İmtiyazlı Hisse Senetleri: ETF Karşılaştırması

İmtiyazlı Hisse Senetleri: ETF Karşılaştırması

İmtiyazlı hisse senetleri, normal hisse senedi ile tahvil arasında kalan ve sahibine belli bir miktar kar payı ödenmesini garanti altına alan bir finansal varlıktır tanımını yapmıştım bir önceki yazıda.  Portföyün nakit akışını artırmak için kullanabileceğimiz alternatif bir yatırım aracı olduğunu da belirtmiştim. Daha az riskli olması sebebiyle uzun dönem getiri potansiyelinin normal hisselerden daha düşük olması nedeniyle portföydeki ağırlığına dikkat etmemiz gerektiğinin altını da bir kez daha çiziyorum. İmtiyazlı hisse senetleri için yine pasif yönetilen düşük maliyetli ETF’ler ile yatırım yapmanın mümkün olduğunu ifade etmiş ve ve varlık büyüklüklerine göre en büyük 5 pasif yönetilen ETF seçeneğini tablo halinde sunmuştum. Aynı tabloyu aşağıda görebilirsiniz. Şimdi bu ETF’lere daha yakından bakalım.

Varlık büyüklüklerine göre en büyük 5 ETF
Varlık büyüklüklerine göre en büyük 5 ETF Kaynak: www.etfdb.com

iShares Preferred and Income Securities ETF (PFF)

PFF ağırlığı finansal sektörde olmak üzere 250 civarında Amerikan şirketini kapsıyor ve S&P U.S. Preferred Stock Index‘i takip ediyor. Bu şirketler arasında Broadcom, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, JP Morgan gibi isimler yer alıyor. 2007 yılında yatırımcıların ilgisine sunulan bu ETF’nin yıllık masraf oranı %0,46. ETF Database‘e göre kar payı dağıtım oranı %5,25 ve 5 yıllık toplam getiri oranı %23,01. Yukarıda da söylediğim gibi toplam getiri potansiyeli düşük ama yüksek nakit akışı sağlıyor.

Invesco Preferred ETF (PGX)

Bu ETF, çoğunluğu finansal sektörden olmak üzere 80 civarında şirketin imtiyazlı hisse senetlerini içeriyor ve BofA Merrill Lynch Core Fixed Rate Preferred Securities Index‘i takip ediyor. Bu şirketler arasında Citigroup, Wells Fargo, JP Morgan, Bank of America gibi isimler başı çekiyor. ETF Database‘e göre 2008 yılında yatırımcılara sunulan bu türev ürünün yıllık masraf oranı %0,52. Kar payı dağıtım oranı %5,02 iken 5 yıllık toplam getiri oranı %33,74.

Invesco Financial Preferred ETF (PGF)

PGF, diğer seçeneklere göre daha az çeşitlendirilmiş. Yaklaşık ağırlığı bankacılık olmak 30 adet şirketi içeren Wachovia Hybrid & Preferred Securities Financial Index‘i takip ediyor. Wells Fargo, JP Morgan ve Bank of America gibi şirketler başı çekiyor. 2006 yılından itibaren yatırımcılara sunulan bu ETF’in masraf oranı biraz yüksek: %0,62. 5 yıllık toplam getirisi %33,56 iken kar payı dağıtım oranı ise %4,97.

SPDR Wells Fargo Preferred Stock ETF (PSK)

PSK, ağırlığı finans sektöründe 160’ın üzerinde hisse senedi içeren bir ETF. Wells Fargo Hybrid and Preferred Securities Aggregate Index‘i takip ediyor. 2009 yılında yatırımcılara sunulan bu ETF’nin masraf oranı yıllık %0,45. 5 yıllık toplam getiri oranı %29,65 iken, kar payı dağıtım oranı %5,12 olmuş.

Global X U.S. Preferred ETF (PFFD)

Listemizdeki son ETF olan PFFD, 2017 yılında yatırımcıların ilgisine sunulmuş. BofA Merrill Lynch Diversified Core U.S. Preferred Securities Index‘i takip ediyor. Bünyesinde 253 adet varlık bulunduruyor. Ağırlık diğerlerinde olduğu gibi bankacılık ve finans sektöründe. Wells Fargo, HSBC, Bank of America, Barclays gibi şirketlerin imtiyazlı hisse senetleri başı çekiyor. Bu kadar kısa sürede net varlığını hızla artırarak beşinci sıraya çıkmasının nedeni belki de düşük masraf oranı olabilir: yıllık %0,23. Kar payı oranı da hiç fena değil: %5,33. 3 yıllık toplam getirisi ise %20,7 olmuş.

Sonuç olarak

Eğer imtiyazlı hisse senetleri yatırımı yapacak olsaydım, bu ETF seçeneklerinden hangisini tercih ederdim? Sanırım PFFD en uygun seçenek. Çünkü nakit akışı yüksek, toplam getiri oranı fena değil ve daha da önemlisi açık ara en düşük masraf oranına sahip. 🙂 Tabi tekrar vurgulamakta yarar görüyorum: imtiyazlı hisse senetleri çok uzun süre elde tutulacak varlıklar değil. Portföyünüzün nakit akışını artırmak amacıyla belli bir süre elde bulunduracağınız bir alet. Bu nedenle, portföyün uzun dönem beklenen getiri oranını azaltmamak için portföy ağırlığını da düşük tutmak gerekiyor.

Bu arada, malumunuz üzere bu hafta çok ilginç gelişmeler oldu hem Türkiye’de hem dünyada. Türkiye’de ekonomi yönetiminde alışık olmadığımız tarzda bir değişim oldu. Türk asıllı karı koca iki bilim insanın ekibi ilk başarılı COVID-19 aşısını geliştirdi ve dünya piyasaları coştu. Üstelik bu iki gelişme üst üste geldi. 🙂 Tabi, bu konular ayrı birer yazıyı hak ediyorlar bence.

Sağlıcakla kalın.

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Wise (eski adıyla TransferWise) hesabı ile yurtdışı aracı kurumlara düşük maliyetli para transferi yapmak için: Wise hesabı açın.

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020 Pintidegiltutumluyum

6 thoughts on “İmtiyazlı Hisse Senetleri: ETF Karşılaştırması

  1. Merhaba, 5 yıllık getirilerin hesabı için yıllık grafiklere baktığımda hemen hemen yatay seyir görüyorum, neredeyse hiç oynamamışlar gibi. Sizin verdiğiniz oranlar yüzde 30 civarında. Nerede hata yapıyorum. Şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba Fatih Bey,

      Toplam getiri oranını hesaplarken kar payı artı fiyat kazancını toplayarak hesaplıyoruz. Fark buradan kaynaklanmış olabilir. Selamlar.

  2. Hocam selamlar,

    İmtiyazlı hisse senetlerinde temettüler alım bedeline göre mi hesaplanıyor?

    Örneğin; 10$’dan hisseyi aldık, temettü getirisi %5 yani 50cent. Bu hisse senedi 20$ olduğunda temettü payımız da artıyor mu?

    Bu konunun cevabını internette bulamadım. Şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba Güray Bey;

      Kar payını, pay adedi bazında alıyorsunuz. Yani elinizde hisse senedinin değeri arttığında kar payınızda artmaz. Şirket diyelim 100.000 TL kar etti bu yıl. Yönetim Kurulu karın 20.000 TL’sini ortaklara dağıtmaya karar verdi. Bu 20.000 TL toplam pay sayısına bölünüyor ve sizde elinizdeki pay adedi kadar temettü alıyorsunuz. Kolaygelsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top