
Midas, Egem Eraslan ve Umut Bozkurt tarafından ABD ve Türk sermaye piyasalarına düşük maliyetle erişim sağlamak amacıyla 2020 yılında kurulmuş bir start-up. Denizbank’ın iştiraki olan Deniz Ventures‘tan bir milyon dolar civarında yatırım almışlar. Sanırım ‘startup‘ jargonunda buna tohum (seed) yatırımı da deniyor. Yani Midas İstanbul merkezli, 11-50 çalışanı olan ve potansiyel vaat eden yeni bir şirket. Kurucuları da eski okul arkadaşı olan 28 yaşında iki genç iş insanı. Şirketin resmi ismi Midas Menkul Değerler A.Ş. ve geçtiğimiz yıl aldıkları SPK lisansı ile faaliyetlerine başlamışlar. Bu şirket ile igili çok sayıda inceleme ve yorum talebi gelmişti. Bende merak edip araştırdım. Öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak bugüne kısmetmiş. Hadi başlayalım.
Hangi piyasalara erişebilirsiniz?
Şu an sadece ABD merkezli New York Stock Exchange (NYSE) ve NASDAQ borsalarına erişebiliyorsunuz. Borsa İstanbul için ise halihazırda erişim yok. Şirketin sitesinde bu yıl sonuna kadar kullanıcılarına Borsa İstanbul’da da işlem yapma imkanı sunmayı planladıkları yazıyor. Bu sözlerini tutabilecekler mi göreceğiz. Bu arada işlemleri sadece akıllı telefon üzerinde çalışan uygulama arayüzüyle yapabiliyorsunuz. Henüz bir web arayüzü yok. NYSE ve NASDAQ’ta işlem gören ETF‘leri de alabileceğinizi vurgulamak lazım. Netice itibarıyla bu ürünler de normal hisse senedinden farksız işlem görüyorlar. Son olarak, Midas ile tezgahüstü piyasalara henüz yatırım yapamıyorsunuz.
İş modeli
Midas ile ilgili çıkan haberlere baktığımda şirketi Robinhood ile karşılaştırarak, komisyonsuz hizmet sunacağı yazılmış. “Robinhood Gibi Aracı Kurumlar Gerçekten Bedava mı?” başlıklı yazımda ‘komisyonsuz’ iş yapma modelini ayrıntılı olarak anlatmıştım. Robinhood, E-trade, TD Ameritrade ve Webull gibi firmaların kullandıkları bu modelde işlem akış emirleriniz toptan düzeyde piyasa yapıcı firmalara satılıyor. Peki toptan düzeyde piyasa yapıcı firmalar nasıl para kazanıyor bu işten? Çünkü bu şirketler müşterileri adına alım ve satım yaparken ayırım gözetmeksizin mümkün olan en iyi alım fiyatı (yani en düşük) ve en iyi satım fiyatı (yani en yüksek) sağlama yükümlülüğünün altına girmiyorlar. Dolayısıyla, toptan düzeyde piyasa yapıcılar bu firmaların müşterilerine çok daha geniş bir spread uyguluyor. Yani bedava birşey yok. Hatta maliyet açısından çok daha kötü bir durumda olabilirler. Ancak, buradaki röportajda Egem Eraslan bu modeli kullanmadıklarını söylüyor.
Maliyeti ne kadar?
Komisyon
Peki iş modelleri ne? Düşük komisyon almak: işlem başına 1,5 dolarlık sabit bir ücret uyguluyorlar. Yani NYSE’den 100 dolarlık veya 1.000 dolarlık bir hisse alımı için 1,5 dolar ödüyorsunuz. Diğer yurtdiçi aracı kurumlarda işlem ücretleri genellikle daha yüksek oluyor. Ayrıntı için “Aracı Kurum ve Yurtdışı Piyasalara Yatırım” başlıklı yazıya bakabilirsiniz. Anladığım kadarıyla bu fark ile maliyet açısından küçük yatırımcıları cezbetmeyi amaçlıyorlar.
Para transferi
Tabi yatırımcı açısından maliyet kalemi komisyondan ibaret değil. Yurtdışı piyasalara yatırım söz konusu ise para transferi de büyük bir maliyet kalemi. Gerçi bu sorunu kökünden çözdük geçtiğimiz yıl içerisinde. Nasıl olduğunu merak edenler burayı ve şurayı tıklayabilir. Midas özelinde ise yatırım hesabınızın çoklu bir para hesabı olmadığı anlaşılıyor. Yani dolar için ayrı, TL için ayrı bir hesabınız söz konusu olacak. Dolayısı ile ABD piyasalarına yatırım için bankanızın vadesiz dolar hesabından yatırım hesabınıza dolar transferi yapmanız lazım. Borsa İstanbul içinse TL yatıracaksınız. Döviz transferinin geleneksel ve çok pahalı yolu Swift sistemi. Midas’ın anlaşmalı olmadığı (yani hesabının olmadığı) bir bankadan para gönderip almak için swift yapmanız gerekiyor. Bununla birlikte hesabınız ile Midas’ın hesabı aynı bankadaysa, havale yoluyla bedava da dolar gönderip alabilirsiniz. Ayrıca, Wise ile swifte göre çok daha düşük maliyetle para gönderip almak da mümkün. Şirketin anlaşmalı olduğu bankalar İş Bankası, Garanti Bankası, Akbank, Yapı Kredi Bankası, QNB Finansbank ve Enpara.
Sonuç olarak
Midas, çok genç bir şirket ve henüz kurulum aşamasında. NYSE, NASDAQ ve Borsa İstanbul’da yatırım yapmak isteyen ve akıllı telefonlarla arası iyi olan genç küçük yatırımcılar için iyi bir seçenek olabilir. Düşük işlem komisyonu ve havale ile sıfır maliyetli dolar gönderme imkanı cezbedici. Diğer taraftan daha küresel düşünen sofistike yatırımcılar için henüz doğru bir tercih olmayabilir. Türk kullanıcılarına ABD piyasalarına kolay erişim imkanı sağladığı için genç girişimci arkadaşlarımızı kutluyor ve Midas’a iş hayatında başarılar diliyorum.
Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Wise (eski adıyla TransferWise) hesabı ile yurtdışı aracı kurumlara düşük maliyetli para transferi yapmak için: Wise hesabı açın.
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

hocam öncelikle bu kullanıcı dostu içerikleriniz için size teşekkürlerimi iletiyorum, bir memur olarak birikimlerimin bir kısmıyla burada işlem yapmak gibi bir düşüncem var.
ancak yabancı borsalarda işlem yapmanın önemli bir kıstı bunun miras-veraset konusundaki tutumu, bir diğeri de sizin gibi belirttiğiniz küçük bir şirket, acaba önünü keserler mi veya iflas riskiyle karşı karşıya kalırlar mı?
Merhaba Ahmet Bey;
Bloğu beğenmenize sevindim. Endişelerinizi de anlıyorum. Geleceği bilmek mümkün değil tabi. Miras ve veraset konusunda ise bir yazım vardı. Henüz okumadıysanız bir göz atabilirsiniz:
Veraset ve İntikal Vergisi: Yurtdışı Yatırım
Sevgiler.
Merhaba, ben geçen ay kullanmaya başladım Midas’ı. Daha önce Yabancı/Amerikan borsasında herhangi bir yatırımım olmamıştı o yüzden diğer aracı kurumlarla karşılaştırma yapamam ama küçük bir yatırımcı olarak gözlemlediklerimi aktarayım:
Üyelik işlemi tamamlandıktan sonra belirli bir süre içerisinde (15 gün ya da 30 gün – tam hatırlamıyorum) yaptığım ilk 5 işlem ücretsiz olacak diye bilgilendirme maili aldım. Enpara’da açtığım dolar hesabından Midas dolar hesabına ücretsiz dolar transferi yaptım. Bir de almak istediğiniz hisse ya da ETF’ten parçalı olarak alım yapabileceğimi (Örneğin 0.65 adet AAPL ya da 0.43 adet TSLA vb.) öğrendim. Diğer aracı kurumlarda böyle bir imkan var mı bilmiyorum. Sistemin söylendiği gibi çalıştığını görmek için deneme amaçlı olarak ufak bir alım satım yaptım (iki ücretsiz işlem hakkımı kullanmış oldum). Daha sonra belirlediğim 3 adet ETF alımını parçalı olarak ve ücretsiz bir şekilde yaptım.
Şu ana kadar öğrendiğim bilgiler kapsamında tek dezavantajı işin vergilendirme boyutu olacak gibi duruyor. Yurtdışındaki bir aracı kurumdan varlık barışı kapsamında vergisiz olarak parayı çekme ihtimaliniz varken Midas’ta böyle bir ihtimal yok diye biliyorum. Yanlış biliyorsan lütfen düzeltin.