Doğru ETF’leri mi Seçtim Acaba?

Doğru ETF’leri mi Seçtim Acaba?

Doğru ETF‘leri mi seçtim? Bu soru Jonh Boggle’ın önerdiği iki ETF‘den oluşan portföyle ilgili yazıları hazırlarken aklıma düştü. İlk yazımda Jonh Boggle ve yatırım felsefesini tanıtmıştım. İkinci yazımda ise John Boggle’ın önerdiği portföylerin geçmiş performansını incelemiştim. Boggle’ın önerdiği fonlar, Vanguard Total Stock Market Index Fund ve Total Bond Market Index Fund idi. Bu fonların karşılıklarını Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) ve Vanguard Total Bond Market ETF (BND) olarak belirlemiştim. Ancak, benim gerçek finansal bağımsızlık portföyümde S&P 500’i takip eden VUSD ve ABD uzun vadeli hazine tahvillerini içeren IDTL var. Doğal olarak içime kurt düştü. Acaba tercihlerim doğru muydu? Yoksa yol yakınken istikameti Boggle ustanın gösterdiği yöne doğru değiştirmeli miydim?

VUSD ile VTI

Hisse senedi ETF tercihlerimden başlayalım. Şüphesiz VTI tüm Amerikan şirketlerini kapsıyor. VUSD ise en büyük 500 Amerikan şirketini kapsıyor. Yani VUSD tercihimle küçük ve orta ölçekli şirketleri dışarıda bırakmış oldum. Bununla birlikte, bu küçük şirketler büyürlerse S&P 500 endeksin kapsamında girecekler. Benzer bir mantıkla rekabet gücünü kaybeden büyük ölçekli şirketlerde zamanla S&P 500’den çıkacaklar. Bu açıdan mantık yürüterek VUSD‘de karar kılmıştım. Acaba geçmiş performansları çok mu farklı?

İki varlığın birbirlerine göre geçmiş performanslarını bulmak için 2013 yılı fiyatlarına 100 diyerek endeks oluşturdum. Verileri Yahoo Finance‘dan elde ettim. Sonucu aşağıdaki grafikte görüyorsunuz. Kesikli kırmızı çizgi VUSD‘nin fiyatında değişimi mavi çizgi ise VTI‘n fiyatındaki değişimi gösteriyor. Performanslarının birbirlerine oldukça yakın olduğu açıkça görülüyor. İçim ferahladı diyebilirim. 🙂 Yöntem ile ilgili olarak sizlere bir açıklamada daha bulunayım. Grafiği oluşturduktan sonra nominal fiyatları kullandığımı hatırladım. Reel fiyatlarla artış oranları daha düşük olsa da göreli performansları aynı kalacaktı. Açıkçası bu yüzden reel fiyatlara dönüştürmeye üşendim. Bilginiz olsun.

Nominal fiyat endeksi - VUSD vs VTI
Nominal fiyat endeksi – VUSD vs VTI

BND ile IDTL

Sıra geldi tahvillere. Aşağıdaki grafikte kırmızı kesikli çizgi IDTL‘nin fiyatındaki değişimi, mavi çizgi ise BND‘nin fiyatındaki değişimi gösteriyor. Dikkatli birinin hemen fark edeceği gibi IDTL‘nin oynaklığı çok daha yüksek. Bu normal. Çünkü IDTL‘nin durasyonu ortalama 18,66 yıl iken BND‘nin durasyonu sadece 6,6 yıl. Dolayısıyla piyasa faizlerindeki artış veya azalış IDTL‘yi çok daha fazla etkiliyor. Yani IDTL, BND‘ye göre çok daha riskli bir varlık. Ancak, IDTL portföyü yeniden dengeleme için bana daha ideal gelmişti. Çünkü, hisse senetleriyle ters korelasyonu çok daha yüksek. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için şu yazıma bakabilirsiniz. Hala aynı fikirdeyim. Özetle, yaptığım seçimler yanlış gözükmüyor.

Nominal fiyat endeksi - BND vs IDTL
Nominal fiyat endeksi – BND vs IDTL

Regresyon analizi

Hazır verileri indirmişken portföyümün köşe taşı yaptığım bu iki varlığın regresyon analizlerini de yaptım. Bunların sonucunu da sizlerle paylaşayım. Tabi bu sefer fiyatları reel hale getirme konusuna dikkat ettim. Bunun için gerekli ABD tüketici fiyatları endeksine ilişkin tarihsel verileri ise Federal Reserve Bank of St. Louis‘in sitesinden elde ettim.

VUSD’nin regresyon analizi

Aşağıdaki grafiği analizin sonucunda elde ettiğim verilerle oluşturdum. Koyu renkli kırmızı çizgi tahmin ettiğimiz regresyon doğrusunu, dalgalanan koyu mavi çizgi gözlemleri ve kesikli çizgiler ise 1, 2 ve 3 standart sapmaları gösteriyor. Bu grafik yardımıyla bir bakışta mevcut fiyatın tarihi değerlerine göre ucuz mu pahalı mı olduğunu görebiliyoruz. Bu kapsamda, S&P 500 uzun dönem ortalama değerinin bir standart sapma kadar üzerinde gözüküyor. Geçmişte, ortalama değerinden 2 standart sapma kadar yükseldiği de olmuş. Tabi bu yorumları yaparken VUSD’nin veri setinin sadece 2013-2021 dönemini kapsadığını hatırlatayım. Bu oldukça kısa bir zaman dilimi.

Regresyon analizi - VUSD
Regresyon analizi – VUSD

IDTL’nin regresyon analizi

Aşağıdaki grafikte de IDTL’nin regresyon analizini görüyorsunuz. Aynı şekilde koyu renkli kırmızı çizgi tahmin ettiğimiz regresyon doğrusunu, dalgalanan koyu mavi çizgi gözlemleri ve kesikli çizgiler ise 1, 2 ve 3 standart sapmaları gösteriyor. Grafiğe göre IDTL’nin fiyatı uzun dönem ortalamasından 2 standart sapma aşağıya düşmüş. Veri seti kapsamında en düşük değerini görmüş. Ancak çok heyecanlanmayın. Yeni bir ürün olduğu için sadece 2015 yılından itibaren fiyat verisi var. Dolayısıyla, bu kadar kısa bir dönemi içeren veri setinden yaptığımız analizle sağlıklı sonuçlar elde etmek pek mümkün değil. Sadece fiyatın nispeten düştüğü yorumunu yapabiliriz diye düşünüyorum.

Regresyon analizi - IDTL
Regresyon analizi – IDTL

Sonuç olarak

Doğru seçim yapıp yapmadığım sorusuna cevap aramıştım. Bence yaptığım seçimler yanlış değil. Tabi John Boggle’ın önerileri çok daha muhafazakar ve daha az riskli. Şimdilik, bildiğim yolda yürümeye devam edeceğim. Doğal olarak yürüdüğüm yolun doğru yol olmadığına ilişkin kanıtlar ortaya çıkarsa yolumu değiştiririm. 🙂 Siz ne düşünüyorsunuz? Siz olsanız hangi ikiliyi tercih ederdiniz?

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2021 Pintidegiltutumluyum

18 thoughts on “Doğru ETF’leri mi Seçtim Acaba?

  1. Hocam Selam,
    Küçük bir yanlışınız var, Bogleheads felsefesi Amerikalı olmayan ya da Amerikada yaşamayanlar için sizin önerdiğiniz ETF’leri önermiyor. Buraya link yapıştıramadım, “Simple non-US portfolios” yazıp arattığınızda http://www.bogleheads.com sistesi altında çıkan linke göz atmanızı tavsiye ederim. Ben şahsen tüm dünya yatırım yapan ETF olan VWRA ile VUAA’ya yatırım yapıyorum şu an ama ileride muhtemelen tamamen VWRA’a döneceğim stock ETF olarak.

    1. Merhaba Ferdi Bey;

      Boggleheads’ler ABD dışındakiler için kur riski, veri rejimi farklılığı, coğrafi dağılım gibi farklı kriterleri de dikkate almaları söylüyor esasen. Net bir portföy önerileri yok. Çünkü şartlar ve yatırımcıların risk profili çok farklı olabilir. Daha ayrıntılı bilgi için şu linki inceleyebilirsiniz:

      ABD vatandaşı olmayanlar için yatırım stratejisi

      Benim portföy tercihim ABD piyasalarına daha fazla ağırlık vermeye dayanıyor. Zira ABD şirketleri teknolojik ilerlemenin en ön safında yer alıyor. Ayrıca, ABD genel olarak iyi yönetilen bir ülke olduğunu düşünüyorum. Tabi bir başka yatırımcıların tercihi farklı olabilir. Tüm dünya hisse senetlerini ve tahvillerini içeren bir fonlar aracılığı ile portföyünüzü oluşturabilirsiniz. Bununla birlikte, portföy yazılarıma bakarsanız gelişmekte olan ülkelerin hisse senedi ve tahvillerine de portföyümde yer verdiğimi görebilirsiniz. Bol kazançlar diliyorum.

      1. Tabiki illa Dünya ETF’si alacaksınız diye kafanıza kimsenin silah dayadığı yok ama sizin verdiğiniz linkten de görebileceğiniz gibi ABD vatandaşı olmayan kişiler için önerdikleri ETF’lerin hepsi dünya ETF’i. Forumlarına bakarsanız bunun şaşmaz bir kural olduğunu görürsünüz. Başka bağımsız akademik araştırmalar da S&P 500 yerine dünya ETF’lerine yatırım yaparak daha az riskle benzer kazancı sağlayabileceğinizi gösteriyor. Ben de eskiden sizin ki S&P 500 dışında çıkmam diyordum ama doğrusunu söylemek gerekirse fikrim değişti, Ben Felix bile mantıklı gelmeye başladı. Tabi herkesin kendi tercihi, ileride ABD’de büyük çalkantılar olmazsa yıllık bazda siz muhtemelen 2-3 puan daha fazla getiri sağlamış olacaksınız. Dünya ETF’lerinin de zaten %60’ya yakını ABD. Size de bol kazançlar ve paylaşımlarınız için teşekkürler.

        1. Tüm dünya hisse senetlerini ve tahvillerini içeren ETF’ler çeşitliliği artırdığı için riski muhtemelen daha düşük olabilir Ferdi Bey. Getiri oranı da dediğiniz gibi daha az riskli olması nedeniyle bir miktar az olabilir. Genel olarak Boggleheads’lerin felsefesini oldukça mantıklı buluyorum. Tabi her yatırımcının tercihleri, risk iştahı ve şartları farklı. Dünya ETF’lerinden oluşan uzun vadeli bir portföy oluşturmanın da bence yanlış bir tarafı yok. Selamlar.

  2. Birçok fonun S&P 500’den daha fazla getiri sağlayamadığını düşünürsek, S&P 500 endeks fonuna yatırım bana da daha mantıklı geliyor.

  3. Aydınlatıcı yazı için teşekkürler Bay Tutumlu. Portfoliovisualizer.com da yaptığım 1 ve 2 portföylü karşılaştırmada da (1inci karşılaştırmada %100 VOO ile %100VTI, 2nci karşılaştırmada %60 VOO + %40 TLT ile %60 VTI +40 BND) değerler birbirine çok yakın çıktı. Tabi sitede sizin de bildiğiniz gibi UCITS ETF leri giremediğim için Amerikan menşeili olanları test ettim. Aslında daha uzun süre için bakmak istemiştim ama VOO başlangıç tarihi Ekim 2010 olduğu için 10 senelik görece daha kısa bir zaman periyodu oldu.
    Bu arada daha önce yazılarınızda da belirttiğiniz gibi portföy sadeleştirmekten de bahsetmiştiniz. VUSD/VDEM/IDTL nin yanında VDTY ve VDET e yatırım yapmaya devam ediyor musunuz?
    Teşekkür ederim bol kazançlar.

    1. Merhaba Çağlar Bey;

      Bilgi için çok teşekkürler. Performansların yakın çıkması kendi adıma memnuniyet verici. 🙂 Son iki aydır sadece VUSD ve IDTL alıyorum. Sanırım bu ayda bu şekilde devam edeceğim. Diğer ETF’lerde şimdilik alım düşünmüyorum. Ama tabi öğrenme sürecindeyim bende. İleride şartlar ne olur? Ne düşünürüm şu an bilemiyorum. Bol kazançlar diliyorum bende size.

  4. Merhaba Bay Tutumlu, anladığım kadarıyla ETF portföyünüzü Interactive Brokers aracılığıyla alıyorsunuz. Bu durumda ne kadar komisyon ödüyorsunuz? Yanlış bilmiyorsam aylık 10 USD minimum var. Bu tutarı mı ödemiş oluyorsunuz?

    TD Ameritrade ve Webull 0 komisyon ETF diye reklam yapıyor ama kastettikleri ABD menşeli ETF’lermiş. İrlanda ETF’leri Webull’da yok, Ameritrade’de ise komisyona tabi. Anladığım kadarıyla mirasçılarınız ABD’de veraset vergisi ödemek zorunda kalmasın diye İrlanda ETF’lerine yatırım yapıyorsunuz. Başka bir sebep yok değil mi? Veraset vergisinin 60.000 USD’lik istisnası olduğunu düşündüğümüzde, 60.000 USD’a kadarki yatırımı ABD menşeli ETF’lere komisyonsuz olarak yapmak mantıklı bir seçenek olmaz mı? Böylece İrlanda’da olmayan (veya benim bilmediğim) small-cap value hisselere daha çok ağırlık vermek de mümkün olur. Ne dersiniz?

    1. Merhaba Kerem Bey;

      Şu an IBKR ile yatırım yapıyorum. Aylık masrafım şu şekilde: yatırım hesabıma TL aktarıp, dolara dönüştürüyorum. Maliyetim 2 dolar. Daha sonra Londra Borsa’ında işlem gören İrlanda menşeli ETF alıyorum (VUSD ve IDTL). İşlem başına 5 dolar. Toplam maliyetim 12 dolar oluyor. Aylık 10 dolar minimum komisyon şartını da sağlamış oluyorum. Diğer konuya gelince iki sebebi var. Biri dediğiniz gibi veraset ve intikal vergisi. İkincisi de kar payı için %20 yerine %15 vergi ödemiş oluyorum. Toplam varlığınız 60.000 doları geçmeyecekse tabi ki ABD menşeli ETF’lere komisyonsuz yatırım iyi bir seçenek olabilir. Selamlar.

  5. bu kadar uğraşmışsınız ama yapıkredi fonu yay son 5yılda dolar bazında %100 getirisi var ve fonu almak çok basit

    1. Maalesef uzun vadede geride kalıyor bu fon. Yaklaşık olarak tl ye çevrilerek hesab edildiğinde 5 yılda qqq etf si tl de 12 kat yay 10 kat getirmiş. İlk bakışta az gibi fark ama 2 kat daha fazladan Bahsediyoruz.100 bin usd de 5 yılda 200 bin usd oynuyor.

    1. Merhaba Hüseyin Bey;

      Vanguard’a karşı biraz zaafım var. 🙂 Getiri oranlarına, kar paylarına falanda bakıyorum. Sevgiler.

  6. Merhaba, bilgiler için çok teşekkürler öncelikle. VGT, QQQ, SCHD ve QYLD ile ilgili görüşlerinizi de merak ediyorum.

    1. Merhaba Ahmet Bey;

      Bahsettiğiniz ETF’leri incelemek lazım. Belki ayrı bir yazı ile bakarım. Sevgiler.

    2. Kısaca görüşlerimi belirtebilirim.
      Vgt qqq nun daha ucuz yönetim ücretlisi. Kısa dönemde daha iyi getiriyor ve daha az düşüyor ama uzun dönemde qqq daha yüksek getirmiş bu güne kadar. Schd süper ama yavaş bir fon. Ev yatırımı gibi dişünün. Ana paranız artarken tememttüsüni kira gibi alıp tekrar bu fonu alacaksınız. Yıllık yaklaşık %3,5 temettü veriri. Bunu 3 ayda bir öder size. 10 yıl sonra birikiminiz ev yatırımına benze biraz daha fazla getiri sağlamış olur. Yani temettü yatırımıdır. Qyld ise yaşınız 65 ve üzeri ise tüm yatırımınızından r kısmını aylık gelir haline getirmek için alacağınız r fondur. Ana paranız artmaz hatta biraz düşer. Ama aldığınız yıllık getiri çok ciddi r orandır. Bir kısmını gidip yine bu fonu alarak ana paranızın erimesini önlersiniz. Yıllık %12 civarı temettü verir. Yani artık para yeme zamanı demektir.

  7. Merhaba, yaptığım araştırmalar sonucu her ay düzenli olarak belli bir rakam VTİ alarak yatırım yapmak istiyorum. %100 ü VTİ olacak şekilde uzun vadeli yatırım düşünüyorum. Dollar cost averaging sanırım yapmak istediğim yatırımın adı. Al sat ile uğraşmak istemiyorum ama bir iki sene sonra da plan değiştirmemek adına kararımı netleştirmek istiyorum. Size sorum ise bu yolda ilerlemem mantıklı bir seçenek midir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top