Durum Analizi: S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones

Durum Analizi: S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones

Durum analizi yapmanın tam zamanı. Geçen haftaki son yazımda yabancı piyasalara odaklanacağımı ifade etmiştim. Risk yönetimi kapsamında ilk defa Eurobond satışı gerçekleştirmiş ve bir miktar da gelişmekte olan ülke tahvili ETF‘si almıştım. Sıra geldi S&P 500’e… Doğruyu söylemek gerekirse artık genel portföyümde S&P 500’ün payını artırmayı arzu ediyorum. Mevcut durumda S&P 500’ün portföyümdeki payı sadece %4,8. Aslında Mart ayındaki düşüşü değerlendirebilseydim şu an karlı bir pozisyonda olabilirdim. Ancak, o zamanki şartlarda ve belirsizlik ortamında beklemeyi tercih ettim. Mantıklı bir karardı. Bu kadar hızlı bir geri dönüş sürpriz oldu benim için. Neyse, son bir haftadır S&P 500 zirve noktasından düşmeye başladı. Bakalım S&P 500’de işler ne durumda.

Durum analizi: zirveye göre %-8,4 aşağıda

Durum analizi kapsamında S&P 500’ün mevcut durumu ile tarihi zirvesini karşılaştıralım. Aşağıdaki şekilden görüldüğü üzere S&P 500 endeksi en son 3.281 puandan kapanmış. Zirve noktasında ise 3.580,8’i görmüş. Yani zirve noktasına göre %-8,4 aşağıda şu an. Bloomberg‘e göre S&P 500’ün fiyat/kazanç oranı 25,56 gibi oldukça yüksek bir oran! Zira S&P 500’ün 20 yıllık ortalama fiyat/kazanç oranı 15,4. Bir önceki zirve ise 2000 yılındaki internet balonunda görülmüş 23,4 fiyat/kazanç oranı ile…

S&P 500 22/09/2020
S&P 500 22/09/2020
Kaynak: Yahoo Finance

Düzeltme mi?

S&P 500’ün pahalı olduğuna işaret eden göstergeler hoş değil tabi. Neyse ki son 10 gündür bir düşüş trendi başlamış gözüküyor. Aşağıdaki şekilden görüldüğü üzere 7 günlük EMA değeri 22 günlük EMA değerini aşağı yönlü kesmiş. Yani aşağı yönlü bir düşüş trendi var diyebiliriz. En alttaki yeşil çizgi ise 200 günlük basit ortalamayı gösteriyor. Mart ayındaki keskin çöküş hariç uzun süre endeksin 200 günlük ortalamasının altına düşmediğini belirteyim. Yani eğer buraya kadar düşerse iyi bir alım noktası olabilir diye düşünüyorum. Eğer 200 günlük basit ortalamasının da aşağısına düşerse de yeni bir ayı piyasası başlangıcı olabilir. Geleceği bilmek mümkün değil. Bu teknik göstergelerin hepsi geriden geliyor sonuçta. Düzeltme veya ayı piyasası fark etmez, düşüşü olumlu karşılarım. Ne kadar ucuz o kadar iyi. 🙂

S&P 500 EMA analizi
S&P 500 EMA analizi
Kaynak: Yahoo Finance

Durum analizi: getiri karşılaştırması

S&P 500 hem büyük teknoloji hisselerini hem de klasik endüstriyel şirketleri bünyesinde barındırıyor. Olan biteni daha iyi anlamak için teknoloji hisselerini içeren Nasdaq ve endüstriyel şirket ağırlıklı Dow Jones Industrial endeksinin yıl başından bu yana getiri performanslarına bakalım. Aşağıdaki şekilden gördüğünüz üzere Nasdaq yatırımcısına %20,13 kazandırmış. Dow Jones’un performansı ise %-4,87. Her iki kategoriye ait şirketleri içeren S&P 500’ün getiri oranı ise %1,56 olmuş. Performans farklılaşmasının pandeminin yol açtığı çöküşten itibaren başladığını görüyoruz. Reel ekonomideki çöküş klasik şirketleri oldukça olumsuz etkilerken, pandeminin etkisi Amazon, Netflix gibi teknoloji şirketlerine olumlu yansımış görünüyor. Tabi teknoloji şirketlerinin aşırı değerlenmesi de balon endişesini gündeme getirdi 2000’lerde olduğu gibi.

Getiri performansı: S&P 500, Nasdaq ve DJI Kaynak: Yahoo Finance
Getiri performansı: S&P 500, Nasdaq ve DJI
Kaynak: Yahoo Finance

Nasıl hareket etmeli?

Finansal piyasalarda belirsizlik hiç bitmez. Piyasaların kısa vadede ne yöne gideceğini tahmin etmek ise imkansız. Pandeminin reel ekonomide yol açtığı hasar ciddi ve kısa sürede geçecek gibi görünmüyor. Ancak, FED’in ve Kongre’nin politikaları sermaye piyasalarındaki çöküşü geri çevirdiği gibi S&P 500’ü de tarihi zirveye taşıdı. Peki şimdi nasıl hareket etmeli? Bana göre en mantıklı strateji düzenli aralıklarla parça parça alım gibi duruyor. Eğer endeks yükselirse, en azından kısmen bu yükselişe katılmış olurum. Eğer endeks aşağı giderse düzenli alımlarla ortalama maliyetimi aşağıya çekebilirim. Eurobond satışının ardından ciddi bir nakit rezervim var artık. Şartlar gerektirirse Eurobond satışına devam da edebilirim. S&P 500’ü yakından izlemeye devam edeceğim.

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020 Pintidegiltutumluyum

6 thoughts on “Durum Analizi: S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones

  1. Yazılarınızı beğeniyle takip ediyorum ve çok başarılı buluyorum. Özellikle yutrdışı yatırımlar konusunda bana çok faydalı oluyor.

    Ben de uzun süredir yurtdışında yatırım yapıyorum. Bir süredir ARKK(ARK INNOVATION ETF) Etf’ini takip ediyorum. Aktif olarak yönetilen bir fon. Mutlaka incelemenizi tavsiye ederim.

    Temettü yatırımının yanında aktif olarak yönetilen fonların da güzel kazançlar sağlayacağını düşünüyorum.

    Konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşırsanız sevnirim.

    Saygılar.

    1. Merhaba Hakan Bey,

      Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Genel olarak aktif yönetilen fonlar ilgimi çekmiyor. Ancak bahsettiğiniz ETF’i fırsat bulunca inceleyeceğim. Aktif fonların bana göre iki sıkıntısı var. Birincisi, yönetim masrafları genellikle yüksek. İkincisi de ‘doğru’ hisse seçimi yapmak ne kadar zor ise aktif yönetilen fonlarda da aynı sıkıntı var. Nadiren aktif yönetilen bir fon uzun yılar endeks üzerinde getiri sağlıyor. Belkide bahsettiğiniz fon bu azınlıktandır. Ama bilmenin bir yolu yok. Selamlar.

      1. Merhabalar, paylasimlarinizi yakindan takip ediyorum. Cok degerli bilgiler paylasiyorsunuz.
        Sormak istedigim bir kac soru var:
        1. Index yogunluklu fonlari neden Tercih etmiyorsunuz? Vanguard’in sp 500 index fonu ya da small cap index fonu on yilda yaklasik 10-11% getiri saglamis.
        2. Araci kurum isini hala irlanda uzerinden mi yapiyorsunuz? Eger oyleyse ve soylediginiz gibi duzenli alim yapmaya baslayacaksaniz, international brokers’in dezavantajlari ortadan kalmadi mi( veraset haric)
        3. Sahsen ben de bir miktar eurobond yatirimi yapiyorum; fakat Amerikan piyasalarinda index fonu ile daha iyi kazanc , eurobond yatirimlarimi surekli sorgulamama neden oluyor. Bu konuda ne dusunuyorsunuz? Uzun vadeli bir yatirimci oldugumuzu goz onunde bulundurursak, fazla getiri ugruna risk profilimizi bir miktar arttirmali miyiz?

        1. Merhaba Onur Bey,

          Güzel sorular sormuşsunuz. Aslında SP 500’i satın aldım, almayada niyetim var. Ancak, son 6-7 ayda yaşadığımız volatilite nedeniyle alımlarımı durdurmuştum. İdeal portföy ağırlığımda en önemki kısımlardan biri olacak sp 500. Bununla birlikte, şu an sp 500 biraz aşırı değerli. Bu nedenle önümüzdeki on yıldaki getiri oranı geçmiş 10 yıldaki getiri oranından muhtemelen çok daha düşük olacak. Birazda bu nedenle acele etmiyorum. İkinci sorunuza gelince İrlanda ETF’leri satın almaya devam ediyorum. International Brokers değilde TD Ameritrade i denemeyi düşünüyorum. Zira ABD merkezli ETF’lerden alım satım komisyonu almıyor. Son sorunuzla ilgili olarak tarihsel getiri oranlarının gelecektede devam edeceğine dair bir garanti yok. Sp 500’ün gelecekte beklenen getiri oranını tahmin eden en iyi model Schiller Cape dönemsel olarak ayarlanmış fiyat/kazanç oranı bildiğim kadarıyla. Bu oranda şu an sp 500’ün önümüzdeki dönem çok daha düşük getiri sağlayacağını öngörüyor. Yani daha önce söylediğim gibi sp 500 şu an biraz fazla değerli…ideal portföyümde Eurobond ağırlığını en fazla %15 olarak öngörmüştüm. Ancak, not indiriminden sonra yurt dışı yatırıma ağırlık verdim. Duruma göre Eurobond ağırlığını daha da azaltabilirim. Tabi ne kadarlık risk alacağınıza karar vermek her yatırımcının kendi işi. Çünkü herkesin tercihleri farklı bu konuda.

  2. Hocam yurtdışı ETF’lere nasıl yatırım yapılabilir, bilgilendirirseniz çok memnun olurum. Teşekkürler…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top