Para Çekme: IBKR’den Banka Hesabınıza

Para Çekme: IBKR’den Banka Hesabınıza

Para çekme konusunda epey bir yorum ve mesaj aldım okurlarımdan. Interactive Brokers‘dan (IBKR) nasıl para çekileceği konusunda bilgi ve yardım istediler. Yardımcı olmak için bugün kısa bir yazı hazırlamaya karar verdim. Aslında bilgisayar karşısına oturduğumda oldukça farklı bir konuyu kaleme almaya hazırlanıyordum. Artık önümüzdeki haftaya kaldı kafamdaki o yazı. Neyse, IBKR’ye en az masrafla para yatırma konusunu Para Transferi Sorunu ve Yurtdışı Piyasalara Yatırım başlıklı yazımda ayrıntılı olarak ele almıştım. Şimdi tersinin nasıl yapılacağını anlatacağım.

Para çekme: banka hesabınızı tanımlayın

Öncelikle soldaki menüden “Transfer Funds” butonunu seçiyoruz ve karşımıza aşağıdaki menü çıkıyor. Buradan “Make a Withdrawal” (para çekme) butonuna basıyoruz.

Hesap tanımlama - I
Hesap tanımlama – I

Hangi para biriminden ve hangi yöntemle para çekeceğimizi belirliyoruz bir sonraki aşamada. Aşağıdaki şekilden gördüğünüz üzere Türk Lira’sını seçiyoruz.

Hesap tanımlama - II
Hesap tanımlama – II

Türk Lirası’nı seçtiğimizde tek para çekme yolu olarak “Bank Wire” kalıyor. Şimdi “Connect Your Bank” (Bankanızı tanımlayın) tıklıyoruz.

Hesap tanımlama - III
Hesap tanımlama – III

Aşağıdaki şekilden gördüğünüz üzere para çekme işlemi için tanımlayacağınız hesabınıza isim veriyorsunuz ve banka olduğunu beyan ediyorsunuz.

Hesap tanımlama - IV
Hesap tanımlama – IV

Bir sonraki adımda banka hesabınızın yer aldığı ülkeyi ve banka hesabınızın IBAN numarasını girmeniz gerekiyor.

Hesap tanımlama - V
Hesap tanımlama – V

IBAN numaranızı da girdiğinizde para çekmek için tanımladığınız bankanın bilgileri aşağıdaki şekilde gözüküyor.

Hesap tanımlama - VI
Hesap tanımlama – VI

Interactive Brokers bu aşamada sizden banka hesap bilgilerinin teyidini istiyor. Güvenlik önlemi olarak kullanıcı adınızı ve şifrenizi soruyor.

Hesap tanımlama - VII
Hesap tanımlama – VII

Aşağıdaki şekilde gördüğünüz üzere kullanıcı adınızı ve şifrenizi girip “Continue” (devam) butonuna tıklıyorsunuz.

Hesap tanımlama - VIII
Hesap tanımlama – VIII

Telefonunuza bir doğrulama kodu geliyor.

Hesap tanımlama - IX
Hesap tanımlama – IX

Doğrulama kodunu da girip devam ediyorsunuz.

Hesap tanımlama - X
Hesap tanımlama – X

Karşınıza teyit için teşekkür eden bir mesaj çıkıyor. “Finish” (sonlandır) diyerek hesap tanımlama sürecini sonlandırabilirsiniz. Yada “Create Transfer” (transfer yarat) butonuna tıklayarak para aktarma işlemine başlayabilirsiniz.

Hesap tanımlama - XI
Hesap tanımlama – XI

Ben sonlandırmayı seçtim ve tekrardan para çekme sayfasına geldim. Aşağıda gördüğünüz üzere artık hem Türk Lirası ve hem de daha önceden kullandığım dolar hesabım tanımlı para çekmek için. Şimdi Akbank vadesiz TL hesabımın karşısında yer alan “Select” (seç) butonuna tıklıyorum.

Hesap tanımlama - XIII
Hesap tanımlama – XII

Para çekme – emir girişi

Karşıma tanımladığım banka bilgilerim çıkıyor. 100 TL’lık bir deneme tutarı giriyorum sizlere göstermek için. Oppss! Karşıma “Maximum amount (0.00) exceeded” (maksimum miktar olan sıfır aşıldı) ifadesi çıkıyor. 🙁 Şimdi karşımıza çıkan bu sorunu çözmeye çalışalım.

Emir girişi - I
Emir girişi

Sorunların olası kaynağı

İlk olarak sistemin “Support” (destek) kısmından para çekme ile ilgili olan sorulara ve cevaplarına bakıyorum. İlk açıklama hesabınızın tanımlı olduğu para biriminin dışında bir para birimi ile işlem yapıyorsanız, o para birimi için getirilen limitin üstüne çıkmış olabilirsiniz şeklinde. İkincisi IBKR hesabınız nakit hesap türünde ise ve yakın zamanda para dönüştürdüyseniz işlemin sonuçlanıp paranızın hesabınıza yatması en az iki iş günü alıyor şeklinde. Son olarak, eğer yakın zamanda para yatırdıysanız bu parayı çekmeniz için gereken zaman sınırına yakalanmış olabilirsiniz diyor.

Sorunların kaynağı - I
Sorunların kaynağı – I

Peki hesabımızdan ne kadar para çekebileceğimizi nereden öğrenebiliriz? Bu soruya verilen yanıt, müşteri hesabımızın “Transfer Funds” kısmında “Available For Withdrawal” altında bu sorunun cevabını öğrenebileceğimiz yönünde. Ancak, ben böyle bir arayüz göremedim.

Sorunların kaynağı - II
Sorunların kaynağı – II

Onun yerine geçmiş işlemlere baktım. Aşağıdaki şekilden gördüğünüz üzere bir gün önce yaptığım TL transferinin kaydıyla karşılaştım. Bu işlem için düşülen notta bu parayı 22 Aralık 2020 tarihinden önce çekemeyeceğim açıkça ifade edilmiş. Yani sorunu anlamış oldum.

Sorunların kaynağı - III
Sorunların kaynağı – III

Dolardan TL’ye çevirme

Süreci öğrenmek için bir miktar doları TL’ye çevirip bir deneme daha yapalım. “Convert Currency” (para dönüştür) seçeneğinden 15 doları Türk Lirasına çevirmek için emir girdim.

Dolardan TL'ye çevirme - I
Dolardan TL’ye çevirme – I

Emir gerçekleşti. Tekrar para çekmeyi denedim. Ancak yine aynı hatayla karşılaştım. Çünkü hesabımı nakit hesap olarak tanımladığım için piyasada gerçekleştirdiğim para dönüşüm işlemi sonucunda hesabıma TL olarak geçmesi bir kaç iş gününü bulacak.

Dolardan TL'ye çevirme - II
Dolardan TL’ye çevirme – II

Hala sorun çözülmedi?

Emin olmak için destek kısmından canlı sohbet olanağını kullanarak IBKR’ın müşteri temsilcisi ile görüştüm. Eğer sizlerde çözemediğiniz bir sorunla karşılaşırsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz. Gerçi, bu seçeneği mümkün olduğunca kullandırmamaya çalışıyorlar çünkü ABD’de emek pahalı. 🙂 O yüzden mümkün olduğunca hazırlanmış soru cevaplara yönlendiriyorlar sizi. Neyse, müşteri temsilcisi aşağıda gördüğünüz üzere 1.000 TL’nin yeni yatırıldığını ve bu yüzden para çekemediğimi söylüyor ilk olarak.

Müşteri temsilcisi ile görüşme - I
Müşteri temsilcisi ile görüşme – I

Para dönüştürdüğümü ama transfer yapamadığımı söylediğimde ise para dönüştürme işlemimin 21 Aralık tarihinde sonlanacağını söylüyor. Yani o zaman param (TL) hesabıma yatmış olacak. Yaptığımız işlemleri de “Reports/Statements/Trade Confirmation” kısmından kontrol edebileceğimizi ekliyor.

Müşteri temsilcisi ile görüşme - I
Müşteri temsilcisi ile görüşme – II

Müşteri arayüzünün üst kısmında yer alan “Reports” (raporlar) sekmesine tıklıyorum. Daha sonra aşağıdaki resimden gördüğünüz üzere “Trade Confirmation” (işlem teyidi) karşısında yer alan oku tıklıyorum. Açılan pop-up‘ta bugün tarihli bir rapor oluşturmasını sağlıyorum.

Rapor sorgulama - I
Rapor sorgulama – I

Rapor sorgulama sonucunda aşağıdaki işlemi görüyorum. Buna göre “Settle Date” (hesaplaşma tarihi) 21 Aralık. Yani verdiğim emir sonuçlandıktan sonra hesabıma TL bu tarihte yatacak. Bu arada ek bilgi olarak şunu söyleyeyim: para dönüşümü için alınan komisyon 2 $. 15 dolar içinde 2.000 dolar içinde 2 $ ödedim.

Rapor sorgulama - II
Rapor sorgulama – II

Sonuç olarak

Hesabımda an itibarıyla TL olmadığı için para çekme işlemi yapamadım. Ancak, müşteri temsilcisiyle yaptığım görüşmede hesabımda TL olması durumunda para çekme işleminde herhangi bir sorun yaşamayacağım söylendi. Haftaya gerçek bir işlem yaparak bu yazının sonuna dipnot olarak düşeceğim. Umarım bu bilgiler size faydalı olur.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

Dipnot:

21 Aralık Pazartesi itibarıyla fiili para çekme denemesinde bulundum. Aşağıdaki resimden görüldüğü üzere hesabımda 115,77 TL gözüküyor. Yaklaşık 15 TL’lik bir meblağı Türkiye’de ki hesabıma aktarmak için “Create Withdrawal” butonuna tıkladım.

Fiili para çekme - I
Fiili para çekme – I

Kimlik kontrolü için kullanıcı adı ve şifre bilgisi soruldu. Bu bilgileri girdikten sonra telefonuma bir şifre daha geldi.

Fiili para çekme - II
Fiili para çekme – II

Telefona kısa mesaj olarak gelen şifreyi de girdikten sonra para çekme isteğim IBKR tarafından onaylandı. Yani IBKR’den ayda bir kez bedava olmak üzere Türkiye’de ki hesabımıza Türk Lirası aktarabildiğimizi deneyerek görmüş olduk.

Fiili para çekme - III
Fiili para çekme – III

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020 Pintidegiltutumluyum

57 thoughts on “Para Çekme: IBKR’den Banka Hesabınıza

  1. İçerik için teşekkürler, benzer bir içerik TDA için de gelecek mi? Aylık fee bedeli olmadığı için yatırım hesabımı oradan açtım, ancak bir türlü hesaplarıma para çekmeyi başaramadım

    1. Merhaba,

      Td Ameritrade’te hesap açma işinde bayağı bir sıkıntı yaşıyorum. 🙂 Açıkçası IBKR hesabını kullanmaya başladığım için üzerine de düşmedim. Eğer hesabı aktif hale getirmeyi başarabilirsem, para yatırma çekme denemesinde de bulunurum. Deneyimlerimi sizlerle paylaşırım tabi ki. Selamlar.

    2. Bahsettiginiz TDA’dan Turkiye hesabina para aktaramamaniz mi? Oyle ise nasil bir zorlukla karsilastiniz detay verebilir misiniz? Selamlar.

  2. Blogunuzu bugün keşfettim ben de ne zamandır swift harici para göndermek için bir yol arıyordum size ne kadar teşekkür etsem az. 2 sorum var:

    IBKR da USD den TRY ye çevirirken 2TL ücret aldığını söylemişsiniz. Peki TL olarak para yatırdığımızda USD ye çevirirken ne kadar ücret alıyor?

    IBKR Lite açmayı düşünüyorum onda da bu şekilde para yollayabilir miyim? Hem hisse ve ETF lerde komisyon yok. Ayrıca IBKR Pro da olduğu gibi aylık $10 minimum komisyon ücreti de olmadığı yazıyor sitelerinde.

    1. Merhaba Osman Bey,

      Yazının faydalı olmasına sevindim. Dolara çevirirken de 2 TL komisyon almışlar benden. IBKR Lite hesabını ABD’de yerleşik değilseniz açamıyorsunuz maalesef. Detaylı bilgi için şu yazıya bakabilirsiniz:

      Aracı Kurum ve Yurtdışı Piyasalara Yatırım

      Beğendiğinizi yazılarımı paylaşmayı da unutmayın lütfen. Selamlar.

      1. Merhaba, interactive brookers şu an tl pozisyonu açılmasına kurda oynama çok fazla olduğu için izin vermiyor. Trdeki bir bankaya dolar cinsinden çekmek istesek svift ücreti ne kadae oluyor, cevaplarsanız sevinirim. Teşekkürler

        1. Swift ücretinin ne kadar olacağını maalesef bilmek mümkün değil. Wise ile aktarmak belki daha uygun olabilir yahut acele nakit ihtiyacınız yoksa bir süre beklemek daha rasyonel olabilir. Kolaygelsin.

  3. IBKR Türkiye’de açtığı banka hesabını kapatırsa tek seçenek yüksek maliyetli swift kullanmak mı olur sizce?

    1. Yurtdışında banka hesabınız yoksa ve üçüncü taraf uygulamalarına ilişkin politikaları değişmezse maalesef swift tek seçenek kalabilir. Selamlar.

  4. Merhaba, yazı için teşekkürler. Yazıyı okurken Türkiyedeki dolar hesabına kısaca değinmişsiniz ama tam netleştiremedim. Sorum: IBR’de bulunan dolar hesabından Türk bankalarındaki (Ör:İş bankası) dolar hesabına direkt aktarım yapılabilir mi?

    1. Merhaba Emre Bey,

      IBKR’nin Türkiye’de TL hesabı var. Ben IBKR’deki hesabımda önce dolardan TL ye dönüşüm yaptım. Sonra kendi banka hesabıma TL gönderdim. IBKR hesabınızdan direkt dolar göndermek isterseniz swift yapmanız lazım. Selamlar.

  5. Meraba kolay gelsin lütfen bende IBKR de hesap açacağım bugün buradaki komisyonlar cok yüksek, hangi bankada IBRK hesabi açıyorsunuz. Birde bu araci kurumdan memnunmusunuz. Ben pozisyonları taşıyacağım.

    1. Merhaba Adem Bey,

      Hangi bankada IBKR hesabı açacağım derken ne demek istediğinizi anlayamadım. IBKR, ABD merkezli bir aracı kurum. Bu aracı kurumda yatırım hesabı açabilirsiniz. Nasıl açacağınızı aşağıdaki yazıda anlatmıştım.

      Interactive Brokers: Görsellerle Hesap Açılışı

      IBKR’deki yatırım hesabınıza ise bu yazıda anlattığım şekilde para yatırıp çekebilirsiniz. Umarım sorunuzu yanıtlamışımdır. Selamlar.

  6. merhaba
    interactive brokerda hesabım var fakat aylık 20 usd ücret kestiler 2000 usd üzerinde fonlama yapıldığında hareketsizlik ücreti yada sizden ne kadar ücret kesiliyor ayrıca canlı fiyat hareketlerine göremi işlem yapıyorsunuz satış yada alışta hangi emir tipini kullanıyorsunuz ben sadece xiaomi alıp satmıştım oyüzden sizin kadar hakim değilim interactive brokera 🙂

    1. Merhaba Ertan Bey;

      2000 dolar üstü varlık bulundurduğum için aylık 10 dolarlık hareketsizlik (inactivity) ücreti söz konusu. Benim yatırım tarzım çok işlem gerektirmediği için canlı fiyat hareketlerine de ihtiyacım yok. Dolayısıyla öyle bir hizmette almadım. Doğrusunu söylemek gerekirse bende IBKR arayüzünü yeni öğreniyorum. 🙂 Selamlar.

  7. Merhaba,
    Elinize, çabanıza sağlık, siteniz çok kıymetli bir klavuz.
    2000 dolarlık limit bu durumda sadece aylık kesintinin 10$ seviyesinde olması için önemli. Para yatırma, çekme yada kur dönümüşü sürecinde herhangi bir limit olmadığını anlıyorum. Doğru mudur?
    Teşekkürler,

  8. merhabalar sizden birde WEBULL incelemesi ve karşılaştırması rica ediyorum.
    son zamanlarda masrafsız olmasıyla ilgimi çekiyor.

  9. Merhabalar sizin tavsiyelerinizle IBKR kullanmaya başladım bilgilendirmeler için çok teşekkür ediyorum size bir sorum olacak hisse senedi sattım sattığım dolar “fazla likidite “olarak bu Miktarı görüyorum “alım gücü “kısmına bu yansımıyor bunun için bekleme süresimi var yoksa bir işlemmi yapmam gerekecek ilginiz için teşekkürler

  10. selam ben ameritrade ve IABR arasında kaldım . alım satım fazla yapan biriyim gün içinde fazla trade yapan biri için hangisi uygun olur. komisyon almayan ameritrade sanırım. IABR de hesap açımı daha rahat sanırım. teşekkürler

  11. Merhabalar,
    IBKR’den Türkiye’ye ayda bir transfer ücretsiz olduğundan , IBKR hesaptan USD swift yapmak istesek, “sadece” TR bankası kesinti yapacak o zaman. TEB bu iş için uygun gibi. Gelen YP Swift ücreti 15 lira. Enpara ise 22,5 TL
    Saygılar
    Faydalı yazınız için tekrar teşekkürler.

  12. İbkr de para çekme işlemi yaptım bütün bilgim doğru fakat hala tr deki banka hesabıma geçmedi. Para çekme işlemi kaç gün sürüyor bilginz var mı ?

    1. Merhaba Ayça Hanım;

      Linkini verdiğiniz yazıyı okudum. Arkadaş yazdıkları için kaynak göstermemiş. Interactive Brokers ile Robinhood’u da bir tutmuş… Interactive Brokers’u kuran kişi 1980’lü yıllarda NYSE’de işlemlerin elektronik ortamda yapılmasını sağlamak için yıllarca mücadele eden öncü biri. Firma halihazırda da ABD’nin en büyük elektronik işlem platformu. Detaylı bilgi için şuraya bakabilirsiniz. ABD’nin sermaye piyasalarını denetleyen kurumlarca da düzenleme ve denetlemeye tabi. Bu kurumlar IBKR’da ki hesaplar için belli bir limite kadar (500 bin dolar) güvence veriyorlar. Ayrıca, Robinhood benzeri ‘komisyonsuz’ hizmet veren kurumlar aslında bedava değil. İşlem akış emirlerini toptan piyasada başka firmalara satıyorlar ve işlem gerçekleşirken en iyi fiyat garantisi vermiyorlar. Yani siz gene ücret ödemiş oluyorsunuz ama ne kadar ödediğinizi bilmiyorsunuz. 🙂 Aşağıdaki yazılara bir bakmanızı tavsiye ederim.

      Robinhood Gibi Aracı Kurumlar Gerçekten Bedava mı?
      İflas Riski: Yabancı Aracı Kurumlar Güvenli mi?

      Sorunuza gelirsek ben para çekimi ile ilgili bir sorun yaşamadım şu ana kadar. Yaşarsam blogtan paylaşırım. Selamlar.

  13. Merhaba

    Bir süredir IBKR kullanıyorum ve ayda 1 ücretsiz Try transferi hakkından yararlandım. Withdrawal i akbank hesabıma yaptım ve ücret çıkarmadı (100k Try). Bu ayki ücretsiz hakkım doldu ve aynı şekilde transfer yapmak istiyorum.
    Kendi tablosundan baktığımda Try cinsi için wire ücreti var ama eft ye n/a diyor. Benim anladığım akbank a IBANa transfer yaptığımda kesinti yapmayacağı ama emin olamıyorum, bilginiz var mı bu konuda?

    1. Merhaba Taha Bey;

      Bilgim yok maalesef. Eğer transferi gerçekleştirirseniz lütfen bu yorumun altında bilgi verirseniz çok sevinirim. Bizlerde öğrenmiş oluruz. Selamlar.

  14. Merhabalar Bay TUTUMLU,
    Ay’ ın 11′ nde TL vadesiz hesabıma yüklü TL gönderimi yaptım. Transfer kısmında gönderildi yazıyordu ama detail kısmında LEHTAR banka ile görüşün, süreç onlarda vs gibi bir ibare gördüm. Yani biz gönderdik ama onay için lehtar banka ile görüşün diye. Tabi İŞ bankası lehtar banka, uzun uzun uğraşlar sonucunda gelen paranın TC vs gibi bilgiler olmadığından iadesi yapıldı dendi, İKBR portalında da DEPOZİT olarak tutar görünüyor. Bu iadesi alındı demek sanırım değil mi? Ayrıca iş bankasına mümkünatı yok bu para gelmiyor, fiba da bu sorun yoktu şimdi QNB deniyorum. Para gönderme işlemi yapılırken TC’ nin girildiği veya gönderim sonucundaki reportta TC yazmıyor ki. Nasıl bir sistem anlayamadım. Citibank ile görüşmeye çalışyorum TC belirtmemişsiniz diye onlara da ulaşamadım mail olarak attım.
    Sizin fikirleriniz nelerdir?
    Saygılarımla

    1. Merhaba,
      An itibari ile depozito olarakta görünmüyor. Şimdide depozito işleminiz red edildi yazıyor. Para gönderimi iptal dedi, depozito olarak iade mesajı aldım, depozito olarak trade de görünür oldu şimdide depozito iptal diyor.
      Yani arafta kaldım, ya bunlar devrik cümle kullanıyor yada durum böyle.
      Depozito iptal edildi ama askıda yazıyor.

      1. Merhabalar, bi bilgilendirme yapmak istiyorum. Toplam denemelerime göre, fiba ya geliyor, akbank a geliyor, qnb deniyorum bakalım. İş bankasına gelmiyor iade geliyor ve tabi bir de muhabir banka kesintileri oluyor. İş bankasının hatası tamamen TC vs istiyor, ikbr nin klasik formu İş bankta ise yaramıyor. Ikbr ye mail attım onlar da tc bilgisi vs paylaşamayız sistemlerimiz buna uygun değil diyor. Ayrıca İş Bankası fazladan inceleme yapıyor başıma gelen hesap hareketlerini izleme talimatı alıyor sanki bahis vs sitelerinden para transferi yapmış gibi. Bir de bunlarla uğraştım bugün.

    2. Merhaba Akın Bey;

      Ben IBKR hesabımı fonlarken Akbank’ı kullanıyorum. Şu ana kadar belirttiğiniz türde hiçbir sorun yaşamadım. İş bankası biraz fazla işgüzar davranıyor gibi görünüyor. Sorun yaşamadığınızı belirttiğiniz diğer bankalarla çalışmak mantıklı bir tercih gibi duruyor. Takdir sizin tabi. En kısa sürede sorunlarınızın çözülmesini diliyorum. Selamlar.

  15. Merhaba ben de bu sıralar trade yapmak için ibkr ye girmeyi düşünüyorum ilk defa hesap açacağım bilmem gereken önemli noktalar nedir?

    1. Merhaba Burak Bey;

      Interactive Brokers ile ilgili blog yazılarına bir göz atarsanız faydalı olabilir. Kolaygelsin.

  16. Selamlar , 22 kasim itibariyle is bank hesabima ucretsiz 150k tl transfer ettim. Benin de gonderdigim para banka tarafindan reddedilmis gorunuyordu , fakat IBKRdeki bir problem sebebiyle reddedilen parayi tekrar tekrar bankaya gondermeye calisiyordu sistem. Ben direk IBKR support ile iletisime gectim , arayuzde bir problem var su anda , talebinizi muhasebe birimine iletiyoruz dediler . Ertesi gun para isbank hesabima gecmisti . Yeni is bankasi ile hic iletisime gecmeden IBKR support ile isimi hallettim.

    1. Merhaba Seda Hanım;

      Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Umarım tekrar benzeri problemler yaşamazsınız. Selamlar.

  17. Merhaba, Değerli bilgiler için teşekkür ederim.

    IKBR’ye en masrafsız şekilde hangi yöntem ile dolar gönderip, TR’de bulunan dolar hesabına dolar çekilebilir. Gönderilen ve ileride dolar olarak çekilecek olan banka olarak Enparayı kullanmayı düşünüyorum.

    Malum alış/satış marjından dolayı mevcut doları bozarak TL üzerinden transfer işlemlerini yapmak makul olmuyor.

    Bilginiz varsa yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Merhaba Kenan Bey;

      Türkiye’deki banka hesabınıza dolar göndermenin benim bildiğim tek yolu swift maalesef. Burada da muhabir banka kesintileri söz konusu olabilir. Diğer taraftan dolarınızı IBKR’de bozdurup Tl olarak Türkiye’deki banka hesabınıza aktarabilirsiniz. Ayda bir kez bedava bu işlem. Selamlar.

  18. Türk banka hesabım (Ziraat Bankası) USD alabilir. IBKRden banka hesabıma USD gönderirsem banka ücret alır mı? ne kadar? öyleyse IBKRde USDyi TLye çevirip TLyi göndermek daha mı ucuz olur? çok teşekkürler

    1. Türkiye’de ki hesabınıza para gönderirken ayda bir kez ücretsiz gönderme hakkınız var. Daha fazla sayıda göndermek isterseniz ücreti var. Ayrıca, bir okuyucumun belirttiğine göre IBKR hesabı TL ile fonlayanların Türkiye’de ki ehsaplarına TL göndermesini istiyormuş. Dolar gönderiminde önce uyarı veriyor akabinde kur dönüşüm hizmetini durduruyormuş. Henüz teyit etmedim. Ama bilginiz olsun. Selamlar.

  19. bay tutumlu güncel bir bilgi vermek istiyorum ve sizden de teyit rica ediyorum, ibkr tl ile usd aldırıyor ancak usd satıp tl aldırmıyor artık, gerekçe olarak da tl deki aşırı volatiliteyi gösteriyorlar, tl çekemiyorum şu an, masrafsız ya da en az masrafla usd çekmenin yolu nedir, teşekkürler

  20. Kendi soruma cevap vererek katkı sağlayayım. Şimdiye kadar IBKR’ye sadece yatırım yapacağım miktarı TL yollayıp USD’a dönüp işlem yapmış ve hiç para çekmemiştim. Son zamanlarda serbest piyasa kuru ve tabela kuru(MB,interbank) arasındaki makas açıldığı için arbitraj amacıyla (ileride eşitlenir ve IBKR üzerinden tekrar TL’ye dönme düşüncesiyle) IBKR’ye bir miktar TL yolladım ve sorunsuz bir şekilde tabela kurundan USD’ye geçtim, daha sonra deneme amacıyla TL’ye dönmeye çalıştım. Ancak sistem hata verdi ve TL pozisyon açamayacağımı söyledi. Ben de swift masrafını bilmeden çekmeyi denedim. IBKR ayda 1 kez zaten komisyon almıyor para çekiminden, TR’deki bankam enpara 2,47 USD, muhabir banka(IBKR üzerinden siz seçiyorsunuz ben citibank seçtim) 20USD kesti ve en şaşırtıcı olansa emir verdikten yaklaşık 1 saat içinde param geldi :).
    1)IBKR üzerinden başka muhabir banka seçip daha az masraf ödeyen ve TR’de daha az masraf alan banka kullanan varsa lütfen paylaşsın yorumlara 🙂
    2)Bu işlemi birkaç kez yapanları IBKR convert currency ekranını kapatırız diye uyarmış, risk almaya gerek yok yapmayın 🙂

    1. Merhaba Yavuz Bey

      Benimde kafamda olan soru işaretini açıklayıcı şekilde cevapladığınız için teşekkür ederim. Ne kadarlık bir membağ için sizden 20usd + 2,47 usd kesildi acaba.

    2. Bilgi için teşekkür ederim Yavuz Bey. Maalesef, şu an Dolar’dan TL’ye geçiş pozisyonu açmıyor IBKR. Umarım ilerleyen günlerde ortalık durulur. Benzer şekilde Wise’da da sıkıntı var. Eğer ortalık durulmazsa ve şirketlerin bu politikaları kalıcı olursa uluslararası para transferi için başka çözümler bulmamız gerekecek. Maalesef çok fazla seçenek de yok. 🙁 En son çare Swift ve sorduğunuz soruların cevaplarını bende merak ediyorum şahsen. 🙂

  21. 26 Haziran’da IBKR üzerinden 5k dolar çekim işleminden 20 Dolar muhabir banka masrafları ve enparada 1,82 dolar gelen havale masrafı aldı. 10 dakika içerisinde hesaba yansıdı tutar.

    Dünde IBKR üzerinden doları tl cinsine çevirerek çekim talebinde bulundum. 2 iş günü içerisinde hesaba yansıyacağı uyarısı verildi. Henüz hesaba yansımadı. TL’ye çevirirken herhangi bir sorunla karşılaşmadım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top