
2019 yılında neler okuduğumu görmek için elektronik kitap okuyucuma bir göz attım. 54 kitap gözüküyor. Tabi hepsini geçen yıl okumadım. 🙂 Maalesef o kadar zamanım yok. Yinede okuduğum ve ilgimi çeken bazı kitapları sizlerle paylaşayım. Belki içlerinden ilginizi çeken ve henüz okumadığınız bir kitap olabilir.
Zaman yönetimi

Elektronik kitap okuyucumdan ilk karşıma çıkanlar “The 4-Hour Workweek” (4 saatlik çalışma haftası) ve “The 80/20 Principle” (80’e 20 kuralı). Birinci kitap zaman yönetimini açısından çok ilginç taktikler veriyor. Ama sadece bununla sınırlı değil. Hayatımızı dış kaynak kullanarak yaşamamızı ve ofisten kaçmamızı öneriyor. Yani işe ayıracağımız süreyi nasıl minimize edeceğimizi anlatan provakatif bir kitap. Yazarı Timothy Ferriss. Richard Koch tarafından yazılan ikinci kitapta ise başarımızın %80’inin çabalarımızın %20’sinden geldiğini söylüyor. Yazara göre bu kural hayatın pek çok alanında geçerli. Dolayısıyla önemli olan çok çalışmak değil, akıllı çalışmak.
Yatırımla ilgili olanlar
2019 yılında dikkatimi çeken diğer bir kitap ünlü Magellan fonunun yöneticisi Peter Lynch’in “Beating the Street” (Wall Street’i yenerken) adlı kitabı. Fonu nasıl yönettiğini anlatırken aynı zaman kullandığı yatırım stratejisi hakkında çok ilginç ipuçları veriyor. Aklımda kalan en önemli nokta ürün ve hizmetlerini iyi bildiği firmalara odaklanması. Hisse senedi avına çıkanlar henüz okumadıysa bence bir göz atmalılar. Bu arada bu kitaplar Türkçeye çevrildi mi emin değilim. Kitap isimlerinin çevirileri tamamen bana ait olup, hatalar da bana aittir.

Yatırım deyince Warren Buffet’ı atlamayalım. “The Essays of Warren Buffet: Lessons for Corporate America” (Warren Buffet’ın mektupları: Amerikan şirketleri için dersler) adlı kitapta değer yatırımcılığı hakkında çok güzel bilgiler sağlıyor. R. G. Hagstrom’un “The Warren Buffet Way” (Warren Buffet’ın yolu) kitabı da Warren Buffet’ın yatırım felsefesini merak edenler için iyi bir kaynak. Tabi değer yatırımcılığının babası sayılabilecek Benjamin Graham’ın (Jason Zweig’in yorumlarıyla) kitabı “The Intelligent Investor: The Definitive Book on Value Investing” (Akıllı yatırımcı: Değer yatırımı üzerine bir kitap) kitabını da atlamamışım. Set A. Klarman tarafından yazılan “Margin of Safety: Risk averse value investing” (Güvenlik marjı: riskten kaçınarak değer yatırımı) kitabı da değer yatırımı ile ilgilenenlere öneririm.
“A Random Walk Down Wall Street” (Wall Street’te rassal bir yürüyüş) tamamen farklı bir yatırım ekolünü temsil ediyor. Burton G. Malkiel tarafından yazılan bu kitap yatırım konusunda size çok farklı bir bakış açısı sunuyor. Bu kapsamda konuyla ilgili Etkin Piyasa Hipotezi ve Yatırım başlıklı yazıma da bir bakmanızı tavsiye ederim.
Girişimcilik

Artık hayat nasıl baydıysa bir ara girişimcilik kitaplarına da sarmışım. 🙂 “The $100 Startup: Reinvent the Way You Make a Living” (100 $’lık girişim: Hayatınızı kazanma yolunu yeniden icat edin) çok az bir parayla nasıl girişimci olunacağı hakkında ufkunuzu epey bir açıyor. Yazarı Chris Guillebeau. Girişimcilik konusunda bir diğer beğendiğim kitapta Eric Ries’ın yazdığı “The Lean Startup” (Yalın girişimcilik) oldu. Girişimcilikte odaklanmanız gereken konuları net bir şekilde ortaya koyuyor. “The Hard Thing about Hard Things” (Zor şeyler hakkında zor bir şey) iş hayatında karşılacağınız çözümü belli olmayan sıkıntılı durumları işliyor. Gerçekten farklı bir kitap. Yazarı Ben Horowitz.
Finansal bağımsızlık

2019 yılında finansal özgürlükle ilgili temel kitaplardan bazılarını da okumuşum. Robert T. Kiyosaki’nin “Rich Dad Poor Dad” (Zengin baba fakir baba) ve “Rich Dad’s Cashflow Quadrant: Guide to Financial Freedom” (Zengin babanın nakit akışı kuadrantı: Finansal özgürlük kılavuzu) finansal bağımsızlığa heves eden çoğu kişi tarafından okunmuştur diye tahmin ediyorum. Bu konuda okuduğum diğer bir etkileyici kitapta Andrew Hallam’ın “Millionaire Teacher” (Milyoner öğretmen). Sıradan bir öğretmenin nasıl dolar milyoneri olarak finansal özgürlüğünü elde ettiğini anlatıyor. Jakop Lund Fisker’ın “Early Retirement Extreme” (Aşırı erken emeklilik) adlı kitabını da pas geçmemişim. Bu kitapta hızlı bir şekilde finansal bağımsızlığa nasıl kavuşulacağını gayet iyi anlatılıyor.
2019 yılında okuduğum kitaplar bunlarla sınırlı değil. Ama ilginizi çekebileceğini düşündüklerimi yukarıda özetledim. Belki okuduğunuz bir kitap, hayata bakışınızı değiştirir. Kim bilir.
Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.
Mrb. Bu e kitaplar ücretli mi. Nereden bulurum. Ekitap uygulaması ne kullanıyor sunuz?
Merhaba Bekir Bey;
Eski model bir Kindle kullanıyorum. Kitapları satın alabilirsiniz. Amazon linklerini verdim. Selamlar;
Bu kitapların Türkçe leri var mı? Türkiye de nereden alabiliriz?
Merhaba Ayhan Bey;
Bir kısmının Türkçe çevirisinin olması lazım. Yazarlarının ismini bir arama motoruna yazıp, yanına kitap filan derseniz sanırım Türkçe çevirisi olanlara ulaşabilirsiniz. Türkçe e-kitap versiyonları olmayabilir. Ama çevirileri varsa herhangi bir kitapçıdan satın alabilirsiniz. Keyifli okumalar.
İngilizce mi okudunuz
Merhaba;
Evet Türkçe roman veya yazarı Türk olan kitaplar dışında kurgu olmayan kitapları genellikle İngilizce asıllarından okuyorum. Selamlar;