
Finansal bağımsızlık için en iyi yatırım stratejisinin pasif endeks yatırımcılığı olduğunu ‘Modern Portföy Teorisi’ başlıklı yazımda bahsetmiştim. Hem tahvil hem de hisse senedi için bu yatırım tarzını tercih ederim. Ancak finansal altyapının az gelişmişliği nedeniyle düşük maliyetli bu tarz ürünlerin maalesef ülkemizde bulunmadığı ve ayrıca Türk hisse senedi piyasasının dolar bazında uzun dönem ortalama getiri oranının ABD’ye kıyasla oldukça düşük olduğunu da belirtmiştim. Nihai çözümün yurtdışı piyasalara ETF kanalıyla yatırım yapmak olduğunu düşünüyorum. Ancak bunun için de tasarrufların belli bir ölçeğe ulaşması gerekiyor çünkü bu ürünlere erişimin işlem maliyetleri nispeten yüksek. Ayrıca, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, çıkardığı Eurobondlar için vergi avantajı sağlıyor. Dolayısıyla, finansal bağımsızlık amacıyla birikimin başlangıç aşamasında ağırlıklı olarak Eurobond ve Türk hisse senetlerine orta vadeli yatırım yapıyorum.
Getiri oranı hedefi

Amacım, dolar bazında aldığım riske değecek bir getiri oranına ulaşmak ve bir an önce düzenli nakit akışı yaratmak. Getiri oranı hedefimi ise dolar bazında yıllık ortalama nominal %7’nin altına düşmemek olarak belirledim. Bu hedefe ulaşmak için belli ölçüde risk almam gerekiyor. Bu noktada yatırım açısından içinde bulunduğumuz ekonomik krizin riski azalttığını düşünüyorum. Eurobond ve hisse senetlerini oldukça ucuz bir noktadan almaya başladım. Eğer ülke ekonomisi batmazsa fiyatların aldığım noktalardan daha aşağıya inmesini düşük bir ihtimal olarak değerlendiriyorum. Aslına bakılırsa, uzun vadeli yatırım yapmayı planladığım için Eurobond ve hisse senetleri daha da ucuzlarsa benim için iyi bir alım fırsatı olur.
Hisse senedi portföyü
Hisse senetlerini 2018 ağustos ayından itibaren satın almaya başladım. Parça parça alım stratejisi izlediğim için portföyün şimdiki büyüklüğüne ulaşması aylar aldı. Ancak daha önce ifade ettiğim gibi Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri portföyümün çok küçük bir kısmını kapsıyor. İçinde bulunduğumuz dönemde Eurobondların daha karlı olduğunu düşündüğüm için önceliğim Eurobond piyasası. Eurobond portföyüm açısından minimum %7 hedefini de şimdilik tutturmuş durumdayım. Son bir yılda hisse senetlerinden TL bazında beklentimi karşılayan bir kar da elde ettim. TL değerlendikten sonra bir kısmını bozdurup Eurobond’a aktardım. Çünkü amacım dolar bazında getiri oranını maksimize etmekti ve TL değerlenince hisse senetlerinin dolar getirisi TL getirisinden daha fazla oluyor.
Hisse senedi portföyünün performansı
Şimdi hisse senedi portföyünün durumuna bakalım. Aşağıdaki tabloda hisse senedi portföyümün 4 hisse senedinden oluştuğunu görüyorsunuz. Niye bu kadar az diye sorarsanız ünlü değer yatırımcısı Warren Buffet’ın küçük yatırımcı için önerdiği maksimum 4-5 hisse senedinden oluşan portföy oluşturma tavsiyesini dinliyorum derim. Niye bu hisse senetlerini seçtiğimi merak ediyorsanız şöyle söyleyeyim: ürün ve hizmetlerini iyi bildiğim, tamamen özel sektör mülkiyetinde olan ve kurumsal bir şekilde yönetilen, Bist30’da yer alan şirketlerle ilgileniyorum. Bu portföyde en yeni ekleme TOFAŞ’tı. 5 ay önce alım yaptım. 5 ayda %29,8 kar oranı hiç fena değil. Diğerlerinin alımına ise daha önce söylediğim gibi bir yıl önce başladım. Özellikle ilk iki hisse senedi için kar oranları düşük diyebilirsiniz. Ancak, Bist 100 100.000’in üzerindeyken hisselerin %40’ını elden çıkardım ve dolara çevirdim. Son bir kaç günde ise biraz ekleme yaptım. Yani portföyün gerçek kar oranı tablodaki %20,8 rakamının epey üstünde (sanırım %50 civarı) diyebilirim.

TL değerlenince Eurobond’tan zarar etmiş olmuyor muyuz?

İlk bakışta TL değerlenince genel portföydeki dolar cinsinden varlıklardan TL bazında zarar edeceğimiz düşüncesine kapılabilirsiniz. TL’nin değerlenmesi Eurobond’ların TL bazında değerlerini düşürücü etki yaptığı açık. Ancak, TL’nin değerlenmesi CDS primlerinin (5 yıllık CDS – Türkiye) düşmesi ile birlikte gerçekleşiyor. Yani, TL değerlenirken Eurobondların dolar bazında değerleri de artıyor! Ayrıca, Eurobond portföyüm yıllık %7 kupon geliri sağlıyor. Bu iki faktör, TL’nin dolar karşısında değerlenmesi sonucu genel portföyümün TL cinsinden değer kaybetmesini dengeliyor. Hisse senetlerinin getirisi de hem TL hem dolar bazında genel portföyün karını artırıyor. Dolar açısından baktığınızda ise genel portföyümün getiri oranı %7’yi oldukça aşıyor…
Finansal bağımsızlık ne durumda?

Asıl amacım olan finansal bağımsızlığa ne kadar yol kaldığını da hesapladım. Hedefim olan gelir akışının %8’ine ulaşmış durumdayım. Hedeflediğim yaşam standardında finansal bağımsızlık için 12 yılım var gibi gözüküyor. Bugünkü gider durumuna bakarak bana gereken gelir akışının %12,5’ine ulaşmış durumdayım. Yani bu kıstasa göre 8 yıl içinde bu noktaya erişmiş olacağım. Tabi gelecek belirsiz. Şansım yaver giderse arzu ettiğim noktaya çok daha önce varabilirim. Aksi halde de finansal güvenlik anlamında bugünkü noktadan çok daha iyi bir noktada olacağım kesin. Öyleyse yola devam.
Okuyucularıma Not
Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.
Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee
Wise (eski adıyla TransferWise) hesabı ile yurtdışı aracı kurumlara düşük maliyetli para transferi yapmak için: Wise hesabı açın.
Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.
Sayın Bay Tutumlu,
Türkiye’de Takasbank tarafından işletilmekte olan “ödünç pay piyasası” hakkında bilginiz var mı? Bildiğiniz üzere, uzun vadeli hisse senedi yatırımı yapan yatırımcıların maliki oldukları hisse senetleri, ‘atıl’ bir durumda yatırım hesaplarında beklemektedir. Ancak bu hisse senetlerinin ödünç pay piyasası vasıtasıyla değerlendirilebileceğini ve gelir elde edilebileceğini duydum. Bilgi verebilir misiniz?
Merhaba Mehmet Bey;
Ödünç verme işlemleri, 14/07/2003 tarih ve 25168 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sermaye Piyasası Araçlarının Kredili Alım, Açığa Satış ve Ödünç Alma ve Verme İşlemleri Hakkında Tebliğ (Seri V No.65) kapsamında gerçekleştiriliyor. Bu tebliğe göre;
‘Sermaye piyasası aracı ödünç alma ve verme işlemi, ilgili çerçeve sözleşmede belirlenen esaslar dahilinde, ödünç veren tarafından ödünç alan tarafa, belirli bir dönem için sermaye piyasası araçlarının verilmesi ve aynı cins sermaye piyasası aracının mislen geri alınmasını ifade eder.
(Değişik ikinci fıkra: Seri: V, No: 78 sayılı Tebliğ ile) Aracı kurumlar, kendi nam ve hesaplarına tuttukları sermaye piyasası araçları ile müşteriler veya portföy bulunduran diğer kişi ve kurumlar tarafından yetki verilmiş olması şartıyla, müşterilerin veya portföy bulunduran diğer kişi ve kurumların hesaplarında bulunan sermaye piyasası araçlarını her ödünç verme işleminden önce müşterinin yazılı veya herhangi bir iletişim aracı ile (faks, telefon, elektronik ortam ve benzeri) talimatını alarak başka kişi ve kuruluşlara ödünç verebilirler.’
Yani elinizdeki hisse senetlerini daha fazla hisse karşılığı ödünç verebiliyorsunuz. Hisselerin mülkiyeti sizde kalıyor. Ödünç verdiğiniz hisse senetlerinde bir temettü ödemesi söz konusu olursa Tebliğe göre hisseleri ödünç alan taraf size bunları ödemek zorunda. Sanırım birde standart sözleşme var alan ve veren taraf arasında imzalanan. Daha ayrıntılı bilgi için bu Tebliği incelemenizi öneririm. Ben daha önce hisse ödünç verme işlemi yapmadığım için size daha fazla yardımcı olamam. Eğer hisselerinizi ödünç verirseniz, deneyiminizi paylaşmanız herkes için faydalı olur. Selamlar.
Bay Tutumlu,
Ayrıntılı mesajınız ve bu güzel blogunuz için size teşekkür ederim.
Rica ederim. Amacım bilgi ve deneyimleri daha çok insanla paylaşmak.
Guzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık. Eurobondlar hakkında yazılarınızı okudum ama sormak istediğim bir kaç soru var ?
-Eurobond ziraat bankasi yada is bankasında yada herhangi bir bankadan dolar hesabımdan alıp satmak mümkün mü?
-Eurobond da tl degerlenme hesaplaması yapılıyor mu? Örneğin: aldığınız zamanki kur ve sattığınız zaman ki kur hesap edilerek vergilendirme söz konusu mu?
– Vergilendirme sadece kupon ödemelerindeki kazanca mi bakılıyor ?
Merhaba İlyas Bey,
Eurobond alıp satabilmek için yatırım hesabınız olması lazım. Daha sonra vadesiz dolar hesabınızı yatırım hesabınız ile ilişkilendirmeniz gerekiyor.Tabi normal yatırım hesabı sözleşmeniz dışında ilave bir sözleşme imzalamanız da lazım. En azından benim süreç bu şekilde oldu. Çalıştığınız banka ve aracı kurumla görüşürseniz daha iyi olur. İkinci sorunuza gelince henüz Eurobond satmadım. Ancak, değerlenme hesaplaması yapıldığını sanmıyorum. Son sorunuzla ilgili olarak, 2019 yılı için belirlenen limitin üzerinde kupon geliri elde ederseniz vergi vermek zorundasınız.Yoksa vergi ödemiyorsunuz.Umarım faydalı olmuştur. Saygılarımla;
Çok teşekkürler