Tarihsel Fiyat Dinamikleri Analizi

Tarihsel Fiyat Dinamikleri Analizi

Tarihsel fiyat dinamikleri analizi kapsamında her hafta Cuma günü Borsa İstanbul’dan rastgele seçtiğim ve tercihen BİST 100 endeksinde yer alan 10 hisseyi analiz edip e-posta yoluyla sizlerle paylaşacağımı ilgili yazımda ifade etmiştim. Birinci sayıda blogta yer alan mevcut analizleri toplu olarak yer verdim. İkinci analizi ise bugün itibarıyla yayımlamış bulunuyorum. İkinci sayıda yer alan hisseler Enka İnşaat, Garanti Bankası, İş Bankası, İskenderun Demirçelik, Koç Holding, Turkcell, Türk Telekom, Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası.

Tarihsel fiyat dinamikleri analizi e-posta bülteni

Analizin kapsamı ileriye dönük tahminleri içerecek şekilde değişti

Sosyal medya aracılığı ile sizlerden anlamlı iki talep geldi. Bu talepleri karşılamak için analizin içeriğini ve kapsamını değiştirdim. Konuyla ilgili ilk yazımda doğrusal regresyon analizi yöntemini yatırım kararı verirken nasıl kullanabileceğinizi Akbank örneği üzerinden ayrıntılı olarak açıklamıştım. Bu analizi yapabilmek için doğrusal regresyon aracılığı ile tahmin ettiğimiz trend doğrusunu ileriye dönük projeksiyonunu yapmamız gerekiyor. Ayrıca, ileriye dönük tahmin edilen trend doğrusunun, standart hataların sayısal tahmin değerlerine de ihtiyacımız var. Bir arkadaşımız böyle bir analiz yapılabilecek şekilde değişiklik istedi. Faydalı bulduğum bu öneriyi dikkate alarak analizi bu yönde değiştirdim. Artık, hisse bazında doğrusal regresyon analizi ile geleceğe dönük 5 yıllık projeksiyon yapıyorum. Elde ettiğim ileriye dönük tahmin değerlerini de .csv uzantılı dosyalar ile sizlerle paylaşıyorum.

Analiz edeceğim hisse senetlerini sizler seçeceksiniz

İkinci talep incelenecek şirketlere yönelik özel istekte bulunabilmekti. Bu talebi karşılayabilmek için çevrim içi bir anket formu hazırladım. Her Cuma ileteceğim e-posta’da aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi bir anket linki olacak.

Hisse senedi analizi görüş formu

Linki tıkladığınızda aşağıdaki şekilde gördüğünüz üzere önümüzdeki hafta incelememi istediğiniz hisse senetlerine ilişkin on tane öneri talep edeceğim. En çok talep edilen hisse senetlerine öncelik vereceğim. Anket Pazartesi öğlene kadar görüşlerinize açık olacak.

Hisse senedi anket görüş formuna ilişkin ekran görüntüsü

Reel fiyatları hesaplarken değişiklik yaptım

İleriye dönük analizi daha kolay yapabilmeniz için reel fiyatları hesaplarken 2003 dolar fiyatlarını değil güncel 2019 Ekim ayı dolar fiyatını esas aldım. Bildiğiniz gibi 20 yıl önceki 1 dolar ile bugünkü 1 dolar aynı değil. Enflasyon dolayısıyla alım güçleri farklı. Yani biri elma bir armut. Toplama/çıkarma/çarpma/bölme işlemleri yapabilmek için ikisini de ya elma ya armut yapmak zorundayız. Gündelik hayatta bu gerekliliği görmezden geliyoruz. Ancak, finansal hesaplarda bu işlemi yapmazsak büyük bir hata yapmış oluruz.

İlk analizde 2019 yılı fiyat verisini 2003 yılından beri birikmiş enflasyon verisini kullanarak 2003 yılı dolar değerine indirgiyordum. Örneğin birikmiş enflasyon %100 ve 2019 fiyat verisi 10 dolar olsun. 2019 yılı fiyat verisini 2003 yılına çekmek için 10 doları ikiye bölüyordum. Bu örnekten hareketle 2003 yılından bakıldığında 2019 yılı dolarının alım gücü 2003 yılı dolarının yarısı. Armutu elma yapmış olduk. Aynı işlemi 2019 yılından bakarak da yapabiliriz. Bu durumda 2003 yılı fiyatını 2019 yılı fiyatına çekmek için iki ile çarpmamız gerekiyor. Bu sefer elmayı armut yapmış olduk. Analiz açısından değişen bir şey yok. Biz gözlemci olarak 2019 yılında bulunduğumuz için fiyatları 2019 yılı fiyatlarına göre ayarlamak rahat anlaşılması açısından daha uygun olur diye düşündüm.

İlerleyen dönemlerde de fiyatları reel hale getirmek için en güncel aylık ortalama dolar/TL kuru ile ABD enflasyon verisini baz alacağım.

Veri dosyalarına erişim

Tarihsel fiyat dinamikleri dosyasına e-posta linkinden tıklayarak erişebilirsiniz. Eriştiğinizde aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi grafiklerle karşılaşacaksınız. Grafiğin altındaki isme tıkladığınızda doğrusal regresyon yöntemi ile ileriye dönük 5 yıllık tahminlerin sayısal değerlerine erişebileceksiniz.

Tarihsel fiyat dinamikleri bülteni ekran görüntüsü

Aşağıdaki resimde açılan dosyanın ekran görüntüsünü görebilirsiniz. Bu dosyadaki (1) dollar değişkeni aylık ortalama dolar/TL kurunu, (2) close değişkeni reel dolar olarak hisse fiyatını, (3) yhat değişkeni regresyon doğrusunu/trendini, (4) ste değişkeni tahmin edilen standart hatayı, (5) L_ste değişkeni regresyon doğrusundan aşağı yönlü bir standart hata sapmayı, (6) U_ste değişkeni regresyon doğrusundan yukarı yönlü bir standart hata sapmayı, (7) L_2ste değişkeni regresyon doğrusundan aşağı yönlü iki standart hata sapmayı, (8) U_2ste değişkeni regresyon doğrusundan yukarı yönlü iki standart hata sapmayı, (9) L_3ste değişkeni regresyon doğrusundan aşağı yönlü üç standart hata sapmayı ve (10) U_3ste değişkeni regresyon doğrusundan yukarı yönlü üç standart hata sapmayı göstermektedir.

Veri dosyası ekran görüntüsü

Analiz yöntemi ve veri kaynakları

Tarihsel fiyat dinamikleri analizi çalışmasında ihtiyaç duyduğum fiyat verilerini aylık bazda Yahoo Finance‘dan elde ediyorum. Yahoo Finance fiyat verilerini hisse bölünmelerine ve kar payı dağıtımlarını dikkate alarak ayarlıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Elektronik Veri Dağıtım Sistemi veritabanından aylık bazda $/TL kuru verilerini indiriyorum. TL bazlı fiyat verilerini dolara çeviriyorum. Hesabı kitabı neden dolar olarak yaptığımı merak eden yeni okuyucularım; “Enflasyon ve Para“, “Dolar/TL Kurunu Etkileyen Faktörler” ve “Bist 100 Üzerine Bazı Notlar” başlıklı yazılarıma bir göz atabilirler.

Cari fiyatları enflasyondan arındırma işlemi için Federal Reserve Bank of St. Louis Economic Research veri tabanından ABD tüketici fiyatları endeksine ilişkin verileri elde ediyorum. Daha sonra cari fiyatları, enflasyonun etkisinden arındırarak en güncel ay verisine (ikinci sayıda 2019 Ekim ayı fiyatlarına) çekiyorum. Böylece üzerinde çalışabileceğimiz zaman serisi verisini olgunlaştırıyorum. Bir sonraki aşamada bir istatistik programı aracılığı ile fiyat verisini zamana karşı doğrusal regresyonunu yapıp, trendini ve standart hatalarını elde ediyorum. Elde ettiğim verileri grafikleştiriyorum.

Son söz

Blogta bu açıklama haricinde doğrusal regresyon yöntemi ile tarihsel fiyat dinamiklerini nasıl analiz edip yorumlayabileceğimiz üzerine üç adet yazı yazdım. Bu analizlerle ilgilenenlerin ve henüz bu yazıları okumamış olanların bir göz atmalarında fayda var. Linkleri: yazı-I, yazı-II ve yazı-III. Özellikle, ilk yazıda bu verilerden nasıl yararlanabileceğinizi bir örnekle açıklıyorum. Haftalık olarak devam etmeye planladığım bu çalışmadan faydalanmak isteyenlerin tek yapması gereken sayfanın sağ en altında yer alan Haber Bülteni’ne kayıt olmak. Faydalı olması dileğiyle.

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

30 thoughts on “Tarihsel Fiyat Dinamikleri Analizi

  1. Merhaba iyi günler
    haber bültenine üye oldum ve onay aldım ancak maile bu yazıda paylaştığınız analizleri göremedim veya ben becerip bulamadım kusura bakmayın zahmet olmazsa nasıl ulaşabilirim bu analizlerinize

    1. Merhaba Selman Bey,

      Bu haftaki sayıyı dün yani Cuma sabahı gönderdim. Daha sonra üye olduysanız bir sonraki haftanın analizi e-posta ile önümüzdeki Cuma sabahı posta kutunuza düşecektir. Ancak, size dünkü bülteni ayrıca göndereceğim. Faydalı olur umarım. Selamlar.

  2. Sayın Bay Tutumlu,
    6 Aralık tarihli bülteni şahsıma gönderebilir misiniz?

    Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Merhaba Fatih Bey,

      Bu analizlerin bir kısmını zaten yapmıştım. Analizlere erişmek için Haber Bülteni’ne kayıt olmanız gerekiyor. Sayfanın sağ altında kayıt yerini görebilirsiniz. Gelen e-postada çevrim içi bir anket var. Her hafta analiz isteklerini o anket aracılığı ile topluyorum. Size analizlere erişmeniz için bir link yolluyorum: Tarihsel Fiyat Dinamikleri Analizi

      Selamlar.

  3. Merhaba,

    Blog’unuzla birkaç saat önce tanıştım ve bültene adresimi yeni ekledim, sanırım bu sabahki analizi kaçırdım.
    Bu sabah gönderdiğiniz maili bana da gönderebilir misiniz rica etsem?

    Çok teşekkürler, emeklerinize sağlık.

  4. Merhaba, bugün gelen fiyat dinamikleri dosyasındaki çalışmaların değiştirilme tarihi 16 Ocak gözükmekte, acaba şehven eski dosyalar mı?

    Teşekkürler, elinize emeğinize sağlık.

    1. Merhaba Onur Bey;

      Bist30 değişmedi henüz. Bist30 analizlerini ayda bir kez, ABD enflasyonu belli olduktan sonra yeniliyorum. 7 yeni analiz Bist_Diger_Analiz dosyasına eklendi. Selamlar;

  5. Yazilarinizi ilgiyle okuyorum.Fakat
    Bulten icin uye oldum ancak server status hatasi veriyor .Yardimci olursaniz sevinirim

  6. İlginiz icin Teşekurler .
    Son şirket Buletenine ulasamadim.Bana goderirseniz memnun kalirim.YKBNK icin yazdiklarinizi okumayi merakla bekliyorum.

    1. Merhaba Anıl Bey;

      Hisse analiz formuna Bist 100 dışında ki herhangi bir hissenin analizi için talep gelmediği için ayda bir yada iki kez Bist 30 ile Bist100 hisselerinin analizlerini güncelliyorum. Dolayısıyla, bülten ayda bir yada iki kez yayımlanıyor. Ancak, bu hafta Bist30 hisslerini yenilerim muhtemelen. Selamlar.

  7. Merhaba, enflasyon değerlendirmesi alırken neden Amerika verisini kullanıyorsunuz? Bizim hisselerin yenmesi gereken Türkiye’deki enflasyon değil mi? Tabi TUİK’in verisinin “doğruluğuna” inanıyoruz desek 🙂

    1. Merhaba Bayram Bey;

      Eğer analizde para birimi olarak Türk Lirası’nı tercih etseydim, enflasyonun etkisinden arındırmak için Türkiye’deki enflasyonu ölçen bir endeksi kullanmamız gerekirdi. Ancak, ben dolar cinsinden fiyatlara bakıyorum. Doların değeri de ABD’de ki enflasyon oranında azalıyor. Tabi yorumunuzda bahsettiğiniz TUİK’in verilerinin ne kadar güvenilir olduğu konusu da var. O yüzden ben hesabı kitabı dolar olarak yapıyorum. Henüz okumadıysanız aşağıdaki yazılara bir göz atabilirsiniz. Selamlar;

      Enflasyon ve Para
      Dolar/TL Kurunu Etkileyen Faktörler
      Alternatif Yatırım Araçlarının Getiri Oranları
      Bist 100 Üzerine Bazı Notlar

  8. Merhaba yazılarınızın hemen hepsini okudum gerek anlatım dili gerek anlatılmak istenenler gayet net ve anlaşılır olması yatırımcılar açısından önemli ben haber bültenine üye oldum lakin bir kez mail geldi başkada göremedim .benide bültenlerinize eklerseniz mutlu olurum tşk ederim

    1. Tabiki Murat Bey. Bu hafta analiz yapmayı umuyordum. Ancak, maalesef Covid-19 pozitif çıktım. Sağlığıma kavuştuktan sonra inşallah analizleri yenileyeceğim. Selamlar.

          1. Merhaba. Bülteni güncellemeye devam edecek misiniz? Yoksa buraya kadar mi diyeceksiniz😊 Bu aralar yazılarınızı da özler olduk. Umarim her şey yolundadır.

          2. Merhaba Hasan Bey;

            Covid’ten sonra eski yazı temposunu yakalayamadım. En kısa sürede telafi etmeye çalışacağım. Veri analizini de bu hafta yenilemeyi amaçlıyorum. Selamlar.

  9. Ben e-mail olarak hisselerin tarihsel fiyat dinamiklerini aldım.

    Bu arada tüm yazılarınızı okudum.

    Çok teşekkürler ederim.

    Hayat boyu sevdiklerinizle birlikte sağlık,huzur ve mutluluk dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top