Küresel Tahvil Piyasasına Nasıl Erişebilirim?

Küresel Tahvil Piyasasına Nasıl Erişebilirim?

Küresel tahvil piyasasına doğrudan erişimin küçük yatırımcı için de mümkün olduğunu söylesem ne dersiniz? Mesela Türk Hazinesinin çıkardığı Eurobondları, küresel düzeyde 40 bine yakın şirket tahvilini yada başka ülkelerin Eurobondlarını bir bilgisayar ve internet aracılığı ile erişebileceğinizi söylesem? Heyecanlandınız mı? 🙂 Evet bu mümkün. Bugün sizlere Interactive Brokers‘ın (IBKR) tahvil arayüzünü kullanarak tüm bu işleri nasıl yapabileceğinizi görsellerle anlatacağım. Başlamadan bir uyarıda bulunayım. Yatırım ölçeğiniz önemli. Bazı tahvillere 1.000 dolar veya 2.000 dolar ve katları şeklinde alım yapmanız mümkünken diğerleri için 100 bin veya 200 bin dolar ve katları şeklinde işlem yapabilirsiniz. Buna rağmen 1.000 dolar ve katları özelinde küçük yatırımcı olarak epey bir tahvile ulaşma şansınız var. Lafı daha fazla uzatmadan başlayalım.

Eurobond’ların küresel tahvil piyasasına

Bugüne kadar Türk Hazinesinin çıkardığı Eurobondlar’ı yurtiçi bir aracı kurumdaki hesabımı kullanarak (Ak Yatırım) aldım. Ancak, Interactive Brokers yatırım hesabımız ile de almak mümkün. Öncelikle, IBKR’ın müşteri arayüzünü (client portal) açıyoruz. Sayfanın en aşağısında ‘Markets‘ başlığı altında Bond Scanner‘ (tahvil filtresi) var. Bu sekmeyi tıklıyoruz.

Tahvil filtreleme
Tahvil filtreleme

Karşımıza aşağıdaki ekran geliyor. Söz konusu ekran görüntüsünden farklı tahvil ürünlerinin sekme halinde yer aldığını görebilirsiniz. Örneğin, ‘Global Corporate Bonds‘ (küresel şirket tahvilleri) seçeneğinde 39.165 adet finansal varlık görünüyor. Bu aşamada bizi ilgilendiren ‘Non-US Sovereign Bonds‘. Yani ABD dışındaki devlet tahvilleri. Bu başlık altında yaklaşık 2.804 adet seçenek var gibi görünüyor. Şimdi bu sekmeyi tıklayalım.

Tahvil filtresi
Tahvil filtresi

Karşımıza aşağıdaki gibi bir tarama/filtreleme ekranı geldi. Vade sonu, vade sonuna kadar toplam getiri oranı, kupon oranı, tahvili çıkaran ülke ve para birimi gibi seçeneklerimiz var.

ABD dışı devlet tahvilleri
ABD dışı devlet tahvilleri

Türk Hazinesinin

Erişebileceğimiz Hazine Eurobondlarını bulmak için ülke seçeneğini ‘Turkey‘ (Türkiye) olarak işaretleyelim.

Türk Hazine Eurobondu taraması - I
Türk Hazine Eurobondu taraması – I

Para birimi olarak da ‘USD’ seçelim. Bununla birlikte, Hazine’nin Avro ve Yen cinsinden Eurobond çıkardığını da ek bilgi olarak vereyim.

Türk Hazine Eurobondu taraması - II
Türk Hazine Eurobondu taraması – II

En alttaki ‘View Results‘ (sonuçları gör) butonuna bastığımızda karşımıza işlem yapabileceğimiz tahviller aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi çıkıyor.

Türk Hazine Eurobondu taraması - III
Türk Hazine Eurobondu taraması – III

Örnek alım

Şimdi bir örnek üzerinden nasıl alım yapabileceğimizi göstereceğim. Öncelikle, tahvilleri kolaylık olması açısından vadelerine (maturity) göre sıraladım. Daha sonra da 15 Ocak 2030 vadeli ve %11,875 kupon oranlı Hazine Eurobondunu seçtim.

Türk Hazine Eurobondu taraması - IV
Türk Hazine Eurobondu taraması – IV

Karşıma şöyle bir ekran çıktı. Gördüğünüz üzere alım-satım fiyatına ilişkin bilgiler ve vade sonuna kadar olan toplam getiri grafiği çıktı.

Türk Hazine Eurobondu taraması - V
Türk Hazine Eurobondu taraması – V

Bir sonraki aşama olarak ‘Buy‘ (al) butonuna tıklayalım. Sağ tarafta emir penceresi açıldı. Buraya baktığımızda ‘Thousand&Face Value‘ başlığı altında bir yazdığını görüyoruz. Yani bu tahvili 1.000 dolar ve katları şeklinde alıp satabiliriz. 🙂

Türk Hazine Eurobondu taraması - VI
Türk Hazine Eurobondu taraması – VI

Bununla birlikte, her zaman bu kadar şanslı olmayabiliriz. Mesela, bir başka Hazine Eurobonduna aynı şekilde bakalım. Gördüğünüz üzere 17 Şubat 2045 vadeli tahvil bu platformda 200.000 dolar ve katları şeklinde satılıyor. Ancak, rastgele açtığım farklı vadeli tahvillerde 1.000 veya 2.000 dolar ve katları şeklinde işlem yapmak mümkün gözüküyor. 🙂

Türk Hazine Eurobondu taraması - VII
Türk Hazine Eurobondu taraması – VII

Diğer devletlerin

Benzer şekilde diğer ülkelerin Eurobondlarına da bakabiliriz. Örneğin, Türkiye yerine Brezilya’ya bakalım. Aşağıda Brezilya’nın 6 Haziran 2025 tarihli dolar cinsinden tahvili var. Opps! Maalesef 200 bin ve katları şeklinde işlem yapılıyor. 🙁

Brezilya Eurobondu - 6 Haziran 2025
Brezilya Eurobondu – 6 Haziran 2025

Şirketlerin küresel tahvil piyasasına

Şu ana kadar devlet tahvillerine odaklanmıştık. Ancak, şirketlerin çıkardığı tahvillerde seçenek çok daha fazla. Bu kapsamda, yatırım yapılabilir nota sahip ABD şirket tahvillerini bir tarayalım. Bakalım ne çıkacak karşımıza?

ABD şirket hisseleri taraması - I
ABD şirket hisseleri taraması – I

Aşağıdaki resimden gördüğünüz üzere 14.581 adet farklı tahvile seçeneği çıktı. Rastgele bir tanesine bakalım. İkinci sıradaki Nordstrom Inc.’nın 15 Ocak 2044 vadeli tahvili işimizi görür.

ABD şirket hisseleri taraması - II
ABD şirket hisseleri taraması – II

Sürpriz! Bu tahvili 2.000 dolar ve katları şeklinde almamız mümkün gözüküyor. 🙂 Google ile araştırdığımda bu tahvilin vade sonuna kadar %5’e yakın getirisi ve %5’lik kupon oranı olduğu anlaşılıyor. Firma perakende hazır giyim sektöründe 1901 yılından bu yana faaliyet gösteriyormuş.

ABD şirket hisseleri taraması - III
ABD şirket hisseleri taraması – III

Sonuç olarak

Küresel tahvil piyasasına doğrudan erişim mümkün. Tabi küçük yatırımcı olarak ölçeğimiz bir kaç bin dolar ve katları şeklinde işlem yapmamıza müsaade ettiği için seçeneklerimiz biraz daha sınırlı. Yine de, pratikte yüzlerce ve hatta binlerce tahvil alma şansımız var gibi gözüküyor. Bu noktada bir uyarı yapayım. Tahviller risksiz varlıklar değil. Özellikle şirket ve gelişmekte olan ülke tahvilleri. Dolayısıyla, ETF‘ler yoluyla tahvil almak, bireysel tahvil alımına göre daha güvenli. Sermayenizi tamamen kaybetme şansınız sıfıra yakın. Buna karşın küresel tahvil piyasasına doğrudan yatırım yaparak risk almak isteyenler için böyle bir seçenek de var. Üstelik 100 binlerce dolarınız olmasına gerek yok. Nasıl yapılacağını en temel düzeyde bu yazıda anlattım. Umarım faydalı olmuştur.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2021 Pintidegiltutumluyum

10 thoughts on “Küresel Tahvil Piyasasına Nasıl Erişebilirim?

  1. İbkr bence türkçe dil seçeneği ve türkçe bilen müşteri hizmetleri desteği vermesi lazım. Tr de bulunan bütün bankalar ve aracı kurumlar ibkr ile çalışıyor fakat türkçe dil seçeneği yok. Bu uygulamayı zorlaştırıyor. Geçen hafta bir anket geldi doldurdum. Bu hususu söyledim.yönetici olduğunu söyleyen biri aradı telefonda görüştük. Uygulamayı türkçe yapmak için öneride bulunacağını söyledi.

  2. dengeli bir portfoy icin hisse/tahvil karmasi yapmanin onemi uzerinde saygideger tum kaynaklar durmaktadir. bu anlamda tahvil konusuna deginmeniz guzel olmus. tesekkurler. burada bizler icin handikap Turkiye tahvillerinin (yabanci para cinsi) su an icin junk statusunde olmasi. hisse/tahvil karmasinda riski tahvil tarafinda almayin diyor ustadlar.

    yatirim yapilabilir seviyedeki tahviller ise yurt disinda bulunmaktadir. bu noktada yurt disi yatirim vergilendirme oranlari dikkate alinirsa (ozellikle kur kazancinin da vergiye dahil olmasi) uluslararasi tahvil ETF’lerinin bizler icin anlamliligi sorgulanir hale geliyor kanimca. bu konuda bir kazanc/vergi simulasyonu yapmadim fakat uzun vadede kafamda soru isaretleri mevcut.

    yurtdisi tahvil yatirimi bu acidan sizce nasil gorunmektedir?

    tesekkurler

    1. Merhaba Ahmet Bey;

      Ben yurtdışı tahvil yatırımı da yapıyorum. Yazılarımda da belirttiğim gibi ülke riskini azaltmanın yolu coğrafi çeşitlendirmeden geçiyor. Bu anlamda portföy riskimi azaltmak için yurtdışı tahvil ETF’lerine de yatırım yapıyorum. Tabi yatırım subjektif bir süreç. Herkesin yoğurt yiyişi farklı olabilir. Selamlar.

    2. Vergi konusunu biraz daha paylasabilir misiniz ? Kupon odemelerinde herhangi bir vergiye tabi olunuyor mu? Yoksa sadece paranin Turkiye girmesi esnasinda mi vergilendirme mevcut ?

  3. Merhabalar öncelikle IDTL.l Ve VUSD.l biriktiriyorum ama komisyon bazen çok geliyor küçük bakiyeler için ondan dolayı bu Etf lerin Amerikan olanların aynısını söylerseniz sevinirim

  4. tam aradığım konu idi teşekkür. ibkr ile tr eurobond alsam. vergideki 70.000 tl limitine takılıyor mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top