymak istedikleri bu değildi.
Şimdi ne olacak?
Herşey enflasyonun nasıl seyredeceğine bağlı. FED, henüz enflasyonun doğası konusunda kesin kararını vermedi. Öte yandan piyasa oyuncularına harekete geçmeden önce tedbir alma şansı da tanımış oldu. Zira ABD’de enflasyon son 40 yıldır düşüş trendinde ve fon yöneticilerinin önemli bir kısmı enflasyonist bir ortamı daha önce görmediler. Aşağıdaki matriste özetlediğim olasılıkların hangisinin gerçekleşeceğini hala bilmiyoruz.

Öte yandan piyasanın uzun vadeli enflasyon beklentisinde bir değişiklik olmadı. Diğer bir deyişle, piyasanın gözünde FED’in kredibilitesi var. Enflasyon kısa vadede bir sorun oluştursa bile uzun vadede FED’in bu sorunu çözeceğini düşünüyor piyasa. Bununla birlikte, enflasyon kalıcı olduğunu gösterirse ve FED harekete geçmekte daha fazla gecikirse işler değişebilir.
Sonuç olarak
Jerome Powell, ip üstünde gösteri yapan bir cambaz gibi hareket ediyor. Bu ay, FED’in kredibilitesini kullanarak sözlü yönlendirme ile zaman kazandı. Şimdi herkesin gözü enflasyonun nasıl gerçekleşeceği üzerinde olacak. Ocak ve Şubat enflasyonları beklentilerden kötü gelirse piyasalarda sağlam dalgalanmaya hazır olun.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.
Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Wise (eski adıyla TransferWise) hesabı ile yurtdışı aracı kurumlara düşük maliyetli para transferi yapmak için: Wise hesabı açın.
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Eger enflasyon kalici olacaksa;Konut kredisi faizlerinin yukselmesi konuta ulasmayi zorlastiracak ve bu da kiralari yukseltmez mi? Bu durumda orta uzun vadede REIT lerin degeri ve temettu gelirleri artmaz mi?
Merhaba;
Enflasyonist ortamda emlak fiyatları ve kiralar enflasyonu geriden takip eder. Ancak, ipotekli konut kredisi maliyetinin artması gayrimenkul talebi kısa ve orta vadede azaltıcı etki yapar. Yani piyasa düşerken REIT’lerde ilk başta düşer. Orta ve uzun vadede enflasyona daha dayanaklı bir sekör tabi. Selamlar.