
Yurtdışı piyasalar, finansal özgürlük yolculuğumun omurgasını teşkil ediyor. ETF (Exchange Traded Funds) ile yurtdışı piyasalara yatırıma devam edeceğimi son yazılarımda belirtmiştim. Özellikle S&P 500’in portföyümdeki payını artırmak için pusuda bekliyorum. Eş zamanlı olarak ETF’leri araştırmaya devam ediyorum tabi. Bir önceki yazımda S&P 500’ün durum analizini yapmış ve biraz pahalı bulmuştum. Tabi piyasanın ne yöne gideceğini bilmek mümkün olmadığı için belirli aralıklarla almak mantıklı gelmişti. En azından psikolojik açıdan rahatlatıcı bir seçenek. 🙂 S&P 500’ün hep geçmiş performansına bakıyoruz ancak yatırım yapmaya hevesli kenarda bekleyen yatırımcı açısından gelecekte ne getiri sağlayacağı daha önemli. S&P 500’ün gelecekte sağlayacağı getiri oranını en iyi tahmin eden alet, şu an için döngüsel olarak ayarlanmış fiyat kazanç oranı (cyclically adjusted price-earnings ratio, CAPE) olduğunu belirteyim.
Shiller fiyat/kazanç oranı
Bu orana CAPE, Shiller fiyat/kazanç oranı veya P/E 10 oranı deniyor. Nobel ödüllü ekonomist Robert Shiller tarafından geliştirilmiş. Enflasyon dikkate alınmış fiyatın 10 yıllık ortalama kazanca bölünmesiyle elde ediliyor. Diğer bir deyişle, kazançlar ekonomik çevrimin etkisinden arındırılıyor. Çalışmanın verilerine şuradan erişebilirsiniz. Bu oran ile S&P 500’ün gelecek 10 yıl veya 20 yıldaki ortalama yıllık reel getiri oranı büyük bir doğrulukla tahmin edilebiliyor. En azından son 20 yıldaki veriler çok iyi bir korelasyon gösteriyor diyelim. 🙂 Zira mükemmel değil tabi.
Uygulamaya gelirsek CAPE oranı ne kadar düşük olursa S&P 500’ün gelecekteki potansiyel getiri oranı o kadar yüksek oluyor. Tabi tersi de geçerli. Yani bu oran ne kadar yüksek olursa, beklenen getiri de o kadar düşük oluyor. Şu sitede S&P 500 için hesaplanmış CAPE oranını gösteren güzel bir grafik var. Tahmin için nasıl kullanıldığını merak edenler ise şuraya bir göz atabilir. Buna göre hâlihazırda S&P 500’ün Shiller fiyat/kazanç oranı 29,8 ve 20 yıllık ortalamasının (25,7) üzerinde. Bu değer de önümüzdeki on yılda yıllık ortalama %1,9’luk bir getiri oranı ima ediyor.
Yurtdışı piyasalar: gelişmekte olan ülkeler
Yukarıda anlattığım durum beni S&P 500’ün dışında da alternatifler aramaya itti. ETF kavramını tanıttığım yazımda gelişmekte olan ülke ETF alternatifini de incelemiş ve Vanguard FTSE Emerging Markets ETF‘de (VWO) karar kılmıştım. Tabi vergi sorunları nedeniyle İrlanda muadili ile ilgileniyorum: Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF (VDEM). Ortalama piyasa büyüklüğü 33 milyar dolar olan 1.772 firmayı kapsıyor. Fonda en yüksek ağırlığı olan on şirketi aşağıda görebilirsiniz. Coğrafi olarak VDEM’in yatırım yaptığı şirketlerin neredeyse yarısı Çin menşeli. VDEM’de Türkiye’nin payı ise %0,4.

Son 5 yılda yatırımcısına dolar bazında yıllık ortalama %8,45’lik bir getiri sağlamış. Fiyat/kazanç oranı 16,3. Yani nispeten daha makul. Soran olursa CAPE oranı gelişmekte olan ülkelerde pek işlemiyor. Ancak gelişmiş 15 ülke piyasasında işe yarıyor. VDEM’in özet istatistiklerini aşağıda tablodan görebilirsiniz.

Gelişmekte olan ülke piyasalarına ilk yatırım
Sonuç olarak, piyasa zamanlaması yapmak için elde fazla nakitle çok fazla beklemenin bir anlamı yoktu. Dolayısıyla, 35 adet VDEM ETF’ye 1.990 dolar yatırdım. Böylece, yurtdışı hisse senetleri portföyümü çeşitlendirmeye devam etmiş oldum. Tabi, gelişmekte olan ülkelere yatırım S&P 500’e göre çok daha riskli. Yani, gelişmekte olan ülkelere yatırımın portföydeki ağırlığı çok fazla olmayacak. Öte yandan, yurtiçi gelişmelere göre Borsa İstanbul’daki yatırımlarımı da azaltabilirim. Diğer bir deyişle, yurtiçi yatırımlarımı yurtdışı gelişmekte olan ülkelere yatırımla ikame edebilirim. Yurtdışı portföyümün son halini ise aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

Yurtdışı piyasalar: kar payı
Sosyal medyadan temettü verimi yüksek ETF’ler ile ilgili bazı sorular geldi. Bende yurtdışı piyasalara yaptığım yatırımlardan beklediğim yıllık nakit akışını sizin için hesapladım. Buna göre kar payı dağıtan ETF’lerimi dikkate aldığımda yıllık ortalama %1,9’luk bir kar payı alacağım gibi gözüküyor. Yani yıllık 167 dolar civarı. Eurobond satışım nedeniyle yaklaşık 700 dolarlık bir nakit akışından vazgeçmiştim. Kaybımı karşılamıyor ama en azından bir kısmını yerine koymuş oldum. Gerçi satıştan elde ettiğim kaynağın sadece yarısını kullandım henüz.

Sonuç olarak
Yurtdışı piyasalar finansal bağımsızlık portföyüm açısından odak noktası haline gelmeye başladı. Zaten ana stratejimde buydu. Ancak yol çok düzgün değil maalesef. Ağırlığı vermek istediğim S&P 500 endeksi pahalı ve mevcut Shiller fiyat/kazanç oranı gelecekte elde edeceğim getiri oranı açısından tatmin edici bir düzeye işaret etmiyor. Tabi geleceği bilmek imkansız. Ne kadar iyi bir modeliniz olursa olsun. O yüzden S&P 500’de de alıma devam edeceğim. Bununla birlikte, fiyat kazanç oranı daha makul olan gelişmekte olan ülke piyasalarını kapsayan ETF’ye yatırıma öncelik verdim bu hafta. S&P 500’ün düşmesini ise dört gözle bekliyorum. Şöyle sağlam bir düşse de alsam. 🙂
Sağlıcakla kalın.
Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Wise (eski adıyla TransferWise) hesabı ile yurtdışı aracı kurumlara düşük maliyetli para transferi yapmak için: Wise hesabı açın.
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Merhaba;
Öncelikle güzel yazınız için teşekkür ediyorum. Gerçekten çok faydalı yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum.
IHYU kodlu etf in yüksek temettü oranına sahip ve vergi konusunda da avantajlı. Bu etf i tercih etmemenizin bir nedeni var mı?
Gedik Universal kullanıyorum. Ancak VDET kodlu etf i bu platformda alamıyorum. Acaba kullandığınız aracı kurumu mu değiştirdiniz?
Son olarak aktif veya getiri odaklı (temettü olarak değil) etf leri incelerseniz (QQQ, ARKK, VUG gibi) çok sevinirim fikirleriniz benim için önemli.
Saygılar.
Merhaba Hakan Bey,
Nazik sözlerinizi için teşekkür ederim. Birikim aşamasında yüksek temettü sağlayan ETF’ler önceliğim değil. Belki emekliliğe yaklaştığımda yada nakit ihtiyacım olduğunda öncelik verebilirim. Birikimin erken aşamasında yüksek temettülü ETF’lere yönelirseniz, öncelikle daha fazla vergi ödersiniz. Ayrıca, yüksek temettü veren ETF’nin sermaye kazancı da genellikle daha sınırlı olur.IHYU özelinde ie yönetim masrafı biraz yüksek gözüküyor. İkinci sorunuzla ilgili olarak aracı kurumu değiştirmedim. Hala Gedik Universal kullanıyorum. Order Management menüsünde VDET kodunu yazıp, Go butonuna tıkladığınızda seçenekler çıkması lazım. Son önerinizle ilgili olarak müsait bir zamanda bakmaya çalışacağım.
İlginiz için teşekkür ederim.
Merhaba ;
Farkındasınız mutlaka, paylaşımlarınız yeni yatırımcılara tahmin ettiğinizde çok daha fazla yardımcı oluyor.Bundan 3-4 ay öncesine kadar borsa , etf , fon ,eurobond, portföy nedir bilmezken suanda sadece siz ve bir kaç arkadaşın formlarını okuyarak hem bilgi sahibi oluyoruz hemde tecrübe transferi sayesinde nasıl yol izleyebileceğimizi planlaya biliyoruz. Cevresinde finansla ilgilenen insanlar olmayanlar icin bulunmaz fırsat bu yaptıklarınız teşekkür ediyorum paylaşımlarınız için. Sorum yukarıda hakan beyin bahsettiği konuyla alakalı konu olan “ARKK” “ARKW” “SOXX” ETF leri ile alakalı bende kucuk bi araştırdım getiriler son 5 yılda korkunç.. 5 yıllık “ARKK” %356, “ARKW” %440, “SOXX” %300 dolar bazlı getiri elde etmişler benzer seyleri twitterde okuyup investingden biraz bakındım değerler doğru vaktiniz oldugunda sizde bir göz atıp yorumlarsanız sevinirim şimdiden teşekkür ediyorum..
Merhaba Tolga Bey,
Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Bloğun amacı da kendi bilgi ve deneyimlerimi sizlere aktarmaktı zaten. Bunu biraz başarabildimse ne mutlu bana. Bu ETF’lere ayrıntılı bakmadım. Ancak, göz attığımda ARKW’nin aktif yönetilen bir fon olduğunu ve internet teknolojileriyle sınırlı bir yatırım yaptığını gördüm. Evet getiri oranı çok yüksek olmuş. Çünkü çok riskli bir fon. Modern Portföy Teorisine göre ödül aldığınız riskle doğru orantılıdır. Benim stratejimse mümkün olduğunca az riskle makul bir getiri oranı elde edebilmek üzerine kurulu: pasif yönetilen ve endeksi takip eden yönetim ücretleri düşük ETF’ler. Bu yüzden hisse senedi seçmiyorum yurtdışı piyasalarda. Bu tür sektör spesifik ETF’lerde tek bir hisse seçmiyorsunuz ama bir endüstri seçiyorsunuz. Yani portföy çeşitlendirmesini çok azaltarak aldığınız riski artırıyorsunuz. Evet bu şekilde çok yüksek kar elde edebilirsiniz. Ancak, aynı şekilde şartlar değişirse çok ciddi zarar da edebilirsiniz. Bir de aktif yönetilen ETF’lerin yönetim ücretlerine çok dikkat etmenizi öneririm. Yönetim ücretlerinin düzeyi uzun vadede oldukça önemli. Henüz göz atmadıysanız şu yazılarıma okumanızı öneririm:
Modern Portföy Teorisi
Yönetim Ücretleri ve Menkul Kıymet Yatırım Fonları
Bol kazançlar.
Merhaba,
ETF yatirimlarinizi ve bilgilendirme yazilarinizi takip ediyorum. Ben de yavas yavas TR piyasasindan (en az %80 oraninda) yatirimlarimi Yurtdisi piyasalara kaydirmak istiyorum ve bu siralarda fiziki olarak baslayacagim. Akbank’daki hesabima Yurtdisi piyasa islemlerini de ektedim.
Mahsuru yoksa asagidaki ETF ler hakkinda ne dusunursunuz, fiyatlari makul ve getirileri iyi., gorusunuzu almak isterim.
USOI
REML
EZA
FLZA
Bir de ETF lerin riski nedir, sureleri var midir? Nereden ogrenebiliriz.
Simdiden tesekkur ederim.
Selamlar, saygilar
Ali Riza Bahar
Merhaba Ali Bey,
Bahsettiğiniz ETF’leri incelemedim. Ben ETF’ler ile pasif endeks yatırımı yapıyorum. Yani S&P 500 gibi bir endeksi takip eden yönetim ücreti mümkün olduğunca düşük ETF’lerle ilgileniyorum. ETF’ler hisse senedi gibi alınıp satılabildikleri için fiyatları da sürekli değişir. Yani bir hisse senedinde olduğu gibi zarar etme riski vardır. Ayrıca, yönetim ücretlerine de dikkat etmenizi öneririm. Bir de hangi ülke menşeeli olduğu da vergi açısından önemli. ETF’ler için şu yazıma bir göz atabilirsiniz:
ETF – Exchange Traded Funds
Selamlar.
Merhabalar sizi yaklaşık 3 aydır takip ediyorum.22 yaşındayım ve finansal özgürlük konusunda kendimi gayet geliştirdiğimi düşünüyorum.Bunda sizin de katkınız büyük öncelikle bunun için teşekkür ederim.Yurtdışı piyasalarına bende yatırım yapmayı düşünüyorum fakat yüksek bir gelir miktarım olmadığı için ve alınan komisyon miktarının getirimin oranını fazla düşürceğini düşündüğüm için belli bir seviyeye kadar türkiyedeki yatırım fonlarına yatırım yapmayı düşünüyorum.Aft fonunu seçtim siz bu fonu incelemişmiydiniz.Yurtdışı hisselerine yatırım yapan bir fon,bu fonun temettü vermemesi dışında sizin fonunuzdan farkı nedir tam olarak bana yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılarımla
Merhaba Cengiz Bey,
Gelir ve tasarruflarınızı belli bir noktaya getirinceye kadar Türkiye’de ki yatırım fonları iyi bir seçenek olabilir. Ben pasif yönetilen yani sadece bir endeksi takip eden, yönetim masrafı düşük ve hisse senedi gibi piyasada alınıp satılabilen fonları (ETF) tercih ediyorum. Bahsettiğiniz yatırım fonları ise borsa da alınıp satılmaz. Genellikle aktif yönetilirler ve yönetim ücretleri yüksektir. Bu nedenle çok uzun vadeli (10 yıl veya 20 yıl gibi) tutmaya uygun olmadıklarını düşünüyorum. Ancak daha kısa süre zarfında güzel bir yatırım seçeneği olabilirler. Yatırım fonları ile ilgili şu yazıma da bir göz atabilirsiniz.
Yönetim Ücretleri ve Menkul Kıymet Yatırım Fonları
Selamlar.
İyi günler, yazılarınız bilgi dolu yurtdışı piyasalarda işlem yapmayı her boyutu ile inceliyorsunuz ve bilgilendiriyorsunız, teşekkürler.
Yurtdışı işlemleri yaptığınız kurumu daha önce belirtmiştiniz. neden yurtdışında yerleşik kurum ile çalışmadığınızı da çok güzel açıklamışsınız. Merak ettiğim , kurumun işlem başına almış olduğu bir komisyon var. Peki yıllık sabit ücretleri, bakım ve saklama masrafları ne düzeydedir? Bilgi verebilir misiniz?
Merhaba Onur Bey,
Rica ederim. Masraflar için şuraya bakabilirsiniz: Masraflar
İyi günler diliyorum.
Merhaba
Endex Etf alırken herhangi bir sabit ücret ilk başta alınıyor mu ? Yoksa sadece senelik yönetim ücreti mı alınıyor ?
Merhaba Lokman Bey,
İlk alımda herhangi bir sabit ücret yok. Hisse senedi alır gibi alıyorsunuz.
Merhabalar öncelikle paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim .Sonrasında yatırımda bulunduğunuz ETf Lerin geçmiş yıllara göre getiri oranlarına bakıldığında sadece kurun artmasından dolayı bir getiri olduğunu görüyorum .Örneğin son bahsettiğiniz vdem isimli etf 2013 yılında bile şuanki fiyatıyla aynıymış.Gözden kaçırdığım birşey mı var acaba ? Gedik universal yurtdışı komisyon oranlarıyla alakalı da Suan sanırım min 20 $ komisyon kesiliyor bunu da buradan söylemek isterim .
Merhaba Bayram Bey;
ETF’lerin fiyatları hisse senedi gibi dalgalanıyor. Yani hangi seviyeden aldığınız önemli. Ayrıca, seçiminize göre kar payı dağıtımları da yapıyorlar. Komisyon olarak ise 10 dolar ödüyorum. Selamlar.
Merhaba Bay Tutumlu,
Elinize sağlık, çok güzel bir yazı olmuş yine. Yurtdışı piyasalardan ETF almak için hangi aracı kurumlar mevcut Türkiye’de?
Teşekkürler..
Merhaba Muhammed Bey;
Yurtdışı işlem yapmak için pek çok seçenek var. Ak Yatırım, İş Yatırım, Gedik Universal ilk aklıma gelenler. Ben şu an Gedik Universal kullanıyorum. Selamlar;
Merhaba Bay Tutumlu ,
öncelikle ufuk açıcı yazılarınız için çok teşekkürler .Emeğinizi takdir ediyorum.
Birkaç sorum olacaktı.Vaktiniz olur da cevaplayabilirseniz sevinirim.
Yurtdışında TR den hisse ve ETF alma mevzusunu araştırırken garantinin sitesinde şöyle bir ibare gördüm: SPK nın 12233903.315.99-220 sayılı Genel Mektubuna istinaden yurtdışı piyasalarda işlem gören borsa yatırım fonlarının ( ETF/ETN) online platformlar üzerinden alım-satımı yapılamamaktadır.’
Burdan anlamamız gereken müşteri temsilcisi aracılığıyla mı alım satım yapılabiliyor ETF ler sadece ? yoksa bu garanti yatırım ın yorumumu.siz online alım satım yapabiliyorsunuz galiba?
2. sorum tercih ettiğiniz ETF lerin grafikleri çok olumlu değil.ters yatırım mantığında ilerde gelişmekte olan ülke borsaları yükselecek diye mi yatırım yapıyorsunuz? çünkü düzenli getiri sağlayan daha iyi ETF ler var gibi.
Son olarak TR de fonlara yatrım yapan birisi olarak tavsiyem fon giderlerini,yönetim ücretini çok ön plana almamak gerektiği. mesela AFT(AK PORTFÖY) yönetim ücreti % 3.5 ama yıllık net getirisi %123.( yönetim ücreti düşülmüş hali) önemli olan total getirisi. Bir ETF yi sadece yönetim ücretini baz alarak elemek- seçmek çok doğru sonuç vermeyebilir. total yıllık hatta 3-5 yıllık getiriler daha önemli bence. TR de en büyül sorun stopaj . Kardan %10 stopaj olayı baya yüksek gerçekten .
Yurtdışı gelirler için vergi mevzuatını ayrıntılı açıklamışsınız. Çok yüksek gerçekten . vergilerden kurtulma yolları var mı acaba ?
saygılar.
Merhaba Mahmut Bey,
Yazıların faydalı olmasına sevindim. Sorularınıza gelince, SPK’nın bahsettiğiniz düzenlemesinden haberim yok. Mantığını da anlamadım doğrusu. Online işlem yapamıyorsanız telefonla da işlem yapabilirsiniz. İkinci sorunuzla ilgili olarak şu anki durumda portföy ideal halinde değil. Zamanla hedeflediğim noktaya gideceğim. Diğer yandan bahsettiğiniz fon aktif yönetilen bir fon sanırım. Aktif yönetilen fonların büyük bir kısmının performansı uzun vadede (15-20 yıl) endeksin altına düşüyor. Dolayısıyla aktif yönetilen fon tercih etmiyorum. Vergileri erteleme yolları var. Bunları sizlerle de paylaşıyorum ve bu konuda yeni şeyler öğrendikçe yazacağım. Selamlar;
merhaba yurtdışı hisse senedi almak istiyorum. bunun için yerli mi yoksa yabancı aracı kurum önerirsiniz.
Merhaba Selahaddin Bey;
Her iki seçeneğinde avantajları dezavantajları var. Ben şu an yerli bir firma (Gedik Universal) ile çalışıyorum. Ama şartlara göre yabancı bir firmayla da çalışabilirim. Henüz okumadıysanız şu yazıma bir göz atın:
Yurtdışı Piyasalara Yatırım: İlk Bakış
Selamlar.
Merhaba. Yurtdisi hesap acimi (TD Ameritrade)icin Turk bankalarindan istenen ‘hesap durumu (ingilizce)” almak konusunda sorun yasiyorum. Tecrubesi olan var mi acaba bu konuda?
Merhaba Murat Bey;
Başvuru sırasında ya bankadan alınacak hesap durumu yada adınıza düzenlenmiş elektrik, doğalgaz, su faturalarından biri yeterli diye biliyorum. Bir kontrol edin isterseniz. Kolaygelsin.
merhaba; vanguard etf almayı düşünüyorum. kendi belirlediğim hisselere yatırım yapmak ile etf arasında ne fark var? etf lerin portföyünde olan şirketlere baktığımda genelde 100 büyük sermayeli şirketler bulunuyor. ben bu şirketlerden 3-4 tanesini seçip düzenli yatırım yapsam etf den daha mantıklı olmaz mı ? etf ile kendi porföyümüzü yönetmenin avantaj yada dezavantajı nedir ?
Merhaba Murat Bey;
Sorularınızın cevabını ayrıntılı olarak iki yazımda bulabilirsiniz.
Modern Portföy Teorisi
Etkin Piyasa Hipotezi ve Yatırım
Selamlar.