Yurtdışı Piyasalara Yatırım: İlk Bakış

Yurtdışı Piyasalara Yatırım: İlk Bakış

Yurtdışı piyasalara yatırım konusunda bürokratik süreç tamamlandı. Yabancı ülke tahvilleri ile ilgili yazımda bu ay içinde yurtdışı piyasalara adım atmayı planladığımı bir kez daha yinelemiştim. Çok fazla kırtasiye işi çıkınca yurtdışı işlemleri için daha düşük maliyetli farklı bir aracı kurumla çalışmaya karar vermiştim. Nihayet, işlemler tamamlandı ve bende bu haftasonu Trader Workstation arayüzünü hızlı bir şekilde inceleme fırsatı bulabildim.

Trader Workstation ekran görüntüsü

Yurtdışı piyasalara yatırım konusunda teorik ev ödevimi de yaparak bilgilerimi ETF – Exchange Traded Funds ve Yabancı Ülke Tahvilleri: ETF’ler ile Yatırım başlıklı yazılarım ile sizlerle paylaşmıştım. Niye ETF ve niye pasif endeks yatırımı sorularının cevaplarını ise Modern Portföy Teorisi, Etkin Piyasa Hipotezi ve Yatırım ve Bist 100 Üzerine Bazı Notlar başlıklı yazılarımda vermiştim. Öngördüğüm şekilde eyleme geçtiğimde karşıma tahmin edemediğim yeni sorunlar çıktı. Bu yazıda bu sorunların neler olduğunu ve çözümlerimi sizlere aktaracağım.

Yurtdışı piyasalara yatırım için neden yurtiçi aracı kurum

Yurtdışı piyasalara yatırım konusunda ilk karar vermem gereken husus hangi aracı kurumla çalışacağımdı. Yani yurtiçinden bir Türk şirketi ile mi yoksa yabancı bir firma ile mi? Aslında ilk tercihim büyük yabancı bir aracı kurumla çalışmaktı. İki seçeneği denedim. TD Ameritrade ve Interactive Brokers. İkisi de ABD merkezli birer şirket. Birincisi bir banka ikincisi ise çevrim içi çalışan uluslararası bir aracı kurum. İnternet aracılığı ile iki şirkette de yatırım hesabı açabilirsiniz.

Başvuru evrakları

TD Ameritrade’te hesap açmayı denedim. Ancak, geçerli ABD vizesi olan pasaport talep ettiler. Süresi geçmiş vizem maalesef işe yaramadı. Sırf bu iş için vize çıkarmak da anlamsız geldi. Interactive Brokers’ta çevrim içi başvuru için kimlik (yeni) yanında adıma düzenlenmiş güncel bir elektrik faturası yeterli oldu.

İşlem maliyetleri

Interactive Brokers’taki sorun işlem maliyetleri oldu. Öncelikle, hesabınıza para yatırmak için şirketin ABD’deki hesabına swift yoluyla para göndermek gerekiyordu.

Uluslararası para transferi

Süreci ve maliyetleri anlamak için 100 dolarlık bir meblağı, düşük maliyetli olan Enpara aracılığı ile şirketin ABD Citibank’ta bulunan hesabına gönderdim. Yanlış hatırlamıyorsam 30 TL’lik bir meblağ ödedim. Bu parayı daha sonra hesaptan geri çektim. Sonuç: swift mekanizmasıyla uluslararası para gönderirken maliyetinizin ne kadar olacağını önceden bilemiyorsunuz. Tüm bankalar aracılarla (muhabir bankalarla) çalışıyor. Yani Enpara’nın bir muhabir bankası var. O banka para göndermek istediğiniz kurumun çalıştığı bankanın muhabir bankasına gönderiyor. O muhabir banka da hedef hesabın olduğu bankaya yatırıyor. Süreç daha karmaşık olabilir. Her bir aracının ayrı komisyon ve uygulaması var. Para transferinin maliyetini ancak işlemin sonucunda ortaya çıkan kesinti ile öğrenebiliyorsunuz. Müşteri açısından saçma sapan bir sistem.

Bu bizim bankalardan mı kaynaklanıyor bilemiyorum. Çünkü Interactive Brokers hesabımdan parayı geri çekerken, işlemi hızlı ve pürüzsüz yapmak için Türkiye’deki hesabımın bulunduğu bankanın muhabir banka hesapları da soruldu. Ancak, uğraşmama rağmen Enpara kesinlikle muhabir banka isimlerini vermedi. Sonunda pes ettim. Günler sonra hesabıma 30-40 dolar eksikle para yatırıldı. Bu süreçte Interactive Brokers hiçbir kesinti yapmadı.

Bu deneyimden sıkıntının kaynağının bankalar olduğu sonucuna vardım. Bu süreç ile bankaların neden bitcoin gibi dijital paralara karşı olduğunu da daha iyi anladım. Çünkü bu yenilik uluslararası para transferlerinde bankaları tamamen devre dışı bırakıyor. Maalesef Interactive Brokers klasik bankacılık yolları dışında dijital para veya benzeri yenilikçi yollardan para transferini kabul etmiyor. Yasal gereklilikler nedeniyle olabilir.

Yüksek komisyon ve masraflar

Interactive Brokers’ın işlem maliyetleri küçük yatırımcıya uygun değil. Daha doğrusu büyük meblağlarla ve çok sık işlem yapıyorsanız masraf oranları çok iyi. Benim durumum ise tam tersi. Az sayıda ETF işlemi yapacağım. Ayrıca, ölçeğim küçük. 100.000 dolar ve üzeri hesabınız varsa Interactive Brokers masraf ve komisyonlarda ciddi indirim yapıyor. Sonuç olarak yukarıda saydığım maliyet kalemleri nedeniyle Interactive Brokers hesabımı iptal ettim.

Ölüm halinde

Yabancı bir aracı kurum ile çalışmanın bir diğer handikapı da Allah gecinden versin ölürsem ne olacağı sorunu. Geride kalan yakınlarımın ABD mevzuatı ve İngilizce sorununu aşmaları lazım. Ayrıca, avukatlık hizmetleri ABD’de inanılmaz yüksek. Avukat tutmanın maliyeti rahatlıkla binlerce doları bulur. Birde ABD kanunlarına göre 60.000 dolar üzeri ABD finansal varlıklarını elinde bulunduran yerleşik olmayan yabancıların vefatı halinde %40’lık veraset ve intikal vergisi ödenmesi gerekiyor. Burada yerleşik bir şirket seçerek ihtiyaç halinde yakınlarım için Türk mevzuatına tabi bir muhatap yaratmış oldum.

İşte bu nedenlerle

Yukarıda saydığım nedenlerle Türkiye’de yerleşik bir aracı kurumu tercih ettim. Bu aracı kurumda aslında Interactive Brokers ile çalışıyor. Ancak bu tercih, ölçek ekonomisi ve uzmanlaşma nedeniyle beni para transferi sorunundan, yüksek komisyon ve masraflardan ve ölürsem geride kalanlar ne yapar sorunundan kurtarıyor. Örneğin, vadesiz dolar hesabımdan çalıştığım aracı kurumun vadesiz dolar hesabına 5.000 doları 0,54 dolar maliyetle havale ettim. Yatırdığım para aynen Interactive Brokers’taki hesabıma yattı. Tabi ölçek ekonomisini yakalarsam yada çok uygun masrafları olan bir uluslararası şirkete erişme imkanım ortaya çıkarsa tercihim değişebilir.

Yatırım hesabı

İstediğim ETF’lere ulaşabiliyor muyum?

İyi haber istediğim ETF’lere ulaşıyorum. ETF – Exchange Traded Funds başlıklı yazımda (1) S&P 500 endeksini taklit eden ETF olarak en uygun seçeneği Vanguard S&P 500 (VOO) ve (2) gelişen piyasaları takip eden ETF için en uygun seçenek olarak Vanguard FTSE Emerging Markets (VWO) olarak belirlemiştim. Yabancı Ülke Tahvilleri: ETF’ler ile Yatırım başlıklı yazım kapsamında da uluslararası tahvil yatırımı için en uygun seçenek Vanguard Emerging Markets Government Bond ETF (VWOB) olduğunu ifade etmiştim. Kötü haber ise vergi giderini en aza indirgemek için bir seçim yapmak zorundayım.

Yurtdışı piyasalara yatırım konusunda ilk güçlük: vergi sorunu

Sermaye kazancı ve kar payının vergilendirilmesi

ABD kanunlarına göre yerleşik olmayan yabancıların ABD finansal varlıklarından elde ettikleri kar payı gelirleri %30 vergiye tabidir. Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız şu linki inceleyin. Diğer taraftan yerleşik olmayan yabancı statüsündeki bir kişi özelinde sermaye kazancı eğer bir takvim yılında ABD’de 183 günden fazla bulunmadıysanız ABD tarafından vergilendirilmiyor. Şansımıza ABD ile aramızda 1996 yılında imzalanan bir vergi anlaşması da var. Bu linkten inceleyebilirsiniz. Bu anlaşmaya göre kar payı için yerleşik olmayan yabancı statüsündeki Türk vatandaşları eğer hisse senedi aldıkları şirketteki payları %10’un üstünde ise kar payı için %15, altında ise %20 vergi ödüyor.

Türk vergi mevzuatına göre ise yurtdışı finansal varlıklardan elde ettiğiniz menkul sermaye iratları yıllık 1.800 TL’yi aşıyorsa vergiye tabi. Ayrıntılı bilgi için bu linkte yer alan dokümanı inceleyebilirsiniz. Genel olarak vergi konusunda ne düşündüğümü şu yazımda açıkça ifade ettim. Vergiden kaçınmak için ne yapılabilir konusunda düşüncelerimi de bu yazımda açıkladım. İlgilenenler göz atabilir.

Veraset ve intikal vergisi

ABD finansal varlıklarına yatırım yaptık. Allah korusun vademiz doldu. 🙂 O zaman ne olacak? ABD mevzuatına göre ABD merkezli bir aracı kuruluş veraset ve intikal vergisini takip etmekle sorumlu değil. Prosedüre göre yakınımızın finansal varlıkları aktarmak için hesabımızın bulunduğu aracı kuruma başvurması gerekiyor. Bu durumda aracı kurum, yakınımızdan ABD İç Gelirler Hizmetleri’nin (Internal Revenue Service, IRS) mevzuatının gereklerinin yerine getirilip getirilmediğine dair belge talep ediyor görünüyor. Yani yakınımızın IRS’e veraset ve intikal vergisini ödemesi gerekiyor. ABD vergi mevzuatına göre yerleşik olmayan yabancı statüsündeki birinin vefatı halinde ödenmesi gereken veraset ve intikal vergisi %40. Bu oran ölen kişinin varlığı 60.000 doların üzerindeyse geçerli. Aksi takdirde herhangi bir veraset ve intikal vergisi söz konusu değil. Ayrıntılı bilgi için şu linki inceleyebilirsiniz. ABD, 15 ülkeyle imzaladığı anlaşmalarla veraset ve intikal vergisi konusunda bu ülke vatandaşlarına daha uygun şartlar sağlıyor. Maalesef Türkiye aralarında yok.

ABD merkezli aracı kurumların vergi konusundaki çözümü

ABD merkezli finansal kurumlar, uluslararası yatırımcıları cezbetmek için vergi konusunda daha rahat olup ABD ile avantajlı vergi anlaşması olan bir ülkede ofis açıyorlar. Bu ülke İrlanda. İrlanda yabancı yatırımcıların sermaye kazancı ve kar payı gelirlerini vergilendirmiyor. Veraset ve intikal vergisi de yok. İrlanda’nın ABD ile yaptığı vergi anlaşmasına göre ABD finansal varlıklarının kar payı gelirleri sadece %15 vergiye tabi. Vanguard’ın ABD piyasasındaki aynı ürünlerinin bir benzerini Vanguard’ın İrlanda ofisi de uluslararası yatırımcılara sunuyor.

Aşağıdaki şekilde Vanguard’ın İrlanda merkezli olarak küresel yatırımcılara sunduğu S&P 500 ETF ürünlerini görüyorsunuz. Bu ürünler ABD sermaye piyasalarında sunulan VOO‘nun İrlanda versiyonları. İrlanda merkezli ETF’lerin isimlerinde ‘UCITS‘ ifadesini görebilirsiniz. Vanguard’ın İrlanda üzerinden sunduğu ETF’lerin tam listesine buradan erişebilirsiniz.

Vanguard’ın İrlanda merkezli S&P 500 ETF ürünleri

Aşağıdaki şekilde S&P 500 ETF ürününün İrlanda versiyonlarına ilişkin ayrıntılı bilgiler yer alıyor. Buna göre birden fazla borsada satıldıklarını ve ABD doları yanında İngiliz sterlini, İsviçre frangı gibi para birimleri versiyonları olduğunu görebilirsiniz. Aslında her biri S&P 500 endeksini takip eden ayrı bir ETF. Kısaltma adlarının (ticker) farklı olduğunu görebilirsiniz. Benim için VOO‘nun muadili Londra Borsasında işlem gören dolar bazlı VUSD.

Vanguard’ın İrlanda merkezli S&P 500 ETF ürünlerine ilişkin ayrıntılı bilgiler

Hangi ürünün daha karlı olduğu her yatırımcının durumuna bağlı. Çünkü İrlanda menşeli ETF’lerin masraf oranları ABD’ye göre daha yüksek. Toplam maliyeti hesaplamak biraz karışık. Belki ileride bu konuda ayrıntılı bir yazı yazarım. Türk vatandaşı olarak benim durumuma gelirsek Vanguard’ın ABD menşeli ürünleri ile İrlandalı muadillerinin vergi ve masraf yükü başa baş. Fark veraset ve intikal vergisinde ortaya çıkıyor.

Seçtiğim ETF’lerin İrlanda Muadilleri

Şimdi daha önceden seçmiş olduğum ETF’lerin İrlanda muadillerini tespit edelim. Yukarıda VOO için VUSD olarak belirlemiştim. Gelişmekte olan ülkelerin hisse senetlerini takip eden VWO için Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF (VFEA) adlı ürün muadil olarak gözüküyor. Aşağıdaki şekilden görebilirsiniz. Son olarak tahvil kısmında VWOB‘nin alternatifi Vanguard Emerging Markets Government Bond UCITS ETF (VDEA) olabilir. Bu alternatiflerin hepsi dolar bazında Londra Borsasında işlem görüyor. Yurtdışı piyasalara yatırım konusunda düşündüğümden çok daha fazla seçenek var.

Vanguard’ın İrlanda merkezli gelişmekte olan hisse senetleri ETF ürünleri

Yurtdışı piyasalara yatırım konusunda ikinci güçlük: kar payı dağıtan mı dağıtmayan versiyon mu?

Vergiyle yakından ilgili bir diğer güçlükte kar payı istiyor muyum yoksa istemiyor muyum sorusuna cevap vermek. Çünkü aynı şirketin ETF’lerinin genellikle iki versiyonu var. Düzenli kar payı dağıtan ve dağıtmayıp tekrar yeniden yatırılan. Aşağıdaki şekilden görebilirsiniz. Buna göre; S&P 500 endeksini takip eden İrlanda merkezli ETF ürününün iki farklı versiyonu var. Aslında, bu versiyonların her birinin kendi içlerinde farklı para birimleri ve farklı borsalarda işlem gören versiyonları da var. Yukarıda bahsetmiştim. “Distributing” kar payı dağıtan, “Accumulating” biriktiren anlamına geliyor. Düzenli kar payı veren versiyonu seçtiğinizde vergi ödemeniz gerekiyor. Diğer taraftan kar paylarını dağıtmayıp yeniden yatıran fonu seçtiğinizde vergi ödemekten kaçınmış oluyorsunuz. Eksi yönü ise düzenli nakit akışından vazgeçmiş olmanız. Yani paraya ihtiyacınız olduğunda ETF satıp işlem maliyetlerine katlanmanız gerekecek.

Vanguard’ın İrlanda merkezli S&P 500 ETF ürünleri

Sonuç olarak

Yurtdışı piyasalara yatırım konusunda kafanız karışmış olabilir. Doğrusu benimde düşüncelerimi netleştirmek için biraz zamana ihtiyacım oldu. Ayrıca, emeklilik portföyümün içeriği ve hisse senedi/tahvil oranları konusuna daha fazla kafa yormaya karar verdim. Çünkü artık strateji belirlemeden eylem aşamasına geçtim. Seçenekler ise çok fazla. Genel portföyüm şu an çok dengesiz ve bu alımları öğrenme amacıyla gerçekleştireceğim. Elde ettiğim deneyime göre fikirlerim değişebilir.

Tercihlerime gelirsek, finansal bağımsızlık açısından önceliklerimi yeniden düşündüm. Birikim aşamasının başındayım. Yani bu yazı yazıldığında yaklaşık bir yıldır finansal bağımsızlık peşinde koşuyorum. Getiri oranını yükseltmek için en mantıklı yol, vergiden kaçınarak kar payı dağıtmayıp biriktiren ETF’ler diye düşünüyorum. Türk Hazinesinin Eurobond’larının getiri ve kupon oranları yüksek ve henüz vergi sınırından uzağım. O halde öncelikle vergi sınırına erişene kadar Eurobond biriktirmek kısa vadede daha mantıklı. Bu sınıra erişmek demek bugünkü kurla ayda yaklaşık 3.000 TL’lık nakit akışını sağlamak anlamına geliyor. Genel nakit akışını ise emeklilik tarihimden 2-3 yıl önce maksimize etmeye başlayabilirim.

ABD merkezli mi İrlanda merkezli ETF’ler mi sorusunun cevabı İrlanda diyorum. Sebebi veraset ve intikal vergisi. Getiri oranı ve toplam maliyet açısından Türk vatandaşları için iki seçenek arasında anlamlı bir fark yok. Aile söz konusu olduğunda risk almaya gerek yok.

Trader Workstation‘da seçtiğim ABD merkezli ve İrlanda merkezli ETF’leri takibe başladım. Gördüğünüz gibi Londra Borsası açık olduğu için fiyat rakamları var. Arayüzü kullanmayı öğrenmek biraz vakit alacak. Ayrıca, bu programın Türkçe versiyonu yok. İngilizce bilmeyen veya ingilizcesini yeterli hissetmeyenler merak etmesin. Nasıl alım yaptığımı aşama aşama görsellerle birlikte bir sonraki yazımda sizlerle paylaşacağım. Bugünlük bu kadar.

Trader Workstation ve seçtiğim ETF’ler

Not:

Bu yazıyı yazdığımda 2019 yılı Aralık ayıydı. 1 yıl içerisinde şartlar değişti ve çalıştığım aracı kurum Interactive Brokers yerine başka bir uluslararası aracı firmanın altyapısını kullanmaya başladı. Ayrıca, yurtdışı yatırım konusunda daha fazla bilgi ve deneyim edindim. Dolayısıyla bu yazıda sizinle paylaştığım düşüncelerimde değişiklikler oldu. Konuyla ilgili daha güncel yazılarım aşağıda yer alıyor. Yurtdışı yatırım konusunu merak eden okuyucularıma bu yazılara da göz atmalarını tavsiye ediyorum.

Aracı Kurum ve Yurtdışı Piyasalara Yatırım

Para Transferi Sorunu ve Yurtdışı Piyasalara Yatırım

Veraset ve İntikal Vergisi: Yurtdışı Yatırım

TD Ameritrade: Görsellerle Bireysel Hesap Açılışı

Interactive Brokers: Görsellerle Bireysel Hesap Açılışı

Para Çekme: IBKR’den Banka Hesabınıza

TransferWise ile TD Ameritrade’e Para Transferi

TransferWise Çoklu Para Hesabı ve TD Ameritrade

Para Çekimi: TD Ameritrade’den Banka Hesabınıza

Saygılarımla;

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

71 thoughts on “Yurtdışı Piyasalara Yatırım: İlk Bakış

  1. Sayın Bay Tutumlu,
    Yİne çok bilgilendirici ve yol gösterici bir yazı olmuş. Ancak makalenizde anlayamadığım bir husus var.
    “Yukarıda saydığım nedenlerle Türkiye’de yerleşik bir aracı kurumu tercih ettim. Bu aracı kurum da aslında Interactive Brokers ile çalışıyor. “ ifadesinden ne anlamamız gerekiyor? Türkiye’de yerleşik örneğin ‘gedik yatırım’ gibi bir aracı kurumda bir yatırım hesabı açtığınızda, aracı kurumunuz uluslararası işlem yapmak istediğinizi belirttiğiniz takdirde Interactive Brokers aracı kurumundan sizin adınıza bir hesap mı açıyor?

    1. Merhaba Mehmet Bey,

      Teşekkür ederim. Türkiye’de ki aracı kurumların ölçeği dünya standartlarına göre küçük sayılır. Dolayısıyla, uluslararası büyük finansal kurumların teknolojik platformlarını ve altyapılarını kullanıyorlar. Interactive Brokers’da bizim adımıza hesap açtıklarını sanmıyorum. Muhtemelen Türk firmasının orada kurumsal hesabı vardır ve onun altında da bireysel müşterilerin hesabı vardır. Selamlar.

  2. Üzerinde yürüdüğüm bir yolda aydınlatıcı bir yazı, teşekkürler. Bunun yanında robinhood adlı uygulama var inceleyiyorum şu anda, bir göz atmanızı ve bu araştırmanızla karşılaştırmanızı rica ederim. Kurucularının amacı yatırımın önündeki engelleri kaldırmakMIŞ😸

    1. Teşekkür ederim İlker Bey. Yabancı kaynaklarda o firmanın ismini okuyorum bende. Vakit bulursam incelemek istiyorum doğrusu. Bu sırada faydalı bilgiler edinebilirseniz Robinhood hakkında bizlerle paylaşırsanız memnun olurum. Selamlar.

  3. Tebrik ederi gercekten iyi emek vermissiniz ancak anlamadigim neden yurtdisi seceneklerine bu kadat cok yogunlastiginiz ? Turkiyede Tupras Eregl yada bu alara benzer hem temettusu duzenli hem de sirket tahvilleri iyi getirisi saglayanlar varken yurtdisi tam bir macera degil mi ?

    1. Teşekkür ederim Burak Bey. Bireysel portföy yönetimi büyük zaman ve emek istiyor. Karşılığını alacağınızda garanti değil. Ayrıca, Türkiye’de yüksek enflasyon nedeniyle reel anlamda para kazanıp kazanmadığınız bile belli değil. Buna karşın ABD sermaye piyasaları uzun dönemde çok yüksek reel getiri sağlıyor. Bu konudaki düşüncelerimi ayrıntılı olarak paylaşmıştım. Henüz okumadıysanız bir göz atmanızı tavsiye ederim:

      Enflasyon ve Para
      Alternatif Yatırım Araçlarının Getiri Oranları
      Modern Portföy Teorisi
      Etkin Piyasa Hipotezi ve Yatırım
      Bist 100 Üzerine Bazı Notlar

  4. Yazınız çok faydalı olmuş. Teşekkür ederiz. Çalışlamalarınızda ve kazançlarınızda başarılar diler paylaşımlarınızı bekliyoruz.

  5. Öncelikle vizyonunuz için tebrik ederim. Ben de son birkaç yıl içerisinde yabancı piyasalara yatırım yapmanın önemini anlamış ve bu konuda cesaret göstermeye çalışan biriyim. Ancak ne yazık ki bu konuda aracı kurumlardaki danışmanların bile bilgisi çok kısıtlı. Elbette sizi trade’e yönlendirmek istiyorlar. Böylece komisyon miktarını artırmayı hedefliyorlar. Ben de bu tarz ETF’leri araştırmaya çalışıyordum ancak ne yazık ki finans altyapısı olarak çok uzaktayım. Bu yüzden yazınız için teşekkürler, elinize sağlık. Sormak istediğim; Şu dönemde bu yükselmiş bir S&P endeksine yatırım yapmak riskli değil mi? yani aslında getiri hedeflenirken yüksekten maliyetlenmiş olmadınız mı?
    Teşekkürler

    1. Merhaba Fatih Bey,

      Öncelikle güzel sözleriniz için teşekkür ederim. S&P 500 şu an son 70 yılın zirvesinde. Benim yaptığım alım ise deneme mahiyetinde ufak bir miktar. Şu an öğrenme sürecindeyim. Stratejimi ve nasıl bir yol izleyeceğimi öğrendiklerime göre netleştiriyorum. Yani acelem yok. Finansal bağımsızlık için en az 12 yıllık bir birikim süreci planlıyorum. Yani 12 yıl boyunca düzenli aralıklarla alım yapacağım. Bu süre boyunca endeks zirvede kalmayacaktır. Ciddi bir düzeltme olacaktır. Ama ben düzenli olarak alıma devam ettiğim için ortalama maliyetim düşmeye devam eder.Diğer taraftan ABD sermaye piyasasının 110 yıllık tarihsel verilerine göre endeksi 15 yıl elinizde tutarsanız hiçbir zirveden/dipten etkilenmiyorsunuz. Yani önemli olan piyasayı zamanlamak değil piyasada ne kadar zaman geçirdiğiniz. Tabi gelecek bilinmez. Ama risk almazsanız ödülde alamazsınız. 🙂 Saygılarımla;

  6. Merhaba acaba hangi aracı kurum ile işlem yapıyorsunuz ve aylık saklama ücreti alıyorlar mı ? Teşekkürler

    1. Merhaba Tolga Bey;

      Yurtdışı alım için yeni bir aracı kurum ile çalışıyorum. Hizmetlerinden memnun kalıp kalmayacağımı bilemiyorum henüz. O yüzden şimdilik bilerek isim vermiyorum. Eğer memnun kalırsam duyuracağım. Selamlar;

      1. Merhaba Bay Tutumlu,
        Alım, saklama ve aracılık hizmetlerinin düşük olacağı bir aracı kurum arıyorum, hedefim SP500 endeksine yatırım yapmak.

        -Örneğin Vanguard’ın VOO aracına Türkiye’den herhangi bir aracı kurumla yatırım yapabilir miyiz? Ör: İş Yatırım
        -Eğer yapılabiliyorsa ortalama yüzdece ne kadar yıllık kaybımız oluyor?

        Ak Pörtföy gibi SP500 indeksine yatırım yapan kuruluşlarla çalışılması durumunda, ortalama 8 % bileşik getirisi olan SP500 indeksinin yıllık bileşik getirisi 4.76 %’ya düşüyor, varlığın satılması durumunda ise yaklaşık 4.40 %’a geriliyor. Ne anladık bu işten… Sorduğum sorular bu sebepledir. Teşekkürler

        1. Merhaba Bekir Bey;

          Her aracı kurumun masrafları farklı olabilir. Hesap açmadan önce ayrıntılı olarak sormak lazım masrafları. Ben Gedik Universal kullanıyorum yurtdışı için. 10 dolarlık alım satım komisyonu var. Bol kazançlı günler dilerim.

  7. merhaba, td ameritrade ve interactive brokers komisyonları “0” yapmış. bir güncelleme yapacak mısınız hocam yazınıza. swift masrafıyla birlikte bunları kullanmak veya yurt içi bir kurumu komisyonuyla (mesela halk yatırım 5usd) kullanmak gibi.

    1. Merhaba Selim Bey;

      Eğer doğruysa TD Ameritrade ve Interactive Brokers komisyonlarını sıfır yapması güzel bir haber. Bu uygulamanın kalıcı olacağı, başka adlarla ilave masraf olmayacağı ve ürünlerin sınırlandırılmadığını varsayarsak geriye kalan tek masraf kalemi para transferi (swift) maliyetleri oluyor. Bu durumda bu uluslararası aracı kurumlarla çalışmak işlem maliyeti açısından daha karlı olabilir. Ancak yazıda da belirttiğim gibi maliyet dışında intikal ve veraset vergisi gibi sorunlarda var. Sonuçta tercih meselesi. Selamlar.

  8. Merhaba,
    Çok değerli bilgiler paylaşmışsınız öncelikle bunun için teşekkürler. Merak ettiğim konu şu: yurt dışındaki yatırım araçlarına direk erişmek için bu kadar uğraşa ve masrafa girmek yerine tefas.gov.tr’da işlem gören ve yurt dışındaki hisselere yatırım yapan çok başarılı fonlar var. Bu fonları düşünmemenizin özel bir nedeni var mı? Bu fonlara TL bazında para yatırdığınız için yatırıma küçük miktarlarla başlayabilme imkanıda var. Evet fon yönetim ücretleri biraz yüksek gözükebilir ama sağladığı kolaylık göz önüne alındığında buna değer diye düşünüyorum.

      1. Refere ettiğiniz yazı için çok teşekkürler. Aslında yönetim ücreti konusu uzun zamandır bilinç altında beni de rahatsız ediyordu ancak diğer alternatifler konusunda emin olamıyordum. Ancak şu an konu daha net. Sanırım bana da gedik global yolu gözüktü. Ayrıca, finansal özgürlüğüme ulaştığımda yurt dışı yerleşik olma durumumda var, dolayısıyla yurt dışı piyasalarında direk işlem yapmak vergi yönünden de büyük avantaj sağlayacak. Selamlar

        1. Rica ederim. Paylaştığım bilgilerin faydalı olmasına sevindim. Bol kazançlı günler diliyorum.

  9. Merhaba,
    Birkaç sorum olacak;
    -Yazıyı yazmanızdan geçen sürede, aracı kurum yerine direkt IB ile tekrar denediniz mi?
    -Bahsettiğiniz antlaşma sonrasında eğer yurtdışında vergisini ödediyseniz ayrıca Türkiye’de vergilendirilmiyorsunuz diye biliyorum (Örneğin kar payı dağıtan bir ETF’e yatırım yaptınız ve temettüleri 20% oranında ödeyip sonra Türkiye’ye transfer ettiniz). Güncel durum nedir bilginiz var mı?

    1. Merhaba Murat Bey,

      IB’yi tekrar denemedim çünkü mevcut durumda şimdilik Türk aracı kurum da işimi gördü. Diğer sorunuza gelince maalesef vergi de ölüm gibi kaçınılmaz. 🙂 Yurtdışı yatırımın Türkiye’de ki vergi boyutunu aşağıdaki yazımda çok detaylı yazdım. Bir göz atın derim. Selamlar;

      Vergi Sorunu ve Yurtdışı Piyasalara Yatırım

  10. Murat Bey merhaba, interactive brokers ile ilgili blog’unuzu okudum ve buna istinaden size sorum olacak. int. brokers hesabıma 40k usd civarı para transferi yapmak istiyorum talep oluşturduğumda “We do not accept physical currency (cash) deposits. We will charge a special handling fee of 1% of the deposit amount (the minimum fee is USD 50) and apply a seven-day hold period to any physical currency deposits.” alt kısımda bulunan bu açıklamaya istinaden 400 usd’de ekstradan int. brokers masraf mı kesecek? Ve bunun haricinde çalışmış olduğum bankanın maaş müşterisine swift ücreti almadığını bilmeme rağmen muhabir banka ücreti ortalama ne kadar bir rakam çıkacaktır.İkinci sorum ise bir miktar para çekmek istediğimde (örn; 2k usd) bunda ortalama ne kadar masraf çıkabiliyor?(int.brokers+muhabir banka+tr’de bulunan banka) Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Merhaba Yusuf Bey;

      Uyarı “fiziksel para yani nakit kabul etmiyoruz, eğer nakit yatırılırsa %1’lik kısmını alırız” şeklinde. Talebinizde bir yanlışlık yapmış olabilir misiniz? Diğer sorunuzla ilgili olarak yazıda da belirttiğim gibi aracı bankaların (yani muhabir bankaların) ne kadar ücret alacağı belli değil maalesef. Büyük miktarda işlem yapmadan önce süreci görmek için ufak bir miktar transfer etmeniz faydalı olabilir. Saygılarımla;

  11. Merhaba,
    Benimde bir kaç sorum olacak td ameritrade hesabı açtım fakat wire tranfer kısmında parayı muhabir bankadaki td ameritrade hesabına yatırmamız isteniyor for further credit diye bir yer var internettten swift yaparken onu nereye yazacağımı anlayamadım bu konuda bilginiz varsa yardımcı olabilirmisiniz?

    1. Merhaba Mücahit Bey;

      TD Ameritrade’in para transfer sürecini bilmiyorum maalesef. Kolaygelsin.

  12. Merhaba,
    Öncelikle tüm yazılarınız ve bilgi paylaşımınız için teşekkürler. TD ameritrade için süresi geçmiş bir vize olsa da, vize sorulan aşamada ‘yok’ denilerek üye olunacağını görüyorum. Kaçırdığım bir nokta mı var?
    Teşekkürler.

    1. Merhaba Yunus Bey,

      Yanlış hatırlamıyorsam ben denediğimde böyle bir seçenek yoktu. Eğer bu şekilde hesap açabiliyorsanız güzel bir haber. Kolaygelsin diyorum.

  13. Merhaba hocam iş yatırımdan hesap açtım fakat etf ler yok 🙂 gedik ten acmissiniz sanırım orada var değil mi ?

  14. Merhaba
    Açıklayıcı paylaşım için teşekkürler süper olmuş. İnteractive Brokers da hesabım var şimdi bende portföyümde İrlanda menşeli EFT lere yer verirsem veraset ve intikal vergisinden muaf mı oluyorum sizce ? Yoksa hesabım interactive de olduğu için bu vergilere tabi mi oluyorum ?

    1. Merhaba Çağrı Bey;

      Mevzuat kullandığınız aracı kuruma göre değişmez. Şartları karşılıyorsanız muafiyet hakkı kazanırsınız. Selamlar.

  15. Yukarida saydiginiz sebeplerden oturu bence de yerlesik bir araci kurumla calismak en dogrusu. Ayrica bildik yer olmasi da psikolojiyi rahatlatan bir durum 🙂 Ancak Gedik Yatirimin web sitesini inceledigimde boyle bir hizmet bulamadim. Normal hesap acmaktan farkli bir islemi var midir?

    Tesekkurler

  16. Merhaba,
    Gedikte yurtdışı için 3 farklı komisyon grubu görünüyor. Aylık 2000 dolar komisyon ödenirse 10 dolar işlem komisyonu olduğu belirtiliyor. Siz hesap açarken pazarlık yaptınız mı? Çünkü aylık 500 dolardan az olan komisyon ödemesinde 20 dolar işlem komisyonu görülüyor.

    1. Merhaba Ersin Bey;

      Ne kadarlık bir fon büyüklüğü olacağı, ne kadarlık işlem yapacağım gibi hususları konuştuk. Oradaki bir yetkiliyle görüşmeniz daha faydalı olabilir. Kolaygelsin.

  17. Merhaba bay tutumlu, bildiğiniz üzere İB Türkiye’den çekiliyor ve anlaşamalı olan aracı kurumlarda farklı dış kurumlarla çalışacaklarını duyurdular. Örnek ben g*dik müşterisiyim İB üzerinden ilerliyorduk herşey çok güzeldi alışmıştık oturmuş bir düzen vardı,ama şimdi saxo bank ile anlaştıklarını sistemin değiştiğini komisyon oranlarının değiştiğini(aşırı arttı)ve daha birçok artık saxo üzerinden ilerleyeceğimiz için olumsuz etkileri var.(saxo kredili işlem seçeneği yok) vb.. sonuçta İB veya Saxo bank batsa Türkiye’deki hiçbir aracı kurum sizin paranıza garantör değil prestij için size ve hesabınıza sahip çıkabilir siz yukardaki yazılarınızda ölüm veraset ve vergilerden çekindiğinizi belirtmişsiniz ama onun için bunu yazıyorum bu Daha kötü bir seneryo.Yurt içi işlemde takas bank var yurt dışında böyle bişey yok müşteri. Tems sorabilirsiniz. soru: bu bilgiler ışığında aradaki aracıyı aradan çıkartmak düşük komisyon üçreti ile çalışmak mı mantıklı bu bizim yöneeebileceğimizmbir süreçmişiz.yoksa burda komisyon ücreti yüksek olumsuzluklar olsada aracı ile çalışmak derdinizi Türkçe anlatacağınız işinizi takip edecek birilerinin olması mı tercihiniz? Seçerseniz hangi yabancı kurumu seçersiniz? Bu soruyu kasıtlı soruyorum çünkü şuan sistem değişti değişecek sizde g*dik yatırım müşteri ve İB kullanıcı yani benimle aynı durumda olduğunuz İçin soruyorum düşünceniz nelerdir?

    1. Merhaba Yusuf Bey;

      Interactive Brokers’ın kararından haberim var. Gedik Universal, Saxo Bank ile çalışmayı düşündüklerini söylemişti. Komisyon oranları belli değildi görüştüğümüzde. Ancak, komisyon oranları dediğiniz gibi çok yüksekse alternatif aramak daha anlamlı olabilir. Alternatiflere yurtdışı bir kurumla çalışmak da dahil. Seçenekleri araştırıp karşılaştırmak lazım. Bu konuda değişiklik yaparsam ayrıntılı bir yazı ile anlatırım. Sizde araştırıp, buradan paylaşabilirsiniz. Hepimiz için yararlı olur.

  18. Merhabalar,

    Bende uzun zamandır Gedik Universal ile çalışıyordum, fakat dün itibariyle IB’deki bakiye sıfırlandı ve saxo bank uptrader’a aktarılacak, herhalde 1-2 gün içinde gerçekleşir. Bu arada uptrader açıldığı için platformu inceleme fırsatım oldu. Ben sadece vadeli işlem kontratlarında işlem yapıyorum ve ilk izlenimim uptrader’ın IB’ye göre epey zayıf olduğu yönünde. Mesela ICE borsası (pamuk, şeker kontratları gibi …) enstrümanlarını platformda bulamadım. Komisyon ise, lot başına $12 + borsa payı, oysa IB’de toplam $6-8 civarındaydı.

    IB tamamen Türkiye’den çekiliyor mu, yoksa sadece Gedik ile mi çalışmayı bıraktı, bu konuda net bir bilginiz var mıdır? Eğer başka bir aracı kurumla Türkiye’de var olmayı sürdüreceklerse onlarla çalışmayı düşünebilirim …

    Selamlar,

    1. Merhaba,

      Bildiğim şirket yetkililerinin bana söylediği. Yani IB’nin Türkiye’den çekildiği. Türkiye’de ki şirketleri birebir arayıp sormak lazım hangi altyapıyı kullanıyorsunuz diye. Öte yandan, bireysel düzeyde hala Türkiye’den müşteri kabul ediyor olabilirler. Ben, her ihtimale karşı daha önce kapattığım IB hesabımı tekrar aktif hale getirme işlemi başlattım. Sonucu haftaya belli olur herhalde. Ayrıca, benim ilk hesap açtığım zamana göre bazı iyileştirmeler olmuş. Örneğin minimum bakiye istemiyorlar artık. Gerçi hala aylık minimum 10 dolarlık komisyon istiyorlar 100 bin dolar altı Pro hesap için. Bununla birlikte, doğrudan IB ile çalışırsam işlem başına ödeyeceğim minimum komisyon tutarı 5 dolar. Gedik Universal’da 10 dolardı. Dezavantajı ise yurtdışına para gönderme – alma sorunu… Bakalım duruma göre hareket edeceğim.

      1. Merhaba baytutumlu,
        sanırım bu yaşadığım süreç beni, kendi kendimin müşteri temsilcisi olmaya itecek. Ve uzun süredir ib platformu kullandığım ve ona alıştığım bildiğim bir uygulama olduğu g*dike evet ben senin müşterinim ama aynı zamanda ib nin de müşterisiyim orda benim kayıtlı bir hesap numaram var sonuçta ve aktif madem siz anlaşamadınız aradan çekilin ben yine onlarla devam edeyim dedim ve bunun üzerine benim yaptığım bu teklifi kabul ettiler.
        Size sormak istediğim sizin fikrinizi asıl almak istediğim konu şu:

        1. Ben ilk defa aracısız bireysel yurt dışında bir firmayla çalışacam ve insanı bilmediği şey korkutur, ve süreç tamamen sanal Ve ben en kötüsünü düşünen biriyim.diyelim ki sistemsel bir sıkıntı yaşadım uyarı ikaz verdi bizimle iletişime geçin yazısı çıktı. Al sat yapamıyorum.Akıcı lisanım da yok ama üçretli tercüman yada yakın ark görüşmeleriyle ilerlemeyi düşünüyorum( canlı destek hattı da var, veya email?)bu şekilde ilerlemem bana sıkıntı yaşatırımı onlar nasıl olsa bu adam Türk ve Türkiye’de yaşıyor ne yapabilir ki diyerek ilgisiz davranırlar mı? Yoksa bizim için müşterinin nereli olduğu kim olduğu önemli değil kurumsalız diyerek ilgili mi davranırlar?
        2. Para çekim talebinde bulundum sıkıntılarla karşılaşırmıyım yoksa çok basit ve kolay şekilde banka hesabına yatarmı?( şu banka şu eft veya hesap nosu demem yeterlimi?) g*dik 12$ çekim üçreti alıyordu
        İnt çok kirli bilgi var. Para yatırma ve çekme konusuyla ilgili. Ve bu en hassas konu bence
        3. Diğelim ki hesabım kâr elde ettim sene sonunda bir gelir beyan etmem ve vergi ödemem bu işlemlerinde kendim mi yapmam gerekiyor.(vergi ayı zamanı ?)abd kalkınmasını düşündüğüm için değil vergi vermek değil amacım bu bildirimi yapmayarak ciddi ceza ödememek kayıp yaşamamak.teşekkürler

        1. Merhaba Yusuf Bey;

          IB’de benim de hesabım vardı. Yaşadığımız sıkıntıdan dolayı tekrar aktif hale getirdim. Ayrıca, incelemek amacıyla TD Ameritrade’de hesap açmak için başvurdum. Bildiğim kadarıyla IB Amerikanın en büyük online broker firması. Yurtdışında da çok müşterileri var. Kurumsal olduklarını düşünüyorum. Ancak, bireysel düzeyde henüz aracısız çalışmadım. O yüzden sizi yanlış yönlendirmek istemem. Para çekim talebinizde IB kısmında bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Bildiğiniz gibi daha önce IB’ye para yatırıp çekmeyi ufak bir meblağla (100$) test etmiştim. IB herhangi bir kesinti yapmadı. Hatta daha hızlı olması için muhabir banka bilgileri de soruyor doldurmamız gereken formda. Ancak Türk Bankalarından bu bilgiyi edinmem mümkün olmadı. Devlet sırrı muamelesi yapıyorlar. Sonuçta para elime ulaştı ama epey bir kesinti ile… Bu işe çözüm arıyorum ancak henüz bulamadım. Vergi konusunda ABD, non-residentlar için sermaye kazancı vergisi almıyor. Temettü içinde ABD varlıklarından elde ettiğiniz getiriden ABD-Türkiye vergi anlaşması gereği %30 yerine %20 alıyor. Bunu otomatik olarak kesiyor IB sanırım. Yani bir form falan doldurmanız gerekmiyor diye biliyorum. Tax Statement kısmında bu kesintileri görebiliyor olmanız lazım. Deneyiminizi paylaşmaya devam ederseniz sevinirim. Hem bana hem diğer okuyuculara büyük faydası olur. Selamlar.

    2. ib Türkiye’den çekilmiyor. Türkiye’den çekiliyorum demek Türkiye’den hiç bir kurum ve şahısla çalışmışcam Türkiye’den hesap açılmıyacak demek (G*dik ib çekildiği için hesapları kapatmak zorundayız diyor)çekildiğini söylüyor peki madem Türkiye’den çekiliyorsa,ib TC vatandaşının Türkiye’den nasıl bireysel hesap açılmasına izin veriyor. Ozaman buradaki çekilme net bir şekilde Türkiye’den değil kurumlardan çekiliyor. Burda söylem yanlış yada ikili arasında ki sözleşme yenilenemiyor. İkisinin yolları ayrılıyor.Peki tamam siz anlaşamadınız veya gerçekten ib sıkıntı çıkardı.benim bundan geçen hafta haberim oldu siz bana yeni söylediniz ben bilmiyordum öğrendim ama geçen hafta,Ben kredili işlem açtım ve bu olacaklardan haberim yok aldığım Mal düştü pandemi bitmediği için belli bir aralıkta git gel yapıyor. Bende hakkım olan limitlerim dahilinde kredili alış yaptım.vadem uzun beklerim dedim bu süreç nasıl olsa bitecek dedim ve mal aldım maliyetimi düşürdüm. Ve bekliyordum da . Ama bu olay patladı virman yapsam saxo, saxsonun kredili işlem i yok.yani benim aldığım o son kredili mallar aldığım fiyatın altında tam bi çıkmaz. İnsan derki bizim sözleşmemiz sene sonunda bitiyor belki devam edecek belki yollarımızı ayıracak siz bunu bikerek pozisyon açın der. Şimdi bu işte gedik madur değil.hatta milet malı saxo taşırken virman yapmak yerine sattırıyorlar al satan yine para kazanıyorlar. Ben ciddi şekilde mağdur oldum. Firma yayırımcısını düşünmedi komisyon oranları bambaşka rakamlar oldu. Sanırım zaten müşterisi olduğum ib ile kendim bağımsız ilerlemek zorunda kalmaya şartlar beni itiyor ve zorunlu risk alıyorum. Halbuki daha erken haberim olsa bunu yaşamıcaktım ama kimin umrunda.

      1. Merhaba Yusuf Bey;

        Durumunuzu anlıyorum. Firmanın müşterilerini arayarak makul bir süre öncesinden durumu haberdar etmesi gerekirdi. Böylesi daha kurumsal ve etik bir yaklaşım olurdu. Sizin durumunuzda belki doğrudan IB ile yolunuza devam etmeniz daha mantıklı olabilir. Bende kendi durumumu değerlendiriyorum.

        1. Saygıdeğer baytutumlu, düşüncelerinizi esirgemeden bizimle paylaştığınız ve hızlı dönüş yaptığınıziçin teşekkür ederim. İçinde bulunduğum koşullardan dolayı pozisyonumu ve planımı bozmamak adına, risk alarak ib ile aracısız birebir çalışma kararını verdim.Allah yardımcım olsun kesinlikle süreci burdan sizlerle paylaşacam.para çekimi nasıl yapılıyor, kaç günde hesabıma geçiyor,nekadar kesinti oluyor(para çekim talebi) kredi işlem limiti ne,komisyon oranım ne olacak, teknik destek gibi önemli konuları tecrübe ederek sizlerle paylaşmayı düşünüyorum.

          1. Merhaba Yusuf Bey,

            Sizin yorumunuzdan sonra Gedik Universal ile görüştüm. Sakso Capital altyapısı üzerinden benim istediğim ETF’lerin alınıp satılması mümkün olmuyormuş. Bu nedenle bende İB’ye geçiyorum. Süreci başlattım. Sonlandıktan sonra deneyimlerimi bir yazıyla ğaylaşmayı düşünüyorum bende.

  19. Sn Bay Tutumlu,
    Sizin deneyimlerinize dayanarak sormak isterim,Gedik Universal ile çalıştığınızda para gönderirken TL olarak mı gönderip onların bunu USD’ye çevirmesini ve Interactive Brokers’a göndermesini istiyordunuz,yoksa ilk baştan parayı Gedik’in hesabına direkt USD olarak mı gönderiyordunuz?
    Aynı şekilde para çekerken de gelen USD meblağı,Gedik’ten USD olarak mı bankanıza istiyordunuz veya onların bunu TL’ye çevirip size öyle göndermesini mi?
    İki yönteminde masraf ve zaman olarak avantaj ve dezavantajları var,ben tam karar veremediğimden sizinde fikrinizi almak istedim.

    1. Merhaba Tahsin Bey;

      Vadesiz dolar hesabımdam Gedik Universal’ın aynı bankadaki vadesiz dolar hesabına virman yapıyordum. Onlarda genellikle aynı gün içinde parayı hesabıma aktarıyorlardı. Para çekme işlemi de muhtemelen aynı işlemin tersi olacaktı. Ancak hiç para çekmedim şimdiye kadar. Selamlar.

  20. Merhaba Baytutumlu,
    Yurtdışı piyasada yatırım yapmak için araştırmalar yapıyorum. Verdiğiniz aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim. Araştırmalarımda vergilendirme hususunda aydınlatıcı bilgi bulamadım. Örneğin 1 yılın sonunda 1000 dolar kar etsek bunun vergilendirmesi nasıl hesaplanıyor? 2.sorumda işbankası yada garanti yatırım hesapları üzerinden işlem yapmak istediğimizde komisyon, kesinti oranları çok mu yüksek g…k yatırım ile aralarındaki kesinti farkları çok mu fazla? Teşekkür ederim.

    1. Merhaba Ahmet Bey;

      Vergi konusunda şu yazılarıma bir göz atabilirsiniz:

      Vergi Sorunu ve Yurtdışı Piyasalara Yatırım
      Primli Eurobond ile Vergi Optimizasyonu
      Özelge Sistemi ve ETF’lerin Vergilendirilmesi
      Vergi: En Yüksek Gider Kalemi
      Vergi Giderimi Nasıl Azaltabilirim?
      Risk Yönetimi Kapsamında İlk Eurobond Satışı

      İkinci sorunuzla ilgili olarak net bir yanıt veremem çünkü diğer kurumların masraflarını bilmiyorum. Öte yandan Gedik Universal, IB altyapısından ayrılarak Sakso Capital altyapısını kullanmaya başlayacakmış. Şartlar değiştiği ve benim istediğim ürünleri oradan elde edemediğim için maalesef başka bir aracı kuruma geçeceğim. Durum netleşince, konuyla ilgili ayrıntılı bir yazı yazmayı düşünüyorum. Selamlar;

  21. Merhaba,
    Ben de Gedik Universal üzerinden IB ile US, Europe, Avustralya borsalarında hisse senedi alım satımı yapıyorum. IB Türkiye’den çekiliyor diye beni de aradı.
    Ben her ihtimale karşılık IB altyapısını kullanan Yatırım Finansman’dan da hesap açmıştım. Kendilerini aradım dün ve bu durumu sordum. Aldığım cevap bizim böyle bir durumdan haberimiz yok oldu. İlginç değil mi? Yatırım Finansman ile çalışan var mı aramızda? Hesap açtım ama fonlama yapıp hiç çalışmadım kendileri ile. YFTRADERINT programları IB Trader Workstation’ın aynısı, yani herşey var gözüküyor. Yine aynı Gedik gibi mobilde Handy Trader uygulamasından işlemleri yapıyorsunuz. Bir de İş Bankası grubuna bağlı olduğu için bende biraz daha güven teşkil etti.
    Yukarıdaki bir soru parayı TR’ye transfer edince vergi nasıl beyan oluyordu. Temettü belirtildiği gibi yerinde kesiliyor ve ödeme yapılıyor, beyana gerek yok ama sermaye kazancı alım ve satım günündeki USD/TL kurundan çevrilerek kazanç Mart ayında beyan edilerek gelir vergisi olarak ödeniyor.
    Herkese bol kazançlı ve sağlıklı günler..
    Sertac

    1. Merhaba Sertaç Bey;

      Verdiğiniz bilgiler çok yararlı oldu. Yurtiçi aracı kurum ile çalışmak isteyenler için en az bir seçenek daha olmuş oldu. Yatırım Finansman’ın web sayfasını da inceledim. Masraf ve komisyon sayfası biraz karışık. Eğer fiili olarak kullanırsanız, masraf ve komisyon oranları ile de bilgi verebilirseniz çok faydalı olur. Selamlar;

    2. Merhaba Sertac Bey,
      “Temettu odemelerinin yerinde kesildigi ve beyan gerektirmedigi” bilgisi kafami karistirdi. Yurtdisinda vergi kesilse bile (stopaj seklinde) Turkiye’de de beyan etmek gerektigini dusunuyordum. Ama vergi sartnamesi kesin bir kaniya varmak icin fazla karisik benim icin. Calistiginiz yatirim kurumu sizi bu sekilde mi yonlendirdi?
      Selamlar

  22. Merhabalar, Harika Bir yazı tebrik ederim.

    Ameritrade hesap açılışıyla ilgili size / bilenlere akıl danışmak istiyorum.

    Ameritrade’e bankadan alacağımız hesap cüzdanı ve hesap ekstresini verirken ( ingilizce olması önemli ) bunu türkiyede hangi bankadan alabiliriz? Birde bu hesap TL mi? yoksa Usd hesabı mı? olmalı?

    Yardım rica ediyorum.

    Dilerseniz özelden de yazabilirsiniz,

    hakanyildiz2018@yahoo.com

    Saygılar,
    Hakan Yıldız,

    1. Merhaba Hakan Bey,

      Ben Ameritrade’den hesap açılışı yaparken banka cüzdanı veya hesap ekstresi vermedim. Yakın tarihli bir elektrik faturası verdim. Su ve doğalgazda olurdu. Benim adıma ve başvuru formuna yazdığım adresime kayıtlı bir fatura. Ayrıca, Latin alfabesinde olması yeterli. O açıdan bizim faturalarda bir sıkıntı yok. Yani İngilizce şart değil. Sonuçta siz bilirsiniz ama böylesi daha kolay olur bence. Selamlar.

      1. Sayın Bay Tutumlu,

        Bilgi için teşekkür ederim.

        Çok iyi fikir, bunu deneyeceğim.

        Aklıma bir şey takılırsa yine size akıl danışacağım 🙂

        Sevgiler,

        Hakan,

      2. Merhaba, öncelikle bizi bilgilendirmeye vakit ayırdığınız için teşekkür etmek istiyorum.Sorum, ameritrade hesabınızı kullanıyor musunuz?Eğer kullanıyorsanız sizin sunduğunuz kabul görmüş belgeleri ve aşamaları detaylı bir biçimde yazabilir misiniz?Çünkü İngilizce belge istiyorlar siz ise bunun problem olmayacağını söylüyorsunuz ve pasaportunda gerekli olmadığını.Orda bizden istenen evrakları hazırlamak uğraştırıcı olacak, siz yalın bir şekilde anlatırmısınız bütün aşamaları.Birde faturalar ailemin üzerine, bu şekilde yollasam problem olur mu? Şimdiden teşekkürler.

        1. Merhaba Mustafa Bey,

          TD Ameritrade hesabı için başvuruda bulundum. Ancak, henüz hesabı aktif olarak kullanamıyorum. Başvuru süreciyle ilgili olarak önümüzdeki günlerde bir yazı yazabilirim sanırım. Gündeme alayım. 🙂 Son olarak faturaların isminize kayıtlı olmaması sorun olabilir. Selamlar.

  23. Merhaba ben üniversite öğrencisiyim bu işlerde baya yeniyim ve td ameritrade hesabı açmayı düşünyorum eğer seneye sorun çıkmaz ise work and travel ile 4 aylığına amerikaya gitmeyi düşünüyorum çalışma iznimde olucak ve ssn numaramda olucak sorum şu amerikadayken hesabı açsam hesabı açarken ssn numarasınımı sorucak orda çalıştığım için amerikaya da vergi ödemek zorunda kalırmıyım. ve yeni başlayanlar içinde okumam gereken makaleleriniz varsa onlarında linkini atarsanız sevinirim.

    1. Merhaba Hasan Bey;

      Size tavsiyem öncelikle ABD’ye gidince önce kendinize iyi bir bankadan hesap açın. ABD’de banka hesabınız olması ileride size büyük bir avantaj sağlar. ABD gelir idaresi (IRA) açısından sizin durumunuz sanırım “non-resident alien” kategorisine giriyor. Yani ABD vatandaşı değilsiniz ama ABD topraklarında kazandığınız gelirin vergisini ödemek zorundasınız. Ancak kazandığınız gelire göre vergi şartları ABD vatandaşlarına göre farklı olabiliyor. Daha detaylı bilgiye sahip değilim maalesef. IRA’nın aşağıdaki linkine bir göz atın.

      Tax responsibilities for non-resident alien category

      Selamlar.

      1. cevabınız için teşekkürler birkaç sorum daha var bunları da cevaplarsanız çok memnun olurum Amerika’da banka hesabımın olması para transferini kolaylaştırır mı ve td ameritrade hesabını türkiye de mi açsam dahi iyi olur yoksa Amerika da mı?

        1. ABD’de banka hesabınızın olması para transferini çok kolaylaştırır. ACH sistemi ile çok hızlı ve uygun bir şekilde TD Ameritrade hesabınıza para yatırır veya çekebilirsiniz. Ayrıca, ABD banka hesabınızdan Transferwise vb. hizmetler kullanarak Türkiye dahil istediğiniz yere para gönderebilir veya yatırabilirsiniz. Ayrıca, hesabı ABD’de açıp adresinizi orada gösterirseniz TD Ameritrade’in visa banka kartını alma şansınız olabilir. Bu kart ile ABD’deki her ATM’den TD Ameritrade hesabınızdaki parayı bedava çekebilirsiniz. Selamlar.

        2. Yazılarınız o kadar güzel ve bilgilendirici ki okumaya başladığımda verdiğiniz linkleri de okuma ihtiyacı hissettiğimden bir türlü başladğım yazıyı bitiremiyorum. Emeğinize sağlık.

          1. Rica ederim. Olumlu geri dönüşler benim ana motivasyon kaynağım. Bu arada beğendiğiniz yazılarımı paylaşmayı da unutmayın lütfen. Selamlar.

  24. merhaba. veraset ve intikal vergisi konusu uzun vadeli yatirimcilar icin onemli bir konu. bu konuda aklima takilan hususlar: (1) irlanda domicile etf’lerin veraset ve intikal vergisinden muaf olmasi konusunda bir referans verebilir misiniz? ibrkr’in broker olarak US based olmasi aklimi karistiriyor (2) ornegin ibrkr hesabinda 59999$ VOO + 100000$ VUSD olsa veraset ve intikal vergisinden muaf olunur mu?

    1. Merhaba Ahmet Bey,

      Bu ürünlerin prospektüslerine bakarsanız vergi ve hukukla ilgili epey bir sorunuzun yanıtını bulabilirsiniz. Vergiyle ilgili olarak Boggleheads’lerin web sitelerinde çok güzel ve detaylı yazılar da var. Ayrıca, google ingilizce bu konuları sorgulatırsanız resmi sitelere ulaşabilirsiniz. Örneğininden ilgili olarak cevabım evet. Ancak, hesabınızda 61.000 dolar varsa örneğin %40’ı veraset vergisine gider. Yani hesabınızdaki nakitte 60.000 doları geçmemeli. Selamlar.

  25. Merhabalar,

    Benim sorum yurt dışı broker ların kanuna aykırı olup olmadığıyla alakalı olacak;

    Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (2008-32/34) Madde 9 da şöyle belirtilmekte; “Döviz transferlerinin bankalardan yapılması kaydıyla yurt dışındaki mali piyasalarda işlem gören menkul kıymetlerin, diğer sermaye piyasası araçlarının, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri dahil her türlü türev araçlarının alım satımı Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş yurt içinde veya yurt dışında bulunan aracı kuruluşlar aracılığıyla yapılır.

    (Ek:RG-25/1/2018-30312) Türkiye’ de yerleşik kişilerin, kaldıraçlı işlemler ve kaldıraçlı işlemlerle aynı hükümlere tabi olduğu belirlenen türev araçları yalnızca Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla almaları ve satmaları serbesttir.”

    Burada belirtildiği üzere eğer yurt dışında yaşamıyorsanız sadece SPK ya kayıtlı kurumlar üzerinden bu işlemleri yapabileceğinizi söylüyor. Ayrıca Türkiye ve Amerika arasında 1998 yılında imzalanan Çifte Vergilendirme Anlaşması gereği vergi kaçakçılığını engellemek adına her iki ülke de yapılan tüm para transferlerini birbirlerine iletmekte.

    Bu durumda paramızı en güvenilir yabancı broker lara dahi göndersek bunun kanuna aykırı olduğu ve tespiti halinde cezai işlem uygulanabileceği sonucu ortaya çıkıyor. Bu konuda yorumunuz nedir?

    Teşekkürler.

    1. Merhabalar;

      İlginç bir soru sormuşsunuz. Kanun ile hukuk farklı şeylerdir. Mesela ‘Nefes almak yasaktır’ ifadesi bir kanun metninde yer alsın. Bu durumda nefes almamak kanunen bir zorunluluktur diyebiliriz. Ama hukuki değildir. Zira herhangi bir kanun metninin hukuki olması için meşru olması gerekir. Hayat felsefesi olarak kanuna değil, hukuku ve meşruiyeti esas alırım. Bahsettiğiniz kanun maddeleri hakkında ise detaylı bir inceleme yapmadım. Ancak, dediğiniz şekilde yorumlanması Gelir Vergisi kanunu ile çelişiyor. Çünkü orada yurtdışı kazançlarınızın vergisini vermeniz önemli. Vergi kaçırmadıktan sonra dünyanın herhangi bir yerinde ne yaptığınız sizi ilgilendirir diye düşünüyorum. Selamlar;

      Vergi Sorunu ve Yurtdışı Piyasalara Yatırım

  26. Merhaba, vusd alıp biriktirmek istedim ancak kullandığım uygulamada(Midas) voo var ancak vusd yok. Temettü vergilendirmesi açısından bakarsak voo ile vusd arasındaki fark yıllık 1000 dolarda 3 dolar vergi ödemesi diyebilir miyiz?
    (1000*0.015*0.20). Voo için yıllık temettü %1.5

    1. Merhaba Tunahan Bey;

      Midas ile şu an sadece ABD sermaye piyasalarına erişebiliyorsunuz. VUSD ise İrlanda menşeli ve Londra Borsasında işlem görüyor. Dolayısıyla görememeniz normal. Maliyet açısından büyük fark yok VUSD ile VOO arasında. İkisi de S&P 500’e yatırım yapıyor. Ben versaset ve intikal verisi gibi konularla uğralmamak için VUSD alıyorum. Bol kazançlar diliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top