
Eğlence portföyü oluşturarak hem TD Ameritrade‘in arayüzünü kullanmayı öğrenmeyi hem de hoş vakit geçirmeyi planladığımı Şubat ayı ortasındaki yazımda ifade etmiştim. Bunun için bir kaç yüz dolar para ayırdım. Yani parayı sıfırlasam bile beni fazla üzmeyecek bir miktarı. Tabi amacım parayı sıfırlamaktan ziyade çoğaltmak. 🙂 Peki hangi hisseleri aldım? Ayırdığım para çok küçük olduğu için TD Ameritrade‘in hisse tarama arayüzünü kullanırken pay fiyatı 10 ile 15 dolar olan şirket kriterini koymuştum. Diğer kriterlerle birlikte hisse taraması yaptığımda elimde 48 firma kalmıştı. Geçtiğimiz ay zaman buldukça bu listenin üzerinden gittim ve 2 tane şirkete yatırım yapmaya karar verdim. Gelin bu şirketlere yakından bakalım.
CompX International Inc.
CompX International Inc. (CIX) iki fabrikasında dolap kilidi gibi güvenlik ürünleri üreten bir firma. Payları New York Borsasında işlem görüyor. Pay fiyatı aşağıdaki resimden gördüğünüz üzere 15 dolar civarında. Piyasa değeri ise 189,6 milyon dolar. Bu hisseyle veya herhangi bir hisseyle ilgili oldukça detaylı bilgilere TD Ameritrade’in Research&Ideas/Stocks/Profile kısmından ulaşabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ilgili sayfayı açıp, sağ üst köşede gördüğünüz arama yerine ilgilendiğiniz firmanın sembolünü yazıp arattırmak.

Temel bilgiler
Örneğin CIX’in temel bilgilerini merak ettiğim için Fundamentals (temeller) butonuna tıkladım. Şirketin ne iş yaptığı, temel değerleme bilgileri ve fiyat grafikleri çıktı. Buna göre hissenin fiyat/kazanç oranı 17,64. Fiyatın defter değerine oranı ise sadece 1,1. 12,9 yıllık nakit akışı ile şirketi satın alabiliyoruz gibi gözüküyor. Ayrıca, aşağıdaki resimden gördüğünüz üzere üst menünün bir altında şirketin 5 yıllık bilanço (balance sheet), gelir tablosu (income statement) ve nakit akışı (cash flow) bilgilerine ulaşabiliyorsunuz.

Değerleme ölçütleri
Valuation (değerleme) kısmını tıkladığımda da oldukça faydalı bilgiler ekranıma düştü. Karlılık (profitability) sekmesine geldiğimde şirketin brüt ve net kar marjının endüstri ortalamasına göre durumunu görebiliyorsunuz. Keza ne kadar kar payı dağıttığı, büyüme oranları ve finansal dayanıklılığı hakkında da hemen ayrıntılı bilgi edinebiliyorsunuz. Tabi bu bilgilerin bir kısmında Yahoo Finance gibi sitelerden erişmek de mümkün.

Analist raporları
Geldik son kısma. Genellikle ilgilendiğim hisselerle ilgili analist raporlarını etkilenmemek için pek okumam. Ama şirket hakkında hiç bir bilginiz yoksa son kararınızı vermeden önce göz atmakta fayda var. TD Ameritrade bir güzellik yapmış ve farklı şirketlerin analiz raporlarını sizinle paylaşıyor. Şirket profilindeki Analyst Reports (analist raporları) sekmesinden erişebiliyorsunuz. Beni asıl şaşırtan bu raporların bazılarının yapay zeka kullanılarak hazırlanmış olması oldu. Yani yapay zeka algoritması firmanın tüm verilerine, raporlarına erişip inceliyor, analiz ediyor ve bulgularını size raporluyor. Teknolojik ilerleme sürdükçe bu yapay zekalar bu işte git gide ustalaşacaklar üstelik. Acaba böyle bir dünyada Benjamin Graham yada Warren Buffet yatırım hayatlarına yeni başlasalardı bu kadar başarılı olabilirler miydi? Bilemiyorum. Siz ne dersiniz?

Donegal Group Inc.
Eğlence portföyümde yer verdiğim ikinci şirket ise Donegal Group Inc. (DGICA). Bu şirket 21 eyalette sigortacılık hizmetleri sunan bir holding. Piyasa değeri 444,9 milyon ABD doları. Fiyat/kazanç oranı 8,06. Fiyatın defter değerine oranı ise 0,84. Hımm. Kelepir gözüküyor. 🙂 Bu arada %4,12 oranında da kar payı dağıtıyor. Dolaşımdaki payların %79’u kurumsal yatırımcıların elinde gözüküyor. Neyse bu kağıdı üstteki kadar detaylı anlatmayacağım. Zaten amacım birazda size TD Ameritrade arayüzünü tanıtmaktı. Onu üstte yaptım.

Tarihsel fiyat dinamikleri
Şirketleri inceledim. Alıma karar vermeden önce Yahoo Finance‘dan aldığım tarihsel fiyat verilerini kullanarak birde regresyon analizine tabi tuttum. Fiyatlar reel dolar bazında. Kırmızı çizgi trend doğrusunu, kesikli çizgiler ise standart sapmaları gösteriyor. Aşağıdaki grafiklerden gördüğünüz üzere her iki şirketin fiyatı uzun dönem ortalama fiyatına oldukça yakın. Yani bu analize ucuz yada pahalı değiller. Ayrıca, trend doğrusunun eğimi pozitif. Yani uzun dönem ortalama fiyatın artma ihtimali açısından cesaret verici.


Sonuç olarak
Eğlence portföyü oluşturmak için seçtiğim bu iki hisseye ilişkin alım emri verdim TD Ameritrade hesabımdan. Tabi amaç eğlenme olduğu için 3’er tane payla sınırladım. 🙂 Emirleri bir önceki kapanış fiyat aralığına bakarak verdim. Zaman farkı olduğu için ertesi gün e-posta kutuma emrin gerçekleştiğine dair bir e-posta düştü.

Eğlence portföyümü aşağıdaki resimden görüyorsunuz. Toplam 90 dolar civarında. Belki ilerleyen zamanda bir yada iki firma daha ekleyebilirim. 🙂 Ara ara performansımı da sizinle paylaşırım.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.
Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Deneme yorum.
Selam Hocam deneme amaçlı yorum yazıyorum bakalım siz cevap yazınca maile bildirim geliyor mu diye
Geliyor Serkan Bey. 🙂 Selamlar.
CompX patlamak için sizin alışınızı beklemiş anlaşılan 🙂
Portföyünüze başka hisseler eklediniz mi?
Merhaba Hasan Bey;
Bir ara %50’nin üzerinde kar gördüm. Ancak satmak için zamanlamayı ve fiyatı ayarlayamadım. Biraz düşük bir karla elde çıkardım geçenlerde. 🙂 Ama yazmaya fırsatım olmadı henüz. Maalesef daha fazla ilgilenemedim hisse araştırmakla. Selamlar.