Wise Çoklu Para Hesabı ve TD Ameritrade

Wise Çoklu Para Hesabı ve TD Ameritrade

TransferWise çoklu para hesabı (yeni adıyla Wise) yada sınırsız dünya hesabı ile herhangi bir ülkede adınıza hesap bilgileri edinebiliyorsunuz. İki ürün birebir aynı mı tam emin değilim. Zira Wise‘ın ingilizce sitesinde “multi-currency account” (çoklu para hesabı) ve “world borderless account” (sınırsız dünya hesabı) ifadeleri var. Bu durumda sanırım farklı ürünler. Neyse, bu iki ürün yerine artık Wise hesabı kullanılıyor. TransferWise çoklu para hesabı ile TD Ameritrade’e para yatırmanın ve çekmenin çok ucuz bir yolunu keşfedip denedim. İşe yarıyor! Düzenli okuyucularımın bildiği gibi geçtiğimiz hafta Wise ile TD Ameritrade hesabıma “bank wire” yoluyla para yatırma denememi ve hüsranımı Wise ile TD Ameritrade’e Para Transferi başlıklı yazım ile kaleme almıştım. Ancak vazgeçmemiş ve alternatif yollar aramaya devam edeceğimi ifade etmiştim. Denediğim bir alternatif, TD Ameritrade’in İrlanda’da ki Avro hesabına Avro yollamaktı. O da işe yaramadı… Bununla birlikte, Wise geçtiğimiz günlerde Türkiye’de yerleşik kişilere de ABD’de dolar hesap bilgileri edinme imkanı sağlamış.

TransferWise Çoklu Para Hesabı

Konuyla ilgili ilk yazıma yapılan yorumlarda ve Twitter’da bazı arkadaşlar, Wise‘ın sağladığı ABD dolar hesap bilgileriyle ABD vatandaşı gibi minimum maliyetle hesaplarına para aktarıp çekebildiklerini ifade ettiler. Aynı yöntem benimde aklıma gelmiş ve Para Transferi Sorunu ve Yurtdışı Piyasalara Yatırım başlıklı yazımda dile getirmiştim. Ancak, bu yöntemi denediğim zaman Wise dolar hesabı bilgileri edinmeme izin vermemişti. Wise’ın müşteri hizmetlerine sorduğumda da bu hizmeti Türkiye’de vermediklerini söylemişlerdi. Aynı konu bir kaç gün önce Twitter’da gündeme geldi. Wise’ın resmi twitter hesabından gelen yanıtta çalıştıkları bankacılık ortağı nedeniyle dolar hesabı bilgilerinin Türkiye’de ki müşterilere sağlanamadığı, ancak yakın tarihte yeni bankacılık ortakları ile bu hizmeti müşterilere tanımlamaya başladıklarını ifade ettiler. Bunun üzerine tekrar denedim ve hakikaten dolar hesabı bilgileri edinebildim. 🙂

TransferWise'ın twitter açıklaması
Wise’ın twitter açıklaması

Nasıl yapıyoruz?

ACH nedir?

ACH (Automated Clearing House Network), ABD’de kullanılan oldukça hızlı ve güvenilir bir elektronik para transfer sistemidir. TD Ameritrade, hesabınıza para yatırma ve çekme konusunda bu yöntemi öneriyor vurgulamak gerekirse. Öncelikle bankanıza yada finansal kurumunuza aşağıdaki resimde gördüğünüz yönlendirme numarasını (routing number) ve kendi hesap kodunuzu giriyorsunuz.

ACH yöntemi ile para transferi
ACH yöntemi ile para transferi

Bu kapsamda aşağıda gördüğünüz şekilde Wise‘da bir alıcı kaydı oluşturdum.

TransferWise'da alıcı kaydı
TransferWise’da alıcı kaydı

Wise dolar hesap bilgilerini nasıl alıyoruz?

Şimdi sırada dolar hesap bilgileri edinmek var. Bunun için dolar hesabınızı seçip, “Dolar bakiyeniz için hesap bilgileri edinin” ifadesine tıklıyorsunuz. Ben süreci yaptığım için aşağıdaki resimde farklı bir ifade var tabi. 🙂 Neyse, tıkladığınızda bu bilgileri edinebilmek için sizden kimliğinizi teyit etmeniz istenecek. Kimlik kartı veya pasaport gibi belgelerden birini seçip, resmini yüklemeniz gerekiyor. Ayrıca, resmini yüklediğiniz belge ile kendinizin resmini çekip tekrar yüklemeniz gerekecek. Bir kaç gün içinde resmini yüklediğiniz belge ile fotoğrafınız incelenerek doğruluğu teyit edildikten sonra hesap bilgileriniz size tanımlanacak.

Hesap bilgileri edinme
Hesap bilgileri edinme

Hesap bilgilerinizi TD Ameritrade’e girme

Elde ettiğimiz bilgileri kullanarak TD Ameritrade yatırım hesabımızı banka hesabımıza bağlamamız gerekiyor. Bunun için para yatırma (Deposit) kısmında ACH ile transfer yapma (Transfer from your bank(ACH)) seçeneğini seçiyoruz. Ardından “Create new bank connection” seçeneğini tıklıyoruz. Karşımıza aşağıda gördüğünüz gibi bir sayfa çıkıyor. Burada hesap tipine vadesiz (checking) ve banka hesabı sizin adınıza mı sorusuna evet (yes) diyorsunuz. Daha sonra Wise‘ın size sağladığı yönlendirme numarasını (routing number) ve hesap numarasını (account number) ilgili yerlere girerek devam (continue) diyorsunuz.

Hesapları bağlama
Hesapları bağlama

Bu aşamadan sonra TD Ameritrade bir kaç iş günü içerisinde verdiğiniz bilgilere dayanarak banka hesabınıza teyit için aşağıdaki resimlerde gördüğünüz üzere iki mikro para transferi gerçekleştirecek.

Mikro para transferi - I
Mikro para transferi – I
Mikro para transferi - II
Mikro para transferi – II

Bir dolar altında gelen bu miktarları aşağıdaki resimde gördüğümüz şekilde girerek banka hesabının gerçekten bizim olduğunu teyit ederek hesap bağlama işini bitirmiş oluyoruz. Artık swift mekanizmasına bağlı kalmadan kolaylıkla TD Ameritrade hesabımıza para yükleyebilir veya çekebiliriz.

Mikro para transferi teyidi
Mikro para transferi teyidi

İlk deneme

Tabi hemen bir deneme yaptım çalışıp çalışmadığını fiili olarak görmek için. 🙂 İlk olarak Wise‘daki dolar hesabıma deneme için kullanacağım kadar dolar ilave ettim. Yani 5-6 dolar kadar. Daha sonra TD Ameritrade ara yüzünde my account – deposits – transferfromyourbank şeklinde ilerleyerek kayıtlı bağlantı seçeneklerinden tanımladığım bağlantıyı seçtim. Aşağıdaki resimden gördüğünüz şekilde 4 dolarlık bir para transferi yapılması için bilgileri girdim.

Para transferi denemesi - I
Para transferi denemesi – I

Ardından girdiğim bilgileri teyit ederek para yatırma talimatını verdim.

Para transferi denemesi - II
Para transferi denemesi – II

Bir iki dakika içinde 4 dolar TD Ameritrade hesabıma yattı! 🙂

Para transferi denemesi - III
Para transferi denemesi – III

Sonuç olarak

TransferWise çoklu para hesabı kullanarak TD Ameritrade yatırım hesabıma hızlı, güvenilir ve düşük maliyetli bir şekilde para transfer edebildim. Aynı yöntemle TD Ameritrade hesabınızdan hızlı bir şekilde para çekmek de mümkün tabi. Böylece, bana göre TD Ameritrade’in en büyük dezavantajı olan para transferi sorunu da büyük ölçüde çözüldü. Ayrıca, aynı yöntemi isterseniz Interactive Brokers veya diğer yurtdışı aracı kurumlarda da deneyebilirsiniz. Çalışmaması için bir sebep yok gibi. Yurtdışı yatırım konusunda hesap açma ve para transferi gibi zorlukları aşmanın yollarını hep birlikte öğrendik. Artık, tasarruf ve yatırıma odaklanma zamanı.

Sağlıcakla kalın.

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Wise (eski adıyla TransferWise) hesabı ile yurtdışı aracı kurumlara düşük maliyetli para transferi yapmak için: Wise hesabı açın.

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2021 Pintidegiltutumluyum

99 thoughts on “Wise Çoklu Para Hesabı ve TD Ameritrade

  1. Gecen gunku yazidan sonra cok faydali tamamlayici bir yazi/bilgi. Ben de TW hesabini tanittim. Ilk para gonderme islemini bugun yaptim. Miktar TDA hesabinda gorunuyor ama henuz TW hesabindan cekilmedi, sanirim aksam cekilir.

    Faydali bilgilendirmeleriniz icin tekrar tesekkur ederim, kolay gelsin.

  2. Bilgiler için teşekkürler
    Bankadan onay mesajı gelmiyor ve arama yapın dediğimde aramada yapmıyorlar.Birde TD den para çekme işlemini ne zaman anlatacaksınız şimdiden teşekküreler

    1. Merhaba Ahmet Bey;

      TD Ameritrade para çekimi için 25 dolar alıyor. Bu nedenle şimdilik para çekimi işini yazmayı düşünmüyorum. 🙂 Selamlar.

  3. Merhabalar,
    Transferwise’da hesabı aktifleştirmek adına önce TL olarak deneme maksatlı 10TL gönderdim ve para masrafsız ulaştı. Yalnız USD hesabı aktifleştirmek istediğimde minimum 20USD gönderebileceğim yazıyor, bu kısmı anlattığınız bir yazı var mıydı blogda? Yani Transferwise hesap açılması kurulumu…vb Ben USD gönderme işini yapayım dedim ancak 20USD için Banka havalesi 5.34USD, Banka Kartı 0.23USD, Kredi kartı seçeneği 0.78USD istiyor. Banka tahsilatı (ACH) 0.06USD ama Amerikan bankaları var bu seçenekte. İlk yükleme yaparken siz nasıl yapmıştınız yardımcı olursanız çok sevinirim. Sanırım bu yüklemeyi yapmadan ve kimlik bilgisi yüklemeden hesap aktifleşmeyecek.

    1. Merhaba Çağlar Bey,

      Ben tl gönderdim 100 tl. Bu sayede hesabım onaylandı. TL hesabı açıp blok olarak 100 tl göndermemiz gerekiyor. Sonra onu dolara çevirebiliyorsunuz.

      İyi yatırımlar

      1. Merhaba Barış Bey,
        Teşekkür ediyorum bilgi için. Transferwise da aynı şekilde bilgi verdi. 🙂 Ben elimdeki doları göndermeye odaklanmıştım TL olarak düşünmemiştim.
        İyi yatırımlar bol kazançlar…

      2. Merhaba hocam bu çevrim konusunu yazıya eklemeniz iyi olabilir. Ben de uzun süre dolar nasıl yükleyeceğiz diye araştırıp durdum yorumlarda buldum

        Bunun harici gerçekten harika olmuş emeğinize sağlık

    2. Merhaba Çağlar Bey,

      TransferWise’da hesap açtıktan sonra TL yüklemiştim. Dolar hesabını aktifleştirmek için yanlış hatırlamıyorsam en az 20 dolar bulundurmanız lazım. Ancak ondan sonra hesap bilgisi talebinde bulunabiliyorsunuz diye hatırlıyorum. Dolayısıyla ikinci iş olarak 20 dolarlık TL dönüşümü yapmıştım. TransferWise’ı bende yeni öğreniyorum ve açıkçası ilk başta işleyiş mekanizmasını öğrenmekte zorlandım. 🙂 Kolaygelsin.

      1. Merhaba Bay Tutumlu,
        Ben daha öncede sizin tespit ettiğiniz üzere direkt dolar göndermeye odaklanmışım o sebeple kafamda sorular oluşmuştu 🙂 Teşekkür ediyorum bilgi için , sayenizde çok şey öğreniyoruz.
        Bol kazançlar…

  4. Bilgilerinizden çok faydalanıyorum. Sorum olacak. TD Ameritrade’de bölünmüş, pay şeklinde hisse ve ETF hissesi alınabiliyor mu? Yoksa en az 1 hisse mi almak gerekiyor.Size çok teşekkür ediyorum.

    1. Merhaba Mustafa Bey,

      ETF alınabildiğini biliyorum. Ama diğer sorunuzla ilgili bilgim yok maalesef. Selamlar.

    2. Td ameritrade şirketinden bölünmüş hisse veya etf malesef alamazsınız. Ne alırsanız alın tam pay olması gerekli.
      Interactive brokersdan dediğiniz şekilde satın alma yapabilirsiniz.

    3. TD’den parça hisse veya ETF alınamaz. Sadece temettü gerim alım programını (DRIP) aktif ederseniz bu temettü parça hisse/ETF alabilir. Ama Schwab’a geçiş olduğunda S&P500’deki hisseleri parça alabilirsiniz. ETF’i parça almaya izin veren Robinhood, Stash, Fidelity ve Public Türkiye’den yatırımcı kabul etmiyor malesef

  5. Merhaba,

    harika bir yazı, emeğinize sağlık.
    anladığım kadarıyla, tw ile ameritrade’e para aktarmada herhangi bir kesinti olmadı. peki transferwise’a kendi hesabınızdan para aktarırken ne kadarlık bir kesinti yaşadınız?

    daha önceki ibkr incelemesi ile karşılaştırıldığında para çekme konusu hariç ameritrade, 100k usd altındaki hesaplar için aylık 10usd ücret uygulayan ibkr’dan daha avantajlı oluyor gibime geldi. belki maliyetler olarak td vs ibkr yazısı da yazarsınız. 🙂

    Selamlar,

    1. Teşekkürler Anıl Bey. TD Ameritrade hesabımdan TransferWise’daki dolar hesabıma henüz para aktarmadım. Zira TD Ameritrade para çekimi için işlem başına 25 dolar ücret talep ediyor. 🙂 Sorunuz TransferWise’dan TL banka hesabıma para aktarımı ise onu da denemedim henüz. Maliyet karşılaştırması ilginç bir yazı konusu olabilir. Benim için IBKR ve TD Ameritrade maliyet açısından birbirine çok yakın ama IBKR bir adım önde. 🙂 Selamlar.

  6. Tüm bu tecrübelerden sonra size tek bir kurum (tda-ıb) ve tek bir transfer yolu Kullanın deseler ne kullanırdınız , neden? Birde tda da kayıt sırasında sigorta seçeneğinde var olanı bıraktım dediniz..bu sigortalar sonradan bir yükümlülük yaratıyor mu. Teşekkürler

    1. Benim durumumda IBKR burun farkıyla önde. Zira İrlanda menşeli ETF almanın maliyeti 5 dolar IBKR’de. Ancak TD Ameritrade’te 7,5 dolardı sanırım. Ayrıca, IBKR’den ayda bir kez bedava para çekebiliyorsunuz. TD Ameritrade’e para çekimi işlemi 25 dolar. Ben zaten yıllık 120 dolarlık minimum komisyon tutarını aşacak kadar işlem yapacağım. Dolayısıyla, IBKR daha az maliyetli benim için. Sigorta konusunu araştırmadım. O yüzden net bir yanıt veremem. Sevgiler.

      1. Parayı Transfer etme yollarından hangisini ? ( transferwise de anladığım kadarıyla % 2 ye denk geler bir ücret söz konusu )

        1. Interactive Brokers için para transferi sorunu yok zaten. Doğrudan şirketin Türkiye’de ki hesabına EFT ile TL yatırabiliyorsunuz. Daha sonra 2 dolarlık bir maliyet karşılığında dolara çevirebiliyorsunuz. Para transferi anlamında en uygunu IBKR. TD Ameritrade için en az maliyetli para transferi seçeneği ise şimdilik TransferWise.

          1. Aslında şunu sordum , ıbkr nin dolar sat ve sora al bir gizli maliyeti var, ayrıca onun uyguladığı kur nasıl, bunları topladığında , wise nin yüzdesini aşıyor mu ?

  7. Merhaba,

    Bilgilerin paylaşıldıkça çoğaldığı harika bir ortam, herkese teşekkür ederim.

    Benim sorum ise hesapları bağlama kısmıyla ilgili;

    Transferwise yatırım hesabımı ACH ile TD Ametrade bağlayabilmek için TD benden sms ile doğrulama kodu istedi.

    sms gelmedi. Bende bunun üzerine TD’ye mail attım. TD cevap olarak ABD dışında yaşayanlara ACH hesap tanımlaması yapılamaz o nedenle sms ile doğrulama kodu alamazsınız diyerek mail atmış.

    siz bu sorunu nasıl aştınız?

    ACH ile transfer yapabilmek için TD Ametrade’a hesap tanımlama da neyi yanlış yapıyorum?

    yardımcı olursanız çok sevinirim.

    Saygılar,
    Hakan,

    1. Merhaba Hakan Bey;

      SMS ile doğrulama kodu istendiğini hatırlamıyorum. Eğer olsaydı yazıda bahsederdim. Doğrulama, bağladığım hesaba mikro ölçekte para yatırma ile gerçekleşti. TransferWise’a girerek yatırılan miktarları öğrendim ve TD Ameritrade’in arayüzünün ilgili kısmına girdim yazıda da bahsettiğim gibi. Umarım sorununuz çözülür. Sevgiler;

    2. Merhaba Hakan Bey, aynı sorunu bende yaşıyorum. Td ameritrade profilimde telefon numaram 90 xxx şeklinde. Büyük bir ihtimal +90 xxx olmamasından dolayı mesaj alamıyoruz, artı (+) ülkemizin kodunu belirtiyor sonuçta. Td ameritrade bende sorun bildirdim dönüş yapmalarını bekliyorum. Sizin sorun daha önce çözülürse lütfen sizde paylaşır mısınız burada

      1. Merhaba Hajar,

        Ben sorunu çözdüm,

        Ve anladım ki nasıl hesap açtığına göre TD tarafındaki hikaye değişiyor,

        şöyle ki eğer pasaport + banka bilgileri + adres + telefon ile hesap açılışı yaparsan hesapları transferwise ile TD’ye bağlamak için TD senden farklı bir doğrulama istiyor.

        eğer TD hesap açılışını elektrik faturası + adres ile yaparsan da ( doğal olarak telefon numarası olmadığı için doğrulama da yapılamayacak ) bu nedenle iki kez para transferi yaparak ( sana da mail ile bilgi vererek TD kendince doğrulama yapıyor.

        hangi yoldan gidileceği kişiye kalmış olsa da varılan yer aynı.

        Hakan

        1. Teşekkürler bilgi için. Kafa karıştıran bir hususa netlik sağladığınız Hakan Bey. Katkılarınıza lütfen devam edin. Sevgiler.

        2. Hakan Bey hesap açılmış zaten bu dakikadan sonra yapacak pek bişey yok o noktada, ben hesabımı pasaport banka bilgileri elektrik faturası yani istediği tüm belgeleri sağlayarak yaptım. Şu durumda sorun transferwise hesap numarasını nasıl tanıtacağız telefon onayı olmadan ?

          1. Telefon numarası bilgilerini güncelleyerek +90 ilavesi yapma şansınız var mı? Bir diğer seçenek bu sefer elektrik faturasıyla ikinci bir hesap açabilirsiniz belki. Sanırım birden fazla hesap açabiliyorsunuz. Sorununuzun çözülmesi dileğiyle kolaygelsin diyorum.

          2. Merhaba Bay tutumlu, TD ameritrade mail attım kişisel bilgilerimi değiştiremiyorum onay istiyor mesajla ve mesaj alamıyorum diye. Bugün telefonla arayacağım güvenlik onaylarını başka bir yöntemle yapmak için. Kayıtlı telefon numarasını iptal etmelerini rica edecem. TD ameritrade sitesinde güvenlik mesajları sadece amerikan numaralarına geliyor diye bir ibare var. Çözersem diğer insanlara yardımcı olmak için buradan paylaşırım. Yeni hesap açmak çok yorucu olduğu için o işe malesef girmem.

          3. Selam Hajar,

            Transferwise üzerinden USD banka hesap bilgilerini aldığınız noktada aslında US üzerinde bir hesap açmış oluyorsunuz. TD Ameritrade tarafında ACH için hesabınızı tanımlatmanız size sadece para transferinde zaman kazanımı sağlıyor. Ancak bunu yapamamış olsanız dahi, TD’ye para göndermenize engel bir durum yok. Ben de TD tarafına hesap tanımlaması yapamadım, ancak Transferwise üzerinde tanımlı alıcı olarak görünen TD hesabıma para aktarımı gerçekleştirmeyi başardım. Tek farkı hesapları bağlamış olmanız durumunda birkaç dakikada para aktarımı yaparken, burada 7-8 saat civarı bir zaman alıyor.

            Umarım bu cevap yeterli olur,

            Hakan Yıldız,

          4. iyi günler, hesap açma konusunda sıkıntı yaşıyorum W8 formunu tamamen mi doldurdunuz acaba ben bu konuda red yanıtları alıyorum adresim eksik olduğuna dair,

          5. Merhabalar;

            Tamamen doldurmanız gerekiyor. Yazının o kısmını da daha aydınlatıcı olacak şekilde güncelleyeceğim. Selamlar.

        3. Hakan Bey, USD banka hesabı tanımlatmadan da para transferi olacağını yazmışsınız, siz de öyle yapmışsınız, hesapları bağlamamışsınız çünkü. Peki bu durumda TdAmeritrade’den para çekimi nasıl olacak ? Sonuçta transferwise hesabınızı bağlamamışsınız.

          1. Selam Murat,

            Sevgili dostlar,

            Hesapları bağlamanın tek avantajı ‘hızlı para transferi yaparak’ size zaman kazanımı sağlaması.

            TD Ameritrade’e para gönderirken, teknik olarak Amerika’da bulunan USD hesabınızdan (Transferwise üzerinden açtığınız hesapla ) TD Ameritrade’e gönderim yaptınız. TD’den geri çekerken de yine önce Transferwise üzerinden açtığınız USD hesabınıza parayı alacaksınız. Akabinde TR’de bulunan TL/USD hesabınıza aktarım yapmak sizin seçimizde olacak.

            Sevgiler,

            Hakan Yıldız,

          2. Hakan Bey çok teşekkürler, müthiş açıklayıcı olmuş. Herkese bol kazançlar dilerim.

    3. ben de aynı sıkıntıyla karşılaştım. ilk aklıma gelen sorun çözüm merkezine ulaşmak oldu ancak ilk olarak biraz kurcaladım ve şöyle bir çözüme gittim, öncelikle güvenlik sorularınızı ayarlardan belirleyin sonra ise kişisel bilgilerim kısmından numaranızı düzenlemek için adımları geçin sizden kod isteyecek aşağıda güvenlik sorularıyla devam etmek istiyorum kısmından devam edin ve ikincil bir numara ekleyin böylece banka eşlemesi sırasında ikincil telefona kod gönderin sorunsuz bir şekilde hallocaktır. ben de onayı tamamladım iki gündür micro para transferlerini bekliyorum.

      1. Merhaba,

        Bu kısmı nasıl yaptınız? Ben telefon numaramı güncellemek istediğimde yine kod göndereceğiz diyor. Güvenlik soruları ile devam etmek istiyordum diye bir seçenek çıkmıyor. Rica etsem ekran görüntüleri ile destek olabilir misiniz?

        Teşekkürler.

  8. Merhaba, okuduğuma göre TD Ameritrade’den ACH çekimleri de ücretsiz. Yani TransferWise’daki aynı dolar hesabına ücretsiz olarak para aktarmak teoride mümkün. Ben henüz denemedim o yüzden bununla ilgili bir deneme yapıp tecrubelerinizi aktarmanızı rica ediyorum 🙂

    1. Merhaba Bekir Bey;

      TD Ameritrade’in sayfasına biraz baktım ancak ACH ile hesaptan para çekiminde 25 dolarlık ücret alınmadığına dair henüz bir ifadeye rastlamadım. Eğer dediğiniz gibiyse müsait bir zamanda para çekimi ile de ilgili bir yazı hazırlarım tabi. Sevgiler.

  9. Merhaba;
    Öncelikle çok kıymetli ve faydalı yazılarınız için teşekkür ederim. Gerçekten farklılık yaratan çok önemli bilgiler paylaşıyorsunuz.

    Td Ameritrde hesabından para çekme ile ilgili bir yazıyı paylaşırsanız faydalı olacağını düşünüyorum. İyi Çalışmalar.

  10. Çoklu para hesabı olmadan yalnızca para gönderebiliyoruz değil mi? Çoklu hesabı açtığımız takdirde Tdameritrade’den Transferwise’a para aktarımı yapabiliyoruz, tek farkı bu mu?

    1. Merhaba Cenk Bey;

      Ben çoklu para hesabı olmadan TD Ameritrade hesabıma TransferWise aracılığıyla para aktaramadım. Bir tek o yöntem çalıştı. Eğer hesap açacaksanız yazıların altında bulunan linki tıklayarak açarsanız bloğada ufak bir destekte bulunursunuz bu arada. 🙂 Selamlar.

      1. Teşekkürler. Peki Türkiye’deki banka hesabımızı da TdAmeritrade’ye bağlayabiliyor muyuz, yani transferwise hesabına değil de direk banka hesabına? Örneğin; ACH yöntemiyle transferwise olmadan bankaya transfer gerçekleştirebilir miyiz?

        1. Maalesef hayır Cenk Bey. ACH sistemi ABD’ye özel bir sistem. Dolayısıyla, Türkiye’de ki banka hesabınızdan para transferi yapmak isterseniz Bank Wire yani swift seçeceğini kullanmak zorundasınız. Selamlar.

          1. Çok sağolun, son olarak swift için banka kaydını nasıl oluşturabiliriz Tdameritrade’de? Yani siz transferwise hesabını ACH ile bağladınız, peki swift için banka hesabını nasıl bağlayabiliriz?

  11. merhabalar bay tutumlu benimde bir sorum olacaktı cevap verebilirseniz çok sevinirim. başka arkadaşlarda cevap verebilir. İBKR den hesap açtım ,bu hesaba para göndermek için sadece ibkr deki hesap adım soyadım ile aynı olan başka bir bankadan mı eft yapabilirim? yoksa atıyorum bir arkadaşımda ibkr hesabıma para gönderebilir mi?

  12. Transferwise’da, Banka hesabınızı ekleyin ve Bir alıcı ekleyin diye seçenekler var. Bunların farkı nedir? TDameritrade’ye para gönderirken hangisini tıklayacağız.

    1. Merhaba Mahir Bey,

      Banka hesabınızı ekleyin diyerek TransferWise’a para aktarmak için kullanacağınız banka hesabınızı oluşturuyorsunuz. Bir alıcı ekleyin ile de TD Ameritrade’teki hesabınızı ekleyeceksiniz. Selamlar.

  13. TdAmeritare’den swift ile bankaya nasıl transfer yapacağız, hiç bir bilgi yok bununla ilgili. Bunu da görsellerle paylaşır mısınız rica etsem.

    1. Merhaba Cemal Bey;

      TD Ameritrade hesabınızdan swift ile para çekmek isterseniz withdraw kısmından bank bire yöntemini kullanacaksınız. Söz vermeyeyim ama müsait bir zamanda bununla da ilgili kısa bir yazı yazabilirim. Selamlar.

  14. Mrb Transefer wise alıcı kaydı oluştururken şehür adres eyalet posta koduna ne yazmalıyız acaba. Ya da nerden bulurum tdameritrade kendi sitesinden mi

    1. Evet Nihat Bey. İlgili bilgiler TD Ameritrade’in para yatırma ile ilgili kısımlarında var. Kolaygelsin.

  15. Account/Bank Connections kısmında Wire seçeneği var. Ona tıklayıp Connect now diyorum ve sonra International Wire seçeneğine tıklıyorum ve bir form veriyor. Bunu doldurduktan sonra swift ile bankaya para transfer yapılabiliyor. İşte bu form nasıl doldurulacak rica etsem bunu da açıklar mısınız? Sanırım bir tek bu kaldı Tdameritrade ile ilgili sorun? Şimdiden teşekkür ederim.

  16. Sanırım iki şekilde para transferi gerçekleştirebiliyoruz. Birincisi transferwise ile ikincisi ise Tdameritrade’den transferwise hesabından para çekme. Birinci yolda komisyon alınıyor, ikincisinde alınmıyor sanırım.

    1. Merhaba Murat Bey,

      Ben şu ana kadar TD Ameritrade ile TransferWise’dan ACH sistemi ile para çekip yatırdım. Maliyet sıfır oldu. Selamlar.

  17. En sonunda ben de fırsat bulup Transferwise ve Ameritrade taraflarını tamamlayarak deneme maksatlı Ameritrade’e para gönderdim ve çok kısa zamanda ulaştı. Bilgiler için çok teşekkürler Bay Tutumlu sizin de dediğiniz gibi şimdi yatırıma odaklanma zamanı 🙂

  18. Tdameritrade’den satış yaptıktan sonra, tekrar o parayla hisse alamadım. Örneğin, 100 dolarlık hisse sattım ama daha sonra 100 dolarlık başka bir hisse alamadım. Bir süre geçmesi mi gerekiyor acaba? Bizim borsada satar satmaz başka bir hisse alınıyor mesela, şaşırdım. Bilgi verir misiniz rica etsem.
    Sattıktan sonra, Cash balances kısmında para göründü ama o parayla tekrar hisse alamadım. Siz de de oldu mu bu şekilde.

  19. Öncelikle detaylı bilgilendirmeleriniz için teşekkürler. Benim de bir sorum olacaktı. Transferwise’da tl ve usd hesaplarımı açtım, doğrulamayı da tamamladım. tw hesabımı td’de ach olarak tanımlamak için gerekli işlemleri de yaptım. ancak henüz ach doğrulaması yapılmadan(hesaptan mikro tutarlı çekimler) tw’den td hesabıma para gönderdim. tw’da şu an paranın bankama gönderildiği gözüküyor. td’de ach onayı tamamlanmadan da param hesabıma geçer değil mi?

    Bir de td’de hiç bir ipo’ya katıldınız mı? en az 30 trade yapmadan ipo’lara katılamayacağımız gibi bir ibare yazıyor ilgili bölümde.

    şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba Yılmaz Bey,

      İlk sorunuzla ilgili emin değilim. Zira bir kaç başarısız denemede bulunurken ilk etapta TransferWise’da para aynı şekilde gitmiş gözüküyordu. Ancak daha sonra geri geldi. İkinci sorunuzla ilgili olarak IPO bölümüne kısaca göz attım. Ancak IPO’ya katılmadım. Dediğiniz şekilde bir ibare varsa doğrudur muhtemelen. Selamlar.

  20. Merhabalar,
    Peki bu şartlar altında (transfer sorunu da çözülmüş iken) sizin tavsiyeniz hangisi olur (ara yüz kullanım kolaylığı, maliyetler, OTC hisse alım/satımı vs.) Bir de şu an Garanti International trader kullanıyorum ve tabii ciddi maliyetler ödüyorum. Ancak bir hisseyi satar satmaz yeni hisse alabiliyorum. 2 gün beklemek de bazen önemli kayıplar doğurabiliyor. Parayı nakit çekebilmek için t+2 anlaşılır ancak yeni hisseye yatırmak için de bu koşul var mı gerçekten? (bildiğinize göre)

    1. Merhaba İlker Bey,

      Mevcut durum itibarıyla IBKR kullanmaya devam ediyorum. TD Ameritrade hesabımı ise ilave maliyeti olmadığı için yedek olarak tutacağım. Tabi şöyle bir durumda var. Ben Londra Borsası’nda işlem göre İrlanda menşeli ETF’lere yatırım yapıyorum. Td Ameritrade ile ABD sermaye piyasaları dışındaki piyasalara doğrudan yatırım yapamıyorsunuz. Dolayısıyla, IBKR şu an için tek seçenek gibi benim için. Hesap türünüz margin olursa T+2 kuralından kurtulabilisiniz bu arada. Şu yazıma göz atın.

      Hesap Türü Seçimi: Nakit mi Kredili İşlemler mi?

      Kolaygelsin.

  21. Merhaba Bay Tutumlu,
    TD Ameritrade’e para gönderme konusunda çok basit bir aşamada takıldım sanırım. İlk etapta deneme amaçlı küçük bir miktar göndermek için Transfer Wise TL hesabıma 100 TL aktardım. TW dolar hesabımı da, kimlikli fotoyu gönderip onaylattırdım. Şimdi TW TL hesabımdaki 100 TL’yi, yine TW USD hesabıma aktarmak istiyorum. Bunun nasıl yapıldığı konusunda bilgi verebilir misiniz rica etsem.

    1. Merhaba Zeynep Hanım;

      Öncelikle, TransferWise’da TL’nizi dolara dönüştürmeniz gerekiyor. Bunu yaptığınızda dönüştürdüğünüz dolarınız, TW Dolar hesabınızda görünecek. Daha sonra TD Ameritrade’ten yazıda yazdığım şekilde para yatırma işlemi yapmanız gerekiyor. Kolaygelsin.

  22. Şöyle ek bir sorum da olacak; Türkiye bankalarındaki USD hesabımdan, TW USD hesabıma para aktarmak istediğimde, Türkiye bankaları bunu SWIFT’li bir işlem olarak değerlendirip, yine o yüksek komisyonları uyguluyorlar mı? İstediğim şu aslında; Hali hazırda USD olarak duran paramı hiç TL’ye çevirmeden TW üzerinden TD Ameritrade hesabına aktarma şansım var mı?

    1. Maalesef benzer bir sıkıntı bende de var. 🙂 Dolarınızı doğrudan başka bir banka hesabına göndermek isterseniz swift maliyetlerine katlanmak zorundasınız. Banka hesabınızdaki dolarınızı TW hesabınıza aktarmak için bu şirketin Türkiye’de ki yerel banka hesabınıza aktarmanız gerekiyor. Ancak bildiğim kadarıyla sadece vadesiz TL hesapları var. Ayrıca, varsa bile swift maliyetleri var. Tamamen maliyetsiz değil ama bir başka yol var. Akbank’ın anlık forex ekranı var. Oldukça yakın kurlar üzerinden para dönüşümü yapabiliyorsunuz. Yani normal banka kurlarına gör çok daha avantajlı. Ben örneğin dolar bozdurmak yada almak istediğimde Akbank’ın bu hizmetini kullanıyorum. Tabi dolar hesabınız bu bankadaysa bu mümkün. Selamlar.

      1. Yanıtladığınız için teşekkür ederim. USD hesabım İş Bankası’nda. Onların böyle bir uygulaması var mı bilmiyorum ama yoksa eğer Akbank’ın forex ekranını araştıracağım.

  23. hesaba ach sistemi ile bağlamaya çalıştım telefon ile aranma ve mesaj gönderme seçenekleri çıkıyor ama ikisi de gerçekleşmiyor , ne mesaj geliyor ne de aranıyor.telefon numaram 90 ile başlıyor kişisel bilgilerden baktığımda gördüm sizce başında artı olmadığı için mi gelmiyor mesaj bunu nasıl çözebilirim ?

    1. Merhaba Zafer Bey,
      Bana da mesaj hiç gelmedi, ancak arama ilk gün arama seçeneğini denediğimde +34 ile başlayan bir numaradan çağrı aldım; müşteri hizmetleri değil de otomatik sesli cevap şeklinde “TD Ameritrade’den aranıyorsunuz, bu çağrıyı bekliyorsanız # tuşuna basın beklemiyorsanız müşteri hizmetleri 800…” benzeri bir açıklama yapıldı. yanlışlıkla # yerine 8’e bastığım için çağrı sonlandı ve o gün tekrar sesli çağrı alamadım malesef; ertesi gün tekrar denediğimde +1800… numaradan arandım # tuşuna basınca ekrandaki numarayı girin diyor; numarayı tuşlayıp bekleyince çağrı sonlanıyor ekranı takip ettiğinizde onay aşamasını geçtiğinizi görüyorsunuz; bir kaç kere de çağrı gelmedi ancak telefonun interneti kapalıydı, açınca whatsapptan benzeri uluslar arası numaradan arandığımı farkettim. Bu söylediklerim hep 17-24 saatleri arasında olmuştur. Telefonun internetini açıp ertesi gün bu saatler arasında deneyebilirsiniz, onay alınca telefonu +90 yapayım diye kişisel bilgilere girince başına + koyulamadığını farkettim; sisteme “non-US number” olarak +90 kaydettiğimiz halde “personal information” ekranında 90… olarak görünüyor ve dğiştirilemiyor. Sesli çağrı geldiği için de değiştirilmesine gerek yok sanırım; yazılı mesaj ise sanırım sadece US numaralara geliyor anladığım kadarıyla; bir de onay alınca 20 dakika vaktiniz var tekrar onay almadan istediğiniz diğer değişiklikleri de bu süre içinde onaysız yapabilirsiniz.
      Kolay gelsin.

      1. Merhaba Aytaç bey bende whatsup dan +36 ile başlayan bir numaradan arandığımı gördüm ve dolandırıcılık sanmıştım ve geri aramadım o numarayı , dediğiniz yöntemi deneyeyim çok teşekkür ederim yardımınız için , anlattığınız yöntemi hemen deneyeyim.

      2. Aytaç bey 800 lü bir numaradan arandım ve dediğiniz gibi kodu girerek hesabı bağladım, çok teşekkür ederim iyi günler.

      3. Merhaba, aynı tecrübeleri yaşadım. +18006693900 numarasından çağrı aldım. İlkinde pound key’in (#) ne olduğunu bilmediğim için başarısız oldum kodu girmekte. Aynı gün tekrar arama alamadım bir çok kez denememe rağmen. Bu arada müşteri hizmetleriyle görüştüm. Çözemediler ve ACH hesabı kurmak için doldurmam gereken bir form gönderdiler. Bu formu doldurup mesaj merkezinden gönderdim. Ertesi gün 17:00’dan sonra tekrar denedim online ACH oluşturmayı. Arama geldi, başarılı bir şekilde kodu girebildim. Şimdi “test deposit” çekmelerini bekliyorum. Bu arada formun akıbeti ne olur bilemiyorum 🙂

    2. Aytaç Bey kendi deneyimini açıklamış. Ben ACH sistemi için mikro ödeme seçeneğini seçtiğim için telefonla hiç uğraşmadım Zafer Bey.

  24. Merhaba,

    TDAmeritrade hesap açma kısmında da sizin sayfanızdan yararlandım, wise hesabına da buradan kaydoluyorum en azından referraldan desteğimiz olsun 🙂

  25. Merhabalar,

    Detaylı ve anlaşılır paylaşımınız için teşekkür ederim. Wise üzerinden USD hesabı açtım ve bu bilgileri kullanarak TdAmeritrade’de ACH bağlantısı oluşturmaya çalışıyorum. Fakat TdAmeritrade hesabımda ilettiğim Routing Number’ın geçerli olmadığını iletiyor, Wise ise girilen Routing Number’ın hem Wire transfer hem de ACH connection için geçerli olduğunu söylüyor problemin TdAmeritrade tarafından çözülmesi gerektiği iletiyor.

    Benzer bir problemi yaşadınız mı acaba?

    1. Merhaba Çağlar Bey;

      Belirttiğiniz türde bir sorun yaşamadım daha önce. Acaba sehven hesap bilgilerini TD Ameritrade arayüzüne eksik yada yanlış girmiş olabilir misiniz? Bir kontrol etmenizde fayda var diye düşünüyorum. Umarım problemi en kısa sürede çözersiniz. Kolaygelsin.

      1. Geri dönüşünüz için teşekkür ederim. Kontrol ettim fakat bilgiler doğru görünüyor. USD hesap bilgileri detayına girip “Inside the US” sekmesinde yer alan hesap numarası ve routing bilgilerini iletmemiz gerekiyor değil mi, yanlış bir bilgi iletmiyorum?

        1. Rica ederim. USD hesap bilgilerinde banka ismi, routing number ve account number olması lazım. Ayrıca, TD Ameritrade’e bu hesap bilgilerini girerken hesap sahibi olarak kendi isminizi girmeniz gerekiyor. Bunları doğru yaptıysanız, sorun nerede bilemiyorum maalesef. Umarım bir çözüm yolu bulursunuz. Kolaygelsin.

  26. Merhabalar.

    Dün yaptığım bir işlemden dolayı TD Ameritrade’ten aşağıdaki uyarı aldım. Daha önce de almıştım ama 3 kez kuralı varmış. Açıkçası atladım. Adına iyi niyet ihlali diyorlar. İşlem; elimde olan bir hisseyi sattıktan 1 saat sonra başkasını alım emri verdim ve gerçekleşti. Buying power kısmında para göründüğü için bende rahatça işlemi yaptım aslında.

    İhlal:
    Hesabınızda bir menkul kıymet satın aldığınızda ve ardından ilk satın almanın tamamını ödenmiş fonlarla ödemeden önce sattığınızda iyi niyet ihlali meydana gelir. 12 ay içerisinde 3 kez iyi niyet ihlali gerçekleştirdiniz. Hesabınız ödenmiş nakit ile sınırlandırılacaktır. 90 gün boyunca geçerli olacaktır.

    Bilgilerinize

  27. Selamlar,

    TD Ameritrade’te deposit yaptıktan sonra, Wise’a girip TDAmeritrade’e aynı tutarı yazıp gönderiyor muyuz? Ben önce TD Ameritrade’de deposit dedim deneme amaçlı 100 USD gönderdim daha sonra Wise’a girip 100 USD gönderdim ( 5 TL komisyon kesti) 100 USD hesabıma tanımlandı, ertesi gün bir 100 usd daha tanımlandı, TD Ameritrade’den deposit yaptıktan sonra Wise’da işlem yapmamıza gerek yok mu? parayı kendisi mi komisyonsuz şekilde hesaptan çekiyor? fazladan yatan 100 USD hesabımdan geri alınacak mı?

    1. Merhaba Burak Bey;

      En uygun maliyetle para transferi için ABD’de kullanılan ACH sistemini kullanıyorum. ACH sistemi ile para transferi ücretsizdir. Öncelikle, TD Ameritrade hesabım ile Wise’ın sağladığı ABD bankasında adıma kayıtlı hesabı birbirine bağlıyorum. Bağladıktan sonra Wise’dan herhangi bir işlem yapmama gerek yok. TD Ameritrade arayüzünde deposit ve withdraw seçeneklerini kullanarak Wise dolar hesabına para yatırıp çekebiliyorum. Umarım bu bilgiler faydalı olmuştur. Selamlar.

  28. Merhaba, yararlı bilgileri için teşekkürler… ACH ile deneme yaptığımda TDA hesabıma miktar yattı fakat Wise hesabımda herhangi bir hareket yok… Bakiyem aynı Wise’da… Belli bir süre sonra mı yansıyor acaba?

  29. Merhaba,
    Bilgilendirici içerik için teşekkürler.Bir sorum olacak.Tam tarif ettiğiniz gibi wise hesabımı Ameritrade’e ekledim ve 1 hafta önce hem deposit hem withdraw denemesi yaptım ikisi de başarılı oldu. Ancak bugün işlem yapmak için giriş yaptığımda kayıtlı bağlantıyı göremedim. Canlı agent ile yazışarak problemi sordum ve verdiği cevap ” we are not able to ACH connect to that bank account” oldu.Daha önce deneme yaptığımı ve onay verdiklerini sorduğumda ise “Its possible that it work at one time, however we are no longer able to work that bank” şeklinde oldu.Bu bana özgü bir durum mu?Siz hala kullanabiliyor musunuz acaba?

    1. Merhaba Mehmet Bey;

      Türkiye gri listeye girdikten sonra TD Ameritrade Türkiye’den hesap açılmasını engelledi. Yani Türkiye’den müşteri kabul etmiyorlar. Benzer bir sebeple Wise dolar hesabınızın yer aldığı banka hesabını da kabul etmiyor olabilirler. Gün içinde TD Ameritrade’den para çekme denemesinde bulunurum vaktim olursa. Yada aracı kurumunuzu değiştireceksiniz.

      Interactive Brokers: Görsellerle Hesap Açılışı

      Selamlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top