
Temettü emekliliği, internette ve sosyal medyada sıklıkla karşıma çıkan bir kavram. Kişisel olarak finansal bağımsızlık yolculuğumda kendimi hisse senetleriyle sınırlı tutmuyorum. O yüzden bu kavramı pek fazla kullanmıyorum yazılarımda. Ancak, gözlemlerime göre çok sayıda insan Borsa İstanbul’da yüksek kar payı dağıtan yada gelecekte de dağıtmasını umduğu firmaları tespit edip, bu şirketlerin hisse senetlerini biriktirmeye çalışıyor.
Çoğunun aklındaki sorular benimde aklıma geldi. Örneğin, enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir ülkede tasarruflarımızı ve alım gücümüzü koruyabilecek miyiz? Gelecekte elde edeceğimiz temettüler yada kar payları o zamanki giderlerimiz karşılayabilecek mi? Acaba dolar ve altın almak daha mı doğru olurdu?
Bu sorulara net bir yanıt veremem çünkü geleceği bilmiyorum. Geçmiş verilere baktığımızda ise Bist 100’ün uzun vadede dolar bazında yatırımcıya kazandırmadığını görüyoruz… Merak eden şu yazıma bakabilir. Bugün bu soruları tartışmayacağım sadece temettü emekliliği kovalayanlara bir alternatif sunacağım.
Temettü emekliliği için neden ETF?
ETF türev bir yatırım aracıdır. Yani, finansal varlıklardan oluşan bir kümeyi içeren bir finansal varlıktır. Düzenli okuyucularımın bildiği gibi ETF’leri yurtdışı piyasalarda pasif endeks yatırımı için kullanıyorum. En son yazımda ETF satın alarak ABD Hazine tahvillerine yaptığım yatırımı anlatmıştım. ETF’ler farklı amaçlar için de kullanılabilir. Örneğin, temettü emekliliği gibi. Yüksek kar payı sağlayan şirketleri içeren ETF’ler var. Bu ETF’lerin size ek faydası ne olabilir?
Dolar bazında nakit akışı
Dolar bazında nakit akışı sağlayabilirsiniz. İstikrarlı bir para birimine dayalı varlıklarla tasarruflarınızın alım gücünü enflasyondan koruyabilirsiniz. Tabi şunu da söylemek lazım. Eğer ileride Türk Lirası’nın değerini korumak isteyen bir siyasi irade ortaya çıkar ve akla dayalı makul politikalar uygularsa Türk Lirası değerlenebilir. Yani böyle bir durumda kur riskiniz var. Bu riski azaltmak için hem TL hem döviz varlıklar edinmenin daha ihtiyatlı bir yaklaşım olacağını da söylemiş olayım.
Emekten tasarruf
ETF’lerin küçük yatırımcıya bir diğer faydası da saatlerce hisse aramak zorunda kalmazsınız. Yada bir Warren Buffet olmak için uğraşmanıza gerek kalmaz. Bunu zaten birileri sizden çok daha iyi bir şekilde yapmış olacak. Siz sadece 10 – 15 dakikada sepeti alıp işinize bakabilirsiniz.
Küresel ve iyi çeşitlendirilmiş portföy
Satın aldığınız ETF’lerde dünyanın dört bir yanından yüzlerce kalburüstü şirket olacağı için tek bir alım ile portföyünüzün sistematik olmayan riskini minimize etmiş olacaksınız. Yüksek matematik ve istatistik bilmenize gerek yok.
Temettü emekliliği için belirlediğim ETF’ler
Sadede geleyim. Temettü emekliliği peşinde koşanlar için ETFdb.com sitesini kullanarak toplam varlıkları büyük ve yüksek kar payı dağıtan (%3’ten büyük) 5 ETF belirledim. Aşağıdaki tabloda adayları görüyorsunuz. İlk sıradaki IEMG‘nin toplam varlığı 54,6 milyar Doları buluyor. Gelişmekte olan ülkelerin şirketlerine yatırım yapıyor. 1.788 adet şirket arasında Samsung, Tayvan Yarıiletken, Tencent gibi firmalar var. VYM, FTSE Global Equity Index Series‘den ABD şirketleri kısmını alarak türettiği bir endeksi takip ediyor. 27 milyar dolarlık bir varlığı var ve yüksek temettü verimine sahip 392 ABD şirketini içeriyor. SCHF, FTSE Developed ex US Index‘i takip ediyor. Yani ABD dışında gelişmiş 20 ülkenin 1214 adet şirketini. DVY, 5 yıl boyunca düzenli olarak yüksek kar payı dağıtan 100 Amerikan şirketini içeriyor. Enerji, savunma sanayi ve tütün şirketleri başı çekiyor. SCHD ise Dow Jones U.S. Dividend 100 Index‘ini takip ediyor.

Kaynak: www.etfdb.com
Performans göstergeleri
Kar payı
Aşağıdaki tabloda belirlediğimiz ETF’lerin kar payı politikalarını ve geçmiş performanslarını görüyorsunuz. Buna göre IEMG ve SCHF yılda iki defa kar payı dağıtımı yaparken diğerleri 3’er aylık periyotlarda kar payı dağıtımı yapıyor. En yüksek kar payını ise yıllık %4,2 ile DVY yatırımcısına sağlamış gözüküyor. Bu ETF’yi %3,53 ile VYM takip ediyor.

Kaynak: www.etfdb.com
Toplam getiri
Toplam getiri oranlarına baktığımızda çok daha farklı bir tablo ortaya çıkıyor. Aşağıdaki tablodan gördüğünüz üzere geçmiş 5 yıllık toplam getiri oranı en yüksek ETF, %82,7 ile SCHD olduğunu görüyoruz. Onu %54,08 ile VYM ve %53,25 ile IEMG takip etmiş. SCHF ve DVY’nin getiri oranı performansları ise çok daha düşük olmuş. Tekrar vurgulamakta yarar görüyorum. Bu getiri oranları geçmişe ait. Gelecekte de böyle olacağının bir garantisi yok.

Kaynak: www.etfdb.com
Masraf oranı
ETF seçiminde en önem verdiğim göstergelerden biri de bu fonların yönetim gideri olarak aldıkları yıllık masraf payları. Aşağıdaki tablodan gördüğünüz üzere masraf oranı en yüksek ETF, DVY olarak gözüküyor: %0,39. Bu oranı %0,14 ile IEMG izliyor. Diğerlerinin yıllık yönetim gideri olarak yatırımcıdan talep ettikleri pay %0,06.

Kaynak: www.etfdb.com
Risk
Son olarak bazı risk göstergelerine de bakalım. Aşağıdaki tabloda incelediğimiz ETF’lerin fiyatlarının standart sapmalarını, fiyat/kazanç oranlarını, betalarını ve volatile oranlarını görüyorsunuz. Standart sapması en düşük ETF’ler SCHF ve SCHD, fiyat/kazanç oranları en yüksek ETF’ler SCHF ve VYM, betası en düşük ETF SCHD iken volatiletesi en düşük ETF ise VYM gözüküyor.

Kaynak: www.etfdb.com
Sonuç olarak
Geçmiş kar payı dağıtımı performanslarına baktığımızda DVY ve VYM öne çıkıyor. Toplam 5 yıllık getiri oranında ise SCHD, VYM ve IEMG. Ancak toplam masraf paylarına bakarak DVY ve IEMG’yi eliyorum. SCHF’nin de toplam getiri oranı performansı oldukça vasat. Kar payı oranı da düşük. Dolayısıyla, bu ETF’ler arasında benim için VYM ve SCHD bir adım öne çıkıyor. Sizin tercihiniz farklı olabilir tabi.
Yüksek kar payı dağıtan ETF’lerin bu 5 seçenekle sınırlı olmadığını tekrar hatırlatayım. Amacım temettü emekliliği için uğraşan arkadaşlarımıza sadece böyle bir alternatif olduğunu göstermekti. Örneğin, %3,5 kar payı dağıtan bir ETF’ye 100.000 dolar yatırım yaptığınızı varsayalım. Bu yatırım size sonsuza kadar yıllık ortalama 3.500 dolar nakit akışı sağlar. Bugünkü kurdan 3.500 * 7,49 = 26.215 TL/yıl veya ayda 2.185 TL pasif gelir. Basitlik için vergi işini es geçtim aklına gelen olursa. 🙂 Üstelik bu nakit akışına ilaveten şanslıysanız portföyünüzde ciddi bir sermaye kazancı da görebilirsiniz…
ETF’leri araştırmaya devam edeceğim gibi duruyor.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Wise (eski adıyla TransferWise) hesabı ile yurtdışı aracı kurumlara düşük maliyetli para transferi yapmak için: Wise hesabı açın.
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

İyi de nerden nasıl alacağız onu da yazsaydınız keşke 🙂 güzel paylaşım tşkler
Yurtdışı piyasalara erişim sağlayan bir aracı kurumdan hesap açmanız gerekiyor. Yurtiçi firmalardan aklıma gelenler; İs Yatırım, Ak Yatırım, Gedik Universal. Şimdi baktım internetten Garanti Yatırım ve Yapı Kredi Yatırım’da bu hizmetleri sunuyor. Ayrıca, yabancı aracı kurumlarla da direk çalışabilirsiniz. Interactive Brokers ve TD Ameritrade’den çevrim içi hesap açma şansınız var. Ben şu an Gedik Universal kullanıyorum. Bol kazançlar. 🙂
Hocam verdiğiniz bilgiler için öncelikle çok teşekkür ederim. Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. ABD kar payından Türk vatandaşları için %20 kesinti yapıyor, ardından da %15 lik bir kesinti de Türkiye tarafından yapılıyor. Merak ettiğim şey ABD nin yaptığı kesintiyi Türkiye’de mahsup etmek için gerekli belgeleri aracı kurumlar sağlıyor mu? Çalıştığınız aracı kurumun böyle bir hizmeti var mı?.
Ayrıca bu yazınızda bahsettiğiniz EFT ler yanlış anlamadıysam İrlanda üzerinden değil. Daha önceki yazınızda ABD nin %40 a varan veraset intikal vergisinden bahsetmiştiniz. Lütfen yanlış anlamayın yatırım stratejinizden uzun vadeli yatırım planınız olduğunu ve bunu sizden sonrakilere bırakmak istediğinizi düşündüğüm için soruyorum; bu vergiden kurtulmanın bir yolunu mu buldunuz? yoksa bu ETF lerde daha kısa vadeli mi düşünüyorsunuz.
Merhaba Emre Bey;
İlginiz için teşekkür ederim. İlk sorunuzla ilgili olarak ABD tarafından %20 otomatik kesinti yapılıyor mu emin değilim. Demek istediğim IRS’e sonradan beyan edilerek ödeniyor olabilir. Aracı kurumların genelikle vergi raporlama uygulamaları oluyor hesap yönetim sistemlerinde. Yani bu raporların çıktısı belge olarak mahsupta kullanılabilir diye düşünüyorum. Ancak, henüz fiili deneyimim yok bu konuda. 🙂 İkinci sorunuzla ilgili olarak, ABD merkezli bir aracı kurum ile 60.000 dolardan az yatırımınız varsa veraset vergisinden muafsınız. 60.000 doları geçiyorsa %40 veraset vergisi var. Ayrıca, yakınlarınızın IRS’le uğraşması gerekiyor. İrlanda menşeli ETF’lere gelince. Bu yazıda amacım temettü geliri hedefleyen yatırımcılara teorik bir alternatif sunmaktı. Ben zaten Sp 500 ETF’lerine yatırım yapıyorum. Yani bu yazıda önerdiğim ETF’leri almayı düşünmüyorum şimdilik. Ama bu ETF’lerin İrlanda muadillerini araştırabilirsiniz tabi. Umarım aklınızdaki hususları yanıtlamışımdır. Selamlar.
ETF’lere yatırım basitlik ve kafa rahatlığı açısından eşsiz olsa da, yabancı kaynaklarda “divident growth investing” olarak bahsedilen yatırım şekli de çok güvenli duruyor. Direkt Amerika borsasında işlem yapılacağından 20% temettü vergisi, tercih edilirliği azaltıyor mu sizce? Bu konuda ‘youtube’ üzerinden haftalık portföy paylaşımı ve genel haber analizleri paylaşan “ Joseph Carlson” ı çok bilgilendirici buluyorum. Bu konuda sizin de fikirlerinizi okumak isterim doğrusu. Selamlar.
Merhaba Murat Bey,
Yatırım konusunda tek bir doğru yok. Her yatırımcı rahat ettiği ve aklına yatan şekilde hareket ediyor doğal olarak. Hisse seçimi içeren stratejiler çok para kazandırabilir ve hatta zengin bile olabilirsiniz. Ancak sorun şu ki yatırım felsefenize uyan şirketleri bulmak çok zaman alıyor. Tabi yeterli bilgi ve beceriye sahip olduğunuzu da varsayıyorum. Ayrıca, ne kadar araştırırsanız araştırın geleceği bilmek olanaksız. Kodak, Nokia bir zamanlar alanlarında hakim durumdaydılar. Geçmişte, geleceği çok parlak görünen şirketlerin on yıl sonra esameleri bile okunmayabilir. Bu nedenlerle hisse araştırma ve hisse seçimine dayalı stratejilere mesafeliyim. Joseph Carlson’u izlemedim. Ama fırsat bulursam bakarım. Selamlar.
Bilgiler için teşekkürler. TDA üzerinden pasaport ile hesap açtım ve bu ay ETF yatırımına başlıyoruz.
Sizinkilere ek olarak DIV, SDIV ve PREF’i bende listeme almıştım ancak yazınız sonrası masraf oranlarına – baktığımda %0,40-%0,50 arası olduğunu gördüm.
Masraf oranlarının ödemlerini nasıl hesaplamak gerekiyor? yıl sonunda mı bu ücret kesiliyor yoksa örneğin aylık temettü verenlerde aylık mı oluyor? %0,50 olan masrafı nasıl hesaplayabilirim; fiyat üzerinden mi %0,50 gibi?
İyi pazarlar.
Rica ederim Deniz Hanım. Hesabınız hayırlı olsun diyorum öncelikle. Masraf oranlarına ilişkin spesifik sorularınızın cevabını bilmiyorum maalesef. ETF’yi çıkaran şirketlerin sayfalarında bu ETF’lerle ilgili açıklama içeren dokümanlar oluyor. Onları incelemenizi öneririm. Eğer kafanızdaki sorular netleşmezse bu şirketlerden mail yolu ile de bilgi alınabilir. Genellikle daha fazla açıklama talebi için mail adresleri veya telefon numaraları da yer alıyor bu dokümanlarda. Bu konularda daha fazla bilgi edinebilirseniz lütfen burada paylaşın. Bol kazançlar;
Deniz Hanım, Merhaba,
TD AMERİTRADE web sitesinde ETF ücretlerinin ilk alım 10.000 $ daha sonrada 4 yıl boyunca 2.500 $ ek ETF alımıyla toplam 20.000 $ ETF’in ( yıllık % 5 getiri oranıyla ) 4 yıllık toplam maliyetini görme fırsatı sunmaktadır.
Örneğin.
Çok popüler olan 20.000 $ ARKK ETF 4 Yılık masrafı 659,65 $ ( % 2,82 ) tabii bu rakamlar TD AMERİTRADE sitesinden alım yapılmasına bağlı.
20.000 $ QQQ ETF ise 4 Yıllık masrafı 208,05 $ ( % 0,87 )
Siteye kopyalama yapılamadığı için linki yapıştıramıyorum.
ETF alımı için TD Ameritrade’de bende bu hafta hesap açacağım, siz açtığınız için aklıma takılan bir şey olursa size yazabilir miyim.
hakanyildiz2018@yahoo.com
Hakan Yıldız,
Merhaba Gedik Universal ile Gedik Yatırımın farkı nedir? Gedik Universal hesabı nasıl açabilirim gerekli internet sitesini bulamadım.
Merhaba Ali Bey;
Gedik Yatırım, yurtiçi işlemlere aracılık yapıyor. Gedik Universal ise yurtdışı. Gedik Yatırım’a telefonla ulaşırsanız sizi yönlendirirler. Selamlar.
Cevabınız için teşekkürler. İnternet üzerinden hesap açamıyoruz anladığım kadarıyla. Ya da sistemde bir aksaklık var.
Burada bahsi pek gecmeyen ve onemli olan bir konu ise ya bu temettu ETF’lerinin kendi degerlerinin dusmesi. %3-4 yillik getiri saglayacak bir yatirimin yil sonunda %3-4 dusmesi aslinda nette bir getiri saglamayacak olabilir. Bu riski incelemek icin ne gibi degerlendirmeler yaptiniz?
Merhaba Cem Bey,
ETF’lerin fiyatları hisse senetleri gibi dalgalanıyor. Kısa vadeli al sat yapıp kazanç sağlamaya ne kadar uygunlar bilemiyorum. Ancak, SP 500 gibi endeks ETF’lere yatırım yaparsanız uzun vadede para kaybetme olasılığınız oldukça düşük. Yüksek temettü dağıtan firmaların büyüme potansiyeli de genellikle düşüktür. Zira büyüme potansiyeli olan şirket karını yeniden yatırıma yönlendirir, hissedarlara dağıtmaz. Dolayısıyla, bu firmaları içeren ETF’lerin sermaye kazancı da daha sınırlı olacaktır. Bu yüzden benim tercihim yüksek temettü dağıtan ETF’ler değil. Burada temettü emekliliği hedefi olanlara, isterlerse döviz cinsinden temettü getirisi sağlayacak alternatif sundum. Yada portföyünden nakit akışına ihtiyacı olanlar yönelebilir. Selamlar.
Cok tesekkurler 🙂
Merhaba, harika degerlendirmeleriniz için teşekkür ediyorum öncelikle. Uzun vadeli yatırım düşünüyorum (10-15 yıl) Merak ettiğim husus etf temettüleri ile tekrar nasıl etf alacağımız zira işlemler en az 20 dolar komisyon içeriyor. Temettüyū doğrudan etf’ye çevirmek mümkün müdür? Kisaca bilesik faiz gibi değerlendirmek istiyorum.
Merhaba Fatih Bey,
Teşekkür ediyorum öncelikle ve beğendiğiniz yazılarımı sosyal medyada paylaşmayı da unutmayın diyorum. 🙂 Sorunuza gelince. Aklıma gelen iki çözüm var. Birincisi, kar payı biriktiren ETF almanız. Genellikle aynı ETF’nin bir kar payı dağıtan (distributed) bir de kar payını dağıtmayıp biriktiren (accumulated) versiyonu var. İkinci çözüm ise yabancı kurumlarda kar payı dağıtımını otomatik olarak yeniden yatırıma döndürme seçeneği var. Ama tekrar komisyon alıyorlar mı bilmiyorum. Alıyorlarsa anlamsız olur. Bol kazançlar diliyorum.
Merhaba 2 sorum olacak cevaplarsanız sevinirim. etfdb.com da baktığımda equity ile preferred stock farkı nedir? Ayrıca AMOM diye bir etf geçen sene %25 temettü vermiş. Bu kadar iyi olabilir mi gerçekten?
Merhaba Bayram Bey;
İlk sorunuzla ilgili olarak ayrıntılı bir yazı yazmıştım. Aşağıda linkini veriyorum. Diğer sorunuzla ilgili olarak %25 kar payı dağıtan bu ETF’yi ilk defa sizden duydum. Piyasalarda ödül aldığınız riskin karşılığıdır. Ödül büyükse aldığınız riskte büyüktür. Bu tarz ETF’leri iyice araştırmanızda fayda var diye düşünüyorum. Selamlar.
İmtiyazlı Hisse Senedi, Nakit Akışı ve ETF’ler
İmtiyazlı Hisse Senetleri: ETF Karşılaştırması