
Çıkış stratejisi ifadesi ile yaptığımız yatırımları nasıl, ne zaman ve ne kadarını paraya çevireceğimizi belirleme olarak tanımlıyorum. Bugün niye bu konuyu ele aldım. Çünkü aktif olarak yönettiğim portföyümdeki bir hissenin yeterince değerlendiğine kanaat getirdim. Doğal olarak bir çıkış stratejisi gerekiyordu. Zira daha önce yazdığım gibi Borsa İstanbul, BİST 100 diyelim, çok uzun vadede reel dolar bazında anlamlı bir getiri vaat etmiyor. En azından tarihsel verilere göre. Ayrıntı için şu yazıya bakabilirsiniz. Tabi bireysel düzeyde bazı hisselerin uzun dönemde kazandırdığını altını çizmek lazım. Bu hisseler hangileri diye soran okurlarım ise şu yazıya bakabilir. Ancak, portföyde bazı hisseler yeterince değerlendiğinde o hissenin ağırlığını azaltıp daha yüksek kazanç potansiyeli olan hisselere aktarmak kulağa mantıklı geliyor. Böylece yatırdığımız sermayenin beklenen getiri oranını artırabiliriz. Tabi, portföydeki diğer hisseleri dikkatli bir şekilde seçmiş olmanız önemli. Zira, Peter Lynch‘in dediği gibi çiçekleri kesip çimenleri suluyor konumuna düşebiliriz. 🙂
Regresyon analizi
2018 yılı yazından itibaren hisse alımına geçtiğimi daha önce çeşitli yazılarımda belirtmiştim. Borsa İstanbul’daki hisse seçimlerimde genellikle BİST 30 – BİST 100 arasından kurumsal yönetilen firmalar olmasına dikkat ediyorum. Ayrıca, tarihsel fiyat verilerini kullanarak regresyon analizi de yapıyorum bildiğiniz gibi. Bu analiz ile trendin yönü ve eğimini belirlerken, mevcut fiyat düzeyinin uzun dönem trendine göre ne noktada bulunduğunu tespit edip, beklenen kar hesabı da yapabiliyorum. Bu tekniği, Regresyon Analizi – Veri Toplama ve Otokar örneği üzerinden Regresyon Analizi – Uygulama ve Yorumlama yazılarımda ayrıntılı olarak anlatmıştım.
Aşağıda bu analiz sonucu elde ettiğimiz bilgilerin grafiğe dökülmüş halini görüyorsunuz. Analizi yaptığım sırada Otokar’ın pay değeri 16,55 dolarmış. Gözlemlerin uzun dönem ortalamasının (trend) etrafında normal dağıldığı varsayımı altında fiyatın bu noktadan daha aşağıya düşme olasılığını %5 ve yukarı çıkma olasılığını ise %95 olarak hesaplamıştım. İhtiyatlı bir şekilde hisse senedi fiyatının 5 yılın sonunda uzun dönem ortalamasına yakınsayacağını varsaymıştım. Bu fiyat benim hisse satışına geçeceğim noktaydı. Bugün ise Otokar’ın fiyatı 249 TL‘yi gördü. Yani dolar bazında 249 TL / 7,81 Dolar/TL = 31,9 Dolar. Regresyon analizi ile 2020 yılı Kasım ayı için tahmin ettiğimiz uzun dönem trend değeri ise 30,8 dolar. Yani beş yıl değil bir yıl içerisinde uzun dönem trend değerine geldi hisse. 🙂 Hisse daha fazla yükselebilir mi? Tabi ki yükselebilir. Ama yükselme olasılığı artık %50’nin altında. Fiyatın düşme olasılığı ise %50’nin üzerinde.

Çıkış stratejisi
Peki bütün Otokar hisselerimi satıp çıktım mı? Tabi ki hayır. Çünkü gerçekten iyi bir şirkete yatırım yaptığınızı düşünüyorsanız bence tamamen satmak için acele etmeyin. Nitekim bende elimdeki hisselerin yarısını 248 TL‘den sattım. Satış stratejim ise şu şekilde: eğer fiyat uzun dönem ortalamasının bir standart sapma üzerine çıkarsa elimdekinin yarısını daha satacağım. Eğer iki standart sapma üzerine çıkarsa kalanının yarısını daha satacağım. Üç standart sapmayı görürsem tamamen elde çıkarabilirim tabi. Ama hisse fiyatı bu noktayı sadece bir kez görmüş son 20 yılda.
Ne kadar kar ettim?
Portföyü Yahoo Finance aracılığı ile takip ediyorum. Aşağıdaki tabloda ise satmadan önce son değerini (TL) ve kar/zarar ($) ile yüzde değişimlerini işlem bazında görüyorsunuz. Bu arada Ocak ayında mevcut fiyatlar üzerinden yeni portföy oluşturdum Yahoo Finance’da. Yani maliyetim aslında 85 TL’nin epey altında idi ve 2018 yılı Ağustos ayından sonra almaya başladım sanırım Otokar’ı. Ama biz son bir yılın getirisine bakarsak Yahoo Finance’a göre dolar bazında %109 karda gözüküyorum. Yani dolar bazında ikiye katlamışım sermayeyi. 🙂 Tabi sermaye küçük olunca böyle bir oranında çok anlamı olmuyor. Ahh ahh keşke daha fazla para koysaymışım diyorum tabi. 🙂 Ama insan psikolojisi işler çok kötüyken, gelecek belirsizken büyük riskler almayı engelliyor. Beynin işleyiş mekanizması açısında kayıptan kaçınmak, kazanmaktan daha önemli çünkü. Deneyim önemli bu noktada diye düşünüyorum.

Sonuç olarak
Satıştan elde ettiğim parayı hala ucuz olduğunu düşündüğüm Tofaş’a aktardım. Yani portföy dışına çıkarıp nakit olarak tutmadım. Bir kaç yıla işler düzelirse Tofaş’tan da güzel bir kar etmeyi umuyorum. Tabi bunun bir garantisi yok. Çünkü her zaman dediğim gibi geleceği bilmenin bilimsel bir yolu yok. Regresyon analizi yöntemi ile Bist 100’deki hisselerin uzun dönem trend analizini grafikleri ve veri dosyaları ile birlikte yayımlıyorum. Ara ara da güncelliyorum. Erişmek isteyenler ana sayfanın altında yer alan Haber Bülteni’ne abone olabilir. Portföyün geneli ne alemde derseniz. Şimdilik oldukça iyi durumda diyebilirim. Yarın ne olur bilemem. 🙂 Yıl biterken finansal bağımsızlık portföyümün performansı konusunda genel bir değerlendirme yapacağım tabi. Peki sizin portföy ne alemde? Bir çıkış stratejiniz var mı?
Sağlıcakla kalın.
Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Wise (eski adıyla TransferWise) hesabı ile yurtdışı aracı kurumlara düşük maliyetli para transferi yapmak için: Wise hesabı açın.
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

teşekkürler.guzel analiz.iste bunu yapabilmek anlamlı.
Teşekkürler Ahmet Bey. Beğendiğiniz yazıları sosyal medyada paylaşın lütfen. Selamlar.
Güzel yazı elinize sağlık.Haber bültenine üye olmuştum ama bana mail gelmiyor.Tekrar üyelik kabul etmedi zaten üyesiniz diye.
Teşekkürler.
Merhaba Çağlar Bey,
Son bir kaç aydır yoğunluktan dolayı bülteni her hafta yayımlayamıyorum maalesef. Yayımladığımda maili alırsınız merak etmeyin. Selamlar.
Merhaba,
Bakış açınız oldukça farklı ve güzel. Ancak; buna katılmıyorum. Tıpkı teknik analiz gibi bu yönteminiz de şirketin temel analizinden uzak. Şirketin finansal durumunu, satış, karlılık ve büyüme gibi gelişimini dikkate almayan hiçbir analizin sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Otokar da öyle olacaktır. Satışlarını arttırıyor, ihracat ve büyüme planları var. Bunlar gerçekleşirse tarihsel fiyat, trend vs hak getire. Kar, daha doğrusu sürdürülebilir karlılık yükseldikçe hisse fiyatı da yükselecektir. Tam tersi, fiyat trendi hep yukarı olan bir şirket rekabette geri kalır, karlılığı azalır, finansal borcu yükselir vb durumlarda şirketin fiyatı da şelale gibi aşağıya doğru gider, bu iş ne ortalamaya bakar ne trende.
Merhaba Utku Bey,
Hisse seçimimi sadece bu analize dayalı olarak yapmıyorum. İyi yönetilen kurumsal şirketlere odaklanıyorum. Zaten beğendiğim hisselerin fiyatının tarihsel açıdan ne durumda olduğunu gösteriyor bu analiz. Yani beğendiğim hisseleri fiyatı uygunsa alıyorum. Ayrıca, şirketler iyi bile olsa performansları çoğu zaman ülkenin makroekonomik şartlarına bağlı. O şartlarda döngüsel olarak değişiyor. Öte yandan, indirgenmiş nakit akımı yöntemi ile değerleme ile ilgileniyorsanız ve henüz okumadıysanız belki şu yazı ilginize çeker:
Değerleme: Örnek Olay İncelemesi – Arçelik
Bol kazançlar diliyorum.
selamlar, hisse değeri tl yi dolara nasıl çeviriyorsunuz? Bunu yahoo finance otomatik mi, yapıyor?
Evet Musa Bey. Para birimi seçimini yapabilirsiniz. Selamlar.