FED Korkusu: Vidaları Sıkma Zamanı Geldi

FED Korkusu: Vidaları Sıkma Zamanı Geldi

FED korkusu paçalarımı tutuşturdu biraz. Zira FED’in içine düştüğü açmazı geçtiğimiz haftaki yazılarımda ayrıntılı olarak ortaya koymuştum. Yatırımcı açısından baktığımızda enflasyon dinamiği ve FED’in yapacağı yada yapmayacağı eylemler piyasanın kaderini belirleyecek. Bu kapsamda, anlam veremediğiniz şiddetli volatilite yani piyasa iniş çıkış hareketleri görürseniz şaşırmayın. Zira, finansal piyasaların büyük kurumsal oyuncuları FED riskini azaltmak için el altından portföylerini yeniden ayarlamaya başladılar. Bu herkesin bildiği ama çoğu küçük yatırımcının iş işten geçtikten sonra öğreneceği bir sır. 🙂 Örneğin, S&P 500 yılbaşından bu yana %7 civarı aşağıda. Nasdaq Composite’de ki düşüş ise %12’ye yaklaştı. Düşüş oranı %10’u aştığı için teknoloji hisselerinde artık bir ‘düzeltme’ söz konusu. Düşüş oranı %20’yi aşarsa bir ayı piyasasından konuşuyor olacağız.

FED korkusu nedeniyle portföy riskini azalttım

FED korkusu beni de sardı demiştim. Geçtiğimiz Perşembe sabahı “Miktarsal Gevşeme ve Hazine Tahvil Getirileri” başlıklı yazıyı yayımladıktan sonra oturup ne yapabileceğimi düşünmeye başladım. Portföyümde ilk dikkatimi çeken bir ay önce yaptığım gayrimenkul yatırımıydı. Geriye dönüp bakınca zamanlamam talihsiz olmuş. Zira yüksek sayılabilecek bir fiyattan biraz da nakit akışını artırmak amacıyla almıştım. Ayrıntısını merak eden okuyucular buraya göz atabilir. Bununla birlikte, FED önümüzdeki dönemde hem politika faizini artıracak hem de miktarsal gevşemeye son verip miktarsal sıkılaştırmaya başlayacak. Diğer bir deyişle, ekonomiyi daraltıcı para politikası rejimine geçecek. Sonuç olarak, hem uzun vadeli hazine tahvillerinin hemde ipotekli konut kredisi tahvillerinin fiyatları düşecek getirileri yükselecek. Bu ortam, aşırı ısınan ABD gayrimenkul sektörü ve ETF‘leri için pek hayırlı değil.

Portföy dağılımı (%) - 2021
Portföy dağılımı (%) – 2021

Aklıma gelen çözüm

Gayrimenkul yatırımımı, ABD gayrimenkul sektörüne değil de dünyanın geri kalanına kaydırmak aklıma geldi. Gerçi ABD piyasaları bütün dünyanın kaderini belirliyor. Muhtemelen, faizler artınca bu ETF’ninde fiyatı düşer. Ama S&P 500 ile korrelasyonu daha düşük olabilir. Alternatifleri araştırınca karşıma Deutche Bank‘ın Xtrackers International Real Estate ETF‘i (Hauz) çıktı. Başta Japonya olmak üzere ABD dışındaki ülkelerin gayrimenkul sektörlerine yatırım yapıyor. Yıllık yönetim kesintisi %0,12 ve %5’e yakın kar payı dağıtıyor. Üstelik fiyat/kazanç oranı 14,4. Portföyümde yer alan VNQ‘nun harcama oranı da %0,12. Öte yandan kar payı dağıtım oranı %2 civarı. Fiyat/kazanç oranı da biraz yüksek: 40,7. Sonuç olarak VNQ‘yu elden çıkarıp elde ettiğim nakdin yarısını Hauz‘a aktarmaya karar verdim. Aynı nakit akışını daha az sermaye ile elde edebilecektim. Fazla nakdi de piyasa düştüğünde kullanabilirdim. Sonuç olarak aşağıdaki şekilde emirleri girdim. ABD piyasası Türkiye saatine göre akşam açılacağı için beklemek dışında yapılacak bir şey kalmamıştı.

Alım satım emirleri - 20/01/2022
Alım satım emirleri – 20/01/2022

Evdeki hesap çarşıya uymadı

IBKR müşteri portalında emir verirken piyasanın zarar görmemesi vs. nedeniyle fiyat yönetim algoritması (price management algorithm) kullanmamı tavsiye eden bir uyarı çıkmıştı. Umarsamayıp, kabul ettim. Sonuç olarak, algoritma satış emrimi aşağıda şekilde yerine getirdi. Bu arada, hem Dolar/TL kuru düştüğü için hem de fiyat dolar bazında düştüğü için bu satıştan vergi doğuracak bir kazanç ortaya çıkmadı. Düzenli okuyucularım bilir, vergi konusuna biraz özen gösteriyorum. Neyse, sonuçta 170 dolar civarı zararla bu pozisyonu kapattım.

Gerçekleşen satışlar - VNQ
Gerçekleşen satışlar – VNQ

Öte yandan Hauz için 100 adetlik alım emri girmiştim. Ancak aşağıda gördüğünüz gibi istediğim fiyattan çok az alabildim.

Gerçekleşen alımlar - Hauz
Gerçekleşen alımlar – Hauz

FED korkusu ile oyun planımı yeniledim

Gayrimenkul sektörü: Hauz

İstediğim kadar alamayınca “vardır bu işte bir hayır” diye düşündüm. 🙂 Ucu açık kademeli emir tanımlamaya karar verdim. Bilmeyenler için söylüyorum. IBKR müşteri arayüzünde işlem yaparken emir tipini İptal Edilene Kadar Geçerli (Good to Cancel) seçtiğinizde sanırım 6 ay süreyle geçerli oluyor. Artık ekran takip etmenize gerek yok. Fiyat istediğiniz noktalara gelirse fiyat yönetim algoritması sazı eline alıp emirlerinizi yerine getiriyor. Bu arada aşağıda gördüğünüz emirleri göz kararı belirledim. İleride şartlar değişirse iptal edebilirim. Bilginiz olsun.

Hauz alım emirleri - 21/01/2022
Hauz alım emirleri – 21/01/2022

S&P 500: VUSD

S&P 500’e yatırım, finansal özgürlük stratejimin belkemiğini oluşturuyor. Yurtdışı yatırım konusunda yeni iken 2020 yılındaki ayı piyasasında tereddüt etmiş ve treni kaçırmıştım. Ayrıntılar için şu linke tıklayabilirsiniz. Bu kez işimi sağlam kazığa bağlamak istiyorum.

Çoğunuzun bildiği gibi S&P 500 endeksine yatırım için kullandığım ETF, VUSD. Bu sefer VUSD için aşağıdaki gibi bir kademeli alım planı hazırladım. JP Morgan’ın Piyasalar Kılavuzu‘nu açıp son 40 yıl içerisinde S&P 500 en fazla ne kadar düşmüş ona baktım. 2008 yılında %49 düşmüş. Yılbaşındaki zirve değerinden her %10’luk düşüşlerde alım yapmaya karar verdim. Ortalama maliyetimi düşürmek için de artan miktarlarda almayı planlıyorum. Bu çerçevede, kullanacağım nakit miktarı (Order Size) ile oynayarak rakamları belirledim. Eğer piyasa tepeden %50 düşerse ve alım emirlerimin hepsi gerçekleşirse toplam 33.500 dolarlık alım yapmış olacağım. Ortalama maliyetim 56,1 dolara düşerken, toplam zararım %18,5’i bulacak. Bu arada 33.500 dolar nakdim yok. 🙂 Belli bir noktadan sonra riski fazla, düşük kaliteli varlıklarımı (Eurobond, Borsa İstanbul) satıp S&P 500’e aktaracağım. Yani portföyü yeniden dengeleyeceğim.

S&P 500 alım stratejisi - 21/01/2022
S&P 500 alım stratejisi – 21/01/2022

Bu plan dahilinde ilk üç emri, aşağıdaki şekilde gördüğünüz gibi IBKR müşteri arayüzünde tanımladım. 6 aya kadar geçerli olacaklar.

S&P 500 alım stratejisi - 21/01/2022
S&P 500 alım stratejisi – 21/01/2022

Neden daha fazla nakde geçmedin?

Aranızdan bazıları muhakkak böyle bir soru soracaktır. Hemen cevap vereyim: Geleceği bilmiyorum. FED korkusu bir endişe olarak kalabilir. Fiili gelişmeler hiç beklediğim gibi olmayabilir. Bu durumda elimde bir sürü nakit ile kalıp, ciddi ölçüde zarar edebilirim. Bana göre ‘makul’ bir nakdi kenarda tutup, mevcut portföyü optimize etmek en uygun seçenek. Tabi bu makul nakit miktarı her yatırımcıya göre değişir. Çünkü herkesin risk iştahı farklı. Ayrıca, her yatırımcının portföy dağılımı ve riski de farklı. Benim için doğru olan bir başka yatırımcı için doğru olmayabilir.

Tahviller

Portföyümdeki ABD hazine tahvili ETF’si olarak iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF (IDTL) var. Aslında, IDTL’i portföyü yeniden dengelemek için kullanmayı planlıyordum. Yakın zamana kadar S&P 500 ile yüksek negatif korrelasyona sahipti. Yani hisseler düşerken bu tahviller değerlenecekti. Değerlenen tahvilleri kademe kademe satıp ucuzlayan S&P 500 ETF’si alacaktım. Ancak, işler planladığım gibi gitmedi. 30-40 yıl süren bu korrelasyon bu yıl değişmiş görünüyor. Yani hisse fiyatları düşerken, tahvillerin fiyatı da düşecek muhtemelen. Portföyümde çok az yer kapladığı için nakde döndürmeyi düşünmedim. Aşağıdaki gibi göz kararıyla kademeli alım emirleri tanımladım.

IDTL alım emirleri - 21/01/2022
IDTL alım emirleri – 21/01/2022

Sonuç olarak

FED korkusu nedeniyle planlarımı gözden geçirip portföyün vidalarını sıktım. Enflasyonun yükselmeye devam etmesi ve FED Başkanı’nın masaya yumruğunu vurması sistemik bir şok olur. Yani hangi borsada yada hangi yatırım aracında olursanız olun gelen dalgadan kaçamazsınız. Gerçek hayat çoğu zaman hayallerimizden çok daha çılgın oluyor. Büyük bir ihtimalle hazırladığım bu güzel plan da bir noktada duvara çarpacak. Bununla birlikte, riskleri gözleyip, hazırlık yapmak başarı ihtimalini artırıyor. En azından benim düşüncem böyle. Siz ne düşünüyorsunuz. Enflasyon ve FED riskine karşı hazırlık yaptınız mı? Oyun planınız ne? Düşüncelerinizi altta paylaşın lütfen.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıcakla kalın ve beğendiğiniz yazılarımı da sosyal medyada paylaşmayı unutmayın lütfen.

Sevgiler;

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2022 Pintidegiltutumluyum

18 thoughts on “FED Korkusu: Vidaları Sıkma Zamanı Geldi

  1. Eurobondu neden yüksek riskli olarak kategorize ettiniz anlamadim. Sabit getirili olması ve sikilasmanin getireceği dolar kuru artışından da tl getirisinin artacağını düşünürsek mantıklı görünüyor. Yoksa temerrüt riski mi goruyorsunuz?

    1. Merhaba Cüneyt Bey;

      Türk Hazinesinin çıkardığı Eurobondlarının kredi riski maalesef oldukça yüksek. Zaten CDS primi bu kadar yüksek olduğu için getirileri çok yüksek. Şu an portföyümdeki ağırlığı %40’a yakın. Şartlar değişmezse satmayı düşünmüyorum. Ancak, S&P 500 düşerse ve ABD uzun vadeli tahvilleri de çok cazip noktalara doğru giderse Eurobondların önemli bir kısmını satarım. 2020 yılında Eurobond portföyümü biraz küçültmüştüm. Amacım üstlendiğim kredi iflas riskini azaltmaktı. Bir göz atmanızı tavsiye ederim.

      Kredi Riski ve Eurobond Portföyüm
      Risk Yönetimi Kapsamında İlk Eurobond Satışı

      Selamlar.

  2. Merhabalar,

    Bende bu yıl Eylül 2021 itibari ile TDAmeritrade üzerinden yatırıma başladım.

    Ben şimdilik hisse ve ETF ler ile ilerliyorum. Aralık ayı sonuna kadar dolar bazında yaklaşık %15 kar etmiş idim. Şu an da karım %1 seviyelerinde 🙂

    FED korkusuna %80 nakite geçtim. Sağda solda ingilizce kaynaklardan okuduğum kadarı ile nasdaq100 2021 de tepe yaptığı noktadan %20 aşağıya gelecek yorumlarını dikkate almaya başladım. Daha doğrusu biraz tırstım. 🙂

    Bugün biraz alım yapmayı planlıyorum.

    Yatırım stratejisi olarak net bir stratejim yok açıkçası. Yeni yeni belirliyorum. Sağdan soldan araştırma raporları okuyorum. Barrons sitesini takip ediyorum. Yapı Kredi Yatırım’ ın raporlarında grafiklerle detaylıca açıklanıp tavsiye edilen hisseleri aldığımda oldu. Bundan sonrası için nakit akışı iyi olan, genele hitap eden döngüsel hisseleri almayı planlıyorum.

    1. Merhaba Engin Bey;

      Yatırım bir öğrenme süreci. Bende öğreniyorum. Önemli olan geri dönülemeyecek büyük bir hata yapmamak. Bol kazançlar diliyorum.

  3. Guzel bir yazi olmus, her %10 icin belirledigin miktsr toplsm portfoyune gore yaptin sanirim degil mi dogru anladim?

    Ben de acikcasi su andaki durumdan korunmanin tek yolunu opsiyon alarak yapmaya calisiyorum, VTI etf inin mart ve haziran vadeli put opsiyonlarini aldim %10 dusus yonunde, ben de talihsiz bir sekilde yuksek bir seviyeden(89 dolar civarindan) yuklu bir VUSD alimi yapmistim cunku…
    Baska da bir cozum bulamadim,high yield corporate bondlarim var onlari ne yapacagimi ben de bilmiyorum acikcasi…tarihsel ortalamalara yaklasmis gibi gorunse de fed in kararlari her seyi tersine cevirebilir…
    Kolayliklar ve basarilar,eline saglik
    Selamlar…

    1. Merhaba Ufuk Bey;

      Teşekkür ederim. Alım miktarları sadeve VUSD’ye göre planladım. Dediğim gibi elimde nakit bittiğinde diğer varlıkları (Eurobond, Borsa İstanbul) satacağım. Tabi bir de düşüşün zamana yayılmasını bekliyorum. Yani yeni tasarruflarla elimde nakdi biraz daha artırabilmeyi umuyorum. 🙂 Cuma günkü düşüşe IDTL dayandı. Hatta ufak bir miktarda arttı. Belkide uzun avdeli tahviller S&P 500’le birlikte çok düşmezler. Kim bilir. 🙂 Selamlar.

  4. 2 aydır yatırım konularıyla ilgileniyorum, çok bilgisizim, okuyorum. İki ana hattan ilerlemeyi düşünüyorum, ağırlıklı olarak Etf’lere yatırıyorum paramı, bir yandan da daha büyük kazanç için daha düşük bir kısmını Motley Fool tavsiyelerine göre hisse senetlerine yatırıyorum.

    Etf’ olarak VUSD, VGT ve VUG almıştım. Ufuk Bey gibi ben de 89$ civarından VUSD aldım, yüksek girdim. Bir de hata yapmışım, çeşitlilik olsun diye VUSD, VGT ve VUG aldım ama daha sonra detaylı inceleyince baktım ki içerikleri aşağı yukarı aynı, sadece dağılımları farklı 😀 İlk dersimi aldım böylece.

    Motley Fool ise neredeyse tüm önerilerini teknoloji şirketleri yönünde yaptı, onlardan aldım ama en büyük darbeyi de teknoloji şirketleri aldı. Bu ilk aldıklarıma uzun süre dokunamayacağım belli ki ama zaten çok uzun süre tutmak niyetiyle almıştım, onlara takılmıyorum. %8 kaybım var şimdilik.

    Şimdi elimde biraz nakit var, bunları yine başta VUSD olmak üzere ETF’lere yatıracağım, biraz da fırsat gibi görüyorum bu düşüşü. Kademeli alış planınız çok hoşuma gitti, benzer bir kurgu da ben yapacağım VUSD için.

    Ancak yazılarda hep önümüzdeki dönemde emtia içerikli etf’lere yönelmek yönünde uyarılar görüyorum.
    PDBC, DBC, USL, GLD, CORN gibi emtia bazlı etf’ler var. Hiç bilgim olmadığı için yanaşmayacağım hemen ama düşük fiyatlara alarmlar kurdum, bu süreçte incelemeye çalışacağım.

    Yazı için teşekkür ederim, başarılar.

    1. Merhaba Yeni Yatırımcı;

      Hata yapmak öğrenme sürecinin bir parçası. Bisikletten düşmeden bisiklete binmeyi öğrenemiyorsunuz. Önemli olan geri dönülemeyecek zarara yol açabilecek riskleri almamak diye düşünüyorum. Zaten uzun vadede belli bir ölçeğe kadar tasarruflarınız portföyünüzü büyütüyor. Bol kazançlar.

    2. etf’lerin içeriklerini kolayca karşılaştırmak ve örtüşme oranlarını belirlemek için “etf overlap” şeklinde google araması yaptığınızda ilk çıkan siteyi kullanabilirsiniz, portöyümü oluştururken ben çok faydasını gördüm (linki buraya yapıştırılamıyor maalesef).

      emtia bazlı etf’lerde volatilite çok yüksek olduğu için dikkatli olmakta fayda var. mümkünse, içeriği çeşitlendirilmiş emtia etf’lerini tercih edin. örneğin, altın ve gümüş dışında kalan değerli metalleri işleyen uluslararası şirketleri (yaklaşık 250 şirket) sepet haline getirip sunan PICK bir seçenek olarak düşünülebilir.

  5. Merhaba , emeğinize sağlik.Butun yazilarinizi tekrar tekrar okuyorum.Bana uyan/uymayan yerleri not aliyorum. Anlamadigim ya da kacirdigim bir yer varsa diye surekli ustunden geciyorum. Cok faydali bilgilen verdiginiz kanaatindeyim. HAUZ u da ikbr takip listeme aldim, ancak 5 yillik grafigine bakinca 1-2 ay icerisinde 25-30% asagidan daha guzel alim firsati verecek gibi duruyor:)

    1. Teşekkür ederim. Beğendiğiniz yazıları da sosyal medyada paylaşmayı unutmayın bu arada. 🙂 Bol kazançlar.

  6. Merhaba, öncellikle bizim için uğraştığınız teşşekür ederim!
    Acaba bana da yardımcı olabilir misiniz? Şuan ben yatırım kursa başladım, adım-adım, bol praktik ile (QUİK platformda). Fakat bu rus bir kursu, ama ben Türkiye’de yaşıyorum. Onlar Rus brokerlerle başlıyorlar bize de IB, Freedom Fİnance ve just2trade (çok ünlü bir uluslar arası broker, Rus köklü ama Kıbrısta, Rusyada bununla çok çalışan var, burada nasıl?) tavsiye ediyorlar. Sizce bunlardan hangisi daha ‘kolay’ ve ‘daha masrafsız? İkinici soruda sonra büyük ve güvenli bir Türk broker şirketi de lazım olacak, ama bulamıyorum! Googelda hep reklam çıkıyor. Siz hangi broker ile çalışyorsunuz?
    Bu arada eğer wise hesabı açarsam mutlaka linkinizi kullanırım.
    Teşekkürler

    1. Merhaba;

      Bahsettiğiniz aracı kurumlardan sadece IBKR’yi biliyorum. Masraf anlamında Türkiye’deki çoğu alternatif aracı kurumlarından çok daha uygun. İş modeli olarak ‘komisyonsuz’ işlem yapan aracı kurumlar da var. Ancak onlarda masrafları alım-satım tekliflerine gömerek gizliyorlar. Eğer orta düzeyde ingilizceniz varsa IBKR’i öneririm. Öte yandan işlem platformu kullanım açısından biraz karmaşık olduğunu da not edeyim. Türk piyasasında işlem yapacaksanız Türk aracı kurumlarından herhangi birisi işinizi görür. Ancak, yurtdışı işlem yapmak için Türk aracı kurumu arıyorsanız bildiğim kadarıyla hiçbirinin kendi altyapısı yok. Bir başka uluslararası firmanın altyapısını kullanıyorlar. Bol kazançlar diliyorum.

      Aracı Kurum ve Yurtdışı Piyasalara Yatırım
      İşlem Maliyetleri Interactive Brokers’da Nasıl Kısılır?

      1. Merhaba öncelikle paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Yazdılarınızdan elde ettiğim bilgiler ile İBKR de işlem yapmaya başladım. Şuan META ve HAUZ ETF lerinde alım yaptım. 80 USD altına VUSD alımı oluşturdum. Size bir sorum olacak. İBKR de her alım işleminde 1 usd komisyon alıyor. (İşlemler 50 META, 20 META, 20 HAUZ)
        Sizin ekrana yansıttığın işlemlerde daha az masraf alındığını görmüştüm. Acaba en az 1 USD masraf alma yönünde kurgu mu başladı ya da bana mı böyle, ne dersiniz? Teşekkürler.

  7. Merhaba.sitenizi keşfettikten sonra baya geliştirdim kendimi . yabancı dilim iyi olmaması sebebi ile gedik yatırımdan yurt dışı hesabı açıp bir miktar para yatırdım . henüz alım yapmadım . bugün ise vergi ile ilgili tüm yazılarınızı okudum 3 saattir bu site deyim. yalnız o kadar çok kafam karıştı ki anlatamam işin içine tüfe hesaplaması vs de eklenince tüm dengem şaştı 🙂 uzun vadeli etf alacağım ama kar payı dağıtırsa onun vergisini vereceğim sonra o kar payını tekrar alım için kullanacağım. bir kaç yıl sonra satış yaparsam bir daha mı vergi vereceğim. çok fena kafam karıştı biraz ümidim kırıldı 🙁 bu arada bu şahane site ücretli olsa yeridir yani .o kadar çok faydalanıyorum ki .çok teşekkür ederim .

    1. Merhaba;

      Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Yaparak öğrendiğim için bazı konularda bakış açımı değiştirdim. Eğer vaktiniz varsa kronolojik sıraya göre yazıları gözden geçirirseniz bazı şeyler daha yerine oturabilir. Vergi açısından iki taraf var. ABD piyasalarına yatırım yapıyorsanız ABD tarafı ve birde bizim devlet. ABD kendi piyasalarına yatırım yapan yabancılardan alım satım (sermaye kazancı) kazancı vergisi almıyor. Ancak, kar paylarından vergi alıyor. Türkiye-ABD arasındaki vergi anlaşması nedeniyle %20 ödüyoruz. Bunu aracı kurum otomatik olarak kesip ödüyor. Bizim devlet ise hem alım satım kazancından hem de kar payından (2800 TL üzeri) vergi alıyor. Tabi kazancı hesaplarken TL’ye çevirmeniz ve Yİ-ÜFE ile ayarlamanız gerekiyor.Ancak, bazı konulara dikkat ederseniz vergi yükünüz önemli ölçüde azalıyor. Bu konuları 3 yılda araştırıp öğrenebildim. Kendinize biraz zaman tanıyın. Sevgiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top