Hasar Tespiti ve 2021 Yılı Kur Şoku

Hasar Tespiti ve 2021 Yılı Kur Şoku

Hasar tespiti yapmam gerekiyor. Henüz ortalık durulmadığı için şu anda bunu net olarak yapamıyorum. Son üç gündür yaşadığımız kur şoku 2018 yılında yaşadığımızdan çok daha şiddetli. İki gün önce Dolar/TL 18’leri gördüğünde Türkiye’nin finansal sistemi çökmek üzereydi. Siyasi irade şapkadan tavşan çıkartarak bu çöküşü şimdilik önledi. Bu iyi haber. Peki kötü haber ne? Siyasi irade politika faizini artırıp, ortodoks bir para politikası izleyeceğini açıklayabilirdi. Bunun yerine heterodoks bir ekonomi politikası deneyine giriştiler. Türk Lirası mevduat tutanlara/tutacaklara politika faizi artı dövizdeki artış oranında getiri söz verdiler. Dövizini bozup Kur Garantili Mevduat Hesabı açanlara Merkez Bankası kur farkı ödeyecek. TL’lerini bu hesaplara yatıranlara ise Hazine ödeyecek.

Ne anlama geliyor?

Benzeri bir politika 1960’lı yıllarda Dövize Endeksli Mevduat adı altında uygulandı. Kamunun bütçesine taşınamaz düzeyde zarar verince Özal tarafından tasfiye edildi. Büyük bir ihtimalle bu köylü kurnazı icadın akıbeti de aynı olacak.

Riskleri neler?

Eğer bu uygulamanın finansmanı büyük ölçüde Merkez Bankası tarafından yapılırsa enflasyon artar. Zira kur yükseldikçe para arzını otomatik olarak genişletmiş olursunuz. Finansman, ağırlıklı olarak Hazine tarafından karşılanırsa devlet bütçesinde faizden daha büyük bir yük oluşturması olasılığı var. Üstelik, bu durumda düşük ve orta gelirlilerin ödediği vergiler hacimli mevduat sahiplerine aktarılmış da olacak. Yani toplumun görece fakir kısmından zengin kısmına bir servet transferi söz konusu. Ayrıca, bütçe üzerinde aşırı yük olursa bu yükümlülük eninde sonunda parasallaştırılır. Diğer bir deyişle Merkez Bankası’na havale edilir. Karşılıksız para basarak ödenir. Sonuç gene enflasyon olur…

Kullanır mıyım?

Bu ürünü kullanmayı düşünmüyorum. Pek çok gerekçe sayabilirim. Ama temel mesele güven. Benim gözümde ekonomi politikasını belirleyen ve uygulayanların kredibilitesi yok. Politika yapıcı böyle bir uygulamaya geçileceğini kabaca dile getirse Dolar/TL kuru 18 TL’yi hiç görmezdi. Yürürlüğe konulan bu uygulamadan belli bir kesimin önceden haberi olduğu da anlaşılıyor. Keza uygulamanın duyurulduğu tarihte ‘arka kapıdan’ yüklü döviz satışı ile ‘algı yönetimi’ siyasetine devam edilmiş görünüyor.

Ne hasar aldım?

Bireysel düzeyde yapılabilecek en mantıklı işin ülke riskini düşürecek şekilde hareket etmek olacağını düşündüğümü bir önceki yazımda ifade etmiştim. Bu doğrultuda da geçen hafta Perşembe günü faiz indiriminden sonra kur 15,45 iken yüklü bir dolar alımı yapmıştım. Bu yazıyı yazdığımda Dolar/TL kuru 12,5 idi. 2.500 Dolar civarı bir kur zararı oluştu. Borsa İstanbul’da yatırım yaptığım hisseler de zirvelerinden %30’a yakın düştü. Merak edenler için elimde tuttuğum hisse senetlerini de söyleyeyim: Arçelik, Tofaş ve Tüpraş. Bu süre boyunca herhangi bir alım satım yapmadım. Zira, bu boyutta düşüşe rağmen hala 2018’de topladığım zamanki kadar ucuzlamadılar.

Aldığım hasar finansal özgürlük yolculuğumu engeller mi?

Aldığım hasar finansal özgürlük yolculuğumu engelleyecek boyutta değil. Böyle bir olasılığı minimize etmek için portföyümü iyi çeşitlendirmeye çalışmıştım. Bu günlerde çeşitlendirmenin karşılığını fazlasıyla aldım. TL bazlı hisse senedi varlıklarım portföyün sadece beşte biri kadar yer kaplıyor. Kur zararı ise portföyün sağladığı bir yıllık nakit akışına denk geliyor. Canımı yaktı ama öldürmeyecek.

Sonuç olarak

Taşıdığım ülke riskini azaltacak şekilde yurtdışı piyasalara yatırıma odaklanmaya devam edeceğim. Uygulamaya sokulan bu ilginç politika geçici bir süre kurda istikrar sağlayabilir. Benim stratejim açısından bu oldukça iyi bir gelişme olur. Zira bordro mahkumu olarak gelirim Türk Lirası. Yatırımlarımı ise Dolar cinsinden yapıyorum. Borsa İstanbul’un portföyümdeki payını ise artırmayı düşünmüyorum. En azından kaliteli hisseler aldığım riske değecek kadar ucuzlamadıkça. Yada maçın hakemleri değişmedikçe.

Sağlıcakla kalın.

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2021 Pintidegiltutumluyum

10 thoughts on “Hasar Tespiti ve 2021 Yılı Kur Şoku

  1. Üstadım biraz geç olmuş ama zararın neresinden dönseniz kardır. Ben ibkr yönlenmiş durumdayım. Orada yeni bir yetki aldım artık spot emtia piyasasından işlem yapıyorum. Bu konuyu sizinde incelemenizi tavsiye ederim.

  2. Hocam yazı izin teşekkürler, severek takip ediyorum sizi. Ben de ülke riskini azaltmak için yurt dışı yatırımlara başlamayı düşünüyorum. Portföyüm çok küçük olduğundan şimdiye kadar başlamamıştım fakat 2022 ortalarından itibaren başlamayı planlıyorum. 2022 de size başarılar diliyorum 🖐️

  3. Merhabalar bir suredir yorum birakamiyordum 🙂

    Kur farki zarariniza uzuldum, ben de bir onceki faiz indiriminde 9dan 9.50 ye kur sicradiginda buyuk bir alim yaptim korkarak, bunu hedge etmek icin de (bunlar her an bu yanlistan donerler herhalde faiz indiriminden vazgecip,kur sonucta 8.30lardan buralara cok hizli geldi dusuncesiyle) opsiyonlar aldim. (9.50den 1 ay vadeli dolar satis opsiyonu)Totalde opsiyonlar gerceklesmedigi icin opsiyonlara basta verdigim prim olan 2500 TL gibi bir zararim olmus oldu ama olsun,kur geri 8lere donse daha cok uzulurdum yuklu bir alim yaptigim icin.
    Siz de opsiyonlari TL kur riskini elimine etmek icin boyle zamanlarda kullannayi dusunmez miydiniz?
    Aynisini bu arada s&p500 icin de yaptim daha yeni yuklu bir miktar aldim vusd den, fakat all time highlardan almak da icime sinmedi ve %10 dususten haziran 2022 vadeli olarak opsiyonla hedgeledim. Opsiyon giderim yatirdigim miktarin %4u kadar. Belki o %4 getiriden mahrum kalmis olacagim ama aksamlari yastiga daha rahat basimi koymak ve en fazl %10 kaybederim ama kazanc ihtimalim sonsuz dusuncesinin rahatligi benim icin daha onemli sanirim 🙂
    Gorusmek uzere,selamlar

    1. Merhaba Ufuk Bey;

      Acele işe şeytan karışır derler. 🙂 Ciddi bir kur zararım oldu. Dediğiniz gibi böyle büyük bir işlemde opsiyon ile hedge etmek mantıklı olabilirdi. Önerinizi düşüneceğim. Selamlar.

  4. Bence cok hafif bir zararla atlatmissiniz. Benim portföyüm neredeyse %50 oranından eridi maximuma gore. Yilbasina gore halen daha iyi durumdayım ama ben de artık yurtdisi hesabına yöneldim. Iceriden bilgisi olmayan birilerinin bu piyasada kar etmesi çok zor.

    1. Geçmiş olsun Osman Bey. Bende hafif bir sarsıntıyla atlattığımı düşünüyorum. Ben de yazıda belirttiğim gibi ağırlığı yurtdışına veriyorum. 2022’nin hepimiz için daha güzel bir yıl olmasını temenni ediyorum. Selamlar.

  5. Şunu tam anlamış değilim. Örneğin 100,000$ var ve yıl sonu yüzde 1 ila 2 arasında getiri kazanabiliyor. O zaman kur garantili mevduat açmanın anlamı nedir? Dönem sonu gene aynı paranız olacak(kur +faiz= $)Ta ki (kur+faiz >$) oluncaya kadar . Burada kur farkı =0 olacağı için (0+faiz>$)olursa kardasınız. Bugunkü kuru baz alırsak(13,500~~)13,500*0,18+13,500=15,930 bir yıl sonraki başabaş noktası olmalı. Bu yıl enflasyon beklentisi yüzde 50 olduğuna göre kurun bir sene sonra 20 lerde olması son derece normal . Kimin nasıl bir kumar oynadığını zaman gösterecek

    1. Bu uygulamanın sonuçlarını yaşayarak görüp öğreneceğiz. Hayırlısı diyelim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top