
Risk yönetimi kapsamında portföyümün kredi riskini azaltmak için bugün ilk kez Eurobond satışı gerçekleştirdim. Bildiğinizi gibi son yazımda, Moody’s Investor Service‘in Türkiye’nin kredi notunu tarihi düşük düzeye çekerek, ödemeler dengesi krizi riski konusunda uyardığını belirtmiştim. Finansal bağımsızlık portföyümün %65,8‘inin Eurobond’ta olduğunu belirterek aldığım kredi riskini yeniden değerlendirmiştim. Her ne kadar matematiksel olarak portföyü korumak mantıklı görünse de belirsizliklere işaret etmiş ve bazı tedbirler almaya karar vermiştim. Bunlardan birincisi rasyonel ekonomi politikaları izlenmeye başlanana kadar getiri oranı ne kadar çekici olursa olsun Hazine Eurobondu alımına ara vermekti. İkincisi, Eurobond portföy ağırlığını %50’nin altına çekmekti. Üçüncüsü ise yurtdışı yatırıma ağırlık vermekti. Diğer bir deyişle, radikal bir stratejik değişiklik yapmadım ama risk yönetimi kapsamında ciddi bir taktiksel değişiklik yaptım. Hatırlatmak gerekirse, stratejim yurtdışı piyasalara pasif endeks yatırımı yapmaktı. Taktiksel olarak ise biran önce vergisiz yüksek nakit akışı sağlamak için Eurobond yatırımına öncelik vermiştim. Artık önceliğim yurtdışı piyasalar…
Risk yönetimi ve vergi
Eurobondlarımı vadesinden önce satmayı düşünmüyordum. Ancak, risk yönetimi kapsamında satmak zorunda kalınca vergi nedeniyle zarara uğrayacağımı düşünmüştüm. Zararı minimize etmek içinde satışlarımı zamana yaymayı planlamıştım. Ödeyeceğim vergiyi öngörebilmek için de Eurobond işlemlerini kaydettiğim bir vergi hesabı defteri oluşturdum Excel’de. Aşağıda ekran görüntüsünü görebilirsiniz. Vergi konusu eninde sonunda karşıma çıkacağı için bir an önce bir kayıt oluşturmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Neyse, vergi konusunu araştırırken 01 Ocak 2006 tarihinden önce ihraç edilen Eurobond’ların alım satımından elde edilen kazançların vergilendirilmesinde 2020 yılı için 40.000 TL’lik istisna hakkı bulunduğunu fark ettim. 🙂

Hemen elimde bulunan 2006 öncesi ihraç edilen tahvillerin listesine baktım. Şansıma farkında olmadan epey bir alım yapmışım. 🙂 Bu durumda, blok satış yapmak daha karlı geldi. Zira not indiriminin etkisiyle CDS’ler daha da yukarı gidebilir ve fiyatlar düşebilir.

Satış: kar mı zarar mı?
Merak ediyorsanız bu blok satıştan hiç zarar etmedim. Tam tersine şansımın yardımıyla tatmin edici bir karla ağırlık azaltmış oldum. Toplam 9.520 dolarlık 9 adet Eurobond sattım. Alış satış karım 419,3 dolar oldu. Bu tahvilleri elimde tuttuğum süre boyunca da (2 yıldan az) 1.340 dolarlık bir kupon geliri sağladım. Yani toplam karım 1.759,3 dolar. Bu rakamı alış maliyetime böldüğümde yaklaşık %19,3’lük bir karım olmuş. Yıllık olarak düşünürsek dolar bazında ortalama %10 kazandırmış diyebilirim. Eğer istisna tutarı olmasaydı, bu satış için 2.465 TL’lik vergi borcu çıkacaktı bana.

Fırsat maliyetim
Alış ve satıştan kar ettim. Ama bir fırsat maliyetim var. Yaklaşık yıllık 700 dolarlık nakit akışından vazgeçmiş oldum. 🙁 Normal şartlar altında bu pozisyonu bozmazdım. Ancak, risk yönetimi yapmazsam ileride çok başım ağrıyabilir… Kanaatkar olmak lazım diye düşünüyorum özetle.
Risk yönetimi kapsamında yurtdışı yatırıma devam
Fırsat maliyetimi azaltmak için alternatif yatırım araçlarına yönelmem gerekiyordu. Fazla vakit kaybetmedim ve daha önceki yazılarımda belirlediğim gelişmekte olan ülkelerin tahvillerini içeren ETF’den (VDET.L) 2.620 dolarlık alım yaptım. Daha doğrusu VWOB‘nin İrlanda muadilini aldım. Eurobond satışından elde ettiğim kaynaklarla düzenli olarak S&P 500 ve tahvil ETF’si alımına devam edeceğim. Bir diğer taktiksel değişiklik ise artık kar payı dağıtan ETF’lere yöneleceğim. VDET.L’nin %5’e yakın kupon ödemesi var. Aylık bazda ödeniyor. Tabi 2.600 TL’lik limiti aşınca mecburen vergi ödeyeceğim. Bununla birlikte, sigorta, sağlık ve eğitim harcamalarını vergi matrahından düşme hakkım var. Vergi konusunda çalışmaya devam edeceğim. Belki mevzuatta ilave boşluklar bulabilirim.

Portföy dağılımı
Bugünkü işlemlerim ile portföy dağılımımda ciddi bir değişiklik yapmış oldum. Aşağıdaki grafikten gördüğünüz üzere Eurobond’un payı %65,8’den %52’ye düştü. Yurtdışı yatırımlarımın payı da Borsa İstanbul’un payını aştı. Eurobond payı ise hala yüksek. Esasen vergi istisnası kapsamında bugünkü hacim kadar bir satış daha yapma şansım var. Ancak, elimdeki nakit azalana kadar biraz beklemeyi tercih ediyorum şimdilik. Tabi şartlar gerektirirse…

Sonuç olarak
Ülkemiz gelişmekte olan bir ülke ve maalesef bugünlerde ekonominin durumu çok iyi değil. O yüzden gelişmelere göre taktik değiştirmek zorunda kalıyorum. Eğer bu bloğun yazılarını zaman sırasına göre okursanız sizde kolayca fark edersiniz. Bir yakınımın uzun zaman önce söylediği gibi fırtınada eğilmeyen ağaç kırılır. Risk yönetimi kapsamında nispeten radikal değişiklikler yapmak zorunluluğu hissettim. Rasyonel politikalar izlenmediği sürece Eurobond satışına devam edeceğim. Umarım önümüzdeki günlerde herşey daha güzel olur. Sağlıcakla kalın.
Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Hocam selamlar. Yine ilgi çekici bir yazı olmuş elinize saglik. Vergi konusunda bir sorun olacak. Istisnadan faydalandım dediniz. Alim satım kazancı vergiye tabi diye biliyordum. Bu kazanç da 40bin tl içerisine mi dahil yani sonuc olarak bu satis icin herhangi bir vergi yukumlulugunuz olmayacak yazdıklarınızdan böyle bir anlam cikardim. Tabi 2006 oncesi ihraç edilen eurobond satmışsınız, vergi odememeniz bunun sayesinde mi acaba. Saygılar.
Merhaba Alican Bey,
Teşekkür ederim öncelikle. Sorunuza gelince iki istisna var: birincisi kupon gelirlerine yönelik limit. İkincisi ise 1 Ocak 2006 tarihinden önce ihraç edilen Eurobondların alım-satım kazancına yönelik bir istisna uygulaması. İkisi farklı. O tarihten sonra Yİ-ÜFE ayarlaması uygulaması getirilmiş alım-satım kazancı vergilendirilmesine yönelik.Yani alım satım kazancına yönelik iki farklı vergilendirme sistemi var özetle.
Hocam cevap için teşekkürler. Bu arada elinizden geldiğince yazı paylaşmaya çalışıyorsunuz ve her yazınızın içeriği dolu dolu bu konuda sizi tebrik ediyorum ve imreniyorum açıkçası bu vesileyle tekrar teşekkür etmiş olayım. Saygılar.
Rica ederim Alican Bey. Güzel sözleriniz için teşekkürler.
Portföyünüzde değerli madenler yok gibi duruyor. Eklemeyi düşünüyor musunuz?
Şimdilik hayır. Ancak, ileride düşünebilirim.
Beyefendi iyi geceler.Ben de euro bond ve S&P almak istiyorum.Hangi aracı kuruma gideyim.İsim verirsenis sevinirim.
Merhaba Şinasi Bey,
Eurobond’ları çoğu aracı kurum aracılığıyla satın alabilirsiniz. Ama öncelikle onlarla görüşmeniz gerekiyor. Zira yatırım hesabınız yeterli olmuyor, ilave sözleşme imzalamak gerekiyor. Yurtdışı piyasalarda işlem yapmak için de yine çoğu aracı kurumun yurtdışı işlem platformu var. Ayrıca, Amerika merkezli TD Ameritrade ve Interactive Brokers gibi firmalarda online hesap açabilirsiniz. Ben Eurobond işlemlerim için Ak Yatırım/Akbank’ı, yurtdışı piyasa işlemleri için Gedik Universal’i kullanıyorum. Ancak, aracı kurumların masraflarını ve komisyonlarını detaylı araştırmadım. İleride bu firmaları da değiştirebilirim. Uyarmış olayım. Selamlar.
Artik kar payi dagitan ETF’lere yonelecegim demissiniz? Sebebi nedir? Paylasirsaniz, kendi yatirimlarimizi gozden gecirmekte faydali olabilir.Selamlar
Merhaba Murat Bey;
Azda olsa bir nakit akışının benim açımdan daha iyi olacağına karar verdim. 🙂 Selamlar;
Ben temettü ödemelerindeki çifte vergilendirme konusunda bir çıkış yolu bulduğunuzu ümit etmiştim. Benim için geleceğe yönelik kaygı, bu nokta şuanda.
Bir de, siz Gedik Yatırımı kullandığınız için ve GY da İnter. Bro. ‘da sizin adınıza özel bir hesap açmadığından dolayı Turkiye’de İkinci bir vergiden muaf olmak olası değil gibi düşünüyorum. Direkt IB yada AmeriTD ile adınıza bir hesap olsa, kanıtlamak daha kolay olmaz mı sizce?
Bizim vergi kanununun ilgili maddesi gereğince yabancı ülkedeki yetkili makamlardan alınan ve Türk elçilik veya konsolosluklarına onaylattırılan belge getirme şartı evlere şenlik. Kanun değişikliği gerekiyor. Yada dar mükellef kapsamına girip bu işi kökünden çözebilirsiniz. 🙂 Gedik Yatırımı kullanmanın vergi açısından sıkıntı yaratacağından ise pek emin değilim. Zira, arayüzün tax report kısmında ödenen vergilere ilişkin ayrıntılı kalemler mevcut gibi. Sonuçta Türk makamları nezdinde o hesap benim hesabım. Dolayısıyla o anlamda bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. IB yada Ameritrade hesapları vergi açısından daha kolaylık sağlar mı? Denemek lazım. Ancak, mahallinde Türk elçilik ve konsolosluğuna onaylatmak gibi saçma sapan bir hükmün gereğini nasıl yerine getireceksiniz emin değilim.
Merhaba, elimizde bulunan eurobondların hangi tarihte ihraç edildiğini nasıl öğrenebiliriz acaba?
Merhaba Ali Bey,
Prospektüste vardır. Merak ettiğiniz Eurobondun kodunu google yazarsanız bulursunuz muhtemelen. Yada İş Yatırım’ın araştırma raporu bölümünde SGMK Günlük Bülteni yayımlanıyor. Oradan görebilirsiniz. Kolaygelsin.
eurobond takip excellerinizi paylaşabilir misiniz?
Merhaba Emre Bey;
İçinde kişisel veri olduğu için yapamam maalesef. Selamlar.
belki şablon olarak paylaşabilirsiniz diye düşünmüştüm, eurbondlarımı nasıl takip etmeliyim konusunda kafam karışık.
Şablon olarak paylaşabilirim. Müsait bir zamanda siteye yüklerim.
teşekkürler, çok naziksiniz
sevgiler
Üstat faydalı bilgiler için teşekkürler. VWOB den elde edeceğim faiz ödemelerinden ne kadar kesinti yapılıyor acaba ? Normalde US Equity ETF temettü ödemelerinden 30% yerine 20% vergi kesintisi yapılıyor USA _ Türkiye vergi anlaşması çerçevesinde. Ancak İlgili fonun irlandalısını alınca witholding tax 15% e düşüyor.
Ancak tahvil – bond fonlarındaa durum nedir ?
örneğin VWOB aldım, benden ne kadar vergi kesilecek ? bu fonun irlanda versiyonunu alırsam ne kadar vergi kesilecek ?
aynı şey US High Yield ETF leri için de geçerli.
US High yield ETF in USA mukimini alırsam ne kadar vergi kesilir, irlanda mukimini alırsam ne kadar vergi kesilir ?
Hepsi için aynı Hüseyin Bey. Tahvil ETF’sinin dağıtılan kuponları da kar payı olarak işlem görüyor. Yani İrlanda menşeeli fonlar için %15. Bol kzançlar.