Wise Dolar Hesabı ve Interactive Brokers

Wise Dolar Hesabı ve Interactive Brokers

TransferWise dolar hesabı (yeni adı Wise) ile TD Ameritrade‘e ACH sistemi aracılığıyla bedava para gönderip çekmenin mümkün olduğunu göstermiştim. Henüz okumamış okurlarım şu ve bu yazılarıma göz atabilirler. Çoğunuzun bildiği gibi yurtdışı yatırımlarım için Interactive Brokers (IBKR) ile çalışıyorum. IBKR’nin bir avantajının Türkiye’de ki bir bankada Türk Lirası hesabı olması olduğunu hatırlatayım. Yani sıfır maliyetle IBKR hesabıma Türk Lirası yatırabiliyorum. Yaklaşık 2 dolar maliyet ile de oldukça iyi bir kurdan dolara dönüştürebiliyorum. Bu yöntem TransferWise dolar hesabı ile doğrudan IBKR hesabımı fonlamaktan daha ucuza geliyor. 🙂 Öte yandan TransferWise dolar hesabı ile IBKR hesabımı ACH sistemi ile ilişkilendirirsem TD Ameritrade’de de aynı maliyetle para alıp çekme imkanım olmaz mı? Aklıma gelen bu fikri eyleme döktüm.

Wise dolar hesabı ile hesapları birleştirmek

Düşüncemi biraz daha açayım. ACH sistemi ile TD Ameritrade ve IBKR hesaplarına bedava para yatırıp çekebiliyoruz. Şu an Wise hesabımı TD Ameritrade hesabım ile ilişkilendirmiş durumdayım. Aynı hesabı IBKR hesabım ile ilişkilendirmiş olduğumu varsayalım. Bu durumda, ilk olarak sıfır maliyetle IBKR hesabımı fonlayabilir ve dolara dönüşüm yapabilirim. Daha sonra dönüştürdüğüm paranın istediğim miktarını Wise hesabıma ACH sistemi ile bedava aktarabilirim. Bir sonraki aşamada ise Wise‘daki doları TD Ameritrade hesabıma yine ACH sistemi ile bedava aktarabilirim. 🙂 Para çekerken de tersini yapacağız tabi. Bu yöntem ile oluşan maliyet, Türkiye’deki TL banka hesabımdan Wise aracılığı ile TD Ameritrade hesabıma para transfer maliyetinden düşük olacaktır. Büyük meblağlar söz konusu olursa benim yararıma ciddi bir fark oluşabilir. Tabi bu sistem hem TD Ameritrade hem IBKR hesabınız varsa anlamlı olacaktır.

Wise dolar hesabını IBKR hesabı ile ilişkilendirme

Aşağıdaki resimde, para transferi için kullandığım IBKR hesabımda tanımlı mevcut hesaplarımı görüyorsunuz. İlki Enpara’daki vadesiz dolar hesabım. 2019 yılında dolar ile swift yapmak için kullanmıştım. Pahalı bir deney oldu. 🙂 İkincisi ise Akbank’taki Türk Lirası hesabım ve IBKR’nin Türkiye’de ki vadesiz TL hesabına para aktarmak amacıyla kullanıyorum. Bu hesapların hemen altında da IBKR’nin önerdiği ACH yöntemi ile banka hesabınızı yatırım hesabınıza bağlayın seçeneği var. Onu tıklayarak başlıyoruz.

IBKR'de tanımlı mevcut hesaplarım
IBKR’de tanımlı mevcut hesaplarım

Başlamadan önce ACH ile para transferi seçeneğinde IBKR’nin kurallarından da kısaca bahsedeyim: 7 günlük bir zaman zarfında en fazla 100.000 dolarlık transfer yapabilirsiniz. Bu yöntemle para transferi ücretsiz. Yatırdığınız parayla işlem yapabilmek için ise 4 gün beklemeniz gerekiyor.

IBKR'de ACH ile para transferi
IBKR’de ACH ile para transferi

Banka hesap bilgilerini tanımlama

Şimdi kalığımız yerden devam edelim. Karşımıza çıkan arayüzde banka hesabımızın bize ait olduğunun teyidi için iki seçenek sunuluyor. Birincisi anında teyit (instant ACH verification), ikincisi ise geleneksel mikro para yatırma yöntemi (traditional ACH verification). Anında teyit için banka hesabımızım çevrim içi kullanıcı adı ve şifresini paylaşmamız gerekiyor. Ancak, Wise aracılığıyla ABD’de hesap açtığımız için bu seçeneği tercih etmiyorum.

ACH sistemi ile banka hesabı teyidi seçimi
ACH sistemi ile banka hesabı teyidi seçimi

Mikro ödeme yöntemini seçtikten sonra Wise‘daki hesabımızın bilgilerini tanımlamamız gerekiyor. Account nickname ile IBKR’de tanımlayacağımız hesabımıza bir isim veriyoruz. Bank country karşısında banka hesabımızın bulunduğu ülkeyi giriyoruz.

Banka hesap bilgileri - I
Banka hesap bilgileri – I

Daha sonra banka hesabımızın tipi soruluyor. Vadesiz dolar olduğu için checking seçeneğini seçiyoruz. Banka hesap numaramızı da (bank account number) giriyor ve ikinci kez teyit ediyoruz. Son olarak gönderen kurum (sending institution) altındaki arama (search) butonuna tıklıyoruz.

Banka hesap bilgileri - II
Banka hesap bilgileri – II

Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran geliyor. Banka ismiyle arama (search by bank name) sorusuna hayır diyorum. Wise‘daki dolar hesabımın yönlendirme (routing) numarasını girerek arama butonuna basıyorum.

Banka hesap bilgileri - III
Banka hesap bilgileri – III

Banka bilgilerimizi aşağıdaki resimde gördüğünüz üzere IBKR arayüzünde girmiş olduk. Şimdi yapmamız gereken bilgileri kontrol edip imza (signature) kısmına ad ve soyadımızı yazmak. Daha sonra da IBKR kullanıcı adımız ve şifremizle kimliğimizi teyit ediyoruz.

Banka hesap bilgileri - IV
Banka hesap bilgileri – IV
Banka hesap bilgileri - V
Banka hesap bilgileri – V

Wise hesap bilgilerimizi IBKR’de tanımlamayı başardık! Şimdi teyit için IBKR, Wise‘daki dolar hesabımıza bir dolardan küçük iki mikro ödeme yapıp daha sonra geri alacak.

Banka hesap bilgileri - VI
Banka hesap bilgileri – VI

Mikro ödemeler ile teyit

Bir kaç iş günü sonra IBKR, aşağıdaki resimden gördüğünüz üzere, Wise‘daki dolar hesabıma 0,25 ve 0,34 dolar gönderdi. Daha sonrada bu meblağı (toplam 0,59 dolar) geri aldı.

Mikro ödeme teyidi - I
Mikro ödeme teyidi – I

Bu rakamların herhangi iki tanesini IBKR’nin ilgili arayüzünde girerek hesabın bana ait olduğunu doğruladım. Bunun için IBKR’nin müşteri arayüzünün (client portal) sağ üst tarafında bir zil simgesi var. Tıkladığınızda teyit (verification) ekranına ulaşabilirsiniz. Bu süreci tamamladığınızda Wise‘daki dolar hesabınızla IBKR’deki yatırım hesabınızı ACH sistemi ile bağlamış oldunuz. Kullanmaya başlayabilirsiniz. 🙂

Mikro ödeme teyidi - II
Mikro ödeme teyidi – II

Sonuç olarak

Bu yöntem ile TD Ameritrade hesabıma para gönderip çekme maliyetini, IBKR hesabımın para transferi maliyeti düzeyine çekmiş oldum. Yani Wiseın para dönüşüm ve işlem maliyetlerini ortadan kaldırmış oldum. Tabi, bu yöntem her iki aracı kurumda hesabınız varsa işinize yarayabilir. Yurtdışı piyasalara yatırımlarımda İrlanda menşeli ETF‘lere yatırımı temel aldığım için IBKR’yi mecburen kullanıyorum. TD Ameritrade hesabını ise yedek olarak tutuyorum. Belki, ABD piyasalarındaki bireysel hisse yatırımlarım için kullanabilirim TD Ameritrade hesabını. Yani hobi niyetine. 🙂

Piyasayı ve fiyatları kontrol edemeyiz. Kontrol edebileceğimiz değişkenler işlem maliyetleri ve vergilerdir. Dolayısıyla, bu kalemleri minimize etmek en rasyonel hareket olacaktır diye düşünüyorum. Yurtdışı piyasalara yatırım konusunda son bir yılda öğrenme eğrisinde ciddi bir yol aldım. Yine de öğrenecek daha çok şey var. Büyük hedeflere küçük adımlarla yürümeye devam diyorum. Siz ne diyorsunuz?

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Wise (eski adıyla TransferWise) hesabı ile yurtdışı aracı kurumlara düşük maliyetli para transferi yapmak için: Wise hesabı açın.

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2021 Pintidegiltutumluyum

38 thoughts on “Wise Dolar Hesabı ve Interactive Brokers

  1. çift dikiş bir iş olacak olsa da mantıklı,ayda 1 kere bu işlemi yaptığın düşünülürse 🙂 IBKR TL hesabına EFTyle attığın parayı dolara döndürdüğünde kullanma süresi limitin oluyor muydu onu hatırlamıyorum? yani atıp döndürüp anında piyasaya yatırabiliyor musun? eğer 2 gün bekletiyorsa bu bekleme td ameritrade e atarken de sorun olmayacak mı?

    Bir de IBKR için komisyonlarda fixed price yerine oranlı işlemlere geçtim komisyonlarım ciddi oranda azaldı,bilmiyorum kullanıyor musun ama? Aylık 10 dolar komisyonumu çıkartmak için de %7-8 dividend veren cef lerden aldım 🙂 böylece en azından o parayı gözden çıkarttım ama komisyon derdim de olmayacak yılda 120 dolarlık…
    Bunun yanında eurobondlar aşırı pahalı artık,dolar mevduat faizleri de %200 düştü malum… elimde ciddi bir dolar nakiti ne yapacağımı bilemez haldeyim,endeks de almak için pahalı geliyor,daha önce voo vb almadığım için düşük bir maliyetim olsa elim gider ama ona da elim gitmiyor… bir kaç çöp seviyesinde corporate bond aldım,başka da ne yapacağımı bilmez haldeyim (biri de gamestop mlum bu kadar popülerken fiyatlamadan yararlanmış oldum 🙂 ) bond markette de ciddi bir hareket bekleniyor malum,tarihsel ortalamalardan çok uzaktayız o yüzden oraya da elim gitmiyor…sonuç olarak baya baya nakitte kaldım bu kadar yatırım bilgisiyle,inanması güç ama gerçek 🙂
    Neyse ben de son 1-2 ayda yaptıklarımı paylaşmak istedim,teşekkürler paylaşımların için

    1. Merhaba Ufuk Bey;

      Ayda sadece iki islem yapıyorum. Acelem yok. Dolayısıyla, kurallara takılmıyorum. TD Ameritrade’e cüzi bir para aktaracağım. Yani sorun olmaz benim için. 🙂 Bende de epey nakit var maalesef. Yatırım seçenekleri de dediğiniz gibi yatırım için çok elverişli değil. Deneyimlerinizi paylaşmaya devam edin. Sevgiler.

  2. yani eurobondu da şu yüzden yazdım,vergi diliminin maksimumuna kadar kullanırım gibi geliyordu hep ama sanırım artık onu da yapamayacağız uzun bir süre…

  3. Ibkr’nin türk bankasında hesabı olduğunu söylemişsiniz.
    Fakat ibkr hesabımdan withdrawal yapmak istediğim zaman amerika orijinli muhbir banka seçeneği sunuyor, yani parayı muhbir banka aracılığı ile amerika’dan hesabıma transfer edileceğini anlıyorum. Direkt ibkr’nin türkiye banka hesabından benim türk hesabıma gönderim yapma seçeneği bulunmuyor sanıyorum?

    1. Merhaba Engin Bey,

      Para çekmek için önce IBKR hesabınızdaki dolarları TL’ye dönüştürmeniz gerekiyor. Daha sonra wire seçeceği ile TL’nizi kendi banka hesabınıza aktarabilirsiniz.Konuyla ilgili ayrıntılı yazım aşağıda yer alıyor. İncelemenizi öneririm. Kolaygelsin.

      Para Çekme: IBKR’den Banka Hesabınıza

  4. Bu yontemin aynisi, payoneerle de olur mu acaba? Yasadigim ulkede ibkr banka hesabi yok ve yaklasik 14 dolar swift fee oduyorum ibkr hesabima her deposit isleminde. Transferwise acip deneyebilirim, payoneer olmassa. Tesekkurler

    1. Merhaba Orhan Bey;

      Payoneer ile denemedim. Ancak başarılı olması için ABD’de adınıza bir hesap açılması gerekiyor. Eğer böyle bir imkan sağlıyorsa denenebilir. TrnsferWise çoklu para hesabı ise ABD merkezli aracı kurumlarda çalışıyor. TransferWise hesabı açacaksınız lütfen blogtaki linkleri kullanın. Bana ufak bir destek sağlamış olursunuz. Bol kazançlar.

  5. Merhabalar,
    Gerçekten de her iki yerde hesabı olanlar için bence çok faydalı oldu.Teşekkür ediyorum sayenizde maliyetler konusunda çağ atladık 🙂
    Bol kazançlar.

  6. Bu arada IBKR’de USD ye çevirip gönderdiğimiz parayı tekrar Transferwise üzerinden IBKR’ye göndermek için IBKR’deki hesap bilgilerimizi Transferwise’a ALICI olarak tanımlamamız gerekiyor sanırım doğru mu?
    Tekrar teşekkürler.

    1. Gerek yok Çağlar Bey. Wise Dolar hesabının bize ait olduğunu IBKR’ye teyit ettikten sonra bütün işlemleri IBKR’den yapabilirsiniz. Selamlar.

      1. Teşekkür ederim deneme maksatlı talimat verdim Ameritrade’e sonucu yazarım iyi çalışmalar.

      2. merhaba
        interactive broker hesabimi eur olarak açmıştım usd olarak cevirme imkanim olabilirmi yada usd olarak para gönderdiğimde çevirmeden usd deki paramla abd hissesi alabilirmiyim kur degisim farki olmadan

        1. Merhaba Ertan Bey;

          Account settings kısmında hesabınızın temel para birimi (base currency) gözüküyor. Bu kalemin yanında ayarlar kısmı var. Burayı açarak hesabınızın para birimini değiştirebilirsiniz. Diğer sorunuzla ilgili olarak IBKR hesapları çoklu para hesaplarıdır. Yani temel para birimi dışında başka paraları da hesabınızda tutabilir, onlarla bu paraların geçerli olduğu farklı piyasalarda aynı anda işlem yapabilirsiniz. Yani Euro ile avrupa piyasalarında euro bazlı varlıkları, dolar ile Amerikan piyasalarında dolar bazlı varlıkları veya hesabınızıdaki sterlin ile Londra borsasında sterlin bazlı varlıkları alabilirsiniz. Kolaygelsin.

  7. Bay tutumlu bloğunuzu ilgiyle takip ediyorum ve emeğiniz için çok teşekkür ediyorum. İBKR masaüstünde programının kullanılmasıyla ilgili bazı sorunlarım oldu. Mesela alım satım yoğunluğunu göremiyorum vb bu konuda tecrübelerinizi varsa video paylaşımlarınız olursa makbule geçecektir Youtube da Türkçe video yok saygılar

    1. Merhaba Abidin Bey,

      Çok az sayıda işlem yaptığım için arayüzün farklı işlevlerine hakim değilim henüz. Ama önerinizi düşüneceğim. Sevgiler.

  8. Bilgilendirici yazı ve emeginiz için çok teşekkür ediyorum.
    Ben ACH sistemi ile para gönderirken transferwise üzerinden, tranferwise TL transfer ediyorum, dolara çevirirken çok komisyon alıyor, örnek olarak 2000 tl yi, avroya çevirdim, 11 tl komisyon alıyor. Birde ACH transferi , Td Ameritrade de cekme/yükleme çok geç gerçekleşiyor 3-4 günü buluyor neden acaba bu kadar uzun sürüyor?

  9. Merhaba, bilgi için teşekkürler – size bir soru sormak istiyorum
    ACH Deposit seçtikten sonra bana Traditional verification bir seçenek gösterimiyor – sadece instant verification var – bu durumda ne yapabilirim?

    1. Merhaba Ahmad Bey;

      Geleneksel yöntemi kaldırmış olabilirler. Sanırım bazı arkadaşlar bu sorunu çözmüşlerdi. İlgili yazıların yorumlar kısımlarını incelemenizi önerebilirim. Kolaygelsin.

  10. Maalesef ACH için IKBR banka hesabı doğrulama aşamasında bazı değişikliklere gitmiş. Artık ACH yöntemi için bilgileri siz girerek doğrulayamıyorsunuz, sadece banka kullanıcı adı ve şifrenizle onaylamaya olanak sağlıyor. Dolayısıyla Wise ile ACH yöntemi artık olanaksız görünüyor.

    1. Merhaba Çağdaş Bey;

      Bahsettiğiniz değişiklik kötü olmuş. 🙁 O zaman IBKR’de yeni hesap açtıranları için en uygun yöntem olarak TL transferi görünüyor. Selamlar.

    2. Bu soruna başka bir çözüm bulunabildi mi acaba? Ameritrade de hesap açammıyoruz. IBRK da wise hesabını tamınlayamıyoruz (ACH için) kötü oldu.

      Wise hesabını tanımlayabildiğimiz ve hesap açabildiğimiz başka bir aracı kurum var mı acaba?

      1. Merhaba;

        IBKR hesabınıza para transferi için Wise hesabı şart değil. IBKR’nın Türkiye’de Citibank’ta vadesiz TL hesabı var. Paranızı TL olarak bu hesaba gönderebilirsiniz. Daha sonra IBKR hesabınızda TL’den Dolara dönüştürebilirsiniz. Hesaptan para çerkerkende aynı yolun tersi izlenebilir. Kolaygelsin.

  11. Çok güzel bilgiler..TR vatandaşıyım, vergiden avantaj sağlamak için farklı bir ülkede yaşıyorum, parayı Türkiye’den gönderip yaşamım için gerekli meblağı yaşadğım ülkedeki banka hesabıma aktarmak istiyordum. swift ile astarı yüzünden pahalıya geliyordu. Şimdi wise ye ACH ile çekip direk yaşadığım ülkedeki banka hesabıma parayı aktarıp DEBIT kartımla harcıyıorum. Süper oldu. Tekrar teşekkürler.

  12. güncel olarak mikro deposit yöntemi ile hesap bağlama iptal olmuş. sadece banka şifresi ile doğrulama var. bu nedenle ACH transfer olarak para gönderdim, bakalım sorunsuz yansıyacak mı?

    1. wise’den yolladığım tutar sorunsuz ibkr’ye yansıdı. masraf olarak 0.39 USD aldı wise. ibkr in sağladığı hesap bilgileri ile wise’den ACH olarak yollamak gayet pratik.benim wise’de zaten USD bakiyem olduğu için çok kolay oldu

      1. merhaba, tesekkürler ibkr için ref linkinizden kaydoldum, bedava hisseler hesabıma yansıdı size de faydası olur umarım kolay gelsin.

    2. Merhaba, ACH kaydi icin IBKR nin sitesinden Wise hesabimi kaydedemedim. Destek de alamadim siteden, bilginiz var mi. IBKR den para cekmek istiyorum.

      1. Konuyla ilgili blog yazılarımın birinin altında bazı okuyucularım bu sorunla karşlaşıp çözmüşlerdi sanırım. Ama hangi yazı hatırlamıyorum. Onun dışında paranızı piyasa kurundan TL’ye çevirip, Türkiye’de ki vadesiz TL hesabınıza da aktarabilirsiniz. Kolaygelsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top