Hedge Etmek Portföy Karımı Korumamı Sağladı mı?

Hedge Etmek Portföy Karımı Korumamı Sağladı mı?

Hedge, yani portföyü korumak yada sigortalamak roller coaster gibi hareket eden bir piyasada performansı iyileştirebilir mi sorusunun cevabını bugünlerde yaşayarak görüyorum. 🙂 Bildiğiniz gibi en son yazımda Viop yani Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası’nda uzun bir aradan sonra ilk defa korunma (hedge) amaçlı bir işlem yaptığımı yazmıştım. Çok geçmedi ortalık kan gölüne döndü. Dolar/TL kuru fırladı, borsa çakıldı. Portföyümün karı da hızla sıfırlanmaya başladı. Peki benim tasarladığım hedge stratejisi neydi?

Hedge stratejim

Borsa İstanbul’daki fiyatların aşırı değerlendiğini ve düşeceğini öngördüğümü varsayalım. Bu durumda, Viop’ta Bist 30 endeksi sözleşmesinde kısa pozisyon alarak spot piyasadaki portföyümü hedge etmeye çalışmayı planladım. 1’e 10 kaldıraç olması dolayısıyla 10.000 TL’lik portföy büyüklüğünü korumak için kabaca bir sözleşmede kısa pozisyon almak yeterli olacağını düşünüyorum. Böylece, Bist 30 düşmeye devam ederse zararımın önemli bir kısmını VİOP’tan telafi etmiş olacağım. Diğer taraftan yanılmış isem ve Bist 30 artmaya devam ederse kısa pozisyonumu kapatacağım. Maliyetim ise artıştan kaynaklanan ilave karımı kaybetmem olacak. Tabi birde işlem maliyetleri.

Hedge başarılı oldu mu?

Şimdilik kısmen başarılı olmuş gibi gözüküyor diyebilirim. Açıkçası Bist 100’ün bu kadar hızlı geri çekilmesini beklemiyordum. O yüzden bu stratejiyi kararlı bir şekilde uygulama şansı bulamadım. Bayram öncesinde sadece bir sözleşmede kısa pozisyon alarak stratejiyi denemek istedim. Başarılı oldu. Ancak araya bayram girdiği için kısa pozisyonu kapattım. Bayram sonrası da %5’lik keskin bir düşüş beklemiyordum. Biraz yukarı yönlü tepki alımı olmasının daha olası olduğunu düşünmüştüm. Doğal olarak hedge için acele etmedim. Tabi ki piyasanın yönünü kestirmek beyhude bir uğraştı. 🙂 Piyasa beni ters köşeye yatırdı. Sonraki gün gözümü kararttım çünkü portföy hızla eriyordu. İşe yaradı. Bu sabah ise kısa pozisyon aldığım sözleşme sayısını portföyü dengeleyecek şekilde artırdım. Tabi nihai değerlendirmeyi kur şokunu atlattıktan sonra yapmak lazım.

Hedge uygulamadaki eksiklerim

Giriş ve çıkış sinyali

Öncelikle, ne zaman portföyü hedge edeceğime karar vermem gerekiyor. Bu da biraz iş gerektiriyor. Bist 100 endeksi geçmekte zorlandığı önemli noktalara geldiğinde, trendi de takip edip, aşağı yönlü düşüş riskini öngörmem lazım. Trend takip işini 5 ve 22 günlük üssel hareketli ortalamalara bakarak yapmayı düşünüyorum. Yani 5 günlük üssel hareketli ortalama 22 günlük üssel hareketli ortalamayı aşağı yönlü keserse portföyü hedge edeceğim. Hedge’i kaldırmak için ise yine aynı yöntemle trendin yukarı yönlü döndüğünü teyit edeceğim.

Teminat yönetimi

Bir diğer husus teminat yönetimi. Viop’un kaldıraçlı olması dolayısıyla spot piyasada endeks yükselirken Viop’ta para kaybetme durumu söz konusu olacak. Dolayısıyla, teminat tamamlama konusunda sıkıntıda kalmamak için kenarda biraz fazla nakit tutmak gerekecek.

Disiplin

Photo by Dave Lowe on Unsplash

Bu iş psikolojiyi sağlam tutmayı ve disiplinli olmayı gerektiriyor. Örneğin spot piyasada portföy değerlenirken Viop’ta ters pozisyonda zarara katlanmanın insanın psikolojisini zorlayacağı açık. 🙂 Bu mutlaka olacak çünkü üssel hareketli ortalamalarla trendin yukarı yönlü teyidi için 2-3 günlük güçlü artış olması lazım. Ayrıca, hareketli ortalamalarda gerçek anlamda bir öngörü aracı değil. Yanlış sinyaller üretecektir.

Sonuç olarak

Kur şoku ve piyasalardaki dalgalanma halen devam ediyor. Henüz bu stratejinin işe yaradığını söylemek için erken. Ayrıca, portföyü hedge etme konusunda hazırlıksız yakalandım. Yani uygulama konusunda beceri ve deneyim kazanmam gerekiyor. Dolayısıyla bu krizi bu anlamda bir fırsat olarak görüp, öğrenme eğrisinde ilerlemeyi planlıyorum. Bakalım ne olacak?

Diğer taraftan Borsa İstanbul hisse senetleri portföyüm genel finansal bağımsızlık portföyümün sadece %11,9’unu oluşturuyor. Genel portföyümün kalan kısmı dolar bazlı varlıklarda. Daha spesifik olmak gerekirse ağırlıklı olarak Eurobond‘ta. Her ne kadar Eurobond fiyatları piyasa faiz oranı ve CDS primlerine bağlı olarak dalgalansa da vade sonunu beklediğim ve yıllık %7,5’luk nakit akışını garanti ettiğim için bu dalgalanmanın da bir önemi yok. Aklı selim politikalar uygulanana kadar genel portföyü ağırlıklı olarak döviz cinsinden varlıklarda veya altında tutmak en iyi pasif hedge yöntemi…

Keyifli hafta sonları diliyorum.

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Wise (eski adıyla TransferWise) hesabı ile yurtdışı aracı kurumlara düşük maliyetli para transferi yapmak için: Wise hesabı açın.

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020 Pintidegiltutumluyum

4 thoughts on “Hedge Etmek Portföy Karımı Korumamı Sağladı mı?

  1. Hisse senetlerine uzun vadeli yatırım yapanların, gelecekte oluşabilecek fiyat hareketlerine karşı vadeli piyasalarda yapılan koruma işlemi (hedging) yapması kaçınılmazdır. Bu yazıda da konu kişisel tercihler ve portföy yönetimi açısından güzel bir şekilde ele alınmış.

    VİOP konusunda sadece portföy büyüklüğüne göre Beta Katsayısının dikkate alınmasını da eklemek isterim. Kaldıraçlı işlemler nedeniyle zarar istenmeyen noktalara gelebileceği gibi getiriler de işlemin maksadını aşabilir. Beta konusunda tanım ve hesaplamayı ele alan daha önceki yazım bağlantıdadır:

    http://www.ergununutmaz.com/risk-yonetimi-04/

  2. Elinize sağlık hocam. Henüz yeni yeni öğreniyorum internet sitenizi hatim ediyorum diyebilirim. Yazılar zaten çok faydalı ama yorum kısmında da sizin gibi profesyonellerin yorumlarını görmek, katkılarından faydalanmak harika oluyor. Ben de şahsım adına Ergun Bey’e teşekkür ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top