Birim Risk Başına En Yüksek Getiri Sağlayanlar

Birim Risk Başına En Yüksek Getiri Sağlayanlar

Birim risk başına en yüksek getiri sağlayan Borsa İstanbul hisse senetlerine baktım. İstanbul’da işlem gören bütün hisse senetlerinin tarihsel getiri oranlarını daha önce incelemiştim. Performanslarını S&P 500 ile karşılaştırmıştım. 213 hissenin dolar bazında pozitif getiri sağladığı ortaya çıkmıştı. Bu kağıtların 121 tanesi de 2003-2020 dönemi boyunca S&P 500’den daha iyi bir performans sağlamıştı. Cari ABD Doları bazında en yüksek getiriyi sağlayan BİST şirketleri ise sırasıyla Türk Hava Yolları, Seyitler Kimya Sanayi ve Politeknik Metal Sanayi olmuştu. Bununla birlikte, söz konusu getiri oranları riske göre mormalize etmemiştik. Hisse senetlerinin birim risk başına risksiz bir yatırım aracına göre ne kadar ilave getiri oranı sağladığına bakmak daha doğru olacaktır. Zaten bu oranlara da Sharpe Oranı diyoruz. Epey bir zaman önce de Bist 30 ve Bist 100 hisse senetleri kapsamında bu alıştırmayı yapmıştım.

Birim risk başına en yüksek ilave getiri oranları

Veriler ve Yöntem

Aylık bazda hisse fiyatlarını gösteren zaman serisi verilerini Yahoo Finance‘dan elde ettim. $/TL kuru verilerini, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Elektronik Veri Dağıtım Sistemi veritabanından indirdim. TL cinsi fiyatları kur verilerini kullanarak dolara çevirdim. Aylık frekanstaki verileri yıllığa çevirdim. Bir sonraki aşamada cari dolar değerlerini baz alarak getiri oranlarını hesapladım. Bu getiri oranı verilerini kullanarak hisselerin özet istatistiklerini (ortalama, standart sapma, minimum, maksimum) elde ettim. Söz konusu istatistikleri Excel’e aktardım ve aşağıdaki tabloyu hazırladım. Gözlem sayısı 3 yıl ve 3 yıldan az olanları süzerek eledim.

Bu kapsamda “Değişkenler” sütunu altında BİST hisselerini görüyorsunuz. Hemen yanında da istatistikleri elde etmek için kullanılan aylık frekansta gözlem sayısı yer alıyor. Risksiz yatırım aracı olarak 5 yıllık 13.03.2025 vadeli Hazine Eurobond’unun getiri oranını aldım. Baktığım tarihte yıllık getirisi %6,44 idi. Tabi şu ortamda bu tahvili risksiz yatırım aracı olarak kabul etmek sorgulanabilir. Haklı bir eleştiri olur. Aslında, 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin tarihsel ortalama getiri oranını esas alacaktım. Ama ortalama getirisi eksi çıktı. 🙂 Neyse, yıllık ortalama getiri oranından risksiz yatırım aracının getiri oranı çıkarıyoruz. Daha sonra da hissenin riskine yani standart sapmasına bölüyoruz. Böylece birim risk başına ne kadar ilave bir ödül aldığımızı hesaplamış oluyoruz.

Birim risk başına ilave getiri oranları - Büyükten küçüğe doğru sıralanmış
Birim risk başına ilave getiri oranları – Büyükten küçüğe doğru sıralanmış

Bulgular

Şimdi sorumuzun cevabını verelim. Artık en yüksek getiriyi sağlayan şirket Türk Hava Yolları değil. İlk beşte yer alan şirketler şunlar: (1) Seyitler Kimya Sanayi, (2) Politeknik Metal Sanayi, (3) Ulusoy Elektrik İmalat, (4) Hektaş ve (5) İş Yatırım Menkul Değerler. Tam listeye ise şu linkten ulaşabilirsiniz.

Birim risk başına ilave getiri oranları - Büyükten küçüğe doğru sıralanmış
Birim risk başına ilave getiri oranları – Büyükten küçüğe doğru sıralanmış

Risk ayarlaması yaptıktan sonra geçtiğimiz 17 yılda kaç tane hisse S&P 500’den daha iyi performans sağlamış? Cevabı hemen vereyim: 96.

Birim risk başına ilave getiri oranları - S&P500
Birim risk başına ilave getiri oranları – S&P500

Sonuç olarak

Bu analizin ex-post yani ardıl bir çalışma olduğunu vurgulamak istiyorum. Tarihsel verileri esas aldım. Ancak, geleceği bilmenin imkansız olduğunu bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum. Geçmişte çok yüksek getiri oranı sağlamış şirketler, gelecek 15-20 yılda aynı performansı sergileyemeyebilirler.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2021 Pintidegiltutumluyum

6 thoughts on “Birim Risk Başına En Yüksek Getiri Sağlayanlar

  1. uzun vadede dolar bazında en çok kazanç listelerde hep gübretaş ve sasa olarak görülüyordu … sizin listelerde adları yok, bu iki hisseyi kontrol eder misiniz, gözden kaçan bir veri mi var ?

    1. Merhaba;

      Bu çalışmada amacımız birim risk başına elde ettiğimiz fazla getiriyi hesaplamaktı. Yani salt getiri oranlarına bakmıyoruz. Tablolara ve linkini verdiğim dosyalara dikkatli bakarsanız Gübretaş’on 14’ncü, Sasa’nın ise 57’nci sırada olduğunu görebilirsiniz. Sadece dolar bazında getiri rakamlarına incelemek istiyorsanız aşağıdaki yazıya bir göz atın.

      Bist Hisseleri: S&P 500’e Karşı Performans Analizi

      Kolaygelsin.

  2. Hocam emeğinize sağlık, çok doyurucu bir analiz olmuş keyifle inceledim.

    Sharpe tarafında hep kafama takılan üç soru oluyor, görüşünüzü duymak isterim:
    (1) Özellikle uzun vadeli bir analizyaparken risksiz getiriyi neye göre seçmeli? 2018 tarihinde kullanacağımız risk-free rate ile 2021’deki aynı olmayacaktır. Peki geriye dönük analizimizde 2018 verisi de varsa, kullanacağımız rfr 2021’in rfr’si mi olmalıdır?
    (2) Ortalama getiri CAGR mıdır hocam yoksa AVG mıdır?
    (3) Bu analizi yıllık değil de, günlük veri üzerinden (rfr’yi de günlüğe çekerek) yapmak bize daha anlamlı mı sonuç verirdi, daha anlamsız mı sonuç verirdi?

    İyi seneler dilerim.

    1. Merhaba Atlas Bey;

      Güzel sorular sormuşsunuz. 🙂 Bu tür analizlerde subjektif unsurlar var maalesef. Analizi Dolar bazında yaptığımız için yıllık ortalama risksiz getiri oranı için en iyi tercih 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisini esas almak olurdu. Ancak yazıda da belirttiğim gibi incelediğim dönemde söz konusu yıllık ortalama getiri oranı negatifti. İstisnai bir durum olduğunu düşünerek referans almadım. Siz daha uygun gördüğünüz bir getiriyi esas alabilirsiniz. İkinci sorunuzla ilgili olarak ben analizde ortalama getirileri esas aldım. CAGR ile arasında ne kadar fark var diyecek olursanız: S&P 500’ün ortalama reel getiri oranını %5,1 olarak hesaplamıştım. Aynı dönemde CAGR ise %5,2 olmuş. CAGR tercih etmememin bir diğer nedeni de getiri oranlarının yıllara göre dağılımı hakkında bilgi vermemesi. Üçüncü sorunuzla ilgili olarak günlük verilerle çalışmak veri boyutunuzu epey artırır. Buna karşılık daha fazla bilgi elde edebilirmisiniz bilmiyorum.

      İyi yıllar diliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top