S&P 500 Tavandan Alınır mı?

S&P 500 Tavandan Alınır mı?

S&P 500 tarihi zirvelerindeyken alınır mı sizce? Sizi bilemem ama epey düşünüp taşındıktan sonra şahsen almaya karar verdim. Kararımı verdikten sonra fazla beklemedim. Bugün 30 adet Vanguard S&P 500 UCITS ETF (VUAA) satın alarak yabancı piyasalarda ikinci alımımı yaptım. Yabancı piyasalara ilk yatırım deneyimimi ilgili yazımla sizlerle paylaşmıştım. Deneme amacıyla 10 adet Vanguard S&P 500 UCITS ETF (VUSD) satın almıştım. İyi mi yaptım kötü mü yaptım? Zaman gösterecek. Ama şunu söyleyebilirim. Artık yabancı piyasalara deneme amacıyla değil birikim amacıyla yatırım yapmaya başlamış oldum. Yurtdışı yatırım konusunda merak edebileceğiniz bazı hususlara “Yurtdışı Piyasalara Yatırım: İlk Bakış” başlıklı yazımda değinmiştim. Göz atmamış olan okuyucularıma incelemelerini öneririm. Şimdi yurtdışı portföyün durumu ne olmuş kısaca bir bakalım.

S&P 500 portföyünün durumu

Aşağıdaki şekilde yurtdışı portföyümün son halini görüyorsunuz. Buna göre deneme amacıyla aldığım VUSD’de ortalama maliyetim 60,66 dolar iken an itibarıyla 33,5 dolar karda gözüküyorum. Yeni aldığım VUAA’nın piyasa fiyatı 60,16 dolar iken benim ortalama maliyetim 60,5 dolar olmuş. Ortalama maliyetin daha yüksek olmasının sebebi 10 dolarlık işlem maliyeti. Aslında işlem maliyetini minimize etmek için daha büyük ölçekli alım yapmayı planlamıştım. Ancak, S&P 500’ün tarihi zirvesinde dolanıyor olması beni daha ihtiyatlı hareket etmeye itti. Düşük faiz bol para dönemi sonsuza kadar süremez. Eninde sonunda fiyatlarda düzeltme olacak. Sadece zamanı belli değil. Dolayısıyla, fırsat maliyeti yüksek olsa da ciddi bir nakdi tedbir olarak elde tutuyorum.

Yurtdışı alımlarımın durumu

S&P 500 endeksinde mevcut durum

S&P 500’ün son durumunu da bir hatırlatayım. Aşağıdaki grafikte dolar bazında enflasyondan arındırılmış S&P 500 endeksine ilişkin regresyon doğrusunu görüyorsunuz. Veriler, Yahoo Finance ve Federal Reserve Bank of St. Louis Economic Research veri tabanlarından elde edildi. Ortadaki kırmızı çizgi regresyon doğrusunu yani uzun dönem trendini ve kesikli çizgiler ise standart hataları gösteriyor. Grafikten açıkça görüldüğü üzere S&P 500’in sabit dolar fiyatlarıyla mevcut değeri, uzun dönem ortalamasından 2 standart sapmadan daha yüksek bir konumda. Diğer bir deyişle, S&P 500 son 70 yılın zirvesini görmüş durumda.

Sabit fiyatlarla S&P500 endeksi ($)

Niye zirveden aldım?

Piyasa zamanlaması yapmamak için

Piyasanın ne zaman yükseleceğini veya ne zaman düşeceğini bilmiyorum. ABD’de düşük enflasyon oranı belki yıllarca devam edebilir. Dolayısıyla, FED faizleri daha uzun süre düşük tutabilir. S&P 500’de uzunca bir süre daha tarihi zirvelerinde dolaşabilir. Tabi daha büyük olasılık, ciddi bir düzeltme olması. Aslında düzeltme olsa çok daha mutlu olacağım. 🙂 Ama dışarıda beklemektense piyasanın içinde beklemek daha doğru olur diye düşünüyorum. Çünkü ABD sermaye piyasalarının tarihsel verilerine göre yatırımınızı en az 15 yıl vadeyle elinizde tuttuğunuzda hangi noktadan aldığınızın önemi kalmıyor. Kaldı ki finansal özgürlük yolculuğumda henüz birikim aşamasındayım. Yani daha uzun süre alım yapacağım. Doğal olarak düzeltme hatta bir çöküş olsa bile ortalama maliyetim düşecek.

Portföyü çeşitlendirmek için

Yüksek fiyatlara rağmen alıma başlamamın bir diğer sebebi portföyümü çeşitlendirmek. Genel portföy dağılımını ve portföy performansını 2019 yılının Aralık ayının son günlerinde ilgili yazımda sizlerle paylaşmıştım. Bu kapsamda, portföyümde Eurobond ağırlığı %76 düzeyinde. Bu oldukça yüksek bir rakam. İdeal portföy ağırlıklarımın ne olması gerektiği hakkında ki düşüncelerimi ise “Varlık Tahsisi: Portföy Ağırlıklarını Belirleme” başlıklı yazımda dile getirmiştim. İdeal portföyümde hisse senedi ağırlığını %45 olarak belirlemiştim. Bu miktarın %40’ının da S&P 500 olmasını planlamıştım. Dolayısıyla, bu dağılımı gözeterek hareket ediyorum.

Vergi konusunda netleştiğim için

Yabancı piyasalara yatırım kapsamında beni en çok düşündüren konulardan biri de vergi mevzuatı idi. Yatırımcı açısından hem yabancı ülkelerin hem Türkiye’nin vergi mevzuatı sorun yaratabilirdi. Bu konuları da araştırdıktan sonra bulgularımı ve önerilerimi “Yurtdışı Piyasalara Yatırım: İlk Bakış” başlıklı yazım ile “Vergi Sorunu ve Yurtdışı Piyasalara Yatırım” başlıklı yazımda özetledim. Diğer bir deyişle, vergi konusundaki zorlukların aşılabileceğini düşünüyorum. Dolayısıyla, artık beklemenin bir anlamı kalmadı.

S&P 500 almaya devam mı?

Bu sorunun cevabı kesinlikle evet. Ama yukarıda da belirttiğim gibi alım miktarlarım bir düzeltme olana kadar sınırlı olacak. Diğer taraftan, görece ucuz seviyelerde olan Borsa İstanbul’da fırsatları kovalamaya devam edeceğim. Amacım, hisse senetleri portföyümü mümkün olduğu ölçüde genişletmek. Borsa İstanbul ve Türk şirketlerinin hisse senetleri değerleri hakkındaki düşüncelerimi daha ayrıntılı öğrenmek isterseniz “Borsa İstanbul’da Varlık Fiyatları Nereye Gidiyor?” başlıklı yazım ile “BİST Portföyüme Yaptığım Eklemeler” başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.

Son söz

Bloğu açtığımdan bu yana -yani son 5 ayda- bu yazı dahil 48 tane yazı yazdığımı fark ettim. Finansal bağımsızlık için yapılacak şey çok basit: tasarruf et ve yatırım yap. Dolayısıyla, finansal özgürlük kapsamında önemli konuların büyük bir kısmı hakkında düşüncelerimi kağıda döktüm. Yazmayı planladığım bazı konular hala var. Şüphesiz yolculuğumun önemli kilometre taşlarını sizlerle paylaşmaya da devam edeceğim. Diğer yandan kendimi de tekrar etmek istemiyorum. Ya biraz daha farklı konularda yazacağım ya da yazım sıklığını azaltmak zorunda kalacağım. Bu çerçevede sizden gelecek fikirler önemli. Finansal bağımsızlık ve yatırım konusunda merak ettiğiniz şeyler varsa benimle paylaşmaktan çekinmeyin. Üzerinde daha önce fazla düşünmediğim ama önemli bir hususta birlikte öğrenme fırsatını kaçırmayalım. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Wise (eski adıyla TransferWise) hesabı ile yurtdışı aracı kurumlara düşük maliyetli para transferi yapmak için: Wise hesabı açın.

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020 Pintidegiltutumluyum

15 thoughts on “S&P 500 Tavandan Alınır mı?

  1. Yazılarınız çok faydalı teşekkür ederim. Uzun süredir yurdışı piyasalarda işlem yapıyorum. (kanada – abd – almanya – japonya – ispanya) S&P 500 hisseleri arasında twitter ın büyük potensiyele sahip olduğunu düşünüyorum. 5 senedir düzenli alım yapıyorum. ilgilenirseniz sebeplerini açıklarım. teşekkürler…

    1. Merhaba Bülent Bey;

      Yazılarımı beğendiğinize sevindim. Benim yurtdışı piyasalar deneyimim henüz sınırlı. Bireysel şirketlere yatırım ile ilgilenmiyorum. Endeks yatırımcılığı beni cezbediyor. Tek bir alımla yüzlerce iyi şirkete ortak olmak aklıma daha çok yatıyor. Riskten kaçınan bir tabiatım var 🙂 Selamlar;

      1. Şahane bir şirketi makul bir fiyattan almak, makul bir şirketi şahane bir fiyattan almaktan iyidir.
        Çeşitlendirme cehalete karşı bir korumadır.Ne yaptığını bilenler için pek bir anlamı yoktur.
        Warren B.
        İyi yatırımcının disiplini ve kuralları vardır. Çok iyi yatırımcı ise bu kurallara hangi zamanlarda uymacağını bilendir.

        1. Merhaba Bülent Bey;

          Warren Buffet değer yatırımı ekolünü temsil eden efsanevi bir yatırımcı. Onun yatırım performansına erişmem şahsen pek olası değil. Benim felsefemi Voltaire’in “mükemmeliyet iyinin düşmanıdır” sözü özetliyor. Uzun vadeli pasif endeks yatırımcılığı ile aktif portföy yöneticilerinin %95’inin performansından daha iyi bir sonuç almak mümkün. Varsın Peter Lynch, Warren Buffet gibi kalburüstü yetenekli adamlar S&P 500’den daha iyi getiri elde etsin. Finansal özgürlük için mütevazi bir portföy büyüklüğüne ulaşmak iş görüyor. Birikim sürecinde de tasarruf oranı getiri oranına göre daha önemli. Endeks yatırımcılığı ile yatırıma çok az vakit ayırıp, işimi gören getiri oranını da elde edebiliyorum. Dolayısıyla, bu yaklaşım benim işimi görüyor. Diğer taraftan, Warren Buffet bile varislerine mirasının %90’ını S&P 500’ine yatırmalarını vasiyet etti. Aşağıdaki yazımda linki var. Bir göz atın isterseniz.

          Etkin Piyasa Hipotezi ve Yatırım

    1. Teşekkür ederim Barış Bey. Sizden gelen güzel geri dönüşler beni mutlu ediyor. Selamlar.

  2. Elinize, emeğinize sağlık… Ülkemizin finanasal durumunu ve buna karşı alınabilecek tedbirleri en azından çocuklarımıza aktarmamız adına tüm bu birikimleri paylaştığınız için teşekkürlerimi iletmek isterim..
    Saygılarımla

  3. Merhaba arkadaşlar, ibkr içinde komisyonsuz olarak alabileceğiniz global x etf leri var, yeni farkettirmeden ben de, 6-7 aydır alıp satıyorum güya, lit ve socl en fazla getirisi olan ve bence hep getirisi olacak olan etf ler. Ayrıca komisyon vererek alabileceğiniz tan, pbw, qcln gibi güneş enerjisi ağırlıklı etf ler de mevcut, yahoo dan bunları aratırsanız başka alternatifler de mevcut, bana bunların şirket dağılımı daha makul geldi, pahalı demeyin 1-2 ay önce 80 olan şeyi 100-110 dan almak zorunda kaldım, dışarıdan izlemektense kısmen oyuna dahil olunmalı bence. Umarım yararlanan olur, bu yazdıklarımı 6-7 ay önce bilsem riskten çok hoşlanmayan biri olarak ben bile paramı dolar bazında minimum 2-2,5 a katlamıştım.

  4. Yazıyı yazdığınızda S&P 500 3300′ lerdeymiş şimdi ise 4400′ lerde pandeminin geleceğini ve faizlerin bu kadar düşük kalıp bu miktarda bol para olacağını kimse bilemezdi. Ancak dediğiniz gibi pasif endeks yatırımcılığı gerçekten uzun vadede iyi bir seçenek. Şimdilerdeyse herkes sert bir düzeltme geleceğini konuşuyor. Şu aşamada piyasa zamanlamasını beklemek mi yoksa düzenli alımlara devam mı, görüşünüz nedir Bay Tutumlu?
    Sevgiler…

    1. Merhaba Yavuz Bey;

      Eğer uzun vadeli portföy oluşturuyorsanız düzenli alıma devam derim. En azından ben öyle yapmayı planlıyorum. Selamlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top