
Borsa İstanbul’da işlem gören kağıtlarım ne durumda bir bakmaya karar verdim. Bildiğiniz gibi son bir iki aydır enflasyon artıyor ve Türk Lirası değer kaybediyor. Üstelik Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri fiyatları da genel olarak düşüyor. Türk Lirası bazındaki düşüş ABD Doları olarak baktığınızda daha da fazla oluyor. Doğal olarak bu kombinasyon ben dahil olmak üzere pek çok küçük yatırımcıyı üzüyor… Yine de belirsizlik bu işin doğasında var. Bir bakarsınız bir iki yıl sonra kağıtlarım inanılmaz değerlenmiş. 🙂 Kim bilebilir? Enseyi karartmayalım. Makul iyimserliği korumak lazım. Zaten ben yatırımcı olarak tedbirimi alıyorum. Yani yurtdışı piyasalara açılarak portföyümü daha iyi çeşitlendiriyorum. Bundan sonrası şans.
Kağıtlarım
Yöntem
Analizlere geçmeden yeni okuyucularıma kullandığım yöntem ve veri kaynaklarına ilişkin kısa bir bilgi vereyim. Fiyat verilerini aylık bazda Yahoo Finance‘dan elde ediyorum. Yahoo Finance fiyat verilerini hisse bölünmelerine ve kar payı dağıtımlarını dikkate alarak ayarlıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Elektronik Veri Dağıtım Sistemi veri tabanından aylık bazda $/TL kuru verilerini indiriyorum. TL bazlı fiyat verilerini dolara çeviriyorum. Hesabı kitabı neden dolar olarak yaptığımı merak eden yeni okuyucularım; “Enflasyon ve Para“, “Dolar/TL Kurunu Etkileyen Faktörler” ve “Bist 100 Üzerine Bazı Notlar” başlıklı yazılarıma bir göz atabilirler.
Cari fiyatları enflasyondan arındırma işlemi için Federal Reserve Bank of St. Louis Economic Research veri tabanından ABD tüketici fiyatları endeksine ilişkin verileri elde ediyorum. Daha sonra cari fiyatları, enflasyonun etkisinden arındırarak en güncel ay verisine (2021 yılı Mayıs ayı dolar fiyatlarına) çekiyorum. Bir sonraki aşamada bir istatistik programı aracılığı ile fiyat verisini zamana karşı doğrusal regresyonunu yapıp, trendini ve standart hatalarını elde ediyorum. Elde ettiğim verileri aşağıdaki şekilde grafiklere döküyorum. Bu tekniği, Regresyon Analizi – Veri Toplama ve Otokar örneği üzerinden Regresyon Analizi – Uygulama ve Yorumlama yazılarımda ayrıntılı olarak anlatmıştım. İlgilenenler inceleyebilir.
Arçelik
Kağıtlarım arasında en çok sevdiğim Arçelik. 🙂 Aşağıdaki grafikte bu hisse senedinin tarihsel fiyat dinamiğini görüyorsunuz. Koyu renkli kırmızı çizgi tahmin ettiğimiz regresyon doğrusunu, dalgalanan koyu mavi çizgi gözlemleri ve kesikli çizgiler ise 1, 2 ve 3 standart sapmaları gösteriyor. Açıkça görüldüğü üzere hisse fiyatı uzun dönem trend değerini gördükten sonra tekrar düşüşe geçmiş. 2021 yılı Mayıs ayı fiyatı 3,57 dolar olarak gerçekleşmiş. Talihin döndüğü tarihin Naci Ağbal’ın Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alındığı tarih ile örtüştüğünü söylesem pek şaşırtıcı olmaz sanırım. 🙂 Ağbal olayının detayı için şu yazıya bakabilirsiniz. Şirket yönetimi fiyatın geldiği noktayı, hareketin yönünü ve yabancıların kağıdı sürekli satmasını hoş karşılamadı. Bildiğiniz gibi bir kaç gün önce şirket yönetimi hisse geri alım kararını açıkladı. Bence olumlu. Bununla birlikte, bu kararın fiyat düşüşünü tersine çevirip çeviremeyeceğini hep birlikte göreceğiz.

Coca Cola
Aşağıdaki grafikten görüldüğü üzere Coca Cola’nın fiyatı uzun bir süre dipte sürünmüştü. Daha sonra Borsa İstanbul’daki genel artış trendinin etkisiyle güzel bir yükseliş yaşadı. Ancak, bu eğilimde diğer tüm kağıtlar gibi siyasi bir kararın sonucu olarak tersine döndü. Hissenin fiyatı 2021 yılı Mayıs ayında 9,32 dolara düşmüş durumda. Bugünkü fiyatı ise 79,2TL / 8,67 = 9,13 $. Arçeliğe nazaran düşüş daha az şiddetli diyebiliriz sanırım.

Net Holding
Portföyümde az yer kaplayan bir hisse senedi Net Holding. Görüldüğü üzere kağıdın fiyatı 2021 yılı Mayıs ayında 0,5 dolara düşmüş. Ucuz bulduğum ve pandeminin etkisinin azalmasıyla birlikte yüksek potansiyel gördüğüm için katmıştım portföyüme. Mevcut kur ve fiyat veri alındığında yeniden uzun dönem trend değerinin bir standart sapma altına düşmüş gözüküyor.

TAV Havalimanları
TAV Havalimanlarını da pandeminin etkisinin azalmasıyla ciddi getiri sağlayabileceğini düşünerek almıştım. Tabi portföydeki payı küçük. Amacım kağıdı izlemekti. Reel dolar bazında fiyatın, yine uzun dönem trend değerinin bir standart sapma altına düştüğü anlaşılıyor grafikten.

TOFAŞ
Tofaş’ın fiyatı son bir yıldır bolca zig zag yapmış görünüyor. Halihazırda veri setinin son gözlemine göre fiyatı 3,54 dolar. Bu rakamda uzun dönem trend değerinin 1,5 standart sapma aşağısına tekabül ediyor. Bakalım pandeminin etkisinin azalması şirketi ve fiyatını olumlu etkileyecek mi?

TÜPRAŞ
Tüpraş’ın kağıtlarım arasında özel bir yeri var. 🙂 Bu kağıda Borsa İstanbul portföyümde en büyük payı ayırdım. Aşağıdaki grafikten gördüğünüz üzere şu an ikili dip yapıyor. Fiyatı yine uzun dönem trendinden neredeyse 3 standart sapma aşağıya düşmüş durumda! İşler önümüzde bir kaç yılda iyi giderse muazzam bir kar fırsatı var. Öte yandan işler ters giderse fırsat maliyeti yüksek bir deneyim kazanmış olacağım. 🙂

Sonuç olarak
Borsa İstanbul kağıtlarım ucuzlamış gözüküyor. Henüz piyasada genel bir yükseliş eğilimi görmediğimiz için hisse senetleri genel olarak ucuzlamaya da devam edecek gibi gözüküyor. Bu bir alım fırsatı mı? Yoksa Borsa İstanbul uzun vadeli yatırımcı açısından ümitsiz bir vaka mı? Şahsen net bir cevabım yok. Zira bence geleceği bilmek olanaksız. Bir kaç yıl sonra ülke olumlu anlamdan bir yol ayrımına gelir ve piyasalar coşabilir. Ya da geçmiş dinamikler devam etmez ve Borsa İstanbul reel dolar bazında anlamlı fırsatlar sunmaz uzun bir süre… Siz ne dersiniz? Sizce bu bir alım fırsatı mı yoksa kalıcı bir yapısal kırılmamı?
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.
Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Borsa istanbula artık uzun vadeli kesinlikle yatırım yapmamay karar verdim. Tl varlık olarak bono ve tahvil alarak bileşik faiz yapmaya çalışıyorum. Borsa istanbul malum değişiklikler olmadan uzun vadede hiç bir zaman dolar getirisini yakalayamaz. İbkr de 4 aydır işlem yapıyorum. En azından 3 ayda 1 temettüm var hemde hisse dolar bazında kalıyor. Borsa istanbul da herkese mutluluklar.
Bol kazançlar diliyorum Murat Bey.
Murat Bey Merhaba,
Size tamamen katılıyorum,
Kısa veya uzun asla borsa İstanbula yatırım yapmam. Hatta biri dese ki bu kağıt uçacak kaçacak ( garanti para ) yine de girmem. O kadar soğumuşum, anlayacağınız zihnimde bitirmişim bizim borsaya yatırım yapmayı.
Borsa istanbul da para kazanmak için ( bir yandan maaşlı işimizde çalışırken ) bir yandan da hafta sonu veya gece gündüz demeden bir yerinizi yırtıyorsunuz, ( temel, teknik, stres, emek ve yatırım modelinize uygun zaman aralığınızı belirleyip ) psikolojiniz el verdiğince hisse seçiminizi yapıp para yatırıyorsunuz daha sonra ( siyasal ekonomik modelde, şirket para kazansa dahi ) hop kurlar bir fırlıyor, başladığınız noktaya geri geliyorsunuz.
Yani Labirentte dönüp duruyorsunuz….
Bunu anlayınca bir aydınlanma yaşadım ve bende sizinle aynı nedenle kripto ve nasdaq etf’ler başta olmak üzere teknoloji odaklı tematik yatırıma başladım.
Sevgiler,
Hakan Yıldız,
Hahahah aslında borsa istanbul uzun vadeli yatırım için en uygun zamanlarda ama küçük yatırımcı ürktü mü dönmüyor. yahut uzun vadeli yatırım nedir bilmiyor. ben kısa vadeli hareket ediyorum yani senelik 20% getiriler malesef TL bazında başarı sayılmaz bana göre. Tüpraş ve Tav için <1y süreçte malesef hayal kırıklığına uğramanız muhtemel. Arçelik sağlam hisse ama orada da kısa vadede pek fırsat olduğunu düşünmüyorum, YP gelirleri olmasa ve TL'deki enflasyon rayına oturur görünse kesinlikle açığa satardım
Borsa Istanbul normal bir borsa değil. Büyükler küçükleri eziyor. Ve kazançınız bir hiç oluyor. Uzun vadede ben çok para kazandım diyeni görmedim. Borsa istanbul tam bir vur kaç borsası. ABD’ye yatırım yapacaksınız. Türkiye’dede Eurobond ve Dolar faizi yiyeceksiniz bu kadar başka bişe de olmuyor bu ülkeden
Ülke riskinden kurtulmanın tek yolu bana göre yatırım işini küresel olarak düşünmek Berke Bey. Selamlar.
merhaba. borsa istanbul’da bist100 veya bist30 endeksine yatirim yapan pasif yonetimli dusuk masrafli bir fon arastirdigim kadariyla bulunmamaktadir. uzun vadeli, aylik olarak duzenli yatirim yapacagimiz, indeks takip eden, temettuleri geri yatiran bir portfoy olusturmak istesek kendi imkanlarimizla yapabilir miyiz? masraf, komisyon oranlari icin en avantajli araci kurum hangisidir? bir de boyle bir yatirimin tarihsel getirileri konusunda hicbir calisma goremedim. ornegin us500 icin soyle bir site var dqydj.com/sp-500-return-calculator.
bu fikir hakkindaki goruslerinizi paylasirsaniz sevinirim. tesekkurler
Merhaba Ahmet Bey;
Maalesef Bist100’ün reel dolar bazında uzun vadeli getiri performansı çok vasat. Onun yerine SP 500 endeksine yatırım yapmak çok daha rasyonel olur diye düşünüyorum.
Bist 100 Üzerine Bazı Notlar
Selamlar.