
Interactive Brokers (IBKR) tarafından net varlığı 100.000 dolar altı hesaplara uygulanan aylık minimum komisyon şartı kaldırıldı. Şirket işlem gerçekleştirmeyen hesaplara aylık bazda 10 dolarlık ‘hareketsizlik’ cezası uyguluyordu. Tam İngilizce karşılığı “monthly account inactivity fee” idi. 2.000 dolar altı hesaplarda ise söz konusu ceza aylık 20 dolardı. Eğer işlem yaparsanız ödeyeceğiniz komisyon bu alt limitlerden düşülüyordu. Ödeyeceğiniz komisyon bu alt limitlerin altında kaldığında ise aradaki farkı ceza olarak ödemiş oluyordunuz. Ancak, yurtdışı aracı kurumlarda yaşanan maliyet düşürme rekabeti IBKR’ı da etkilemiş görünüyor. Zira 8 Temmuzda e-posta hesabıma düşen bir mesajla 1 Temmuzdan itibaren bu şartın kaldırıldığı bana bildirildi.
E-posta
Gelen e-posta mesajında müşterilerinin büyük bir çoğunluğunun aktif bir şekilde hesaplarını kullanmasına karşın, ‘endüstri standartlarına uyum sağlamak‘ ve ‘müşterilerine düşük maliyetli çözümler sunma felsefesine bağlı kalmak‘ amacıyla söz konusu ücretlerin kaldırıldığı yazıyor. Çoğunuzun bildiği gibi Robinhood gibi aracı kurumlar işlem komisyonu dahil hiç bir ücret talep etmiyorlardı. Tabi bu firmalar babaların hayrına bu hizmeti vermiyorlar. Sadece iş modelleri farklı. Sizin işlem akış emirlerinizi toptan düzeyde piyasa yapıcı firmalara satıyorlar. Emirleriniz eşleştirilirken en iyi fiyat garantisi verilmiyor. Böylece bu aracılar komisyonlarını fiyata gömüyorlar. Ayrıntı için şu yazıya bakabilirsiniz. Neyse, ‘bedava’ hizmet sunan bu firmalar oldukça popüler olmaya başlamıştı. Anlaşılan, Interactive Brokers‘da rekabetten etkilenmiş ve müşterilerinin maliyetini kısmaya karar vermiş. Bu doğrultuda aylık minimum komisyon şartı kaldırılmış diye düşünüyorum.
Yine de teyit etmek için sıkça sorulan sorular kısmına ‘inactivity fee‘ yazdım. Çıkan sonucu aşağıda görebilirsiniz. Buna göre hesap açmak ve sürdürmek için artık minimum komisyon şartı yok gibi gözüküyor. 🙂

Aylık minimum komisyon şartı beni nasıl etkiliyordu?
Ben şu an itibarıyla yurtdışı piyasalara yatırım için esas olarak Interactive Brokers kullanıyorum. Vergisel nedenlerle ABD piyasalarına doğrudan yatırım yapmayıp İrlanda üzerinden yatırım yapıyorum. Yani ABD varlıklarını içeren İrlanda menşeli ETF‘leri Londra Borsası üzerinden alıyorum. IBKR bu alım satım işlemleri için benden minimum 5 dolarlık komisyon talep ediyor. Bende, işlem maliyetlerini minimize etmek için ayda iki işlem yaparak 10 dolarlık maliyete katlanıyordum. Bu miktar aynı zamanda aylık minimum komisyon miktarına da denk geliyordu. Artık aylık minimum komisyon şartı olmadığına göre her ay alım yapmak zorunda değilim.
2 ayda bir
Örneğin alım sıklığımı 2 aya düşürürsem yılda 6*10 = 60 dolar daha az komisyon ödeyebilirim. Buna 6*2 = 12 dolarlık TL-dolar dönüşüm maliyetini de katarsak yılda 72 dolarlık tasarruf olur. Bu miktar beni zengin etmez ama S&P 500 ETF’mden 2021 yılı boyunca elde edeceğim kar payının yarısından fazla!
3 ayda bir
Alım sıklığımı 3 ayda bire düşürürsem yılda 80 dolarlık komisyon ve 16 dolarlık para dönüşüm komisyonu tasarrufu yapabilirim. Yılda 96 dolar tasarruf fena değil bence. 🙂
Sonuç olarak
Benim açımdan, işlem maliyetlerinin azalması ile birlikte, Interactive Brokers yurtdışı yatırım için diğer aracı kurumlara göre bir adım daha öne çıktı. Zira örneğin TD Ameritrade‘e göre en büyük dezavantajı ortadan kalktı. Üstelik IBKR’ın bir diğer avantajı da para dönüşüm ücretini (2 dolar) saymazsak sıfır maliyetle para yatırılıp çekilebiliyor. IBKR hesabınıza nasıl para yatıracağınızı öğrenmek için bu yazıya, nasıl para çekebileceğinizi öğrenmek içinde şu yazıya bakabilirsiniz. Yurtdışı piyasalara yatırım için hangi aracı kurumlar kullanabileceğinizi ise Aracı Kurum ve Yurtdışı Piyasalara Yatırım başlıklı yazımda ele almıştım. IBKR hesabı açmak isteyenler içinde detaylı yazım burada. İlgilenenler göz atabilir.
Allah kısmet ederse önümüzdeki haftalarda tatilde olacağım. Bayramınızı şimdiden kutluyorum.
Sağlıcakla kalın.
Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Wise (eski adıyla TransferWise) hesabı ile yurtdışı aracı kurumlara düşük maliyetli para transferi yapmak için: Wise hesabı açın.
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Merhaba, sizin icin sevindim 🙂 Ben td ameritrade kullaniyorum, veraset konusundan biraz kurtulmak icin eşimle beraber joint hesap açtım. Bana bir sey olursa eşim sıkıntısız devam edebilecek ama cocuklar almak isterse abd veraseti isleyecek galiba. INBR de bu sorun var mı?
Diğer sorum ben wise kullanıyorum, iNBR de tl usd dönüşümde masraf hesabi nasıl? Belli oran mi yoksa sabit mi? Teşekkürler
Merhaba Bayram Bey;
TD Ameritrade hesabımı yedek olarak tutuyorum. IBKR’de ABD merkezli olduğu için ABD vergi mevzuatına tabi. Ancak, ben İrlanda menşeli ETF’leri alıyorum IBKR üzerinden. Dolayısıyla bu ürünler ABD veraset ve intikal vergisine tabi değil. İrlanda, yabancılardan veraset ve intikal vergisi almıyor. Tabi IBKR hesabında nakit ve doğrudan ABD finansal varlıklarının değerini 60 bin doların altında tutmak gerekiyor IBKR’de de. Aşarsa o miktar vergiye tabi olur… Diğer sorunuza gelince, IBKR’de 100 bin dolara kadar TL’den dolara dönüşüm ücreti sabit ve 2 dolar. Kur oranı da çok iyi. Selamlar.
Merhaba,
Bende İBKR kullanarak ABD borsalarında temettü veren hisselere yatırım yapmayı düşünüyorum. 1000 $ altında hesap açarak, aylık 30-40 $’lık alımlar yaptığımda nasıl bir komisyon uygulanacaktır. Anladığım kadarıyla 10 $ dolarlık masraf ödeme limiti kaldırıldı. Peki her bu masraf haricinde ayrıca bir hesap işletim ücreti benzeri bir ücret var mı ? Yapacağım yatırım çok değil ama düzenli olacak masraflar çoksa hiç değmeyeceğini düşündüm.
İyi günler dilerim
Merhaba Adnan Bey;
Alım satım komisyonları ve vergiler haricinde ilave bir ücret yok. Selamlar.
Merhaba,
Bir süredir sizi takip ediyorum ve gerçekten Türkçe olarak kaynağın müthiş kısıtlı olduğu bir alanda çok değerli paylaşımlar yapıyorsunuz. Bunun için size çok teşekkür ederim. Türkiye’deki ekonomik iklimin kararsız yapısından dolayı yavaş yavaş yurt dışı piyasalara yatırım yapmaya başlamak istiyorum. Non-resident alien olan kişiler için ABD menşeili ETF pek tavsiye edilmiyor. Sanırım bunun nedeni temettü gelirlerinden alınan vergi. Ben temettü dağıtan ETF’lere yatırım yapmayı düşünmüyorum, sizce yine de ABD menşeili ETF’lerden uzak mı durmalıyım? Ve araştırdığım kadarıyla İrlanda menşeili ETF’leri listeleyen bir veritabanına ulaşamadım, ancak tek tek ETF’lerin sayfalarından ulaşılabiliyor. Sizin yönteminiz nedir acaba? Şimdiden teşekkürler ve selamlar.
Merhaba Özgür Bey;
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Öğrendiklerimi paylaşıyorum ve sizin gibi okuyucularımdan da yeni şeyler öğreniyorum. ABD’de yabancı yatırımcılar için veraset ve intikal vergisi çok yüksek. Hafızam yanıltmıyorsa %40. 60.000 dolarlık da limit var. İrlanda menşeli ETF’ler ABD mevzuatına tabi olmuyor ve İrlanda’da yabancı yatırımcılar için kar payı ve sermaye kaancı vergisi yanında veraset ve intikal vergisi de sıfır. Buda benim için önemli bir faktördü İrlanda menşeli ETF’lere yatırımımda. Detaylı bilgi için aşağıdaki yazıya bakabilirsiniz:
Veraset ve İntikal Vergisi: Yurtdışı Yatırım
Son söylediğiniz hususla ilgili olarak maalesef tek bir veri tabanı yok. Araştırmak zorundasınız. Sevgilerimle;
İrlanda menşeli eft bilgileri için justetf.com zengin bir içerik sunuyor.
Katkınız için teşekkür ederim Bilal Bey.
Merhaba,
Daha önceki yazınızda para yatırma işleminin en az 2000 dolara denk gelecek miktarda olmasi gerektiğini yazmıştınız. Bu hala geçerli mi, bir bilginiz var mı?
Sanırım şart değil artık. Aylık minimum komisyon şartını kaldırdılar.
Merhaba Bay Tutumlu,
Ben IBRK’de VWRA (Vanguard FTSE All World UCITS Accumulating) için işlem başına $5 yerine iki doların biraz altında ödüyorum. Bogleheads IBRK fixed vs tiered diye arastirirsaniz işlem maliyetinizi ufak bir hesap ayarı ile dusurebilirsiniz.
Saygılarımla.
Bilgi içi teşekkür ederim Bilal Bey. Araştıracağım. Sevgiler.
Merhaba Bay Tutumlu,
IBKR da bir hesap açtım. $500 gönderdim. Ve $500 hisse almaya çalıştım, izin vermedi. Hisse alım talimat limiti olabilir mi? Sanki $2000 gibi bir limit var. Bilginiz var mı?
Saygılar
Merhaba Ahmet Bey;
İlk hesap açılışında para transferi yaptıktan sonra güvenlik nedeniyle bir blok koyabiliyorlar. Belki ondan olabilir. Daha sağlıklı bilgiyi live chat ile müşteri temsilcisiyle görüşerek elde edebilirsiniz. Umarım sorununuz en kısa sürede giderilir. Selamlar.
Merhaba,
Çok güzel bir blogunuz var ve şimdiye kadar nasıl keşfetmediğime şaşırdım doğrusu. Amerika’ daki Robinhood benzeri Midas isimli yerli aracı kurum açıldı. NYSE ve Nasdaq’ da 1.5 USD sabit ücretle hisse senedi ve ETF işlemi yapılabiliyor. İncelemeniz ve kullandığınız yurt dışı ve yurt içi(yazılarınızda çok detaylı ve güzel anlatmışsınız) kurumlarla kıyaslamanız mümkün müdür?
Sevgiler…
Merhaba Yavuz Bey;
İlginiz ve beğeniniz için teşekkür ederim. Midas’ı hiç kullanmadığım için bir yorum yapamayacağım. Ancak, IBKR’de komisyon şartı da kalktığı için benim için çok avantajlı oldu. Ayrıca, vergi sorunu nedeniyle doğrudan ABD piyasalarına yatırım yapmıyorum. İrlanda üzerinden yapıyorum. IBKR’de sadece ABD değil 26 ülkenin sermaye piyasalarına erişim sağlıyor. Söz vermeyeyim ancak müsait olursam ileride incelerim. Selamlar.
VUSD.L IDTL.L ETFLERİN AMERİKAN BORSASINDA AYNISI VAR MI VARSA KODLARI NEDİR SÖYLERSİNİZ SEVİNİRİM
Sorunuzu cevaplamıştım. Bir önceki yorumunuza bakablirsiniz.
Merhaba
Bütün paramla IBRK dan hisse alıp, 1 saat içinde yada hisse tavan yaptığında, hisseyi geri sattığımda, alım yaptığım parayı Available to Trade dan Settled Cash a atarak en az 2-3 gün tekrar parayı kullanmamı ve alım yapmamı önlüyor. Bu sıkıntıyı nasıl aşabilirim. ? Teşekkür ederim
Merhaba Tayfur Bey;
Hesap türünüz kredili (margin) değilse T+2 kuralına tabisiniz. Ayrıca, hesap türünüz kredili olsa bile sürekli gün aşırı al-sat yapıyorsanız pattern day trader olarak etiketlenebilirsiniz. Böyle olursa hesabınız kitlenebilir. Bu küçük yatırımcıları kendilerinden korumak için getirilmiş kanuni bir zorunluluktur. Daha detaylı bilgi için aşağıdaki yazıya bakabilirsiniz.
Hesap Türü Seçimi: Nakit mi Kredili İşlemler mi?
merhaba,
öncelikle yazınız için teşekkürler. verdiğiniz bilgiler hala geçerli mi? 1 yıl içinde herhangi bir değişiklik oldu mu?
Merhaba Bayram Bey;
IBKR’da hala aylık minimum komisyon şartı yok. Yani bilgiler geçerli. Sevgiler.