2021 III. Çeyrek Sonu Portföy Durumu

2021 III. Çeyrek Sonu Portföy Durumu

2021 III. Çeyrek sonu portföy durumunu paylaşma zamanı geldi. Bildiğiniz gibi 2021 yılı ilk çeyrekten itibaren bu paylaşımı düzenli yapacağımı ilk portföy yazısında belirtmiştim. 2021 yılı ikinci çeyrek sonunda finansal bağımsızlık portföyüm 68 bin doları aşmıştı. Bu toplamın %44’ünü Eurobond, %15,8’ini Borsa İstanbul hisse senetlerim ve %16’sını da S&P 500 endeksini içeren ETF‘lerim oluşturuyordu. Söz konusu çeyrekte toplam nakit akışım ise 648,8 dolardı. Yani aylık o günkü kurdan (8,74 TL/dolar) 5.669 TL ediyordu. Detaylı analiz için bu linke bakabilirsiniz. Bakalım portföyüm 2021 yılının Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında nasıl değişmiş?

2021 III. çeyrek itibarıyla portföy büyüklüğü

24/09/2021 tarihi itibarıyla portföy büyüklüğüm 62.448 dolara geriledi. Bu meblağı hesaplarken kullandığım gün içi kur ise 8,84 Dolar/TL idi. Yani kurdaki oynaklığa bağlı olarak bu rakam artı veya eksi yönde değişebilir. Doğal olarak gerilemenin nedenini merak ediyorsunuz. 🙂 Paraya ihtiyacım olduğu için finansal özgürlük portföyümü bir miktar azaltmak zorunda kaldım. Gönül isterdi ki böyle öngörülemeyen harcamalar olmasın. Ama hayat böyle. İhtiyacımı karşılayıp tasarrufa ve yatırıma devam edeceğim. Özetle 2021 III. çeyrek döneminde finansal özgürlük portföyüm dolar bazında bir önceki döneme göre %8,5 oranında küçüldü. Önümüzdeki aylarda portföyü bir miktar daha küçültmek zorunda kalabilirim.

Sadeleştirme

Düzenli okuyucularım bir süre önce yurtdışı varlıklarımı ciddi ölçüde nakde çevirip sadeleştirdiğimi hatırlayacaktır. Bu kapsamda, yurtdışı varlık portföyümde VUSDVUAAVDEMVDTYIDTL ve VDET gibi ETF‘ler bulunuyordu. Yurtdışı yatırım işini öğrenmeye çalışırken benzer ama kısmen farklı ürünlere yatırım yapmıştım. Daha sonra portföyümdeki ETF sayısını 3 ile sınırlamaya karar vermiş ve VUSDVDEM ve IDTL haricindekileri satmıştım. VUSD S&P 500 endeksini, VDEM gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik bir endeksi ve IDTL ise ABD uzun vadeli devlet tahvillerine yönelik bir endeksi pasif bir şekilde takip ediyor. Ayrıntılar için şu yazıya bakabilirsiniz. Bu süreç ve portföyü küçültmek zorunda kalmam nedeniyle portföyün varlık dağılımında da bir değişme oldu haliyle.

Portföyün varlık dağılımı

Aşağıdaki grafikte 2021 III. çeyrek sonu itibarıyla portföyün varlık dağılımını görüyorsunuz. En büyük pay %42,1 ile Eurobond‘ta. Bu kalem portföyümün temel direği olmayı sürdürüyor. Malum faiz indiriminden dolayı Türk Hazine Eurobondları’nın kredi iflas riski takası (Credit Default Swap, CDS) yeniden 400’lerin üzerine çıktı bu arada. Neyse, S&P 500 endeksini takip eden ETF’in (VUSD) payı da %16’dan %20,9’a yükseldi. Öte yandan gelişmekte olan ülke ETF ve tahvil ETF’lerimin payı sırasıyla %6,4’ten %4,3’e ve %9,6’dan %4,4’e düştü. Son olarak bu çeyrekte Borsa İstanbul’da işlem gören Türk Lirası bazlı varlıklarımın portföydeki payı ise bir önceki döneme göre önemli ölçüde arttı: %15,8’den %18,9’a yükseldi. Bu gelişmenin en önemli sebebi olarak TL bazlı hisse senetlerimin fiyatlarındaki toparlanma olduğu söylenebilir.

2021 III. çeyrek sonu itibarıyla portföyün varlık dağılımı (%)
2021 III. çeyrek sonu itibarıyla portföyün varlık dağılımı (%)

Nakit akışı

2021 III. çeyrek döneminde yurtdışı hisse senedi ve tahvil varlıklarımdan 58,6 dolarlık kar payı elde ettim. Esas nakit akışı kaynağım olan Eurobond portföyümden ise 645 dolarlık nakit akışı gerçekleşti. Böylece, finansal bağımsızlık portföyümden 2021 yılı üçüncü üç ayında toplam 703 dolarlık nakit akışı elde ettim. Bugünkü kurdan 703 dolar * 8,84 dolar/TL = 6.218 TL yapıyor. Ay bazında yaklaşık 2.073 TL ediyor.

Sonuç olarak

2021 yılı üçüncü çeyrekte portföyüm dolar bazında küçüldü. Küçülmenin esas nedeni portföyden para çekmek zorunda kalmamdı. Ayrıca, bu çeyrekte tasarruf yapamadığımı da eklemek zorundayım. Bu deneyimden yola çıkarak finansal bağımsızlığa giden yol düz değil diyebilirim. Arada zigzaglar ve engebeler olacak maalesef… Yine de yola devam edeceğim.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Wise (eski adıyla TransferWise) hesabı ile yurtdışı aracı kurumlara düşük maliyetli para transferi yapmak için: Wise hesabı açın.

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2021 Pintidegiltutumluyum

13 thoughts on “2021 III. Çeyrek Sonu Portföy Durumu

  1. Merhabalar, daha dün blog sayfanızı keşfetmeme rağmen molalarım ve boş zamanımda bütün bloglarınızı okuyup, bir çok ana noktayı not aldım. Size sormak istediğim çok soru var ancak sadece en genel olanını sormak istiyorum. Ben bu yıl itibari ile 24 yaşına yeni girdim. Ve yaklaşık 1 senedir yatırım planları ve yatırımlar ile ilgilenmekteyim. Bende bir bordro mahkumu olarak, ne yazık ki ayırabildiğim ve tasarruf edebildiğim çok küçük bir miktar bulunuyor. Ve ben hep geç kalmış gibi düşünmekteyim. Bana verebileceğiniz en büyük tavsiye nedir Bay Tutumlu?

    1. Merhaba Özgür Bey;

      Ben 40 yaşın üzerindeyim ve yatırım işine odaklanalı sadece 3 yıl oldu. 🙂 Sizin yaşınız ise daha 24! Önünüzde koca bir hayat var. Olumsuz düşünmeyin. Olumsuz düşünce sizin bir çok fırsatı kaçırmanıza neden olur. Tam tersine olumlu düşünün, hata yapmaktan korkmayın ve her zorluğu bir öğrenme fırsatı olarak görün. Bilgi ve deneyim biriktirmeye bakın. Benin yaşıma geldiğinizide karşılığını fazlasıyla alacaksınız. Sevgiler.

  2. Merhaba,

    Sahsi fikrime gore yasiniza gore portfoyunuzde eurobond orani fazla. Bu yaslarda gorece daha fazla risk alip 50 yas uzerinde eurobond’lara yonelmenin daha mantikli oldugunu dusunuyorum.

    Size iki sorum olacak, Eurobond’lari hangi platform ustunden aldiniz ve vadeleri kac yillik?

    Kolay gelsin ve bol kazanclar 🙂

    1. Merhaba,

      Eurobondun portföydeki payı zamanla düşecek. İlk başta Eurobond almamın üç sebebi vardı. Birincisi o zamanlar getiri oranları %7’nin üzerindeydi. Tekrar aynı oranları görmedi. İkincisi yurtdışı yatırım konusunda henüz bilgi ve tecrübem yoktu. Araştırıp öğrenmek ve deneyim kazanmak zaman aldı. Üçüncüsü, Eurobondta ciddi bir vergi avantajı var. 🙂 Akbank’ta yatırım hesabım vardı. O yüzden oradan aldım. Portföydeki Eurobondların vadeleri çok çeşitli. Genellikle 10 yıl ve üzeri. Sevgiler.

  3. Yaptığım araştırmalar sonucunda VWRD (FTSE all World Stock market) ve AGGU (Global Bond market USD HEDGED) kodu iki ETF in NRA (Non resident Alien) lar için en çok önerilen ETF ler olduğu sonucuna ulaştım boglehead forumlarında. Nedense sadece US markete bağlı kalmayın diyorlar. Bu konuda ne düşünüyorsunuz acaba ?Saygılar.

    1. Merhaba Hüseyin Bey;

      Bu tercih ne kadar risk almak istediğinizle ilişkili diye düşünüyorum. Modern Portföy Teorisi’ne göre iyi çeşitlendirilmiş bir portföyle riskinizi azaltabiliyorsunuz. Sadece ABD varlıkları almak ABD’nin ülke riskini de yüklenmek anlamına geliyor. S&P 500 yerine tüm dünya hisse senetleri piyasasını satın almak daha az risk anlamına gelir. Öte yandan teoriye göre daha az risk daha az ödül anlamına da gelir. 🙂 Yatırımcı olarak nasıl bir yol izleyeceğiniz tamamen size kalmış. Okumadıysanız şu yazılarıma bir bakın:

      Modern Portföy Teorisi
      Etkin Piyasa Hipotezi ve Yatırım

      Sevgiler;

      1. Teşekkürler . Haklısınız.. Tıpkı SP500 yerine nasdaq hatta nasdaq yerine FANG alsak son 5 hatta 10 yılda daha karlı çıkacağımız gibidir durum bu ,ancak tabi ki risk de ona göre artıyor. Saygılar.

  4. Değerli paylaşımlarınız için teşekkürler. İlgi ve merakla takip ediyorum. Yabancı ETF’lere yakın zamanda ben de başlayacağım. Ülkemizde az sayıda olan Ziraat Yatırım’ın ETFleri var. Müsait bir zamanınızda onları da incelerseniz memnun olurum. Artıları eksileri vs. ETFlerin ülkemizde de yer edinmesi için adım atmalarını olumlu buldum. Geçen hafta ZRE20(Risk Eşit Banka Dışı Endeksi) alarak küçük miktarda Borsa İstanbul’da da olsun diye başlangıç yaptım. Gelişmekte olan ve özellikle bizim gibi konjonktüre sahip ülkeler için bankalar ve sigorta şirketlerinden uzak duruyorum -her ne kadar olması gerekenden aslında daha iyi yerlerde olmaları gerekiyorlarsa da.

    1. Merhaba Görkem Bey;

      İlginiz ve beğeniniz için teşekkür ederim. Türkiye’de ki ETF’leri de incelemeyi gündemime alacağım. Selamlar.

  5. Merhabalar.
    İrlanda menşeili fonların vergi avantajı nedeniyle tercih etmenizi çok takdir ettim. Lakin bçr sorum var. Örneğin eqqq veya vanguardın tercih ettiğiniZ fonlar ingiltere borsasında işlem görüyor. Bu ingilİz veraset vergisine tabi olmasına neden olmazmı. İngilterede limitsiz %40 veraset vergisi var. Bu konuyu biliyorsanız cevabınız çibenim için çok önemli. Şimdiden teşekkür ederim

    1. Merhaba Engin Bey;

      Fonun hangi hukuka tabi olduğu önemli. İrlanda hukukuna tabi ise veraset vergisi yok. ETF’lerin prospektüsünde hangi hukuka tabi olduğuda yazar. Selamlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top