Eurobond Portföyüm: Detayını Merak Ediyorsanız

Eurobond Portföyüm: Detayını Merak Ediyorsanız

Eurobond portföyüm biraz merak konusu sanırım. Zira detay isteyen talepler geldi bazı okuyucularımdan. Bir işinize yarar mı bilemiyorum ama bu istekleri kırmayarak detaylarını paylaşmaya karar verdim. Yeni okuyucularım için açıklayayım: Eurobond, devletlerin ve özel şirketlerin borçlanma için çıkardıkları kendi yerel para biriminden olmayan tahvildir. Dolar, Avro, Yen ve İsviçre Frangı bazında ihraç edilmektedir. Eurobond’u T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı da (Hazine) dolar, avro ve yen cinsinden dış borçlanma için kullanmaktadır. Ayrıntılı bilgi için “Eurobond” başlıklı yazıma göz atabilirsiniz. Konuya girmeden önce şunu belirtmem gerekiyor. Finansal özgürlük amacıyla tasarruf ve yatırıma ilk başladığımda bizim ülkenin Eurobond getirileri oldukça yüksekti. Yurtdışı piyasalara yatırım konusunda da ne yapacağımı henüz bilmiyordum. Dolayısıyla, üzerinde çok düşünmeden uzunca bir süre bol bol aldım. Yani bilinçli bir planlamanın ürünü değil bu tahvil portföyü.

Eurobond portföyüm

Lafı uzatmadan konuya gireyim. Eurobond portföyümü aşağıdaki tabloda görüyorsunuz. Toplam 26.000 dolar nominal değeri olan 9 adet Eurobond‘tan oluşuyor. Kırmızı renkte olanları ise geçtiğimiz yıl içerisinde satmıştım. Neden ve nasıl sattığımı merak edenler “Kredi Riski ve Eurobond Portföyüm” ve “Risk Yönetimi Kapsamında İlk Eurobond Satışı” başlıklı yazılara bakabilir. Sattığım tahvillerin nominal değeri 9.000 dolarlık olduğunu fark etmişsinizdir. Yani satış öncesi portföy büyüklüğümün 4’te 1’ini elden çıkarmış oldum. Birde deneme amacıyla aldığım 2.000 dolarlık, çok yakın vadeli tahviller vardı. Vadeleri gelip anaparamı geri aldığım için bu tablodan silmişim onları.

Eurobond portföyüm - 02/11/2021
Eurobond portföyüm – 02/11/2021

Neyse, alış fiyatlarımı da not etmişim. Buradan hareketle, yukarıdaki portföyü oluşturmak için yatırdığım sermayeyi 24.664 dolar olarak hesapladım. Elde ettiğim nakit akışı ise yıllık 1.947 dolar. Bugünkü kurdan 1.947 * 9,54 = 18.574 TL/Yıl yapıyor. Aylık 1.548 TL yani. Yatırdığım sermayeye göre nakit akışı oranım da 1.947/24.664 = %7,9. Yatırımın geri dönüş süresi ise 100/7,9 = 12,65 yıl. Diğer bir deyişle, yaklaşık 12,7 yıl içerisinde paramı dolar bazında ikiye katlıyorum.

Portföyün güncel değeri ne kadar?

Bildiğiniz gibi tahvil fiyatları piyasa faiz oranları, CDS primi gibi değişkenlere bağlı olarak sürekli değişiyor. Bugün itibarıyla portföyümde yer alan tahvillerin güncel değerini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. Portföyün bugünkü yaklaşık fiyatlardan toplam güncel değeri ise 26.058 dolar ediyor. Yani (26.058/24.664) – 1 = %5,65 oranında bir sermaye kazancım var kağıt üzerinde. 🙂 Tabi sermaye kazancından ziyade nakit akışı için tutuyorum bu varlıkları.

Eurobond portföyüm - güncel değer
Eurobond portföyüm – güncel değer

Nakit akışının aylara göre dağılımı

Şimdi elde ettiğim nakit akışının aylara göre dağılımına bakalım. Sizin için hazırladığım grafiği aşağıda görebilirsiniz. Birörnek bir nakit akışı dağılımı yok. Ocak ve Temmuz aylarında 476$ gelir elde ederken Şubat, Haziran, Ağustos ve Aralık aylarını pas geçiyorum. İtiraf etmek gerekirse bir ara her ay nakit alışı olacak şekilde alım yapmayı düşünmüştüm. Ancak, sonra vazgeçtim. Önemli olan en yüksek getiriyi elde etmek. Bunu yaparken nakit akışını da maksimize etmeye çalışıyorum. Tabi nakit ihtiyacınız yoksa ikinci optimizasyonda şart değil. Kişisel tercihim. Dürüst olmak gerekirse nakit ile kendimi daha güvende hissetmemden kaynaklanıyor.

Eurobond portföyünün aylara göre nakit akışı ($)
Eurobond portföyünün aylara göre nakit akışı ($)

Sonuç olarak

Şanslı alım zamanlamam nedeniyle Eurobond portföyümün getirisi benim açımdan oldukça tatmin edici. Keza yüksek nakit akışı da öyle. Üstelik bu nakit akışının tarihi belli ve belli bir limite kadar sıfır vergiye tabi. Bu özellikle portföyünüz büyüdüğünde çok önemli bir fark yaratıyor. Bununla birlikte, genel olarak tahvil sınıfı varlıkların uzun dönemde değerlenme potansiyellerinin hisse senetlerine göre sınırlı olduğunu belirtmem gerekiyor. Dolayısıyla, her yatırımcı ne kadar risk alacağını portföydeki hisse senedi ve tahvil oranına göre kendisi belirlemeli. Nasıl olduğunu şuraya tıklayarak öğrenebilirsiniz. Kişisel olarak ideal portföyümde hisse senedi – tahvil oranını %45’er olarak planlamıştım. İleride değiştirme hakkım saklı tabi. 🙂 Özetle, avantajları nedeniyle Eurobond‘u seviyorum. Ciddi bir yatırımda yaptım. İleride getiri oranları yükselirse yine alabilirim.

Ne düşünüyorsunuz? Sizce Eurobond iyi bir yatırım aracı mı?

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Wise (eski adıyla TransferWise) hesabı ile yurtdışı aracı kurumlara düşük maliyetli para transferi yapmak için: Wise hesabı açın.

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2021 Pintidegiltutumluyum

7 thoughts on “Eurobond Portföyüm: Detayını Merak Ediyorsanız

  1. Bay Tutumlu merhaba
    Eurobond yatırımı ile ilgili bilgimi sizin yazılarınız sayesinde arttırdım. Güzel yazılarınız ile muhteşem bir Türkçe kaynak oluşturmaya devam ediyorsunuz . Özellikle Eurobond vergilendirme süreciyle ilgili tecrübelerinizden ve yazılarınızın altında biriken kıymetli yorumlardan çok faydalandığımı söylemeden geçemem , yazılarınızı takip etmekten mutluluk duyuyorum ve özenli çalışmalarınız için çok teşekkür ediyorum.
    “Eurobond iyi bir yatırım aracı mıdır ?” sorunuzun cevabı bence kesinlikle evet. Özellikle ülkemizin yoğun dalgalı ekonomik ortamında büyük belirsizlikler içerisinde hareket ederken Eurobond yatırımından çok daha önceleri haberdar olmuş olmayı ve elime geçirdiğim her 1000 doları veya euro’yu uzun vadeli bir Eurobond’a bağlayabilmiş olmayı dilerdim.
    Yazılarınız ve finansal okuryazarlığa desteğiniz için kendi adıma size tekrar çok teşekkür ederim.

    1. Merhaba Volkan Bey;

      Güzel sözleriniz için çok teşekkür ediyorum. Öğrendiklerimi paylaşmak ve paylaştıklarımla sizlerin hayatlarında olumlu bir fark yaratmak beni çok mutlu ediyor. Hayat yolunda sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum. Sevgilerimle;

      1. Hocam merhabalar, yol gösterici yazılarınızla bizi motive ettiğiniz için çok teşekkürler. Eurobond yatırımına sayenizde başladım 1 ‐ 1.5 sene içerisinde de akıl almaz bir seviyeye geldim. Sormak istediğim ise şu sizce kupon ödemesi mi? Bondun fiyatı mı, vadesi mi? yoksa bileşik getirisi mi daha önemli? Bond yatırımı yaparken hangisini ön planda tutuyorsunuz? Çok teşekkürler. Görüşmek üzere..

        1. Merhaba Erdem Bey;
          Tahvil konusu göründüğünden biraz daha karmaşık. Yatırımcı olarak sizin önceliğinize bağlı hangi faktörlere önem vereceğiniz. Örneğin, nakit akışı lazımaa kupon oranı daha önemli olur. Önemli değilse bileşik getirisine bakmak daha anlamlı olabilir. Selamlar.

  2. Benim de elimde yüklü miktarda Eurobond var, bunları Eurobond olarak değil de hisse senedi olarak görüyorum risk açısından. Bunlar itfa oldukça VDET yani Emerging Markets Government Bond UCITS ETF (USD) Distributing (VDET) alacağım. Ama örneğin %6,5 TR Eurobondu faizinden vazgeçip %3,80 e razı olacağım. Bunun karşılığında da , fazla likit olmayan tek bir çöp bono yerine çok daha likit olan bir ETF e , çok daha az kredi riskine ve çok daha iyi çeşitlendirilmiş bir bono sepetine sahip olacağım. Saygılar.

  3. Merhaba,
    Yazılarınız hepimize umut oluyor. Benim sormak istediğim eurobond tarafında işbankasında özellikle 2005 öncesi çıkmış eurobondları satın alamıyorum. Genelde adet olarak açık olmuyor. Acaba IBKR’den bu bondları alsak alış/satış vergi istisnası orası içinde gereçli olur mu?

    Saygılarımla

    1. Merhaba Metin Bey;

      Nereden alırsanız alın ihraç tarihi 2006 öncesi ise vergi istisnasına dahil oluyorsunuz. Selamlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top