
Hisse fiyatları, 2020 yılı Kasım ayından itibaren ciddi bir yükseliş sergiledi. Bist 100 şu an eski endeks rakamıyla 156 binlerde. Dolar/TL kuru da 8,5’lardan 7,3’lere geldi. Dolayısıyla, Türk Lirasındaki değerlenme nedeniyle dolar bazında artış daha da göz kamaştırıcı. Portföyümdeki hisseler değerlenmeye devam ediyor doğal olarak. Hatta Otokar örneğinde satışa geçtiğimi Çıkış Stratejisi Belirleme: Otokar Örneği başlıklı yazımda duyurmuştum. Ancak 2 Aralık tarihinde yayımladığım yazıdan bu yana bu hisse fiyatındaki artış neredeyse kesintisiz devam etti ve uzun dönem trend değerinin 3 standart sapma üzerini gördü! Bende oyun planıma sadık kalarak 330 TL civarındaki fiyatlardan elimde kalan hisseleri sattım. Tabi artış burada da durmadı ve birkaç gün içerisinde 450 TL’yi gördü! 🙂 Bu kesintisiz ve aşırı hızlı fiyat artışları ne kadar sürdürülebilir sorusu da kafamda oluştu tabi. Dolayısıyla, portföyümdeki hisse fiyatlarını gözden geçirmeye karar verdim.
Arçelik
Otokar haricindeki hisselerin regresyon analizlerini yenileme fırsatım olmadı. Grafikler, son durumu çok net yansıtmıyor doğal olarak. Bununla birlikte, veri dosyalarındaki tahminler aydan aya çok fazla değişmiyor. Dolayısıyla iş görür. Regresyon analizinin detayı için bu ve şu yazılara bakabilirsiniz. Konumuza dönersek Arçelik’in reel dolar bazında fiyatı, aşağıdaki grafikten gördüğünüz üzere, uzun dönem ortalama değerine yakınsama eğiliminde. Bakalım geçen Cuma kapanış fiyatını dikkate aldığımızda hangi noktada?

Bu arada Cuma günkü kapanış fiyatlarını Yahoo Finance‘dan aldığımı not edeyim. Arçelik örneğinde kur değeri 7,35 iken 32,14 TL / 7,35 = 4,37 dolara karşılık geliyor. Aşağıdaki resimden gördüğünüz üzere uzun dönem ortalama değerini ise 4,65 dolar olarak tahmin etmişim. Yani hisse değeri tarihsel açıdan olması gereken değere yakınsamış görünüyor bu analiz çerçevesinde.

Coca Cola
Coca Cola’ya gelirsek, hisse senedinin reel dolar bazında getirisi bir iki ay önce uzun dönem ortalama değerinin bir standart sapma altında seyrediyormuş.

Güncel değerini hesapladığımızda ise 72,35 TL / 7,35 = 9,84 dolar ediyor. Tahmin ettiğimiz uzun dönem ortalama değerinin (13,3 dolar) hala altında. Bununla birlikte, uzun dönem ortalama değerinin bir standart sapma altındaki değerinin (7,12 dolar) de epey üzerinde görünüyor.

Net Holding
Takip etme amacıyla portföye kattığım bir hisse senedi olan Net Holding’in fiyatı ise aşağıdaki grafikten gördüğünüz üzere ucuz görünüyordu.

Güncel fiyatı hesapladığımızda ise hisse senedi fiyatı 3,41 TL / 7,35 = 0,46 dolara karşılık geliyor. Uzun dönem ortalamasının bir standart sapma altını ise, 2020 Aralık ayı için, 0,55 dolar olarak tahmin etmişim. Bu durumda fiyat hala grafikte gördüğümüz şekilde seyrediyor diyebiliriz.

Otokar
Son verileri dikate alarak yenilediğim Otokar’ın regresyon grafiğini aşağıda görüyorsunuz. Analizi aylık reel dolar bazında verilerle yaptığım için ve bu nedenle grafikteki son aylık ortalama fiyat verisi güncel fiyat verisinden bir ay geriden geldiği için grafikte hisse fiyatı uzun dönem ortalama değerinin sadece bir standart sapma üzerine çıkmış gibi görünüyor.

Bununla birlikte, aşağıdaki şekilden gördüğünüz üzere, Otokar’ın güncel kurdan mevcut fiyat düzeyi 421 TL / 7,33 = 57,3 Dolar! 2021 yılı Ocak ayı için tahmin ettiğim uzun dönem ortalamasının üç standart sapma üzeri ise 49,6 dolar! 20 yıla yakın veri seti içinde böyle bir fiyat seviyesini daha önce hiç görmemiş bu hisse senedi…

Tav Havalimanları
Portföye izleme amacıyla dahil ettiğim bir başka kağıtta Tav Havalimanları’ydı. Biraz geriden gelen tarihsel fiyat analizi grafiğini aşağıda görüyorsunuz. Aylık reel dolar bazında fiyatı, uzun dönem ortalama fiyatının 1,5 standart sapma altındaymış.

Güncel değeri ise yaklaşık 21,3 TL / 7,35 = 2,9 dolar. Yani neredeyse uzun dönem ortalamasının bir standart sapma altına (3,18 dolar) gelmiş fiyat.

Tofaş
Portföyümde tuttuğum bir diğer hisse senedi de Tofaş’tı. Grafikten görüldüğü üzere uzun dönem ortalama değerinin 1,5 standart sapma altında seyrediyordu fiyatı.

Güncel fiyatı ise yaklaşık 35,84 TL / 7,35 = 4,88 dolar. 2021 yılı Ocak ayı için tahmin ettiğim uzun dönem ortalama fiyatı 5,47 doların altında halen. Ancak, uzun dönem ortalamasının bir standart sapma altı olan değerin (4,33) ise üzerinde.

Tüpraş
Borsa İstanbul portföyümün yaklaşık yarısını oluşturan Tüpraş’ın fiyatı reel dolar bazında tarihi düşük seviyelerdeydi. Bakalım güncel durum ne?

Cuma günkü kapanış fiyatı ile kur dikkate alındığında Tüpraş’ın güncel fiyatı 112,2 TL / 7,35 = 15,27 dolar. 2021 yılı Ocak ayı için tahmin ettiğim uzun dönem ortalama değerinin (23,44 dolar) hala epey altında. Ama artık bu değerin 3 standart sapma altında değil 2 standart sapma altında. Tüpraş bu analiz kapsamında hala ucuz gözüküyor. Daha önceki yazılarımda söylediğim gibi Tüpraş’ın kaderi petrol fiyatlarına bağlı. Petrol fiyatları da dünya ekonomisinin hangi hızla toparlanacağına bağlı…

Sonuç olarak
Portföyümde yer verdiğim hisse senetlerinin güncel fiyatları, Otokar haricinde, henüz makul gözüküyor. Daha doğrusu satmamı gerektirecek düzeye erişmediler. Otokar’ı ise daha önce belirlediğim stratejiye bağlı kalarak tamamen elden çıkardım. Bununla birlikte, Otokar deneyimi bana hisse senedini elden çıkarmakta acele ettiğimi gösterdi. Bu nedenle stratejimi biraz değiştireceğim. Artık hisse senetlerini uzun dönem ortalamasına eriştiklerinde değil uzun dönem ortalamasının bir standart sapma üzerine çıktıklarında kademeli olarak elden çıkarmaya karar verdim. Zira, çoğu küçük yatırımcının bildiği gibi boğa piyasasındaki aşırı coşku hali fiyatları uç noktalara doğru sürüyor. O halde bu yersiz coşkudan biraz daha fazla yararlanmak mantıklı gibi. Peki bu piyasada yeni hisse alır mıyım? Çok seçici olmak kaydıyla belki. Genel olarak Borsa İstanbul’da yoğurdu üfleyerek yeme zamanı geldi diye düşünüyorum. 🙂 En azından Bist 100 bu civarlarda seyrederken… Siz ne düşünüyorsunuz? Borsa İstanbul’da ki boğa piyasası hala devam eder mi?
Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Wise (eski adıyla TransferWise) hesabı ile yurtdışı aracı kurumlara düşük maliyetli para transferi yapmak için: Wise hesabı açın.
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Finansal özgürlük ve yatırım maceram yurtdışı odaklı başlamasına rağmen ben de ufak miktarlarda da olsa BIST100 artışını değerlendirmek adına 1.5 aydır beğendim hisse senetleri ve fonlardan alım yaptım.Her ne kadar elinizi neye atsanız yükseliyor olsa da ne kadar sürdürülebilir o çok büyük bir soru işareti. Bu konuda uzmanlar da kendi içlerinde ayrıldı. Kimisi artık para arzının bolluğu ve gelişmekte olan ülkelerin devrinin geldiğini hatta Türkiye’nin bu konuda gelişmekte olan ülkelerden daha da pozitif ayrışacağını savunurken bazı uzmanlar ve BIST100 de 2013-2018 arasında işlem yapmış olanlar daha karamsar.Ben ise hala bir BIST100 de portföydeki oranın %10 civarında olması ve maksimum %15 i geçmemesi taraftarıyım yani çekimserim. 2021 inanılmaz gelişmelerle başladı (Altın,gümüş,10 yıllık ABD tahvilleri , Bitcoin……) Bakalım daha bizi ne günler bekliyor. Güzel yazı için teşekkürler.
Katkınız için ben teşekkür ederim Çağlar Bey. Selamlar.