Minimalizm ve Finansal Özgürlük

Minimalizm ve Finansal Özgürlük

Minimalizm, 2. Dünya Savaşı’nın ardından görsel sanatlar, müzik gibi alanlarda modernizme karşı ortaya çıkan bir tepki hareketidir. Minimalist yaklaşım herhangi bir şeyi temellerine indirgeme olarak tarif edilebilir. Daha ayrıntılı bilgi için Wikipedia‘ya bakabilirsiniz. Finansal özgürlük açısından minimalizm ise hayatı basitleştirmek anlamına geliyor diyebilirim. Sahip olduğumuz eşyalara fazla anlam yüklemeyip, azaltarak hayatı basit kılmak da denebilir. Bir başka açıdan içinde yaşadığımız tüketim kültüründen uzaklaşma hareketi olarak da yorumlanabilir. Yani mutluluğu daha büyük ev, daha lüks araba veya yeni koltuk takımlarında bulamayacağımızı söylüyor minimalizm akımı. Bu nedenle hakim tüketim kültürü ile çelişen bir alt-kültür veya düşünce akımı.

Tüketim mutluluk sağlamaz mı?

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Tüketim, gıda ve barınma gibi en temel ihtiyaçlarımız karşılanana kadar mutluluk sağlar. Bu eşiğin üstüne çıktığımızda tüketim ile mutluluk ilişkisi zayıflıyor. Alışveriş mekanizması da, sigara, alkol, uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddeler de beyinde kısa süreli mutluluk sağlayan hormonların salgılanmasını sağlıyor. Yani bir şey satın aldıktan sonra duyduğumuz haz ve mutluluk kısa süreli. Etkisi geçince kısa süren hazzı tekrar yaşamak için gidip yeni bir eşya daha alıyoruz. Amacımız ihtiyaçlarımızı gidermekten ziyade kendimizi iyi hissetmek. Tüketim kültürü ile düşüncelerimi “Tüketim Kültürü ve Propaganda” başlıklı yazımda ayrıntılı olarak dile getirmiştim. Merak eden okuyucularım göz atabilir.

Minimalizm hiç eşyaya sahip olmamak mıdır?

Photo by ÉMILE SÉGUIN 🇨🇦 on Unsplash

Bu sorunun cevabı hayır. Minimalizm, bir anlamda hayatta önem verdiğiniz asıl şeylere odaklanmak için öncelikleri belirlemek ve dikkatinizi dağıtan unsurları elimine etmektir. Gerekli olmayan eşyalar, asıl önem verdiğiniz şeylere odaklanmanızı engelleyen veya dikkatinizi dağıtan unsurlar olduğu için kurtulunması gereken zımbırtılardır. Yoksa, ne kadar az eşya o kadar çok minimalizm gibi bir yaklaşımı doğru bulmuyorum. Hele internette bazı minimalist blogçular arasında gözlediğim benim daha az eşyam var türünden bir rekabeti çok saçma buluyorum. Önemli olan şey hayatta benim önceliklerim ne sorusuna dürüst bir cevap verebilmek. Örneğin ailem ve çocuklarım diyorsanız onlarla daha fazla vakit geçirmek daha önemli hale gelecektir. Bu çerçevede, ihtiyacınızdan çok büyük bir evde oturduğunuzda temizlik vb. işler için çok vakit ayırmak zorunda kalırsınız. Küçük ve şirin bir eve geçtiğinizde eşyaları temiz ve düzenli tutmaya daha az zaman ayırır ve tasarruf ettiğiniz zamanı aileniz ve çocuklarınızla harcarsınız.

Minimalizm’in yararları

Minimalizm’in yararları aşağıdakilerle sınırlı değil elbette. Ben sadece aklıma gelenleri hızlıca kelimelere döktüm:

Daha az harcama

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Minimalizm akımını benimseyenler hayatın idamesi için gereken temel şeylere sahip olmaya çalışır. Bu nedenle daha az para harcarlar. Bildiğiniz gibi finansal bağımsızlığın yolu tasarruf edip yatırım yapmaktan geçiyor. Bu nedenle, minimalist yaşam felsefesi tasarrufu teşvik etmesi nedeniyle finansal özgürlük peşinde koşanlar için biçilmiş bir kaftan.

Daha az stres

Photo by Jack Seeds on Unsplash

Hayatı basit ve yalın yaşamak kaygıyı ve stresi azaltacaktır. Örneğin, evinizi işinize yakın tuttuğunuzda ve arabanızı sattığınızda her gün işe nasıl gidip geleceğim kaygısı yaşamazsınız. Trafik çilesi çekmezseniz. Etrafınızı eşyalarla doldurmak yerine sadece gerçekten ihtiyacınız olanları elinizde tuttuğunuzda onları nasıl temiz ve düzenli tutacağınıza fazla kafa yormazsınız. Mal biriktirme amacıyla sürekli borca girip, geceleri bu borçları nasıl ödeyeceğim diye düşünmezsiniz. Bu anlamda, minimalizm kaygı ve stres düzeyinizi azaltır.

Daha fazla özgürlük

Photo by Mohamed Nohassi on Unsplash

Fazlalıklardan kurtulmak, mal biriktirme amacı olmadığı için borçlanma ihtiyacı hissetmemek ve gereksiz işleri elimine ederek elde edeceğiniz ilave zaman size daha fazla özgürlük sağlayacaktır. Daha önce hayal edipte yapamadığınız işler veya hobiler için zamanınız veya imkanınız olacaktır. Unutmayın zaman en değerli varlığınız.

Başkası için daha az çalışma

Photo by Hunters Race on Unsplash

Hayatınızı yalınlaştırdığınız için harcamalarınız düşecek, para ihtiyacınız haliyle azalacaktır. Doğal olarak maaş karşılığı emeğinizi ve zamanınızı satma ihtiyacınız da azalmış olacak. Finansal özgürlüğün de amacı bu değil mi zaten?

Minimalizm akımı neden yayılıyor?

Photo by Julián Gentilezza on Unsplash

Bu sorunun cevabı epey geniş olabilir. Minimalizm akımı, takip edebildiğim kadarıyla özellikle son on yılda ABD’de hızlıca yayıldı. Bence 2008/2009 krizinin olumsuz etkisinin bu hareketin kök salmasında önemli bir etkisi olabilir. Ayrıca, ABD’de Millenials denilen kuşağın üzerinde büyük bir üniversite eğitimi borcu bulunuyor. Amerikan kapitalizmi de hane halklarını sürekli borçlandırarak tüketimin azdırılmasında oldukça başarılı. Bazı insanların sürekli borç altında yaşamaktan sıkılıp, çıkış yolu araması şaşırtıcı olmaz. Dolayısıyla, finansal özgürlük fikrinin ve minimalizm akımının ABD’de aynı dönemde taban bulmasının sebepleri bunlar olabilir diye düşünüyorum.

Finansal özgürlüğe giden yol

Tasarruf Oranı ve Finansal Bağımsızlık” başlıklı yazımda tasarrufun önemini vurgulamış ve yüksek tasarruf oranının finansal özgürlük için en önemli parametre olduğunu okuyucularıma göstermiştim. Aşağıdaki grafikte finansal bağımsızlığa erişme süresi ile tasarruf oranı arasındaki ilişkiyi görüyorsunuz. Tasarruf oranının %5’ten %10’a çıkması finansal özgürlüğe erişme sürenizi tam 17 yıl kısaltıyor. Eğer tasarruf oranınız %70 gibi yüksek bir oran olursa 9 yıl içerisinde çalışma hayatını geride bırakma şansınız var. Şüphesiz minimalizm akımına gönlüne kaptıranların tasarruf oranları ciddi ölçüde yükseliyor. Dolayısıyla, minimalist yaşam felsefesini benimsemek finansal özgürlüğe ulaşma sürenizi kısaltıyor.

Finansal bağımsızlığa erişme süresi

Sonuç olarak

Photo by Rabie Madaci on Unsplash

Finansal özgürlük sahibi olan yada bu yönde çabalayan çoğu kişinin aynı zamanda minimalist yaşam felsefesini benimsediğini söylersek sanırım yanlış olmaz. Hayatı basit kılmak, sevdiklerimize daha fazla vakit ayırmak, daha az stres, daha az borç ve daha az ıvır zıvır doğrusu bana çekici geliyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020 Pintidegiltutumluyum

2 thoughts on “Minimalizm ve Finansal Özgürlük

  1. tuketim icinde kaybolmus ve hala mutlu olmadigini farkedenler icin minimalizm bir cozum gibi.ilerleyen yillarda etkisinin artacagi kesin…bir de internette minimalist olmak icin esyalarini satip minimalist esya alanlar var ki trajikomik…zevkle okudum tesekkurler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top