Bist 100 Endeksi Hisse Senetlerinin Getiri Oranları

Bist 100 Endeksi Hisse Senetlerinin Getiri Oranları

Bist 100 endeksi kapsamında en çok kazandıran ve en çok kaybettiren hisse senetlerinin hangileri olduğunu merak ediyor musunuz? Bist 30 ile ilgili geçen hafta yayımladığım yazının ardından acaba Bist 100 endeksi hisselerinde durum ne diye sordum kendi kendime. Merakıma yenilip benzer bir çalışmayı Bist 100 içinde yaptım ve Haber Bülteni’ne üye olan arkadaşlarımla veri dosyalarını paylaştım. Hazır verileri indirince hepsinin regresyon analizini ve 5 yıllık trend tahminlerini de yapmayı unutmadım tabi. 🙂 Şimdi analizimin özet bulgularını sizlerle paylaşacağım. Önce her zaman olduğu gibi veri kaynaklarımı ve yöntemi açıklayayım.

Veriler ve yöntem

Aylık bazda bölünmeler ve kar payı dağıtımları dikkate alınarak ayarlanmış Türk Lirası cinsinden hisse fiyatlarını gösteren zaman serisi verilerini Yahoo Finance sayfasından elde ettim. Aylık bazda $/TL kuru verilerini de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Elektronik Veri Dağıtım Sistemi veritabanından indirdim. TL cinsi fiyatları kur verilerini kullanarak dolara çevirdim. Daha sonra cari dolar değerlerini baz alarak aylık getiri oranlarını hesapladım. Bu getiri oranı verilerini kullanarak Bist 100 endeksi hisselerinin özet istatistiklerini (ortalama, standart sapma, minimum, maksimum) elde ettim. Söz konusu istatistikleri Excel’e aktardım ve aşağıdaki tabloyu hazırladım. Bu kapsamda, “Değişkenler” sütunu altında Bist 100 endeksi hisselerini görüyorsunuz. Hemen yanında da istatistikleri elde etmek için kullanılan aylık frekansta gözlem sayısı yer alıyor. Risksiz yatırım aracı olarak 5 yıllık 13.03.2025 vadeli Hazine Eurobond’unun getiri oranını aldım. Yani yıllık %5,51’lik Eurobond getiri oranını risksiz getiri oranı olarak varsaydım. Aylık bazda kabaca 0,0551/12 = 0,0046 ediyor.

Bist 100 endeksi hisseleri tarihsel getiri oranları
Bist 100 endeksi hisseleri tarihsel getiri oranları

En çok kazandıran Bist 100 endeksi hisseleri

Aşağıdaki tabloda Bist 100’de yer alan hisse senetlerinin aylık ortalama getiri oranları büyükten küçüğe sıralanmış olarak görüyorsunuz. Bu tabloya göre en yüksek ilk üç getiriyi Goodyear, Türk Hava Yolları ve Gübre Fabrikaları sağlamış. Bu hisseleri Aselsan, Bim ve Ereğli takip etmiş. 100 şirketin sadece 64’ünün ortalama getiri oranı pozitif. Diğer bir deyişle, geriye kalan 36 hisse senedinin getiri oranı negatif

Büyükten küçüğe sıralanmış Bist 100 hisseleri getiri oranları
Büyükten küçüğe sıralanmış Bist 100 endeksi hisseleri getiri oranları

Risksiz yatırıma kıyasla Bist 100 endeksi hisselerinin performansı

Şimdi sermayemizi risksiz bir yatırım aracında yatırsaydık ne kadarlık bir getiri elde edecektik sorusunun cevabını inceleyelim. Aşağıdaki tabloda varlıkların gerçekleşen ortalama getiri oranı ile risksiz getiri oranının karşılaştırması yer alıyor. Buna göre Bist 100 içerisinde sadece 43 şirketin hisse senetlerinin performansı risksiz yatırım aracı alternatifinden daha iyi olmuş. 57 hisse senedinin performansı ise risksiz yatırım aracının getirine göre daha düşük kalmış.

Risksiz yatırım aracının getiri oranına kıyasla Bist 100 hisseleri getiri oranları
Risksiz yatırım aracının getiri oranına kıyasla Bist 100 hisseleri getiri oranları

Bist 100 hisselerinin risk sıralaması

Riskin, gerçekleşen getiri oranlarının ortalamadan ne kadar saptığını gösteren bir istatistik olan varyans ve varyansın kare kökü olan standart sapma ile tanımlandığını daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Henüz bu kavramla tanışmamış yeni okuyucularıma ayrıntılı bilgi için Modern Portföy Teorisi başlıklı yazıma bakmalarını önerebilirim. Analize dönersek, aşağıdaki tabloda varlıkların risk bazında en yüksekten en düşüğe doğru sıralanmış halini görüyorsunuz. Buna göre en yüksek standart sapmaya sahip hisseler sırasıyla Kerevitaş, Goodyear ve Odaş Elektrik olarak gözüküyor.

En yüksekten en düşüğe Bist 100 hisselerinin risk sıralaması
En yüksekten en düşüğe Bist 100 hisselerinin risk sıralaması

En düşük standart sapmaya sahip hisseler ise -aşağıdaki tablodan gördüğünüz üzere- sırasıyla Turkcell, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Anadolu Efes olarak gözüküyor.

En yüksekten en düşüğe Bist 100 hisselerinin risk sıralaması
En yüksekten en düşüğe Bist 100 hisselerinin risk sıralaması

Riske göre ayarlanmış getiri oranları

Son olarak Bist 30 çalışmasında yaptığımız gibi ortalama getiri oranlarını, risksiz yatırım aracının getiri oranı ve riski dikkate alarak ayarlayalım. Bunun için, aylık ortalama getiri oranından risksiz yatırım aracının ortalama getiri oranını çıkarıyor ve varlığın riskine (yani standart sapmasına) bölüyoruz. Böylece, bir birimlik risk başına ne kadarlık bir fazla getiri elde ettiğimizi hesaplamış olduk. Aşağıdaki tabloda sağ tarafta ham ortalama getiri oranlarını, sol tarafta ise ayarladığımız getiri oranlarını en büyükten en küçüğe sıralanmış olarak görüyorsunuz. Sharpe oranlarına göre Bist 100 hisseleri kapsamında en yüksek getiriyi Aselsan, Gübre Fabrikaları ve Hektaş sağlamış. Bu üçlüyü Soda, Bim ve Ereğli takip etmiş. Bist 30’da ise sıralama Aselsan, Soda, Bim, Ereğli, Türk Hava Yolları ve Tüpraş şeklindeydi. Bist 100 getiri oranı sıralamasında Gübre Fabrikaları, Hektaş ve Ege Endüstri ilk 6’ya girmiş gözüküyor.

Riske göre ayarlanmamış ve ayarlanmış getiri oranları
Riske göre ayarlanmamış ve ayarlanmış getiri oranları

Sonuç olarak

Bist 100 endeksi hisselerinin tarihsel ortalama getiri oranlarının tam listesini Haber Bülteni‘ne üye olan arkadaşlarımla paylaştım. İncelemek isteyen olursa Haber Bülteni‘ne üye olabilir. Ayrıca, Bist 100’de yer alan bütün şirketlerin tarihsel fiyat dinamiklerini grafik ve veri dosyası olarak Haber Bülteni‘nden erişim sağlayabilirsiniz. Yarın Haber Bülteni‘ni yeni üyelere tekrar göndereceğim.

Bu hafta her zamankinden daha çok sayıda yazı yayımlamaya çalıştım. Zira önümüzdeki iki hafta bloğa ayıracak fazla vaktim olmayabilir. 🙂 Kalın sağlıcakla;

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Wise (eski adıyla TransferWise) hesabı ile yurtdışı aracı kurumlara düşük maliyetli para transferi yapmak için: Wise hesabı açın.

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020 Pintidegiltutumluyum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top