
Pazartesi günü başta olmak üzere yaşadığımız finansal dalgalanmanın genel portföyüme etkisini merak edip inceledim. Sonucu da sizinle paylaşmaya karar verdim. Ayrıca, Pazartesi günkü yazımda henüz hiç bir işlem yapmadığımı belirtmiştim. Borsa İstanbul hisse senetlerimde de bugün itibarıyla iki alım gerçekleştirdim. İlk olarak Tüpraş’ta 70 adetlik bir alım gerçekleştirdim. Ayrıca, Tofaş’tan 1.052 TL civarında bir kar payı aldım bugün. Üzerine biraz daha ekleyerek 107 pay daha satın aldım. Arabayı yenileyemiyorum gerçi. Fiyatları görünce dehşete düşüyorum. Ama en azından TOFAŞ’ın ortağıyım diye etrafta dolanabilirim. 🙂 Neyse, Mart ortasında lapa lapa yağan kara bakarak asıl konumuza döneyim.
TL varlıklarım
Aşağıdaki resimde Borsa İstanbul’daki hisse senetlerimin bugün itibarıyla son halini görüyorsunuz. Parasal büyüklükler dolar cinsinden. Yukarıda bahsettiğim gibi sadece iki varlıkta ağırlığımı bir miktar artırdım. Genel olarak ortalama maliyetlerim düşük olduğu için hemen her kağıtta dolar bazında hala artıdayım. Benjamin Graham‘ın güvenlik marjı kavramının önemini böyle zamanlarda daha iyi anlıyor insan. İyi bir şirketin hissesini satın almak önemli. Ama daha da önemlisi bu şirketleri ucuzken toplayabilmek. Maalesef bu iş göründüğü kadar kolay değil. Fiyatların düştüğü kriz zamanlarında bazen psikolojiniz elvermiyor. Bazen de nakdiniz olmuyor. Fiyatlar yüksek iken beğendiğiniz hisseyi almamakta büyük bir sınav aslında…

Genel portföy büyüklüğü
Aşağıdaki tabloda finansal bağımsızlık portföyümün 25 Mart 2021 tarihindeki son durumunu görüyorsunuz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın bir gece yarısı kararnamesi ile görevden alınmasının yol açtığı şokun etkisi sınırlı gözüküyor. 18 Mart tarihindeki portföy büyüklüğüm, 25 Mart tarihi itibarıyla %1,6 oranında düşmüş gözüküyor. Tabi bu düşüşün tamamı da Borsa İstanbul’dan kaynaklanmadı. S&P 500 ve gelişmekte olan ülke ETF‘lerindeki düşüşte rol oynadı. Tabi bu sadece ilk şokun ardından yaptığım bir değerlendirme. Önümüzdeki günler neler getirir bilemem.

Portföyün varlık sınıfların göre dağılımını da aşağıdaki pay grafikten görebilirsiniz. Genel olarak radikal bir değişiklik yok. Tabi alımlardan dolayı biraz nakdim azaldı. Borsa İstanbul’un payı ise biraz arttı.

Sonuç
Yaşadığımız şokun finansal özgürlük portföyüme olan genel etkisini merak etmiştim. Uykusuz kalmamı gerektirecek bir durum yok çok şükür. Bu öngörülemeyen negatif şokun etkisinin sınırlı kalmasında portföyün iyi çeşitlendirilmiş olmasının büyük bir payı var diye düşünüyorum. Ayrıca, Pazartesi gününden bu yana geçen zaman çok sınırlı. Önümüzdeki günler ne gibi olumlu olumsuz sürprizlere gebe bilinmez. Hele bu coğrafya da…
Sağlıcakla kalın.
Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Wise (eski adıyla TransferWise) hesabı ile yurtdışı aracı kurumlara düşük maliyetli para transferi yapmak için: Wise hesabı açın.
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Yabancı dili çok sınırlı olan biri olarak yurtdışından nasıl hisse senedi veya ETF alabilir ve bunlarla ilgili bilgi akışını nasıl sağlayabiliriz bilgi verebilirseniz çok memnun olurum….
Merhaba;
Yabancı hisse senetlerine menkul kıymet yatırım fonları aracılığı ile de yatırım yapabilirsiniz. tefas.gov.tr adresinden fonlar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Doğrudan yatırım yapmak isterseniz Türkiye merkezli bir aracı kurumda da yatırım hesabı açıp işlem yapabilirsiniz. Detaylı bilgi için aşağıdaki yazıma bakabilirsiniz. Ayrıca, bloğun sıkça sorulan sorular (SSS) kısmında da faydalı bilgiler bulabilirsiniz. Kolaygelsin.
Aracı Kurum ve Yurtdışı Piyasalara Yatırım
Sevgili Pinti, öncelikle bol kazançlar dolar bazlı olarak portföyünüzü nereden tutuyorsunuz .
teşekkürler
Merhaba;
Esas olarak Interactive Brokers’ı kullanıyorum. TD Ameritrade’de de hesabım var. Kolaygelsin.
Aracı Kurum ve Yurtdışı Piyasalara Yatırım
Merhaba, interactive brokers ve td ameritrade kullanmanızın sebebi yurtdışında yaşadığınız için mi? Yoksa bu platformlar türkiyede yaşayan birisi için de avantajlar mı sunuyor?
Merhaba Bora Bey;
Türkiye’de yaşıyorum. IBKR ve TD Ameritrade kullanmamın sebebi işlem maliyetlerinin çok daha düşük olmasıdır esas olarak. Sıkça sorulan sorular (SSS) kısmında güzel açıklamalar var. Bir göz atmanızı tavsiye ederim. Selamlar.
Hangi aracı kurumlarla yurtdışı piyasalara yatırım yapabilirim?
Yurtdışı Aracı Kurumda ki Yatırım Hesabıma En Ucuz Şekilde Nasıl Para Transfer Edebilirim?
Dönüşünüz için teşekkür ederim Bay Tutumlu. Bol kazançlı haftalar.
eurobondlara neden bukadar önem veriyorsunuz kazancı daha mı fazla yada riski dahamı az.
Mevcut Türkiye şartlarında en az riskli, vergi avantajı olan ve yüksek miktarda döviz nakit akışı sağlayan bir yatırım aracı olduğunu düşünüyorum. Blogta bu konuyla ilgili epey bir yazı var. Bir göz atmanızı tavsiye ederim.
Eurobond
Tahvil Merdiveni Stratejisi ile Portföy Oluşturma
Primli Eurobond ile Vergi Optimizasyonu
Kredi Riski ve Eurobond Portföyüm
Risk Yönetimi Kapsamında İlk Eurobond Satışı