
2021 I. çeyrek sonundan başlamak üzere 3 ayda bir finansal özgürlük portföyümün durumunu sizlerle paylaşmaya karar verdim. Geçtiğimiz zaman zarfı içerisinde portföy durumunu bazen sizlerle paylaşmıştım. Kapsamlı analizi ise genellikle yıl sonu yapıyorum. Bundan sonra da en kapsamlı analizi yıl sonunda yapmaya devam edeceğim. Ama bu ara dönem yazıları ile portföyün gelişimini daha istikrarlı takip edebilirim diye düşünüyorum. 2020 yılı analizine de buradan erişebilir dileyen okurlarım. Portföyle ilgili olarak kısa bir bilgi de vereyim. Finansal özgürlük amacıyla portföy oluşturmaya 2018 yılı ortasından itibaren sıfırdan başladım. Yaklaşık 2,5 yılda geldiğim nokta fena değil diye düşünüyorum. En azından elimdeki imkanlarla daha iyisini yapmam mümkün değildi. 🙂 2021 I. çeyrek sonu itibarıyla portföy büyüklüğüm 63 bin doları aştı.
2021 I. çeyrek sonu itibarıyla portföy büyüklüğü
Tam rakam söylemek gerekirse 18/03/2021 tarihi itibarıyla 63.331 dolara ulaşmış görünüyor. Tabi, ayın 18’i itibarıyla bu hesabı yaparken dolar kuru 7,47 TL/dolar idi. Kurdaki oynaklığa bağlı olarak bu rakam artabilir veya azalabilir. Aşağıdaki tablodan görüldüğü üzere 2021 yılı ilk çeyrek sonuna kadar portföy dolar bazında %4,7 oranında arttı. İlginç bir tesadüfle Türk Lirası bazında da aynı dönemde %4,7’lik bir artış olmuş. Tabi bu dönemde Türk Lirası’nın ABD Dolarına karşı %4,6 oranında değer kazandığını da belirteyim.

Portföyün varlık dağılımı
Şimdi portföyün varlık sınıflarına göre dağılımına bakalım. En büyük pay %40,5 ile hala Eurobond‘ta. Ne diyeyim? Eurobond‘tan vazgeçemiyorum. 🙂 Tabi 3 ay önce bu tahvillerin portföydeki payı %45,7 idi. O tarihten bu yana herhangi bir Eurobond alımı yapmadım. Doğal olarak söz konusu varlığın portföy içindeki payı da azalmış oldu. Borsa İstanbul’da işlem gören Türk Lirası bazlı hisse senetlerimin payı ise %19,5 ile son üç ayda sabit kalmış görünüyor. Yani hisse senetlerim dolar bazında artarak ağırlıklarını korumuşlar. Yurtdışı piyasalarda işlem gören varlıklarımın portföydeki payı ise artıyor.
S&P 500’ü pasif olarak takip eden ETF‘lerimin payı düzenli alımlarım sonucu %14,6’ya çıktı. Bu oran ile söz konusu ETF‘ler, en yüksek paya sahip üçüncü varlık haline geldi. Benzer şekilde gelişmekte olan ülke hisse senetlerini içeren ETF‘lerimin payı da %3,9’dan %5,7’ye yükseldi. Keza ABD hazine tahvilleri ile gelişmekte olan ülke tahvillerini içeren ETF‘lerimin payı da %6,6’dan %9,1’e yükseldi. Çoğunuzun bildiği gibi uzun vadede amacım, ağırlığı ABD hisse senetleri ile hazine tahvillerine vererek, yurtdışı varlık odaklı bir portföy. Dolayısıyla gidişat doğru yönde gözüküyor.

Nakit akışı
Son üç ayda S&P 500’i takip eden ETF‘den (VUSD) yaklaşık 36 dolar kar payı elde ettim. Gelişmekte olan ülke hisse senetlerini içeren ETF‘den ise 10,2 dolar ve tahvil ETF‘lerinden de 81,5 dolar kar payı aldım. Yani yurtdışı varlıklardan son üç ayda elde ettiğim nakit akışı yaklaşık 127,5 dolar oldu. Meblağ şimdilik çok büyük değil. Ancak zaman içinde tutarlı bir şekilde yatırıma devam edersem dişe dokunur hale geleceğini ümit ediyorum. Asıl nakit akışını ise bizim Hazine Eurobond‘larından elde ettim. Son üç ayda Eurobond‘tan yaklaşık 646 dolar gelir elde ettim. Böylece toplam nakit akışım 773,6 dolar oldu. Bugünkü kurdan 773,6 dolar * 7,27 TL/dolar = 5,624 TL ediyor. Ay bazında yaklaşık 1.875 TL‘ye karşılık geliyor.
Sonuç olarak
Finansal bağımsızlık portföyümü hem Türk Lirası bazında hem dolar bazında mütevazi de olsa büyütmeye devam ettim. İncelemedim ama büyümenin kaynağının tasarruflarım olduğunu söyleyebilirim. Tasarruf Oranı ve Finansal Bağımsızlık başlıklı yazımda belli bir ölçeğe ulaşmadan önce tasarruflarınızın portföy büyümesinin esas kaynağı olduğunu anlatmıştım. O eşiği geçene kadar tasarrufa ve yatırıma devam diyorum. Sizin portföyleriniz ne durumda? Gidişattan memnun musunuz?
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.
Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Merhaba, kazancınız bereketli olsun. Sizi takipten sonra td ameritrade ve webulldan hesap actim. Td daha islemler bitmedi; pasaportun tarihi gecmis. Ama ayni pasaport ile webull hesabi acti 🙂 Dogruyu soylemek gerekirse adamlara guvenim daha da düştü. Umarim td de hesabi acar. Neyse benim asil sormak istedigim dini sebeple eurobond ve ya tahvil almayan benim gibi birine onerebileceginiz baska alternatif var midir? Benim kafamda s&p500 ve temettu bazli etf var. Ama onerilere acigim.
Keske bu siteyi cok daha once bulsaymissim ☹️☹️
Merhaba Bayram Bey,
Hesaplarınız hayırlı olsun. TD Ameritrade oldukça büyük ve geçmişi olan bir kuruluş. Umarım en kısa sürede hesabınız açılır. Tahviller, değer artış kazancından ziyade nakit akışı için anlamlı. Tabi portföydeki diğer rolü de riski azaltmak. Tahvil dışında nakit akışı sağlayan alternatif varlıklar ise temettü bazlı ETF’ler ve imtiyazlı hisse senedi ETF’leri olabilir benim aklıma gelen. Daha önce bunlarla ilgili iki-üç yazı yazmıştım. Gözünüzden kaçtıysa bir bakmanızı öneririm. Bol kazançlar.
Temettü Emekliliği – ETF’ler İle Dolar Bazında
İmtiyazlı Hisse Senedi, Nakit Akışı ve ETF’ler
İmtiyazlı Hisse Senetleri: ETF Karşılaştırması
merhaba, turkıye de aracı kuruusumdakı yabancı hısse senetlerımı amerıtrade’e aktarabılır mıyım?
Merhaba Barış Bey;
Mümkün olabilmesi lazım. Ama bunun için öncelikle Türkiye’de ki aracı kurumunuz ve TD Ameritrade ile görüşmeniz lazım. Selamlar.
Etf kırılımınızı da paylaşır mısınız?
Merhaba Anıl Bey;
Şans eseri istediğiniz bilgiyi bir sonraki yazımda paylaştım. Yazının linki aşağıda. Selamlar.
Negatif Şok ve Durum Analizi