
İmtiyazlı hisse senedi, normal hisse senedi ile tahvil arasında kalan ve sahibine belli bir miktar kar payı ödenmesini garanti altına alan bir finansal varlıktır. İngilizce’de “preferred stock” deniyor. Türkçesini bulmak için Google’da bir arama yaptığımda ise karşıma tercihli, ayrıcalıklı, rüçhanlı ve imtiyazlı gibi çeviriler çıktı. Tercihimi ‘imtiyazlı’ ifadesinden yana kullandım. Kulağıma daha hoş geldi. Neyse, ne işe yarar bu imtiyazlı hisse senedi sorusu aklınıza gelmiştir hemen. Şöyle söyleyeyim: tahvil haricinde portföyünüzün nakit akışını artırmak için kullanabileceğiniz alternatif bir yatırım aracıdır. Bir süredir tahvile alternatif olabilecek ve finansal bağımsızlık portföyümün nakit akışını artırabilecek yatırım araçlarını araştırıyordum. Karşıma çıkan seçeneklerinden biri de imtiyazlı hisse senetleri oldu.
İmtiyazlı hisse senedi ile normal hisse senedi arasındaki farklar
İmtiyazlı hisse senedi ile normal hisse senedi arasındaki fark temelde üç konuda toplanıyor: kar payı dağıtımı, oy hakkı ve iflas masasında öncelik. İmtiyazlı hisse senedi sahiplerinin yönetim kurulunda oy hakkı yoktur. Bunun karşılığında, kar payı dağıtımında öncelik bu tip hisse senedi sahiplerindedir. Genellikle de sabit ve normal hissedarlara dağıtılandan daha yüksek kar payı garantisi vardır. Hatta sıradan hisse sahiplerine kar payı dağıtılmasa bile kar payı alabilirler. Bu özellikleri nedeni ile tahvile benzerler. Daha doğrusu vade sonu bulunmayan bir tahvile. Keza bu tip hisse senetlerinin fiyatı ile piyasa faiz oranları aynı tahvilde olduğu gibi ters hareket ediyor. Ayrıca, imtiyazlı hisse senedi sahipleri iflas masasında sıradan hisse sahiplerinden daha önce haklarını talep ederler. Özetle, oy hakkınızı daha az risk ve daha yüksek nakit akışı ile değiş tokuş ediyorsunuz.
Diğer özelikleri
Bu tip hisse senetleri geri de çağrılabilir. Yani, şirket yönetimi isterse bu tip hisseleri ilave prim ödeyerek geri alabilir. Böyle bir durumda bu tip hisse sahipleri yüksek kar payı yanında iyi bir kar da elde edebilirler. İmtiyazlı hisse senetlerinin normal hisse senetlerine dönüştürülebilen versiyonları da var. Yani dönüştürülebilir imtiyazlı hisse senedi sahibiyseniz ve zaman içerisinde işinize öyle gelirse normal hisse senedine çevirebiliyorsunuz. Dönüştürülebilir varlıklar hakkında ayrıntılı bilgi için şuraya bakabilirsiniz.
Dezavantajı
Modern Portföy Teorisi başlıklı yazımda risk-ödül ilişkisini yazmıştım. Buna göre ne kadar fazla risk alırsanız ödülünüz de o kadar büyük. Amiyane tabirle ne kadar ekmek o kadar köfte. İmtiyazlı senetlerinin riski de, yukarıda ifade ettiğim gibi, sıradan hisse senetlerine göre az. Yani, uzun dönem getiri potansiyeli sıradan hisse senetlerine göre daha az. İşte bu yüzden portföyünüzdeki ağırlığını nakit ihtiyacınıza göre planlamanızda büyük fayda var. Aksi halde portföyden kısa dönem yüksek nakit akışı elde ederken, portföyün uzun dönem getiri potansiyelini düşürmüş oluyorsunuz. Ki bu iyi bir şey değil bence. Bununla birlikte, diyelim emeklilik aşamasına geldiniz. Çalışma hayatını geride bırakırken en azından bir kaç yıl nakit akışı açısından kafanızın rahat etmesini istiyorsunuz. Portföyünüzde imtiyazlı hisse senetlerine makul bir pay ayırarak, nakit akışını artırabilirsiniz.
Nasıl yatırım yapabilirim?
Bu varlıklara yatırım konusunda benim tercihim her zaman olduğu gibi pasif yönetilen ETF‘ler. Tek bir alımla iyi bir çeşitlendirme sağlayarak sistematik olmayan riski minimize etmiş oluruz. Ayrıca, bu tip hisse senetlerinin vakıf olmadığımız olası risklerinin yönetiminden de kurtulmuş oluruz diye düşünüyorum. Hemen alttaki tabloda varlık büyüklüklerine göre en büyük 5 pasif yönetilen ETF seçeneğini görebilirsiniz. Örneğin ilk sıradaki iShares Preferred and Income Securities ETF‘nin (PFF) yıllık kar payı dağıtımı oranı %5,36 olduğunu belirteyim. Bugünlük bu kadar diyelim ve aşağıdaki tabloda yer alan ETF’lerin incelemeyi bir sonraki yazıya bırakalım.

Kaynak: www.etfdb.com
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlık ve sıhhatle kalın.
Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Wise (eski adıyla TransferWise) hesabı ile yurtdışı aracı kurumlara düşük maliyetli para transferi yapmak için: Wise hesabı açın.
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

ufuk açıcı , bilgilendirici yazılarınız için teşekkürler.sitenizin dizaynı çok güzel bu arada.
Teşekkür ederim.
Merhaba,
Bahsettiğiniz Etf’lerin bir kısmını iscep’te bulamıyorum. Aracı kuruma göre bu hususun değişmesi mümkün müdür?
Bir diğer husus ise kar paylarının fona dahil olup olmadigi yani kar payını doğrudan etf ye dahil edip bileşik faiz şeklinde değerlendirebilir miyiz merak ediyorum. Selamlar…