Vergi Giderimi Nasıl Azaltabilirim?

Vergi Giderimi Nasıl Azaltabilirim?

Önceki yazımda maaşa talim eden bir kişinin üzerindeki vergi yükünü tahmin etmiştim. Vergi sisteminin çarpıklığından ötürü maaş düzeyinden bağımsız olarak kazandığımız her 1 TL’nin 50 kuruşuna devletin el koyduğu ortaya çıkmıştı. Mevcut sistemin zenginlerin lehine fakirlerin aleyhine çalıştığı kanaatimi de dile getirmiştim. Siyasetçilerin de, fakirin ekmeğine el koymaktan utanmadıkları anlaşılıyor ki bu sistem on yıllardır sürüyor. O halde iş başa düştü. Bugün bu yükü nasıl azaltırız sorusunun cevabı olarak aklıma gelen çözümleri sizlerle paylaşacağım. Yasal olmayan hiçbir şey önermeyeceğim. Yasal sınırlar çerçevesinde de bu adaletsizliği azaltacak stratejiler var. Nasıl mı? İşte cevaplar:

Tüketimi ertelemek

Photo by freestocks.org on Unsplash

Siyasetçiler, zengin ve varlıklı kesimlerden ya da esnaftan vergi almaya güçleri yetmediği veya çıkarlarıyla uyuşmadığı için bordro mahkumlarına dolaylı vergilerle yükleniyor. Bu stratejinin varsayımı insanların tüketimlerini kısıp erteleyemeyeceği üzerine. O halde alttan halıyı çekelim. Tasarruf oranını artırıp tüketimi birikim sonrası döneme erteleyelim. Eğer tasarruf oranımı 10 puan artırırsam ödeyeceğim vergiden kazancı aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. En alt gelir düzeyinde toplam vergi yükü %49,1’den %47,2’ye (1,9 puan) düştü. En yüksek gelir düzeyinde ise toplam vergi yükü %50,3’ten %47,9’a (2,4 puan) düştü. Maaş geliri nispeten yüksek bir kişi, daha düşük gelir düzeyindeki birine kıyasla tüketimini erteleyerek daha fazla vergi avantajı elde ediyor. Ayrıca, tasarruflarımızı yatırıma yönlendirirsek zaman içerisinde vergi kazançlarımızın katlanacağının da altını çiziyorum. Her 1 $’lık vergi kazancını %7’lik getiri oranı ile değerlendirirsek 14,5 yılda 2 $ yapar.

Tüketim 10 puan azaltılırsa toplam vergi yükü

Yatırım yapmak

Photo by Carlos Muza on Unsplash

Sermayenin göreli kıt olduğu az gelişmiş bir ülkede, israfa ve borçlanmaya dayalı bir devlet düzenini sürdürmek için sermaye sahiplerine verilen ödülün artırılması gerekiyor. Nitekim, siyasetçiler de sermaye sahiplerine çeşitli indirimler sağlayarak aynen böyle yapıyor. Dolayısıyla, bir bordro mahkumu da tasarruflarını vergi oranının düşük olduğu yatırım araçlarında değerlendirerek yükünü azaltabilir. Örneğin, Eurobond faiz gelirleri yıllık 34.000 TL ye kadar gelir vergisinden muaf. Maaşımızın yanında 34.000TL’lık Eurobond kupon gelirimiz olduğunu varsayalım. Bu ek gelirin toplam gelir vergisi yükümüze etkisini aşağıdaki tabloda görüyorsunuz. Gelir vergisi yükündeki en dramatik azalma ise en alt gelir düzeyinde! Yani maaşı, yatırım geliri ile ikame ederek hem finansal bağımsızlığı elde etmek hem de daha az vergi ödemek mümkün. Ayrıntılı bilgi için Menkul Sermaye Elde Eden Mükellefler İçin Vergi Rehberi‘ni inceleyebilirsiniz.

Eurobond faiz gelirinin toplam gelir vergisi yüküne etkisi

İkametgahı yurtdışına taşımak

Birikim dönemini tamamladıktan sonra şartları uygun başka bir ülkeye yerleşmek de bir çözümdür. Böylece, aşırı vergi yükünü birikim aşamasında tasarruf ve yatırım yoluyla üzerimizden atarken, emeklilik yani tüketim döneminde de yurtdışına yerleşerek dolaylı vergilerden kaçınmış oluruz. Yurtdışında yaşarken Türkiye’ye gelip gitmekte özgürüz sonuçta. Üstelik, yurt dışında 6 aydan uzun süre yaşayan Türk vatandaşları dar mükellef tanımına alınmış olup, Türkiye’de kazandıkları menkul kıymet sermaye iratları için gelir vergisi beyannamesi verme zorunlulukları da bulunmuyor! Coğrafi arbitraj, finansal bağımsızlık kapsamında kullanılan yaygın bir strateji. Bu konuyu ileride daha detaylı olarak inceleyeceğim.

Bordroyu yırtıp atmak

Photo by Álvaro Serrano on Unsplash

Son olarak, girişimcilikten ve yoğun çalışmaktan hoşlanıyorsanız maaş karşılığı çalışmayı bırakmakta vergi giderini azaltabilir. Kendinize ait bir iş kurar, her türlü giderinizi vergiden düşersiniz. Tabi biraz şans ve basiretli bir tacir gibi davranmanız gerekiyor. Zira yeni kurulan işlerin iş hayatında uzun süre yaşayamamaları gibi bir olgu var. Ayrıca, Ankara’nın absürd vergi sisteminin, kurallara uyan ticari işletmelerin de lehine olmadığını vurgulamakta yarar görüyorum.

Okuyucularıma Not

Pinti Değil Tutumluyum’a ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu bloğu ayakta tutabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için bağlı linkler kullanmaya karar verdim. Eğer burada yazdıklarımın size bir değer kattığını düşünüyorsanız, aşağıdaki linklere tıklayarak bana destek olabilirsiniz.

Ya da doğrudan bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz: Buy Me a Coffee

Wise (eski adıyla TransferWise) hesabı ile yurtdışı aracı kurumlara düşük maliyetli para transferi yapmak için: Wise hesabı açın.

Interactive Brokers ile 33 ülkede yer alan 135 piyasaya 23 farklı para birimi kullanarak erişebilirsiniz. Hisse senedi, tahvil, opsiyon, futures, FX ve fon işlemlerinizi çok düşük maliyetle yapabilirsiniz. Interactive Brokers hesabınıza para transferini Türkiye’de ki Türk Lirası hesabınızdan EFT yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Interactive Brokers hesabı açın.

11 thoughts on “Vergi Giderimi Nasıl Azaltabilirim?

  1. Merhaba. Eurobond’dan da bahsetmişsiniz. Bunula ilgili bir kaç sorum olacak. Eurobondu vade gelmeden satarsak o günün şartlarına göre fiyatı değişiyor sanırım. Vade sonunu beklersek yatırdığımızın tam karşılığını mı alıyoruz? Teşekkürler.

    1. Merhaba Emre Bey. Hazinenin çıkardığı Eurobondların par value değeri 1000 dolar ve katlarıdır. Satın alırken daha az veya daha fazla ödeyebilirsiniz. Ama vade sonunda 1000 dolar alırsınız. Tahvil kategorisi altında Eurobond ile ilgili ayrıntılı bir yazı yazmıştım. İnceleme fırsatı bulursanız faydalı olabilir. Linki ekliyorum: Eurobond

  2. Dar mukellef icin sonra detayli inceleyeceğim demissiniz. Ne kadar sonra? 😀 internette bu konuyla ilgili bilgiler mevcut. Ama siz kendi orneklerinizden veya genel ornekler uzerinden uygulamali anlatacaginiz icin daha faydali olacaktir.

  3. Merhaba , tabloları excel alabilsek çok mutlu edersiniz bizi 🙂

    Selamlar , teşekkürler bu güzel yazı için

    1. Merhaba Serhan Bey,

      Excel dosyasını bulabilirsem koyarım. İlginiz için teşekkür ederim. Selamlar.

  4. Merhabalar
    Yazılarınızı takip ediyorum. Yalnız verdiğiniz linkler yeni sekmede açılmıyor sanıyorum bunu da yapma imkanınız varsa çok iyi olur.
    Teşekkürler.

    1. Merhaba Çağlar Bey;

      Az önce denedim. Linke tıklayınca yeni sayfa da açılıyor. Daha öncede bir okuyucum buna benzer bir şikayette bulunmuştu. Sizin tarafınızda bir ayardan kaynaklıyor olabilir. Saygılarımla;

  5. Merhaba,

    Değerli paylaşımlarınız için teşekkür ederim, bir çok konuda bilgilendirici ve ufuk açıcı oluyor.

    Size bir sorum olacak.

    Yıllık 34.000 TL vergi tutarının altında kalacak şekilde 5 yıl vadeli eurobond alımı yaptığımızda ve bu sürenin sonuna kadar kupon getirileri aldığımız vade sonunu da gördüğümüzde herhangi bir gelir vergisine tabi oluyor muyuz ?

    Anladığım kadarıyla vade öncesi satış yaparsak bir vergilendirme oluyor, vadeyi beklediğimizde de bu olur mu ?

    1. Merhaba Mert Bey;

      Vade sonuna kadar elde ettiğiniz kupon gelirleriniz limitin altındaysa bir vergi ödemezsiniz. İtfa da itfa gelirleriniz kupon geliri muamelesi görüyor. Yine o yılki limitin altındaysanız vergi yok. Bol kazançlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top