
Para transferi, yurtdışı merkezli bir aracı kurum kullanıyorsanız büyük bir sorun teşkil ediyor. Daha doğrusu çalıştığınız aracı kurumun yurtdışı banka hesabına veya oradaki hesabınızdan Türkiye’de ki hesabınıza uygun maliyetle para transferi yapmak önemli bir sorun diyelim. Teknik olarak Swift (Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği, Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) yöntemi ile dünyanın her bölgesine para gönderip alabilirsiniz tabi. Sorun şu ki maliyeti biraz yüksek. 🙂
Yurtdışı Piyasalara Yatırım: İlk Bakış başlıklı yazımda 100 dolarlık swift deneme maceramı ayrıntılı olarak yazmıştım. O zaman En Para ile para göndermenin maliyeti 30 TL idi. Dün tekrar baktım: 60 TL olmuş! 9 ayda tam %100 artış. 🙁 Parayı geri transfer ederken 30-40 doların buharlaştığını da hatırlatayım. Aracı Kurum ve Yurtdışı Piyasalara Yatırım başlıklı yazımda da şartların değişmesi nedeniyle şimdilik IBKR‘ye (Interactive Brokers) geçmeye çalıştığımı ifade etmiştim. Yabancı Kurum’la çalışmanın bir dezavantajı da uygun maliyetle para transferi sorunu idi. Bugün bu konuyu ayrıntılı olarak inceleyeceğim.
Geleneksel para transferi: Swift
Swift nedir?
Yurt içi yada yurt dışındaki banka hesaplarına Swift sistemi aracılığıyla döviz cinsinden para transfer edebilirsiniz. Aslında Swift 1973 yılında kurulmuş ve üyeleri arasında doğru ve güvenilir finansal mesajları aktarma sistemi. Yani bir haberleşme ağı. Yaklaşık 11.000 üyesi bulunan bu haberleşme ağında 2019 yılında günde 33,6 milyon işlem gerçekleştirilmiş. Ağdaki her üye finansal kurum için 8 veya 11 karakterden oluşan kendine özgü bir kod tanımlanmış. BIC (Bank Identifier Code), SWIFT kodu, SWIFT ID veya ISO 9362 kodu olarak adlandırılabiliyor. Örneğin İş Bankası’nın Swift kodu ISBKTRIS, banka kodu-ülke kodu-yerel kod (ISBK-TR-IS) kısımlarının birleşmesinden oluşuyor. Türkiye’de ki hesabınızdan ABD’de bir hesaba para aktarırken karşı taraftaki bankanın Swift kodunu ve hesap bilgilerini bankanızla paylaşıyorsunuz. Bu ağ üzerinden transferiniz gerçekleştiriliyor.
Niye pahalı?
Tüm bankalar aracılarla (muhabir bankalarla) çalışıyor. Yani sizin transfer emri gönderdiğiniz ABC bankasının bir muhabir bankası var. O banka para göndermek istediğiniz kurumun çalıştığı bankanın muhabir bankasına gönderiyor. O muhabir banka da hedef hesabın olduğu bankaya yatırıyor. Her bir aracının ayrı komisyon ve uygulaması var. Para transferinin maliyetini ancak işlemin sonucunda ortaya çıkan kesinti ile öğrenebiliyorsunuz. Bu pahalı sistem para transferi işinde niye dünyaya hakim diye sorarsanız şebeke dışsallığı (network externality) cevabıyla karşılaşırsınız. Yani herkes kullandığı için mecburen sizde bu ağı kullanıyorsunuz.
Yenilikçi para transferi yöntemleri
Swift sisteminin maliyetli olmasından ötürü daha ucuz para transferi sağlamak için pek çok girişim ortaya çıktı. Tabi bu durum haberleşme teknolojisinin, hadi internet diyelim, gelişmesiyle mümkün oldu. PayPal, Wise (eski adı TransferWise), Skrill, Currencytransfer, XE ilk aklıma gelenler. Bunlar nasıl ucuza para transfer edebiliyor diye sorabilirsiniz haklı olarak. TransferWise örneği üzerinden gidelim. Gerçekte para transfer etmiyorlar. 🙂 Siz diyelim bu firma ile ABD’de ki hesaba para yolladınız. Türkiye’de bir TL havuz hesabı var bu firmanın. Ona yolluyorsunuz. Firma’da ABD’deki döviz hesabından sizin adınıza para gönderiyor. Böylece Swift sistemini kullanmamış oluyorlar. Dolayısıyla maliyetlerini düşük tutma şansları var.
Bunları kullanabilir miyiz?
Aracı kurumlar bu firmalara üçüncü taraflar diye isimlendiriyor. Maalesef kara para aklamasına ilişkin düzenlemeler nedeniyle çoğu zaman bu kuruluşlarla yaptığınız para transferleri kabul edilmiyor. Örneğin, IBKR bu konudaki politikasını şöyle özetlemiş: tavsiye etmiyoruz ve çoğu durumda kabul etmiyoruz demiş. Bu noktada, finansal düzenleyici kurumlar ve aracı kurumlar para akışını takip edebilmek için hesabınıza gelen paranın kaynağındaki hesabın size ait olup olmadığına bakıyorlar. Eğer farklıysa potansiyel dolandırıcılık ve kara para aklamadan şüpheleniyorlar. Üçüncü taraf ödemelerinde ise yukarıda anlattığım gibi üçüncü taraf bir firmanın ABD’de ki hesabından sizin hesabınıza para aktarılıyor. Yani paranın geldiği hesap size ait değil. Bu yüzden bu işlem olağan şüpheli konumunda.

Kaynak: IBKR
İnternet’te yaptığım araştırmadan IBKR’deki hesabınıza yakın zaman kadar Wise (eski adı TransferWise) ile para gönderebildiği sonucuna vardım. Not kısmına IBKR hesap numaranızı ve isminizi ekliyormuşsunuz. Ancak, son aylarda kabul etmemeye başlamışlar gibi gözüküyor. Nitekim, IBKR bu tür üçüncü taraf para transferlerini reddetme hakkımızı saklı tutarız diye not düşmüş. Bununla birlikte, eşiniz veya sevgilinizden gelen para transferlerini genellikle kabul ettikleri notunu da düşmüşler. Ayrıca, şüpheli para transferlerini de yasa gereği sorgulayabileceklerini söylüyorlar. Birde yaşadığınız ülke risk kategorisindeyse veya üçüncü taraf firması kara listede ise bu yöntemlerle para transferinin zor gözüktüğünü ifade edeyim.

Peki para transferi sorununa çözüm var mı?
Yabancı bir banka da hesap açmak
ABD’ye gittiğinizde veya genel olarak yurtdışına çıktığınızda oradaki bir bankada hesap açıp, çevrim içi işlemlere açabilirsiniz. Buradan Wise gibi bir firma kullanarak ucuza para transferi yapabilirsiniz kendi hesabınıza. Yurtdışındaki hesabınızdan da yabancı aracı kurumda yatırım hesabınıza para aktarıp çekebilirsiniz. Tabi herkesin yurtdışına çıkmadığının farkındayım. Ayrıca, biraz uğraştırabilirler. Ancak bu kesin bir çözüm.
Wise
İnternetten yaptığım araştırmada Türkiye örneğinde uluslararası para transferi için Wise‘ın (eski adı TransferWise) çok kullanılan biz çözüm olduğunu gördüm. Tabi bu yöntemin işe yarayıp yaramaması birazda yabancı aracı kurumun politikasına bağlı. Yukarıda gördüğünüz gibi IBKR pek sıcak bakmıyor örneğin. Halen kabul ediliyor mu bilmiyorum. 1 dolarlık test denemesinde bulunabilirsiniz. Bakalım ulaşacak mı? 🙂 TD Ameritrade gibi diğer yabancı aracı kurumlarda bu yöntemin işe yarayıp yarmayacağını araştırmadım henüz. Fiili olarak deneyimi olan varsa yorumlarda paylaşsın lütfen. Çok faydalı olur.
Çoklu para hesabı
Wise‘ın işimize yarayabilecek başka hizmetleri de var: sınırsız dünya hesabı (world borderless account) ve çoklu para hesabı (multi currency account). Adınıza herhangi bir ülkede kendi hesap bilgileri (IBAN gibi) edinmenizi sağlıyor bu ürünler. Bu durumda, o ülkeye gitmemize gerek kalmıyor tabi. 🙂 Bende hemen üye olup, bu seçeneği denemek istedim. Maalesef Türkiye’de yerleşik kişilere bu şekilde ABD’de hesap bilgisi edinme hakkı tanımadıklarını gördüm. 🙁 Listede 93 ülke var ama Türkiye yok… Firmayla irtibata geçerek de teyit ettim. Nedenini bilmiyorum. (Daha sonra Türkiye’de de bu hizmeti vermeye başladılar ve bu yolla aracı kurumlara uygun maliyetle para gönderip çekmek mümkün hale geldi. Lütfen yazının sonundaki notu okuyun.)

Bu can sıkıcı kısıtlamadan kurtulmanın bir başka yolu daha aklıma geldi. Avrupa ülkeleri için adımıza kayıtlı hesap bilgisi edinebiliyoruz. Yani adımıza Almanya merkezli bir hesap bilgisi edinebiliriz. Eğer yatırım hesabımızın olduğu yabancı aracı kurum Avro cinsinden ödeme kabul ediyorsa ve Avrupa merkezli bir bankada hesabı varsa bu sanal hesap üzerinden para göndermek almak mümkün olabilir diye düşünüyorum. Tabi yatırdığımız Avro’ları aracı kurumda dolara falan çevirebildiğimizi varsayıyorum. Bu fikrimi henüz denemedim. Çünkü aşağıda anlatacağım üzere kişisel olarak IBKR için daha iyi bir çözümüm var elimde. Ama diğer yabancı aracı kurumlar için olası bir çözüm yolu olabilir.
Doğrudan TL göndermek
Peki ya yatırım hesabımıza doğrudan Türk Lirası göndermek mümkün mü? Şaşırtıcı ama IBKR örneğinde mümkün. Bir önceki yazımın yayımlanmasının ardından sosyal medyadan @yurtdisihisse bunun mümkün olduğunu söyledi. 🙂 Kendisine bu faydalı bilgi için çok teşekkür ediyorum. Tabi hemen bu imkanı denedim. Size resimli olarak anlatayım. Öncelikle Client Portal‘dan sol menüyü aktif hale getirip Transfer Funds‘ı seçiyoruz. Aşağıdaki sayfa çıkıyor karşımıza.

Burada Make a Deposit yani para yatırma seçeneğini seçiyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi bir sayfa geliyor. Burada para birimi olarak Türk Lirasını ve para aktarma yöntemi olarak Bank Wire butonunu seçiyoruz.

Bu aşamadan sonra karşımıza EFT yapacağımız bankamızın bilgileri soruluyor. Bu bilgileri giriyoruz.

Para yatıracağımız hesap bilgileri (IBAN) geliyor. Aşağıdaki resimden gördüğünüz üzere Türkiye’de bulunan bir TL hesap karşımıza çıkıyor. Buradaki hesaba, açıklamalar kısmında UXXX şeklinde hesap numarası bilgimizi de yazarak, daha önce belirttiğimiz TL hesabımızdan EFT yapıyoruz.

Paramız kısa bir süre sonra IBKR hesabımıza TL olarak yatıyor. Bu arada @yurtdisihisse 2.000 dolarlık bir alt limitten bahsetmişti. O yüzden o limiti aşacak bir miktar transfer ettim.

Tabi yurtdışı piyasalarda işlem yapabilmek için paramızı dövize döndürmemiz gerekiyor. Bunun için Transfer Funds‘ın altında Currency Converter‘ı (para dönüştürücü) seçiyoruz. Dönüştürmek istediğimiz miktarı (16.500 TL) ile dönüştürüceğimiz para birimini (Dolar) seçiyoruz.

Emri iletiyoruz ve işlemimiz aşağıdaki gibi sonuçlanıyor.

Sonuçta TL’yi oldukça iyi bir kurdan dolara çevirmiş olduk.

Sonuç olarak
IBKR’deki yatırım hesabımıza neredeyse sıfır maliyetle para aktarıp çekebiliyoruz. Para çekme işinde de işlemin tersini yapacağız. Yani Dolar’dan TL’ye dönüp, banka hesabımıza aktaracağız. Tabi şunu belirteyim: ayda bir kez bedava para çekme hakkımız var. Daha fazla sayıda para çekmek istersek para birimi ve transfer yöntemine göre ücret ödüyoruz. Örneğin dolar ve bank wire için 10 dolarlık bir ücret var. TL ve bank wire için ise 120 TL’lık cezanız var.
Bu durumda benim için IBKR, TD Ameritrade’e göre öne çıktı. Her ne kadar aylık 10 dolarlık bir minimum komisyon zorunluluğu olsada, para yatırma çekme işleminin maliyetinin neredeyse sıfır olması durumu eşitliyor. Tabi TD Ameritrade’te bu iş nasıl oluyor henüz araştırmadım. Bilen varsa aşağıya yazsın. Ayrıca, İrlandalı menşeli ETF’lerde TD Ameritrade’te işlem başına yaklaşık 7 dolar ödeyecektim. IBKR’de ise 5 dolar ödeyeceğim. Ayda iki kere işlem yapacağımı varsayarsak toplam maliyetim 120 dolar oluyor. Para transfer maliyeti, kur dönüşüm maliyetini saymazsak sıfır. TD Ameritrade’te 10 kere işlem yapsam (10*7=70 dolar), üç kere yatırım hesabıma swift yapsam (60TL*3=180TL, 180TL/8=22,5 dolar) ve bir kez de swift ile para çekmek zorunda kalsam (25 dolar + bilinmeyen swift komisyonu) 120 doları aşıyor… Benim açımdan yurtdışı aracı kurumun dezavantajı olarak belirttiğim para transferi sorunu çözülmüş oldu. Kaldı geriye veraset ve intikal vergisi sorunu. O sorunu da bir sonraki yazımda ele alacağım.
Para transferi konusunda ilave bilginiz varsa, lütfen yorumlar kısmında paylaşın. Yurtdışı piyasalara yatırımı düşünen herkes için bir kaynak olsun.
Sağlıcakla kalın.
ÖNEMLİ NOT:
Bu yazı yayımlandıktan sonra Wise ile TD Ameritrade hesabıma para yatırmanın ve çekmenin de yollarını buldum. İlk denemem başarısızlıkla sonuçlandı. İlgilenen okuyucularım ayrıntılar için Wise ile TD Ameritrade’e Para Transferi başlıklı yazıma göz atabilir. İkinci denemem ise başarılı oldu. Ayrıntılar için Wise Çoklu Para Hesabı ve TD Ameritrade başlıklı yazıya bakabilirsiniz. TD Ameritrade’ten para çekmek için ise Para Çekimi: TD Ameritrade’den Banka Hesabınıza başlıklı yazıya bakabilirsiniz. Wise hesabınızı Interactive Brokers hesabınızla ilişkilendirmek için şu yazıya bakabilirsiniz. Wise hesabınızı Webull hesabınızla ilişkilendirmek için şu yazıya bakabilirsiniz.
Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Hocam selamlar,
Yaptığınız iş çok önemli. Öğrenirken öğretiyorsunuz. Açıkçası yurtdışı hisse işine şu ana kadar uzak bakmış biri olarak, gittikçe buna yakınlaştırıyorsunuz beni. Bilgi arttıkça çekinceler azalıyor. Bilgi paylaştıkça çoğalıyor. Tekrar teşekkürler.
Rica ederim Alican Bey. Öğrendiklerimi paylaşmak ve pozitif geri bildirim almak öğrenme hevesimi arttırıyor.
Elinize sağlık güzel yazı. Ameritrade hayranı değilim ancak aklıma takılan bir sorun oldu okuyunca.Şöyle ki: Portföyde yapılacak işlem sayısını (örneğin benim için) daha az tutulacaklar için ve IBKR ye de devamlı güncel döviz kuru üzerinden TL yatıracağımız düşünülürse (Elimizde belirli zamanlarda düşük maliyetle alınmış döviziniz varsa bile bunu IBKR’ye gönderemiyorsunuz) uzun vadede yatırım düşününler için yatırım miktarınız düzenli yatırım yapacağınız gün oluşan kur fiyatına bağlı oluyor.Uzun vadede Ameritrade ve IBKR bi uçurum oluşmaz gibi göründü bana ama birşeyler kaçırıyo da olabilirim sadece aklıma kur riski konusu geldi.Ameritrade in tam masraflarını da öğrenip ondan sonra değerlendirmem gerekecek sanırım 😊
Elinize sağlık tekrar bol kazançlar.
Teşekkür ederim Çağlar Bey. Aslına bakılırsa bende TL bitmişti. Bu yazıda değindiğim deneme işlemini yapabilmek için dolardan TL’ye döndüm. Bu anlamda bir maliyetim oldu. Ancak, bunu sık tekrar etmeyi düşünmüyorum. Mümkün olduğu ölçüde TL tasarruflarımı direk IBKR’ye ileteceğim. Gerçi dolardan TL’ye dönüşümün maliyeti de her halukarda swift maliyetinin altında gözüküyor. Zira 60 TL + 30 dolar swift ücreti ortaya çıkacaktı. Selamlar;
Tekrardan bu güzel yazı için teşekkürler. Bugün TD Ameritrade ile iletişime geçtim. Her ne kadar internette bir çok kez yaptığını iddia eden yazılar okusam da. 3. parti ödeme sistemlerini kabul etmeyeceklerini söylediler. Size bir mail attım. O mailde yazışmayı görebilirsiniz. TD Ameritrade ile transferwise için bayağı umutluydum açıkçası. Hatta Transferwise’ın sitesinde TD Ameritrade ile ilgili bir sayfası var. Google’a Transferwise TD Ameritrade yazınca çıkıyor. Ama TD Ameritrade’in kabul etmeyeceklerini söylemesi gerçekten çok ilginç. Eğer daha önce yapmış olan varsa yazarsanız sevinirim.
TD Ameritrade, TransferWise seçeneğini kabul etseydi güzel olurdu. 🙂 Henüz TD Ameritrade’e TransferWise ile para gönderen birine rastlamadım. Rastlarsam tabi ki yazarım.
hocam ben 2 aydır tdameritrade kullanıyorum. bu 2 ayda toplam 4 kere transferwise ile para transferi yaptım hiçbir sorunla karşılaşmadım. parayı sabah 9da da akşam 4de de göndersem bir sonraki iş günü saat 12:30 gibi tdameritrade hesabıma geçiyor.(burada pek bilinmeyen kısım twden para gönderirken alıcı kısmına tdameritrade in swift codunu, size verdiği hesap numarasını ve bu hesaba siz sahip olduğunuz için kendi isminize göndermeniz gerekiyor(alıcı kısmına kendi isim soyisminizi yazın))
sizin internetten baktığınız durum parayı swift ile çekebilmek için. ve doğrudur da parayı çekebilmek için transferwise hesabı yeterli değil(hesabınız çalınırsa çalan kişi parayı çekemesin diye sizi koruma amaçlı bir uygulama bu). para çekmek için türkiyede veya herhangibir yerde sizin adınıza olan bir swift account gerekiyor(türkiyedeki herhangi bir bankadan usd hesabı açıp, tdameritrade withdrawal segmentine bankanın swift kodunu ve usd hesap nonuzu girmeniz yeterli)
masraf kısmındaysa transferwise ile gönderilen para swiftle gitmediği için sürpriz masraf yok. transferwise gönderilen tutara göre yüzde 0.5-1.5 gibi oldukça düşük komisyonlarla gönderiyor ki buna döviz çevirme komisyonu da dahil(nereden çevirirseniz çevirin bu çevirme komisyonu olacak)
tdameritadeden para çekmek ise sadece swift ile mümkün. 25$ gibi bir masrafı var(10-15$ sürpriz masraf çıkabilir aracı bankalara bağlı olarak)
paranızı uzun süre çekmeyecekseniz tdameritrade çok büyük üstünlük sağlıyor. ayrıca ibr ile karşılaştırılamayacak kadar mükemmel mobil arayüzü ve tüm işlemler ve hesapların ücretsiz olması da cabası.
bu bilgiler gerçekten değerli çünkü bu konularda deneme yanılma yapmadan online bilgi bulmak çok zor, başta blog sahibi olmak üzere geçmişte bilgilerinden istifade ettiğim ve bu başlık altında da paylaşım yapan herkese teşekkür ederim.
TransferWise ile para gönderebiliyor olmak maliyeti ciddi olarak azaltıyor. Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Lütfen deneyimlerinizi paylaşmaya devam edin. Selamlar.
Selamlar,
Acaba Transferwise’dan TDAmeritrade’e nasıl para gönderdiğinizi gösteren bir döküman hazırlayıp paylaşmanız mümkün mü? Ekran görüntüleri ile vs. Bizim için inanılmaz bir referans olur. Biz de bu avantajdan yararlanabiliriz.
Teşekkürler.
evet hocam yapabilirim bunu, kapsamlı olarak hesap açımı da dahil bir anlatım faydalı olur bence de. fakat buradan resimle anlatamayacağım için twitterdan paylaşım yapabilirim önümüzdeki günlerde. hesabım @aceraspire1234
@yurtdisihisse hesabı da bu konularda yardımcı oluyor, irtibata geçmekte fayda var ona da paylaştırırsam geniş bir kitleye ulaşır. saygılar
Hocam Selam
Yönlendirme numarası olarak transferwise da td amerika router number olan ‘2794324881’ i mi yoksa td a. da wire transferde çıkan AB transit routing kodunu (121000248) mu giriyorsunuz?
Teşekkürler
Merhaba Murat Bey;
TD Ameritrade’i aktif olarak kullanmadım. Dolayısıyla sorunuzun cevabını bilemiyorum maalesef. Selamlar.
TDA ya sormuştum ben aslında 🙂
merhaba, ikisini de denemedim hocam. tw parayı abddeki hesabından havale ettiği için “021912915“ bu route numbera gönderiyorum ben. redditte böyle paylaşmışlardı denedim oldu, o yüzden diğerlerini denemedim hocam.
Merhabalar,
Eski bir Gedik kullanıcısıyım. Gedik’te son dönemde oluşan en büyük handikap ETF alımlarında telefonla talimat verme zorunluluğu gelmesiydi. Verdikleri bilgiye göre mevzuat gereği bir uygulamaymış. Dolayısıyla tüm yurt içi aracı kurumlar aynı yöntemi uygular diye düşünüyorum. Oturduğunuz yerden telefon uygulaması ile 3-5 saniyede halledebileceğiniz bir şeyi müşteri temsilcisi ile alınacak ETF için kodlamalar yaparak uğraşmak çok cazip gelmedi ve TD Ameritrade’e geçtim.
TD Ameritrade bildiğiniz gibi yakın zamanda komisyonu sıfırladı. Yani parayı transfer ettikten sonra ekstra bir maliyet yok. Para transferinde şimdiye kadar Enpara’yı kullandım. Maalesef belirttiğiniz gibi Enpara’nın aldığı TL komisyonu 60 TL oldu. Bunun yanında bildiğiniz gibi muhabir banka kesintisi var. Bu kesinti de bankanızın çalıştığı aracı banka tarafından belirleniyor. Yani bu vereceğim tutarlar Enpara’nın çalıştığı mevcut banka için geçerli. 10.000 USD üstü için 35 USD, 10.000 USD altı için 30 USD (maliyeti azaltmak için en düşük 2000 USD gönderdim. Daha düşük miktarlarda gönderilerde daha düşük komisyon da olabilir.)
IBKR hesabım var. Ancak aktif olarak kullanmıyorum. Bunun en büyük sebebi de hem para transferi için bedel ödeyip hem de komisyon ödemek maliyeti artırıyordu. Ancak şimdi TL gönderme opsiyonu ile tercihim olabilir.
Benim sizden fikir almak istediğim bir de konu var. Ben uzun vade yatırımcısı olarak endeks ETF’si alıp biriktirmeye çalışıyorum. Maliyeti düşürmek için TL biriktirip toplu Ameritrade’e gönderdiğim için birkaç ayda bir alım yapıyorum. Dolayısıyla çok bir işlem hacmim yok. Ameritrade ve IBKR uzun vade ETF açısından değerlendiren bir yazı gelir mi? Sizin ilgi alanınıza giriyor mu bilmiyorum. Kıyaslama faktörü de IBKR ile Ireland domiciled ETF alımı yaparsak vergiden %5(Türk vatandaşları için temettü gelirinden ABD’de %20, İrlanda’da %15 kesinti oluyor) kazancımız oluyor. Ama aylık 10 USD komisyon(veya saklama) ödüyoruz. Ayrıca bu ETF’lerin yönetim giderleri en düşük %0,07. Diğer tarafta Ameritrade’den komisyonsuz ve saklama ücreti olmadan aldığımız ETF’nin yönetim gideri en düşük %0,03. Ancak vergi oranından bir dezavantajımız var.
Ben bunları kıyaslamaya çalıştım. Ancak pek başarılı olamadım. Bu konuyu da ele alabilirseniz sevinirim.
Merhaba;
Bende Gedik Universal ile ilk ETF alımımı telefonla yapmak zorunda kalmıştım. Daha sonra ise çevrim içi alım yapma imkanı verildi ve bir daha telefonla alım yapmadım. Diğer yurtiçi aracı kurumlarda durum ne bu konuda bilemiyorum. TD Ameritrade için En Para’nın muhabir banka komisyonu bilgisini paylaşmanız çok yararlı oldu. Şimdi swift maliyetini daha net anlamış olduk. Fikrimi sorduğunuz konu ise şu an benim de kafamı meşgul eden bir husus. Yazıdan belki anlamışsınızdır TD Ameritrade ve IBKR seçeneklerinin hangisinin uzun vadede bana maliyet avantajı sağlayacağını anlamaya çalışıyorum. Buna ABD menşeli ETF ler mi yoksa İrlanda menşeli ETF’ler mi sorusu da dahil. Bu konuda netleşince ayrıntılı bir yazıyla düşüncelerimi paylaşabilirim tabi. Bilgi ve deneyimlerinizi paylaşmaya devam edin lütfen. Beğendiğiniz yazıları da tabi ki. 🙂 Selamlar.
Gerçekten bilgilendirici bir yazı olmuş. Bloğunuzu severek takip ediyorum.
Ben de bir katkı yapmak istedim. Td Ameritrade kullanıyorum kendi çapımda yaptığım araştırmalarla en ucuz para transferinin Cepteteb ile usd swift yapmak olduğunu görmüştüm. İnternet sayfasında islem ücretleri kısmında swift işlemi için miktardan bağımsız 30 tl+bmsv yaziyordu. İlk işlemi deneme amaçlı 20 USD ile yaptım ve işlemin son bölümünde masraf olarak 30 tl çıktı. Akşamına para Td Ameritrade hesabına geçti ve
30 tl dışında bir masraf çekilmedi.
2. İslemi bir süre sonra 980$ ile yaptığım zaman yine 30 tl lik bir masraf ödedim. Ama Td Ameritrade hesabima 970$ olarak geçti. İki tarafla da iletişime geçmeme rağmen bu konuda net bir cevaba ulaşamadım. İki taraf da aradaki aracılar kesmiştir biz kesmedik şeklinde cevap verip topu birbirlerine attılar.
Sonuç olarak, bu belirsiz transfer ücretleri gerçekten riskli durumlar umarım ilerde daha saydam çözümleri görürüz.
Yazılarınız için teşekkürler.
Merhaba Sergen Bey;
İlginiz beni memnun etti. Verdiğiniz bilgiler de çok değerli. Maalesef swift’in yüksek maliyeti ve bu maliyetin belirsizliği küçük yatırımcı için ciddi bir sıkıntı. Umarım bu sorunu çözecek finansal yenilikler ortaya çıkar. Beğendiğiniz yazıları paylaşmayı da unutmayın. Sevgiler.
Sergen Bey merhaba. TDA IBAN vermedigi icin transfer hesap numarasi uzerinden gerceklesiyor sanirim. Ben IBAN olmadan Cepteteb’in internet subesi uzerinden gonderim yapmaya cesaret edemedim. Biraz detay verebilir misiniz? Swift kodu/routing no/adres/hesap no/kendi hesap numaram falan derken neyi nereye yazacagimi bocaladim. Selamlar.
Merhaba Murat Bey,
Ben de ilk başta biraz bocalamıştım, terimlere yabancı olduğum için. Sonra denemeye karar vermiştim. Şöyle adım adım anlatayım isterseniz.
Öncelikle kendinize ait inbound wire bilgilerine ulaşmanız gerekicek, bunun için;
1-) Td Ameritrade mobil uygulamada #transfer funds > inbound wire instructions bölümüne gidin. Burada hesabınızı nasıl fonlayacağınızı anlatıyor.
2-) finansal kurumunuz USA dışında olduğu için ikinci seçeneği kullanacağız (yani first national bank of omahali olan kısım)
Burada işlemi yapacağınız TD Ameritrade hesap bilgilerini görebilirsiniz.
3-Şimdi ceptetebin swift sayfasında
> banka swift kodu yerine first national bank of omahanin swift kodunu,
>alıcı hesap no kısmına TD Ameritrade in hesap numarasını,
>Alıcı ad soyad unvan kismina: Td Ameritrade Clearing ,Inc.
> Adres kısmına Td Ameritrade in adresini
>Açıklama kısmında ise: bu transferin sizin kendi adınıza olmasını sağlayan bilgileri yazıyoruz.
TD Ameritrade account#( kendi hesap numaraniz) AD SOYAD
şeklinde dolduruyoruz.
Naçizane tavsiyem siz de deneme amaçlı ilk başta az bir miktarda transfer yapın.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
İyi günler
Cok net ve detayli paylasim icin tesekkur ederim Sergen Bey. Umarim benden haric kisilerin de isine yarar.
selamlar,
yazınız için teşekkürler. Yurt dışı yatırım sevdasına ben de bir süre önce başladım. TD de hesap açmak çok zor olmadı. Para gönderme aşamasında TEB kullandım 30 küsür TL teb komisyon kesti + 10 usd muhabir bankalar kesti. Bir arkadasım 9-10k usd gönderdi o da benzer sekilde komisyon ödedi. Bence komisyonlar gayet uygun.
Benim birkaç sorum size ve burayı takip eden arkadaşlara. TD kullanan arkadaşlar, parayı çekerken bir form doldurup faks ile göndermemiz gerekiyor bu formu sanırım. Formu tam olarak dolduran ve bu şekilde para çekimi yapan var mı?
Teşekkürler,
Merhabalar;
Deneyiminizi paylaştığınız için ben teşekkür ederim. Verdiğiniz bilgilerden TEB’in swift ücretinin daha makul gözüküyor diğer bankalara göre. Ben henüz TD Ameritrade kullanmayı başlamadığım için o konuda yardımcı olmayacağım. Ama deneyimi olan başka okuyucularımız olabilir. Selamlar.
hocam 10.000$ swift için de muhabir banka 10$ mı aldı. yoksa aynı komisyon derken oran olarak mı aynı? teşekkürler
Hocam selam,
Ben IBKR yeni hesap başvurusunda bulundum. Son adımda kimlik onayı dışında bir de transfer fund adımı var, sanırım bununla birlikte hesap açımı tamamlanacak. Gösterdiğiniz şekilde yaptım, ancak deneme amaçlı 1000 TL yolladım (2000 dolar alt limit neye dayanıyor?). Bu sabah ödemeyi yapmıştım, akşam ise ödemeyi almayı beklediğini söylüyor sistem.
Sizin bu süreç ne kadar sürmüştü?
Merhaba;
Transfer fund adımı sanırım yeni çıkmış. Daha önce hesabı açıp, para yatırmak için belli bir süre veriyorlardı. Alt limit olup teyit edip edemedim henüz. Ancak sizin deneyiminiz ile bunu fiili olarak test edeceğiz gibi görünüyor. Para yatırma süreci 2 gün sürmüştü. Birde uyarı geldi. Hesap numaranızı göremedik ondan gecikti diye. Halbuki yazmıştım ama tam onların istediği şekilde değil. Sanırım otomatik okunuyor. Okunamazsa manuel olarak yapılmak zorunda. O da vakit alıyor. Paranızın hesabınıza ulaşıp ulaşmadığını teyit ederseniz sevinirim. Selamlar.
Bugun yani transferden 1 gun sonra ulasmis oldu.
Para transfer alt siniri yok. Ama dolar tl ceviriminde minimum 2 dolar islem ucreti belirlemisler. Bu durumda 1000 tl gibi islemlerde yuzdesel olarak ciddi kayip olabilir. O yuzden 2000 dolar ve ustu aktarim yapmak cok mantikli gorunuyor.
Bilgi için çok teşekkürler. Bu durumda, sık sık küçük miktarlarda TL aktarabiliriz ama 2.000 dolar üstü olacak şekilde dolara çevirmek daha karlı olacak diyebiliriz sanırım.
Rica ederim. Biraz daha arastirdim 2000 dolar aslinda aylik komisyonun 10 dolarda kalmasi icin gerekli olan toplam miktarmis. 2000 dolar alti icin 20 dolar komisyon kesiyormus. Bu pek hosuma gitmedi dogrusu.
Bir de dolardan tekrar tlye donmeye calistigimda parayi cevirmedi. Dolardan tlye gecmek icin minimum 2000 dolar cevirmek gerekiyor sanirim. Siz hic dusuk miktarda parayi aktarmak icin dolardan tlye donmeyi denediniz mi?
Denemedim Merter Bey. Ama haklı olabilirsiniz. Tabi ben uzun dönem biriktirmek amacıyla hareket ettiğim için çok acil bir durum olmadıkça banka hesabıma para transfer etmeyi düşünmüyorum. Tabi ileride ne olur bilinmez. Ama verdiğiniz bilgiler çok yararlı. Pek çok kişi için aydınlatıcı oluyor. Lütfen devam edin.
2000$ sürekli nakit mi yoksa 2000$’lık ETF/hisse olursa da 20$’dan 10$’a düşüyor mu inactivity fee?
Merhaba,
Verdiğiniz bilgiler ve paylaşımda bulunduğunuz tecrübeleriniz sayesinde yurtdışı piyasalarda işlem yapma cesaretimiz oldu. Hesap açmak için yazılarınızı okudum. IB de hesabınızla işlem yapıyorsunuz. IB nasıl hesap açılacağı ile ilgili bilgilendirme yapabilir misiniz? WEBULL ile hesap açabilirim ama güvenirliliği(pasaport resmi yükleniyor sistemlerine) konusunda endişelerim var. WEBULL platformu hakkında bilginiz var mı? Değerli vaktinizi ayırdığınız ve paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
Merhaba Ahmet Bey,
TD Ameritrade içinde böyle bir istek geldi. Bu şirketlerde nasıl hesap açılacağı ile ilgili bir yazıyı gündemime alacağım. WEBULL hakkında ise maalesef bilgim yok. Selamlar.
Merhaba, bir küçük katkı da benden olsun. Td ameritrade hesap açılışı için Abd vizesi veya oturumun şart olduğu yazıyor. Bende hiçbiri olmamasına rağmen hesap açtılar. Hem de eşimi de hesaba ortak olarak ekledim. Td ye Para gönderim ile ilgili yazınızı iple çekiyorum zira swift çok masraflı
Teşekkürler Alper Bey katkınız için. TD Ameritrade hesabımı hala aktif hale getiremedim. Aktif hale getirdikten sonra para transferi denemesinde de bulunacağım bakalım.
Merhabalar,
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için size çok teşekkür etmek istiyorum. Sayenizde IBK ile tanışıp bir hesap açtım. Benim sorum para transferi ile ilgili. Yukarıda anlattığınız TL yollama seçeneği ile para yollamayı düşünüyorum ancak şu 3 bilgi kısmına ne yazmam gerektiğini anlayamadım;
Sending institution(işbankası için isbank mı yazmalıyım)
Account number(paranın gönderildiği hesap numarası mıdır)
Account nickname( paranın gönderildiği hesabın kullanıcı adı mıdır)
Bu sorularımı cevaplayabilirseniz çok sevinirim.
Teşekkür ederim.
Merhaba Arın Bey,
Rica ederim. Beğendiğiniz yazıları paylaşırsanız daha çok kişiye ulaşmamı sağlarsınız. Sorularınıza gelince, sending institution kısmına para transferi için kullanacağınız bankanızın ismini girebilirsiniz. Account number, TL hesabınız İş Bankasında ise bu hesabınızın numarası. IBAN numarasını da yazabilirsiniz sanırım. Hangisini yazdığımı tam hatırlayamadım şimdi. 🙂 Account nickname ise bu hesaba vereceğiniz isim. Bu hesap numarasını ve sizin vereceğiniz ismi kaydedecek. Bir sonraki işlem daha kolay olacak. Bol kazançlar.
Çok teşekkür ederim tutumlu bey. İyi günler dilerim.
Selamlar, yukardaki bilgileri yazdıktan sonra “Recurring Transactions Name” i girmemizi istiyor. Ne giriyoruz buraya, bilgi verebilirseniz sevinirim. Teşekkürler
Dilaver Bey,
Sanırım belirli periyotlarda tekrar edecek bir işlem oluşturmuşsunuz. Bu işlemin adını soruyor. Kolaygelsin.
Elinize ve emeğinize sağlık, çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş. 2 aylık IBKR yatırımcısı olmama rağmen EFT ile TRY transferi opsiyonunu gözden kaçırmışım. Sayenizde bu opsiyonu bugün kullandım.
Rica ederim Mesut Bey. Beğendiğiniz yazıları paylaşmayı unutmayın lütfen. Bol kazançlar.
6500 TRY para attım 2000 dolardan az olduğu için hesabıma geçmeme gibi bir sııntı yaşar mıyım. Sizce
Merhaba, ben de bugün IBKR hesabıma para transferini deneyimledim. Anladığım kadarıyla TL transferinde herhangi bir alt sınır yok zira ben deneme amaçlı 200 TL gönderdim. Birkaç saat içerisinde 200 TL olarak hesabıma yansıdı. Kesinti endişesiyle henüz USD’ye çevirmedim.
Gönderi öncesinde sistemden doldurulacak forma ne adımı ne de TR hesap-ıban numaramı yazdım sadece banka adını yazdım. Kaldı ki onu da yanlış yazmışım. Anladığım kadarıyla tek önemli olan husus EFT yaparken açıklama kısmına ID numamızı doğru yazmak.
Emir girmek istediğimde ise 2000 usd alt limiti uyarısı aldım. Anladığım kadarıyla bakiyemi 2000 dolara tamamlamadan işlem yapamayacağım. Herkese bol kazançlar dilerim.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim Fatih Bey. Deneyimlerinizi paylaşmayı devam edin lütfen. Bol kazançlar diliyorum.
Merhaba,
TL/Dolar çevrimi Türkiye bankalarına göre daha iyi bir fiyattan mı yapılıyor? Makas aralığı nasıl?
Selamlar.
Bankalardan kesinlikle daha iyi.
Mrb bende anlatımınız sayesinde ıbkr de hesap açabildim. Para aktarma işini tl olarak yapabildim. Yalnız parayı türkiyedeki bankama nasıl çekebilirim bu konuda yardımcı olursanız çok çok sevinirim. Yazılarınızı severek takip ediyorum
Merhaba,
Öncelikle hayırlı olsun diyorum. Henüz IBKR’den para çekmeye çalışmadım. Ancak, belirttiğiniz bu konuyu da not ettim. Bu konuda da deneyimimi ilk uygun fırsatta yazıya dökerim. Selamlar.
Paranız ne kadar zamanda IBKR de ki hesabınıza yattı , görselli açıklamadan kısa süre içinde geçiyor diye bir açıklama var ama bana 3 saatir gönderdiğim para geçmedi.
Mrb ıbkr de sayenizde hesap açabildim çok teşekkür ederim. paranyatırmakta sıkıntı yok yalnız parayı çekmekte sıkıntı yaşadım. Hesabıma 350 lira para attım tl olarak. Çoğunu dolara çevirdim. Hatta hisse aldım. Hesapta boşta dolarda var tl de var. Ama para çekmek kısmına gelince. Çekemiyor çekilecek para 0.00 tl yazıyor. Halbuki hesapta tl de var. Aynı şekilde dolarla çekeyim. Dolara iban tanımladım ama dolarsa 0.00 usd görünüyor. Acaba parayı çekebilmek için ne yapmam lazım. Çok acil.
Merhaba Nihat Bey,
Nasıl para çekileceğine dair kısa bir yazı hazırlıyorum. Gün içinde yayınlarım. Kolaygelsin.
merhaba bay tutumlu para çekileceğine dair yazı hazırladınız mı
teşekkür ederim
Tabiki. Aşağıdaki yazılara bakabilirsiniz.
Para Çekme: IBKR’den Banka Hesabınıza
TransferWise Çoklu Para Hesabı ve TD Ameritrade
Para Çekimi: TD Ameritrade’den Banka Hesabınıza
TransferWise Dolar Hesabı ve Interactive Brokers
Kolaygelsin.
Tşk ederim saolasın
Merhaba, oncelikle yazilariniz icin cok tesekkur ederim. Muthis ogretici! Interactive brokers’ta hesabi actim, bank wire dedim. Sending institution olarak; Garanti Bankasi dedim. Deposit miktarimi girdim, ornegin 50,000 TL olsun. Daha sonrasinda bana bir iban numarasi veriyor. Garanti bankasi hesabimdan, bu ibana mi para yollamaliyim? Yine Garanti Bankasi hesabimdan eft yaparken; aciklama kismina ibkr account number’imi mi yazmaliyim? Defalarca kez okumama ragmen, cozumu bulamadim. Yardiminizi rica ederim. Tekrar tesekkur ederim.
Merhaba Kemal Bey;
Belirttiğiniz işlemi yaptıktan sonra IBKR, para yatırmanız için TL hesabının olduğu banka ve IBAN bilgilerini sizinle paylaşıyor. Kendi banka hesabınızdan bu banka hesabına EFT yapacaksınız. Ayrıca, EFT yaparken açıklamalar kısmına IBKR hesap numaranızı yazacaksınız. Kolaygelsin.
Herkese Merhaba,
Yatırımlarla ilgili benzer konularda yardımlaşmak, soru sormak için bir WhatsApp grubu var mıdır acaba?
Maalesef. Hem anonim kalmak istediğim hem de vaktim kısıtlı olduğu için herhangi bir whatsapp grubunda yer alma şansım yok. Selamlar.
süper bir yazı daha . teşekkürler emekleriniz için . yorumuyla değer katanlara da ayrıca teşekkürler.
ibkr de bu temettüden vergi kesintisi % 30 dan %20 ye veya %15 e düşmesi için bi form doldurdunuz mu veya bi yeri işaretlediniz mi? yardımcı olursanız sevinirim.
Bu soruya cevap bulabildiniz mi? Bulduysanız benimle de paylaşabilir misiniz?
Merhaba İlker Bey;
IBKR’de hesap açarken zaten W8_BEN formuyla ilgili bir kısım olması lazım. Orayı doldurunca otomatik olarak kar paylarından Türk vatandaşlarına %30 yerine %20 vergi kesiyor. Selamlar.
Interactive Brokers: Görsellerle Hesap Açılışı
Merhaba
Kaçırmış olabilirim belki ama merak ettiğim bir konu var. Neden TL üzerinden yatırma/çekme işlemi yapıyoruz? Direkt Dolar ile yapsak olmaz mı? Maliyetleri mi yüksek?
Merhaba Atilla Bey;
Maalesef dolarla para yatırıp çekmek çok masraflı… Maliyet dışında bir sorun yok. Swift yaparak yatırım hesabınıza dolar gönderip alabilirsiniz. Kolaygelsin.
çok güzel yazı tşk , yurtdışına eft ilemi tl gönderiliyor ? tl göndermenin swift teki gibi işlem masrafı yokmu ?
Merhaba Umut Bey,
Yurtdışına TL göndermiyoruz. IBKR’nin Türkiye’deki bir bankada TL hesabı var. Parayı oraya gönderiyoruz. Selamlar.
Siteden yeni bilgiler ediniyorum, ilgili arkadaşlarımla paylaştım. Tutumlu Bey açtığım hesaba bugün sabah 8 de Citibank üzerinden deneme için 200 TL gönderdim, açıklamaya IBKR hesap numaramı yazdım, ben Türkiye de bir yere gönderdiğimiz için hemen yatar diye düşündüm fakat halen para IBKR de ”pending” olarak gözüküyor. Acaba bu normal midir
Merhaba Aybars Bey;
Maalesef paranız hemen hesabınıza geçmiyor. 1 yada 2 gün beklemeniz gerekiyor. Eğer bu süre zarfında da paranız hesabınıza yatmadıysa, bir hata yapmış olabilirsiniz. IBKR’nin live chat hizmeti ile bir müşteri temsilcisi ile görüşmenizde yarar olabilir. Selamlar.
Merhabalar ben de İBKR den hesap açtım ve 2000 $ üstünde bakiyem var ama alıp sattığım hissenin parasını 2 gün sonra kullanabiliyorum buna bir çözüm var mıdır? (Günlük al-sat fırsatlarını da değerlendirmek istiyorum.)
Merhaba Emre Bey;
Çok al-sat yapmadığım için böyle bir sorunla karşılaşmadım. Live-chat yoluyla bir müşteri hizmetleri temsilcisiyle görüşmeniz faydalı olabilir belki. Selamlar.
Çok teşekkürler Tutumlu bey bir yazayım oraya bakalım 🙂
Basvuru noktasinda hesabinizi Cash olarak sectiginiz icin bu sorun olusuyor. Hesabinizi mars olarak degistirebilirsiniz.
Oncelikle yaziniz icin tesekkurler.
Elinde dolar olan biri icin bu sistem ne kadar mantikli olur? Cunku bankadan dusuk bir kurdan TL ye bozduracagiz ve transfer ettikten sonra yuksek bir orandan tekrar USD ye cevirecegiz.
Gordugum kadari ile IBKR uzerinde conversion sonrasi 2077,25 dolariniz olmus. 16,500 TL kac dolara tekabul ediyordu?
Ayin 27 sinde yazmissiniz bu yaziyi, 26-25 Kasim gibi dolar kuru 7.93 ortalama olsa, 16500/7.93=2080.70 dolar yapar.
Dogru bir mantik mi yurutuyorum 🙂 100K bir dolar ile girmeyi planliyorum da, acaba makastan dolayi cok mu zarar ederim onu merak ediyorum.
Merhaba Mesut Bey;
Benim durumumda para dönüşümünden 2 dolarlık bir komisyon kestiler. Ayrıca, 25 bin doların üzerinde para dönüşümü için sanırım daha iyi bir oran alma şansınız var diye hatırlıyorum. Ancak, en doğru bilgiyi IBKR’den bir temsilciyle görüşerek elde edebilirsiniz. Bu çerçevede, live-chat aracılığıyla bir müşteri temsilcisiyle görüşmeniz faydalı olabilir. Selamlar.
Merhaba, öncelikle faydalı bilgiler için teşekkürler. Interactive brokers hesabıma ykb dolar hesabımdan para göndermek istedim fakat 5 iş günü geçmesine rağmen para IBKR hesabıma geçmedi. Siz dolar gönderdiğinizde kaç gün sonra hesabınıza iletiliyor? İyi çalışmalar.
Merhaba Cemil Bey,
Interactive Brokers hesabıma masraflı olduğu için swift yolu ile dolar göndermiyorum. Yazıda da anlattığım gibi Interactive Brokers’ın Türkiye’deki banka hesabına TL EFT yapıp, daha sonra IBKR’de dolara çeviriyorum. Bu yöntem çok daha ucuz ve hızlı. Swift yaparken tüm verileri doğru girdiğinizde bile paranın hesabınıza yatması günler alabiliyor maalesef…
Merhaba bay tutumlu bey
Para çekme işlemi yapmaya çalıştığımız zaman hesabımız da para 0 görünoyor.sizden ricam para çekme işlemini ve usd den tl ye çeviri işlemini resimli anlatabilirmisiniz.usd den tl ye çeviri işleminde tl para birimi yerinde usd göremiyoruz.bunun sebebi ne olabilir.nasıl yapabiliriz.destek olabilirmisniz
Hangi aşamada takıldığınızı anlayamadım. Aracı kurum arayüzünde mi sorun yaşıyorsunuz yoksa TransferWise arayüzünde mi? Daha detaylı bilgi sağlayabilirseniz yardımcı olmaya çalışırım.
Merhaba, IBKR’a TL gönderdiğinizde ortalama kaç günde hesabınıza geçiyor?
Merhaba Özkan Bey;
Bir kaç iş günü sürüyor diye hatırlıyorum. Selamlar.
IBKR kullanarak CITIBANK’ a paramı bugün belirtilen IBAN’a gönderdim fakat IBKR hesabıma para 3 saatir geçmedi görsellerde kısa süre içinde para geçişinin gerçekleştiğinden bahsetmişssiniz. endişelenmelimiyim ?
Merhaba Atakan Bey;
Referans bilgilerini de doğru girdiğinizi varsayarak en erken bir iş günü sonra geçti diye hatırlıyorum. Endişelenecek bir durum olacağını sanmıyorum. Selamlar.
Merhaba Bay Tutumlu,
Wise’a para transferi yapacagim. Yazilanlardan anladigim kadariyla basit bir EFT isi. Peki Wise’in bu hesabina TL olarak gonderebilecegim ust limit nedir acaba? Atiyorum bir kalemde 10 milyon TL gonderebilir miyim? Mevzuat buna izin veriyor mu?
Merhaba Refik Bey. Üst limit sanırım 1 milyon TL. Ama emin değilim. Firmayla görüşmeniz daha iyi olur. Selamlar.
Döviz para transfer masrafları yurt içinde de çok yüksek. Türkiyedeki aracı kurumdaki döviz hesabından, Türkiyedeki bankadaki döviz hesabınıza para transferi yapınca alınan masrafla, yurt dışından gönderilen SWIFT’in masrafı aynı.
Örnek olarak aracı kurumdan banka hesabınıza 100.000 USD göndermeniz durumunda size toplamda 100 USD kadar masraf çıkıyor. Bunun çoğunu bankanız kesiyor. Bu parayı yurt dışından gönderseniz yine aynı masraf.
Maalesef Alp Bey. Umarım Wise gibi fintek çözümleri artar. Selamlar.
IBKR hesabı açtım. 85 TL deneme için gönderdim, IBKR’nin CITIBANK hesabına. 1 gün sonra tam 85 TL olarak IBKR hesabımda göründü. 50 TL’sini (deneme amacıyla) USD’ye çevirmek için emir verdim. 8,60546 kurdan, 9 USD olarak çevirdiler, 2 USD komisyon kestiler, 7 USD hesabıma geçti. Yani 77,45 TL sini kullanmış oldum hesabımdaki 85 TL’nin. Sorum; 1000$ ve üstü gibi daha büyük meblağlarda bu komisyon orantılı artar mı yoksa 2$ olarak mı kalır?
Anladığım kadarıyla 100 bin dolara kadar meblağ değişmiyor. Bu rakamın üzerinde oransal olarak daha iyi bir sonuç elde etmek mümkün. Tabi benim böyle bir imkanım yok. Selamlar.
1milyon dolar altinda her ceviri ucreti 2 usd.
Merhabalar, bilgiler için teşekkür ederim. Son zamanlarda hiç yorum yapılmadığı için sormak istedim, citibank hesabına eft yapmak şu an ne kadar güvenilir? Aktif olarak yapıyor musunuz? Çünkü yüksek tutarlar gönderiyoruz kurdan dolayı yanmasın bi de:)
Teşekkürler
Merhaba Onur Bey;
4-5 gün once yüksek hacimli para transferi yaptım gün içinde. 10 dk içinde hesapta oldu. Şu an bir sorun yaşamıyorum. Selamlar.
Merhaba Bay Tutumlu,
Öncelikle paylaşımlarınız için çok teşekkürler.
Birkaç sorum olacaktı.
1. IBKR hesabına TL gönderiyoruz. TL çekiyoruz. Gene de bireysel olarak baktığımızda resmiyette yurtdışına para gönderiyor oluyor muyuz? Varlık barışı bittikten sonra ekstra büyük vergiler ödemek zorunda kalır mıyız?
Örneğin yüklü miktarda para kazandık ve IBKR gerekli vergileri USD olarak kesti. Paramızı daha sonra TL olarak çektik. Türkiye’de vergi kısmı için bir sorun var mı? Beyan etmemiz gerekiyor mu? Ne yapmamız gerekiyor?
Teşekkürler
Merhaba Mustafa Bey;
İlk sorunuzla ilgili olarak evet paramızı yurtdışına çıkarmış oluyoruz. Vergi konusu ise derya deniz. Aşağıdaki yazıma bir göz atın. Ayrıca, blogta vergi sekmesinin altında epey bir yazı var. Bol kazançlar diliyorum.
Vergi Sorunu ve Yurtdışı Piyasalara Yatırım
Merhaba,
Güncel bir karşılaştırma da ben yaptım. Garanti bankası üzerinden deneme amaçlı 1000$ gönderdim. 210tl banka ücret aldı. IBKR hesabıma ise 950$ geçti.
Hem bankaya hem IBKR’ye sorduğumda bu kesintinin aradaki muhabir banka tarafında yapıldığı söylendi.
Sonra IBKR Citibank heabına 1000$ karşılığı tl gönderdim. Hesaba geçen parayı IBKR üzerinde dolara çevirdim. 987$ oldu, 13$ kesinti oldu kur farkından.
1000$ için Tl eft yapmak çok daha makul ancak gönderilen para artarsa, örneğin 10.000$ gönderilirse bu kur kaybı doğrusal olarak artacağından 130$ kayıp olur.
Garanti Bankası’yla yaptığım görüşmede muhabir banka kesintisinin sabit olmadığı, gönderilen tutar arttıkça kesinti tutarının da artacağı söylendi ama net bir rakam, oran, yüzde veremiyorlar, değişkenmiş.
Ancak 10.000$ için 130$’a varacak bir kesinti olacağını da sanmıyorum, doğrusal artmayacaktır diye düşünüyorum.
Bu durumda büyük tutarlar için swift daha ekonomik olabilir sanıyorum.
Süreleri de yazmak gerekirse Swift de eft de aynı gün içerisinde gerçekleşti.
Bilgi ve deneyimnizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. 10 bin dolar altı için dönüşüm ücreti 2 dolar olması gerekiyor. Sanırım siz Türkiye’deki banka hesabınızda önce 1000 dolar bozdurdunuz, IBKR’ye TL olarak EFT yaptınız. Sonra parayı IBKR hesabınızda tekrar dolara dönüştürdünüz. Ben genellikle TL olarak yatan maaştan yaptığım tasarrufu IBKR’ye göndererek orada dolara çeviriyorum. Böylece ilave kur dönüşümü masrafından kaçınmaya çalışıyorum. Bol kazançlar diliyorum.
Merhaba.
Aslında kur farkı kesintisi burada dolar bozdurduğum için olmadı. O günler dolar kurunun saatlik olarak çok oynadığı hareketli günlerdi, buradan yüksek giden oraya düşük vardı, çok da doğru bir değerlendirme ortamı olmadı, haklısınız.
Rica ederim. Birbirimizin deneyimlerinden öğreniyoruz. Sizin gibi okuyucularımdan çok şey öğrendim ben. Sevgiler.
Bilgilendirmeleriniz icin cok tesekkurler. Emeginize saglik
Rica ederim Ahmet Bey. Selamlar.
Merhaba,
yazınızı ve yorumları okudum.Faydalı bilgiler için teşekkürler.
Şimdi iki kurum arasında karar verme aşamasındayım.Öncelikle IBKR den hesap açılışı yaptım işlemler bitti.
Tam para göndermeyi araştırırken sizin yazınız ile karşılaştım.
Fakat kafama bu aylık 10 $ lık komisyon oranı takıldı
Bu komisyon işlem yapsakta yapmasakta standart kesiliyor mu ?
Yorumlardan anladığım kadarı ile TD de böyle bir komisyon yok.? O zaman TD bu konuda daha iyi sanırım ?
Sorularımı cevaplarsanız sevinirim.
Merhaba Murat Bey;
10 dolarlık komisyon şartı kalktı. Konuyla ilgili yazım aşağıda yer alıyor. Sevgiler.
Aylık Minimum Komisyon Şartı IBKR’da kalktı!
İşlem Maliyetleri Interactive Brokers’da Nasıl Kısılır?
Öncelikle açıklama ve bilgiler için teşekkürler. Şu an fibabankta wise transferi var. Transfer wise de ikbr ye gönderim bende onaylanmadı ikbr tarafından gönderici kimliğinden dolayı ama fiba wise ile gönderim onaylanıyor.
Rica ederim Akın Bey. Bilgi için çok teşekkürler.
Hocam şu parayı nasıl gönderiyoruz account numbera bi iban yazıyorum bi musteri numarası yazıyorum. Bildirimi parayı gönderincemi yapıyoruz yoksa öncesinde mi? 1000 100 10 TL olacak şekilde 3 ödeme yaptım birisi bile yatmadı IBKRye. Parada hesabımdan gidiyor.
Hesabım ikamet dogrulamasında.
Merhaba Cem Bey;
Hesabınız henüz aktif olmamış olabilir. Ayrıca, ilk hesap açımında ve ilk para yatırılırken güvenlik nedeniyle belli bir süre bloke konuluyor. Kolaygelsin.
merhaba güncel olarak ibkr’ye, wise ve/veya payoneer ile para aktarabilen var mıdır? eğer sorun yoksa hesap açmak istiyorum bilgi rica ederim
Merhaba Nuri Bey;
Çok yakın zamanda yapmadım ama Wise ile para aktarımında şu ana kadar sorun yaşamadım. IBKR hesabınıza doğrudan TL yatırabileceğinizi de belirteyim bu arada. Kolaygelsin.
yanıtınız için teşekkür ederim, wise ve payoneer hesaplarımdaki doları doğrudan aktarma amaçlı sormuştum. nette arattığımda payoneer olmaz diye cevaplamış aynı soruyu. redditte ise payoneerden wiseye aktarıp o şekilde halledilebilir denmiş. Türkiye’den para yollamayacağım için, eğer olmuyorsa hesap açmakla uğraşmayayım demiştim.
Ben Ziraat Bankasındaki usd hesabımdan TD Ameritrade hesabıma gönderiyorum. Miktardan bağımsız olarak sabit 9usd masraf kesiyor yanılmıyorsam.
Merhaba Can Bey;
Büyük sayılabilecek miktarlar için 9 dolar sabit masraf fazla değil gibi. Peki TD Ameritrade hesabınızdan Ziraat Bankasına swift yaptığınızda maliyet ne kadar oluyor? Tahminimce muhabir banka kesintisi oluyordur.
Merhaba. Öncelikle düzeltme ve özür: Ziraat Bankası miktardan bağımsız olarak 15$ kesiyormuş, yaşlılık işte. Az önce Ameritrade hesabıma baktım, 9500 dolarda 35$ kesinti yapılmış. Selamlar.
Artık Wise’da dolar hesabı açamıyormuşuz.
Para gönderebileceğimiz sadece Swift mi kaldı?
Bir de bu ibkr’nin türkiyede temsilcisi mi var?
Merhaba;
Eğer dediğiniz gibiyse maalesef geriye swift kalmıştır. Bir diğer seçenekte IBKR tabi. IBKR’ın Türkiye’de banka hesabı var. Oraya TL EFT edip, IBKR’da dövize çevirebilirsiniz. Kolaygelsin.
Ibkr’de Türkiyeden yeni başvurulara red veriyor sanırım.
Bir iki kişiden duydum bunu.
Geçmiş olsun.
IBKR’nin Türkiye’ye özel bir red uygulaması yok. Ancak, bireysel düzeyde gerekli şartları taşımıyrosanız red alabilirsiniz tabi.
Güncel bir bilgi vereyim: Volatilite sebebiyle tl pozisyon açılamıyor artık ibkr’de. Tabela kurundan döviz almak için tl göndermiştim dolar alabildim ancak doları bozmama izin vermedi ibkr. TL pozisyon açamazsınız uyarısı veriyor. Volatiliteyi bahane ediyorlar, şu durumda sadece döviz olarak mı çekebileceğiz paramızı, döviz çekmede de sorun yaşayanlar duymuştum paramız kalmasın içeride 🙂
Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Volatilite geçtikten sonra bu işler çözülür diye düşünüyorum. Öte yandan swift imkanı hala var. Kişisel olarak IBKR’deki tasarruflarımdan endişe duymuyorum. Umarım herşey daha güzel olur. Selamlar.