İşlem Maliyetleri Interactive Brokers’da Nasıl Kısılır?

İşlem Maliyetleri Interactive Brokers’da Nasıl Kısılır?

İşlem maliyetleri yani ödediğimiz komisyonları azaltmak mümkün. En azından Interactive Brokers‘da (IBKR) bu mümkün. Nasıl mı? Farklı bir fiyatlandırma sistemine geçerek. Bildiğiniz gibi ben yurtdışı yatırımlarım için IBKR kullanıyorum. Söz konusu kurum kısa bir süre önce de minimum komisyon şartını kaldırmıştı. Ayrıntı için şu yazıma bakabilirsiniz. Neyse, yakın zamana kadar sabit fiyatlandırma (fixed pricing) modelini kullanıyordum. Bu modelde işlem başına 5 dolar komisyon ödüyordum. Çünkü Londra Borsa’sında işlem gören İrlanda menşeli ETF‘leri alıp satıyorum. Ancak, bir okurum bileşenlerine ayrılmış yada kademeli fiyatlandırma (tiered) modeline geçerek ödediğim komisyon oranını azaltabileceğimi söyledi. Bende araştırıp, denedim: evet ödediğim komisyon miktarı ciddi olarak azalıyor!

Kademeli fiyatlandırma modeli

Kademeli fiyatlandırma modeli alım satım hacmine bağlı bir fiyatlandırma şeması olduğunu öncelikle vurgulayayım. Yani hacim arttıkça birim maliyet azalıyor. Bu maliyetin üzerine işlem yapılan borsaların, takas yerlerinin ve düzenleyici kurumların giderleri ekleniyor. Sabit ücretli fiyatlandırma modelinde ise tüm bu kalemler fiyatın içindeydi. Yani benim özelimde işlem başına 5 doların içinde. Bu modelde ise tüm bileşenler toplam maliyete ayrı ayrı ekleniyor. Aşağıdaki tabloda Avrupa bölgesi borsaları için kullanıcıların ödeyebileceği fiyatları görebilirsiniz. Ben Londra Borsasında işlem gören dolar bazlı varlıkları satın alıyorum. Bu durumda işlem başına 1,7 dolar ile 39 dolar arasında bir maliyet aralığım var. Eğer işlem maliyetimi 5 doların altında tutabilirsem bu fiyatlandırma modeli daha karlı olur. Zira küçük yatırımcı olduğum için alım miktarlarım mütevazi…

Kademeli fiyatlandırma modeli - Avrupa borsaları
Kademeli fiyatlandırma modeli – Avrupa borsaları

İşlem maliyetleri düştü mü?

İşlem maliyetleri düştü mü sorusuna cevap vermenin en kestirme yolu bilgisayar karşısına oturup denemek. 🙂 Bunun için öncelikle IBKR arayüzünde geçerli fiyatlandırma modelini değiştirmem gerekiyordu. Şirketin müşteri arayüzünde hesap ayarları (acccount settings) kısmına geldim. Ekranın sol yüzünde IBKR fiyatlandırma planı (IBKR pricing plan) sekmesini seçerek ‘Tiered‘ ifadesini seçtim. Birkaç iş günü içerisinde yeni fiyatlandırma planım işler hale geldi. Daha sonra da bir miktar S&P 500 endeksini takip eden VUSD aldım.

İlk alım

İlk olarak tanesi yaklaşık 83,5 dolardan 5 adet VUSD alım emri girdim. Aşağıdaki ekran görüntüsünden gördüğünüz üzere toplam işlem maliyetleri 0,39 ila 1,92 dolar olarak tahmin edildi. Maalesef oluşan gerçek maliyeti ise ancak işlem gerçekleştikten sonra görebiliyoruz.

Kademeli fiyatlandırma ilk alım - I
Kademeli fiyatlandırma ilk alım – I

Aşağıdaki ekran görüntüsünü ise işlem gerçekleştikten sonra aldım. Buna göre ödediğim komisyon miktarı 1,92 dolar olmuş. Zaten emir başına minimum komisyon miktarı yukarıda tabloda görüldüğü gibi 1,7 dolardı. Bu rakam eskiden ödediğim 5 doların oldukça altında! Her ay ortalama iki işlem yaptığım düşünüldüğünde ayda 7-8 dolar ilave tasarruf yapabilme ihtimalim var. 🙂

Kademeli fiyatlandırma ilk alım - II
Kademeli fiyatlandırma ilk alım – II

Karlılık sınırı

Kademeli fiyatlandırma planı 500 doların altında hacimli bir işlem emri için oldukça tasarruf sağladı. Peki hangi hacme kadar kademeli fiyatlandırma modeli, sabit fiyatlandırma modeline göre maliyet avantajı sağlayabilir? Bu sorunun cevabını da internetten araştırdım. Yaklaşık 10.000 dolara kadar bir işlem için avantajlı durduğu sonucuna ulaştım. Birkaç gün sonra ise hacimli bir işlem ile bu sınırı fiili olarak test ettim. Yaklaşık 8.377 dolarlık 100 adet VUSD aldım. Ödediğim komisyon ise 4,65 dolar oldu. Gerçekten de işlem hacmim 10.000 doları aşmadıkça kademeli fiyatlandırma planı daha az maliyetli

Kademeli fiyatlandırma ikinci alım - 100 adet VUSD
Kademeli fiyatlandırma ikinci alım – 100 adet VUSD

Sonuç olarak

İşlem maliyetleri minimizasyonu için sabit fiyatlandırma modelinden kademeli fiyatlandırma modeline geçtim. Küçük yatırımcı olarak işlem hacmimde oldukça mütevazi olduğu için yıllık 100 dolar civarında komisyon tasarrufu yapabileceğimi öngörüyorum. Az bir rakam olarak görünebilir. Ancak, 15-20 yıl boyunca alım satım yapacaksanız ciddi bir rakam eder. Hele bu maliyet kazancını da yatırıma geri döndürüyorsanız çok daha büyük bir değer elde edebilirsiniz.

Umarım bu bilgi sizlere faydalı olur. Bu arada özel nedenlerle uzun bir süredir bloğa bakamadım. Bundan sonra da çok sık ve düzenli yazamayabilirim. Ama yatırıma devam ettiğimi bilgilerinize sunuyorum.

Sağlıcakla kalın.

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Wise (eski adıyla TransferWise) hesabı ile yurtdışı aracı kurumlara düşük maliyetli para transferi yapmak için: Wise hesabı açın.

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2021 Pintidegiltutumluyum

29 thoughts on “İşlem Maliyetleri Interactive Brokers’da Nasıl Kısılır?

  1. Bu modeli öneren bendim sanırım,dediğiniz gibi 10bin dolara gayet karlı bir işlem ücreti ödeniyor. Rica ederim 🙂 Bu arada benim elim bu aralar hiçbir şey almaya gitmiyor ve gittikçe nakitte kalmaya başladım açıkcası… Siz de daha önce yazmıştınız, varlık fiyatları yüksekken yatırım yapmak konulu bir yazı, her ne kadar uzun vadeli yatırım yapıyor olsak da QE tapering, bir yılda %18 yapmış SP500 endeksi vb. konular kafaları kurcalıyor… High yield bondlar, emerging market bondlar tutan ETFlerin bile yıllık temettüleri %4’lerin altına gelmeye başladı.
    Şu anda endeks put opsiyonları alarak (VTI ETF’i doğal olrak da SP500 endeksi için) portföyümü %10-20 şoktan fazlasını görmeyecek şekilde korumaya çalışıyorum. Alım yapmaya ise elim gitmiyor maalesef 🙂

    1. Merhaba Ufuk Bey. Kademeli fiyatlandırma önerisi için de teşekkür ederim. Sizlerin deneyimlerinden çok şey öğreniyorum. Öğrendiklerimi de paylaşıyorum. Diğer söylediklerinize de katılmamak mümkün değil. Düzeltme görmeyen borsa, sürekli değerlenen varlıklar insanı işkillendiriyor doğal olarak. 🙂 Benim bu güçlüğe yaklaşımım iyi çeşitlendirilmiş bir portföy. Gelecekte ne olacağını bilmek mümkün değil. Geçen yıl SP 500 çok pahalı yazmışım. Üzerine 1000 puan gitmiş. 🙂 Bakalım bu işin sonu nasıl olacak? Yaşayıp göreceğiz. Selamlar.

  2. Merhaba

    Ben de Interactive Brokers üzerinden işlem yapıyorum ve fiyatlandırma planım “Fixed” olarak tanımlı. Şimdiye kadar Amerikan borsalarında işlem gören birkaç ETF ile birlikte, 1 şirketin hisse senedinden oluşan toplamda 6 farklı hissenin alımını yaptım. Ödediğim komisyon ise işlem başına 1$. Alım miktarlarım 2000$ ile 7000$ arasında değişmiş. Tiered ile karşılaştırıldığında komisyon miktarının düşeceğini hesaplamıştım; hali hazırda 1$ altında komisyon ödeyen (60-70 cent civarında) bir tanıdığım da bana fiyatlandırma yöntemimi değiştirmemi tavsiye etmişti. Ancak sizin verdiğiniz bilgiler ile birlikte tam emin olamadım. 1$ komisyon bana makul geliyor, bu sebepten değişiklik yapmak istemiyorum ancak öte yandan da bu gibi detaylardaki çalışma mantığını tam olarak anlamak istiyorum. Vakit bulunca tekrar detaylı inceleyeceğim.

    1. Merhaba Burak Bey;

      Ben Londra Borsasında işlem yaptığım için ‘fixed’ fiyatlandırma seçeneğinde 5 dolar ödüyordum. ‘Tiered’ bana önemli işlem maliyeti tasarrufu sağladı. Sizin durumunuzda fazla işlem de yapmıyorsanız çok fazla bir anlamı olmayabilir tabi. Selamlar.

  3. Bilgilendirici yazınız için teşekkürler pintideğiltutumluyum:)
    Fixed pricing açıklamasında tüm ücretler dahildir yazdığı için benim de Tiered’a geçince saklama ücreti kesilecek diye de bir ön yargım vardı.
    Öyle bi durum yok sanırım ?
    Saygılar & bol kazançlar

    1. Rica ederim. Bildiğim kadarıyla yok. Ama süprizle karşılaşırsam mutlaka yazarım. 🙂 Selamlar.

    2. IBKR’nin uygun olmasinin en buyuk sebeplerinden birisi menkulleri kendi kasasinda sakliyor olmasi. Herhangi bir kurum kullanmiyor. Her sey IBKR’ye emanet yani.

  4. Siz neden Londra borsasında işlem gören ETF’leri tercih ediyorsunuz? IBKR hesabı açmışken NYSE daha hesaplı bir seçenek değil mi?

    1. Merhaba Coşkun Bey;

      Vergi avantajı nedeniyle tercih ediyorum. Yurtdışı yatırım ve vergi başlığı altındaki yazılara bir göz atabilirsiniz. Kolaygelsin.

  5. Hisse alım satımı yapıyorum. Aynı gün satım yaptığım hissenin parasıyla alım yaptırmıyor. T+2 ise bile çok saçma. 1500 dolar var diyelim. 1200 dolara 1 lot aldık. 10 dakika sonra 1250ye sattık. Tekrar 1200e alış girdirmiyor.

  6. Merhaba. Fiyatlandırma sistemini ben de tiered olarak değiştirdim ve fixed ile kıyaslamalar yaptım. Tiered fiyatlama en fazla fixed fiyatlama kadar oluyor ama işlem miktarına göre daha az da olabiliyor gibi bir sonuca ulaştım. Madem öyle neden fixed fiyatlama var ki, bu durumda kimse fixed kullanmaz ki? Örneğin 500 usd lik işlemde tiered avantajlı ilken 100000 usd lik işlemde fixed ile tiered aynı hesaba geliyor. Bunu anlayamadım.

    1. Merhaba Hüseyin Bey;

      Sanırım fixed pricing hacimli bireysel veya kurumsal kullanıcılar için daha avantajlı. Yada bazı piyasalarda işlem maliyetleri (borsa, takas vb.) daha yüksektir belki. Dolayısıyla o piyasa ile ilgilenenler için fixed pricing daha uygun olabilir. Ama şu an maliyetim düştüğü için mutluyum. 🙂 Selamlar.

  7. Merhabalar,

    Oncelikle blog’unuz gercekten harika! Elinize saglık.

    Ben de Interactive brokers macerama yeni basladım. Birkac rookie sorum olacak izninizle:

    – Eger parayı burdan TL yollar isek, orda dolara donunce 2$ alıyorlar degil mi?Parayı direk dolar yollama sansımız var mı?
    – Fixed price modelini alıp sadece amerikadan hisse alır isek, işlem basına mininum 1$ ya da hisse basına 0.005$ alıyorlar degil mi?
    -Parayı turkiyeye almak istedigimizde? Dolar ya da TL farkediyor mu komisyon acısından? Bir de ayda bir kere sınırsız tutar’ı transfer etmek icin ucret odemiyoruz degil mi?
    -Son olarak parayı wise ile yollayabilmenin bir yolu var mı? Daha mı ucuz?

    Cok tesekkurler destekleriniz icin!
    Alper

    1. Merhaba Alper Bey;

      Öncelikle ilginiz için teşekkür ediyorum. Beğendiğiniz yazıları sosyal medyada paylaşmayı unutmayın lütfen. 🙂 Sorularınızı hızlıca yanıtlayayım. Parayı direkt dolar olarak yollayabilirsiniz. Ama o zaman IBKR’ın ABD’deki dolar cinsinden vadesiz hesabına swift yapmanız gerekir. Dolayısı ile swift masrafınız olur. İkinci sorunuzdan tam emin değilim ama ABD piyasalarında işlem yapacaksanız komisyonlar düşük. TL için 120 TL’lık bir ücret vardı. Ayda bir kez para çekme işlemi de ücretsiz. Dolar cinsinden tarife farklı. Şu an tam hatırlamıyorum. Wise çoklu para hesabı açıp ACH sistemi ile bedava dolar yatırıp çekebilirsiniz. Bu seçenekte işlem maliyetiniz Wise’ın para dönüşüm ücreti ve tarifeleri olur. Bana en uygun gelen çözüm TL gönderip, IBKR’de dolara dönüştürmek. Detay için aşağıdaki yazılara göz atabilirsiniz.

      Para Transferi Sorunu ve Yurtdışı Piyasalara Yatırım
      Para Çekme: IBKR’den Banka Hesabınıza
      Wise Dolar Hesabı ve Interactive Brokers
      Wise Hesabı: İnceleme ve Görsellerle Hesap Açılışı

      Bol kazançlar diliyorum.

      1. Cok tesekkurler hızlı cevabınız icin!
        O zaman TL gondermeye devam.
        Geri cekerken de orda dolara donusturup (2$ komisyon odeyip) TL cekelim o zaman? Ayda 1 kere hangi mebla olur ise olsun turkiyeye gonderirken para vermiyoruz yani?
        Son olarak: amerikan borsasındaki hisseleri alıp satarken ne kadar komisyon alıyorlar? 1 dolar mı?

        1. Rica ederim. Sorunuza gelince ayda bir kez bedava para çekebilirsiniz. Dolarınızı TL’ye dönüştürüp Türkiye’deki vadesiz TL hesabınıza bedava aktarabilirsiniz. Bir ay içerisinde ikinci kez aktarmak isterseniz işlem başına 120 TL ücreti var. Amerikan borsalarında işlem masrafları seçtiğiniz fiyatlandırma sistemine bağlı. Yazıda bahsettiğim şekilde kademeli fiyatlandırnmayı tercih ederseniz işlem maliyetleriniz belli bir ölçeğe kadar çok düşük olur. Muhtemelen 1 doalrdan düşük. Şirketin fiyatlandırma sayfasına bakabilirsiniz tam rakamlar için. Selamlar.

  8. merhaba bay tutumlu. türkiyenin grii listeye alınmasıyla ilgili ibkr de hesaplarımızda bir risk görüyormusunuz.
    teşekkürler

    1. Merhaba Gökhan Bey;

      Şu an için görmüyorum. İşlemlerime de oradan devam ediyorum. Tabi geleceği bilemiyorum. ABD-Türkiye ilişkileri kötüleşir ve daha ağır yaptırımlar gelirse sorun olabilir. Selamlar.

  9. MErhaba. Siz IB’de “hesap tipi” olarak cash ya da margin hangisini seçtiniz? Ben margin kategorisindeyken yaptığım TRY transferlerini otomatik USD’ye çevirip ETF almama izin veriyordu. Cash tipi hesaba geçtikten sonra sanki öncelikle currency convert yapmamı istiyor. Ama bunun için de yüksek komisyonlar alıyor gibi anladım yanlış anlamadıysam. Bu konuda bilginiz var mıdır?

  10. Merhaba. Kendi soruma cevaben; döviz kur değişiminde her hesap tipinde binde 2 komisyon alıyorlarmış (veya min. 2 USD). BEnim 27,22 gibi gördüğüm komisyonlar, TRY tutarlarıymış. SWIFT işlemlerinden kendi taraflarında ücret almadıklarını söylediler. TR’deki kurumunuzdan da ücretsiz swift imkanı olanlar, TR’den direk USD göndererek döviz dönüştürme komisyonlarından kurtulabilir.

  11. Merhaba, blogunuzu bir süredir takip ediyorum. Vergilendirme konusunda çok güzel açıklamalar yapmışsınız. Benim sorum Yurtdışındaki vergilendirme konusunda olacak. Acaba yurtdışı vergilendirmeyi sizin adınıza aracı kurum mu yapıyor? Sanırım Amerikada %30 oranında bir stopaj var ve bu satış yaptığınızda veya temettü aldığınızda hesabınızdan otomatik olarak kesiliyor. Bunun dışında Yurtdışı tarafında farklı bir vergi ödeme zorunluluğu var mı?

    şimdiden çok teşekkürler,

    1. Merhaba Ertuğ Bey;

      Eğer ABD piyasasında işlem yapıyorsanız ABD vergi idaresine sadece kar payı için vergi ödüyorsunuz. O da yabancılar için %30’dur. Ancak Türkiye ile ABD arasında vergi anlaşması olduğu için Türkiye vatandaşları %20 ödüyor. Tabi bu haktan yararlanmak için ilgili formu doğru bir şekilde doldurup beyan etmeniz lazım. Tahsilatı ise aracı kurumlar sizin adınıza yapıyor diye biliyorum. Sevgiler;

  12. merhabalar
    fixed price modeli yerine tiered modele geçtiğimizde komisyon avantajı konusunu araştırıyorum fakat internette karşılaştığım bazı yazılarda tiered seçilince 0.0035 cent gibi düşük bir komisyon görünse bile bazı ek ödemeleri işlem sırasında değil ay sonunda kestiği söyleniyor. Bu yüzden fixed için 0,0065 ödemek yerine tiered da 0,0035 ödemek avantajlı gibi görünse de aslnda toplamda tiered da 0.0065 ödendiği söyleniyor

    bu ne kadar doğrudur?

    10.000 dolar gibi yüksek rakamlara ulaşmadığı sürece bu yüzden tiered seçmek yerine fixed seçilince tüm kesintiler bu rakama dahil olduğu için küçük yatırımcı için daha mı avantajlıdır size göre?
    yüksek hacimli alım yapmayıp uzun dönem etf ve hisse almak istediğim için
    küçük yatırımcı olarak hangisini seçmem daha mantıklı olacaktır?

    1. Merhaba;

      Ben uzun süredir tiered pricing schema kullanıyorum. Ay sonunda herhangi bir kesinti olduğunu görmedim şu ana kadar. Benim açımdan maliyet işlem başına beş dolardan bir dolar civarına düştü. Dolayısıyla, benim için karlı. Bol kazançlar.

  13. Merhaba
    Öncelikle size ve katkısı olan herkese teşekkürler. Umarım interactive brokers (bundan sonra IB olarak anılacaktır 🙂 ) da huzurlu olurum. Nasdaq yatırımı için gedik yatırım kullanıyordum ve her işlem için 30$ alıyorlardı. İçim acıya acıya yapıyordum işlemleri şimdi burada umarım çok daha rahat olacağım. Cripto nun dahil olması da güzel oldu lakin BINANCE tarafından dolandırılmış biriyim. O tarafa güvenim yoktu. En azından IB nasdaq da hissesi olan adresi belli olan bir yer diye düşünüyorum.
    IB kayıt linkinizi çok geç gördüm, sizin linkten olmuş olmak isterdim. Bir faydası olurdu ama geç gördüm.

    Buraya yazmaktaki amacım aslında teşekkür etmek ve aslında yabancı piyasada yatırım yapan arkadaşlarla fikir alışverişi yapabileceğimiz bir ortam oluşturabilir miyiz düşüncesi. Siz bir telegram grubu gibi birşey açsanız ve kullanıcılar yatırım fırsat ve fikirlerini paylaşsa iyi olmaz mı?
    Ben şahsen 5 yıldır faal olarak türk borsasındayım. Artık dolara yenik düşen TL den sıyrılıp $ ile ilerlemek daha mantıklı diye düşünüyorum. Bu tarihlerde her iki taraf çok hareketli ve başlama zamanı. Bu süreçte belki bir grup faydalı olur. Tekrar teşekkürler

    1. Merhaba Tunç Bey;

      Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Telegram grubu kurmayı düşünmüyorum. Telegram’ın kötü bir şöhreti var hisse senetleri yatırımcıları arasında. 🙂 Zaten, vaktim çok kısıtlı olduğu için anlık paylaşımlar yapma şansım yok. Twitter yada blog üzerinden bilgi paylaşımı yapabiliriz. Zaten bloğun amacı da biraz da bu. Öğrendiğim şeyleri herkesle paylaşıyorum. Epey bir bilgi ve deneyim var blog yazılarında. Umarım yatırım konusundaherşey gönlünüzce olur. Selamlar.

  14. Merhabalar,
    IB portalında işlem yaparken uyarı geliyor ve 5 gün içerisinde 3 den fazla işlem yapıldığı için kısıtlama koyuyorlar ve belli bir süre işlem yaptırılmıyor. 25.000 usd altındaki hesaplar için böyle bir kısıtlama var. bu sorunu düzeltme şansı varmıdır acaba?
    Teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top