Hisse Senetlerim TL’nin Değer Kaybına Karşı Koyabildi mi?

Hisse Senetlerim TL’nin Değer Kaybına Karşı Koyabildi mi?

Hisse senetlerim Türk Lirası’nın yabancı para birimlerine karşı hızlı değer kaybına rağmen alım gücü olarak beni koruyabildi mi? Bu soru son bir aydır sürekli aklımda. Zira Türkiye şu an bir kur/para krizi yaşıyor. Enflasyon TUİK‘e göre yıllık %21,3′e ulaşmış durumda. ENAG‘a göre ise yıllık enflasyon %58,7! Hangi ölçüme itibar edeceğiniz size kalmış. Türk Lirası’nın yabancı para birimlerine karşı değer kaybı ise korkunç boyutlara ulaştı. Örneğin Dolar/TL kuru yılbaşından bu yana %94,06 oranında yükseldi. Diğer bir deyişle, Türk Lirası ABD Dolar’ına karşı %48,5 değer kaybetti. Borsa İstanbul’un tepkisi ise sürekli bir yükselme trendi oldu. Borsa gazileri bunu ‘enflasyon rallisi‘ olarak yorumluyor. Sonuçta Warren Buffet hisse senetlerinin enflasyona karşı iyi bir ‘hedge‘ olduğunu söylemiyor muydu? Bakalım hisse senetlerim enflasyona ve Türk Lirası’ndaki erimeye direnebilmiş mi?

Hisse senetlerim

Borsa İstanbul’da üç adet hisse senedine yatırım yapmış durumdayım: Arçelik, Tofaş ve Tüpraş. Çoğunuzun bildiği gibi finansal özgürlük amacıyla yatırıma başlarken yurtdışı yatırıma odaklanacağımı belirtmiştim. Nitekim, pasif yönetilen ve S&P 500 endeksini takip eden düşük maliyetli bir ETF‘e (VUSD) yatırım yapıyorum. Bakalım bu dört ana varlığımın yılbaşından bu yana performansı nasıl olmuş?

Performans analizi

Aşağıdaki tabloda varlıklarımın TL ve Dolar cinsinden fiyatlarını (mavi renk) görüyorsunuz. ‘Kur’ değişkeni ise ilgili tarihlerdeki T.C. Merkez Bankası Dolar Alım kurunu gösteriyor. Bu çerçevede Arçelik yılbaşından bu yana TL bazında %84,5 artmış. Aynı dönemde gerçekleşen enflasyonun ENAG’ın rakamına yakın olduğunu varsayarsak enflasyon üstü bir getiri var yorumunu yapabiliriz. Fiyatlara Dolar bazında bakarsak iş değişiyor. Hissenin fiyatı Dolar bazında %4,9 düşmüş. Tofaş‘ın fiyatının ise TL bazında %202,2 oranında yükseldiğini görüyoruz. Dolar bazında da %55,7’lik muazzam bir getiri sağlamış. Yani ciddi bir reel getiri sağladığına hiç şüphe yok. Tüpraş‘ın fiyatı ise TL bazında %75,9 oranında artmış. Dolar bazında ise %9,4 azalmış. Enflasyon üstü bir getiri sağlamış yorumunu yapabiliriz diye düşünüyorum. Ancak, Tüpraş’ta Arçelik gibi kurdaki artışa yenilmiş. Şimdi de S&P 500′ün performansına bakalım. Aynı dönemde S&P 500 yatırımım Dolar bazında %24 getiri sağlamış. TL bazında bakarsak %140,7’lik bir getiri oranına karşılık geliyor.

Hisse Senetlerim - 15/12/2021
Hisse Senetlerim – 15/12/2021

Sonuç olarak

Analiz ettiğim finansal varlıkların her biri TL enflasyonunun üzerinde bir getiri sağladı. Yani enflasyon ölçümleri doğruysa… Diğer taraftan Dolar bazında sadece Tofaş ve S&P 500 ETF‘si pozitif getiri oranı sağladı. Dolayısıyla enflasyondan korunma anlamında başarılı bir hisse seçimi yapmışım gibi görünüyor. Öte yandan Türk Lirası’ndaki erime karşısında Arçelik ve Tüpraş gibi kaliteli şirketler bile tam koruma sağlayamadı.

Konuya biraz daha profesyonel yaklaşalım. Borsa İstanbul hisse senetlerimi tek bir varlık gibi düşünelim. Bu durumda portföy ağırlıklarına göre hesapladığım ortalama getiri TL bazında %112, Dolar bazında %9 oluyor. Borsa İstanbul’a yaptığım yatırımın getirisinin Dolar bazında pozitif olması güzel bir haber. Ancak, sağladığı getiri oranı S&P 500’ün çok altında. Anlayacağınız hisse seçmek yerine gidip paramı S&P 500’e yatırsaydım çok daha iyi olacaktı.

Sizin portföylerde durum nasıl?

Yatırımınızın değerini enflasyondan ve TL’nin değerinin erimesinden koruyabildiniz mi?

Peki S&P 500’ün sağladığı getiri oranına ulaşabildiniz mi?

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Wise (eski adıyla TransferWise) hesabı ile yurtdışı aracı kurumlara düşük maliyetli para transferi yapmak için: Wise hesabı açın.

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2021 Pintidegiltutumluyum

4 thoughts on “Hisse Senetlerim TL’nin Değer Kaybına Karşı Koyabildi mi?

  1. Bugünlerde yatırım konusunda kafası karışık herkesi bilgilendiren içerikleriniz için teşekkürler, emeğinize sağlık.

    Bu tabloya vergiyi yansıtmayı düşünmüşsünüzdür mutlaka. SP 500 ETF’ini tabloda belirtilen başlangıç-bitiş tarihlerinde alıp sattığımızı düşünerek bir gelir vergisi hesaplasak ve değişim yüzdesine yansıtsak mantıklı olur mu sizce?

    1. İlginiz için teşekkür ederim. Paylaşımlarımın faydalı olması beni mutlu ediyor. Vergi hesabını alım satım yaptığımda hesaplıyorum. Ama amacım finansal özgürlüğe ulaşmak olduğu için şartlar gerektirdiğinde nadiren satış yapıyorum. Ne kadar az hareket o kadar yüksek potansiyel kar mantığıyla hareket ediyorum. Ayrıca, portföy tasarımınıza göre yaptığınız alım satım işlemleri vergi yükümlülüğü doğurmayabilir. Nasıl mı? Aşağıdaki yazıyı okumadıysanız bir göz atın. Selamlar.

      Sadeleştirme: Vergi Ödemeden Yurtdışı Varlık Satışı

  2. Ben merkez bankası başkanının alındığı günden sonra yükselişleri fırsat bilip elimdeki türk hisselerini azaltıp dolar, altın, gümüş, yabancı hisse senetlerine yatırdım. Tofaş satışımdan zarar ettim. Geri kalan tüm hisselerim dolar bazında uçtu gitti. Şuan nerdeyse sepette %10 kardayım dolar bazında. Türk lirası bazında anlatmaya gerek yok 3 kat giden oldu.Türkiyedeki borsaya artık tek kuruş atmıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top